Do rozwiązania konkursu już tylko 9 dni, Cabaj pewnie wyjdzie na II połowę, a Gizmo?? A może będzie dwóch zwycięzców, ale któryś pierwszy piłki musi dotknąć ;)
-
-
Pasiasty reprezentant - Piotr Giza
Pozwolę sobie podbić wątek i dla rozluźnienia w całym tym durnym zamieszaniu przypomnieć co poniektórym, że za tydzień po kilkudziesięciu latach przerwy, zawodnik Cracovii być może znowu wystąpi w oficjalnym meczu Reprezentacji Polski. Czekaliśmy na to bardzo dłuuugo, jakby ktoś powiedział o tym 3 lata temu to popukałbym sie w czoło i tyle.
Jednocześnie nikt nie wymyśliłby tego, że w takiej chwili jeden pasiak drugiego będzie napier... że ten nie chce śpiewać przeciwko Wiśle bezsensownej przyśpiewki, którą kilkanaście lat temu Widzew przerobił z ulubionego w tamtych czasach przeboju Legii, a który przyjął sie na naszym stadionie niczym Biały Miś na wiejskich dyskotekach w kilka lat po tym jak całej Polsce już się przejadł... A wystarczyło spróbować nauczyć ludzi śpiewać coś nowego, choćby Wisła to miasta hańba...
Skupmy się na tym co pozytywne, bo piękne czasy mamy, a jeszcze piękniejsze przed nami o ile czegoś nie spieprzymy
Istotne dla rozwiązania konkursu może byc to, na ile zmian umowią się trenerzy.
Bo sądzę, że w pierwszej jedenstce żaden nie wujdzie...
Jak zmian będzie dużo, to raczej pierwszy będzie Cabaj.
A w ogóle - z całą sympatią dla Gizy - w tej chwili wzięcie go do kadry to raczej dla niego krzywda. W obecnej formie powinni wziąć tam Bojara.
Trener reprezentacji Polski do lat 17 (rocznik 1988) Andrzej Zamilski podał skład na dzisiejsze towarzyskie spotkanie ze Szwecją w Pasłęku. Mecz rozpocznie się o godzinie 16:00.
Nasza drużyna rozpocznie spotkanie w następującym zestawieniu:
Michał Gliwa - Rafał Loda, Arkadiusz Ryś, Maciej Tomczyk, Piotr Kasperkiewicz, Kacper Tatara, Adrian Stępień, Tomasz Cywka, Kamil Hempel, Kamil Radulj, Tomasz Chałas.
W pierwszym meczu tych zespołów, który odbył się we wtorek w Morągu, Polska przegrała 1-4.
źródło: PZPN
Ps.Tatara to chyab nasz zawodnik:).
21 kwietnia 2005, 16:38:12 - america
U-17: Polska 4-4 Szwecja
Reprezentacja Polski do lat 17 (rocznik 1988) zremisowała ze Szwecją 4-4 (1-2) w towarzyskim meczu, który odbył się w Pasłęku.
Polska 4-4 Szwecja
Bramki dla Polski: Kacper Tatara 19, 50, Tomasz Cywka 62, 63
Polska: Michał Gliwa - Rafał Loda, Arkadiusz Ryś, Maciej Tomczyk, Piotr Kasperkiewicz, Kacper Tatara, Adrian Stępień, Tomasz Cywka, Kamil Hempel (75 Michał Mielniczuk), Kamil Radulj, Tomasz Chałas.
W pierwszym meczu tych zespołów, który odbył się we wtorek w Morągu, Polska przegrała 1-4.
- Dziś zagraliśmy zdecydowanie lepiej niż w pierwszym meczu. Na pewno zasłużyliśmy na zwycięstwo, ale ponownie zabrakło koncentracji w ostatnich minutach. Bramkę na 4-4 straciliśmy w doliczonym czasie gry. - powiedział trener Andrzej Zamilski.
Nasz Kacper grał chyba pierwsze skrzypce.
I takim "młokosom" powinien dawać szanse trener Stawowy w kilkuminutowych występach w 1 lidze.
Giza
Ja tez mysle ,że Giza . Z Zagłębiem nie grał już bardzo chu.owo tylko słabo. Forma rośnie :)
Bez "Franka" na Meksyk
24.04.2005 19:42 Interia.pl:
Tomasz Frankowski (Wisła Kraków), [b]Michał Goliński[/b] (Groclin Dyskobolia Grodzisk Wlkp.) (kontuzja) i Ireneusz Jeleń (Wisła Płock) nie wystąpią w towarzyskim meczu reprezentacji Polski z Meksykiem, który odbędzie się w Chicago.
W poniedziałek rano kadra wylatuje do Stanów Zjednoczonych. Podobnie jak poprzednio w meczu z USA Polonia w Chicago będzie mogła zobaczyć tylko piłkarzy na co dzień występujących w Idea Ekstraklasie.
- Gramy z bardzo dobrym zespołem, który jest w tej chwili na 6. miejscu w rankingu FIFA. Zobaczymy wyróżniających się zawodników naszej ligi, tych co grają na co dzień w reprezentacji i ci, co nie grają w niej często. Chciałbym zobaczyć nowych zawodników i jeśli się pokażą z dobrej strony, na pewno dostaną szansę - mówił Paweł Janas.
Meksyk to bardzo dobry zespół, wiem, że nie mają w tej chwili najlepszych zawodników, którzy grają w Europie. Grają futbol techniczny, typowy styl południowoamerykański, mało graliśmy z takimi zespołami i myślę, że będzie to dla nas lekcja przydatna jak nie teraz to na przyszłości i myślę, że w tym meczu osiągniemy przyzwoity wynik - mówił trener reprezentacji o naszych rywalach.
- Ostatni mecz graliśmy pod koniec marca, następny mecz eliminacyjny będziemy grali w czerwcu, czyli ja tylko jeżdżąc po meczach i obserwując nie mam szansy trochę z tym zespołem (reprezentacją - red.) bywać. Jak mam się z nimi spotkać raz na 4 miesiące i od razu grać mecz eliminacyjny, to nie jest to dobra sytuacja - tłumaczył Janas powody wyboru terminu meczu z Meksykiem.
Przeszkodziła nam zima, a poza tym sytuacja związana ze śmiercią papieża i trochę to się nałożyło na terminarz ligi, ale tego nie mogliśmy przewidzieć - powiedział Janas odpowiadając na pytanie czy powołania nie przeszkodzą drużynom w środku rozgrywek ligowych.
W czasie konferencji do trenera Janasa dotarł informacja, że Tomasz Frankowski prawdopodobnie nie będzie mógł zagrać z powodu kontuzji, zamiast niego w meczu zagra Brożek. Do USA nie pojedzie też Ireneusz Jeleń, który ma kłopoty rodzinne. Nie zobaczymy też Golińskiego.
Chcę troszkę inaczej zagrać, innym ustawieniem, a Maciek akurat jest bardziej cofający się, szukający z tyłu, a potrzebowałem zawodnika, który będzie grał bardziej na szpicy. Maciek już u mnie tyle meczy rozegrał, że ja wiem na co go stać - tłumaczył Janas brak powołania Macieja Żurawskiego.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
W związku z kontuzją Golińskiego szanse Gizy na występ od pierwszej minuty znacznie wzrosły
A na ile poważna jest ta kontuzja? Może Goliński nie zagra takżę z nami w poniedziałek ???
nie sądze, żeby nie zagrał...
Co do Golińskiego jakiegoś oficjalnego komunikatu nikt do tej pory nie wydał, więc możemy sobie gdybać. W czasie meczu mówiono o dłuższej przerwie, kontuzja mięśni brzucha, coś podobnego jak kiedyś miał Szymkowiak i leczył to przez bardzo długi czas. Oprócz tego przez kartki nie zagrają Piechniak i Kumbev.
Mecz zaczyna sie w nocy ze srody na czwartek o 3,30 czasu polskiego.
Cabaj wyjdzie na 2 połowe a wiec debiut nastapi 28 kwietnia o 4,30 :-)
A Gizmo...
No cóż z aktualną forma chyba nie powinien wystapić
ale jak juz polecial a trener wział 17 chłopa to pewnie zrobi te 6 zmian...
Tylko ze daje Piotrkowi tak ze 20 minut gry max
CRACOVIA 1906 - na zawsze pierwsi
Pierwszy Mistrz Polski (1921), Jedyny Mistrz Galicji (1913)
[img]http://www.cracovia.strefa.pl/sygnaturki/J_K.jpg[/img]
"Postanowiliśmy, aby istniała między nami umowa
Chcemy z tobą zawrzeć przymierze, że nie uczynisz nam nic złego,
jak i my nie skrzywdziliśmy ciebie i pozwoliliśmy ci spokojnie odejść"
Księga Rodzaju 26,27
Piotrek wejdzie i wygra dla kadry ten mecz...
A ja uważam, że Piotrek Giza w obecnej formie nie bardzo nadaje się do gry w pierwszej jedenastce Cracovii, nie mowiąc już o reprezentacji. Nie chcę tutaj dołować naszego zawodnika, który miał spory udział w awansie do ekstraklasy i dzięki któremu zdobyliśmy wiele ważnych punktów jesienią, ale prawda jest taka, że w chwili obecnej jest kompletnie bez formy.... Jeśli chodzi o Marcina Cabaja to nie podobają mi się ostatnio jego proste błędy, które na szczęście dla niego i dla drużyny nie kończą się źle - po prostu broni ze szczęściem, ale jak długo to szczęście będzie mu sprzyjać??? Jednak mimo wszystko jego widzę w kadrze w przeciwieństwie do Gizy.... Spośród wszystkich naszych zawodników w tej chwili najbardziej na grę w kadrze zasługuje Marcin Bojarski. Ostatnie mecze pokazują, że jest w rewelacyjnej formie i dziwi mnie, że tego nie dostrzega Janas.... W tej formie jaką ostatnio prezentuje jest obecnie zdecydowanie najlepszym zawodnikiem ligi polskiej. Dlatego bardzo dziwne jest dla mnie, że do kadry powołanie otrzymał Piotrek Giza, natomiast brakuje w niej miejsca dla Bojarskiego.....
Giza zdecydowanie bez formy :( co się z tym chłopakiem stało to nie mam pojęcia .
za to Bojar czy Baranek to klasa światowa...;)
Giza:
1.Autor: fiore (---.76.classcom.pl)
Data: 09 Lip 2004 - 15:40:37
ja do reprezentacji wybralbym 6...........
ale jak jeden to jeden
Piotrek GizzzzzzzzzzzA
2. Autor: Rincewind (---.ae.krakow.pl)
Data: 06 Wrz 2004 - 13:43:14
otwieram temat ponownie z godnie z sugestią jego autora - prosze o podawania wyłącznie typów na pasiastych reprezentantów - na rozgrzewkę mój:
Piotrek Giza!!!
3. Autor: Albert (80.53.143.---)
Data: 21 Kwi 2005 - 20:15:20
Giza
(w ostatniej chwili, cichaczem ale pudło jest ;))
Cabaj:
1. Autor: icek66 (---.vdi.pl)
Data: 06 Wrz 2004 - 13:48:14
Marcin Cabaj - tak będzie abym mógł mine Karvina zobaczyć;-)
2. Autor: ACLrlz (---.skawina.eu.org)
Data: 16 Lis 2004 - 20:33:47
Cabaj , Bojar , Baran
icek vs fiore wspomagany mocno przez Karvina, zobaczymy co z tego będzie
Gizmo wchodzi - 82 minuta
widze ze nie bylem jedynym ogladajacym te syfna gre..
Gratulacje dla Piotrka i Fiore
Szkoda, że Piotrek tak późno wszedł, miał kilka ciekawych zagrań, chyba więcej niż Burghardt przez całą drugą połowę.
Marcin Cabaj został jedynym zawodnikiem, który nie wszedł na boisko. Ekstra wycieczkę miał Marcinek... Bieniuk też chyba nie zdążył dotknąć piłki, ale i tak miał farta że wszedł, bo był siódmym środkowym pomocnikiem, który zagrał w tym meczu.
ehh ale sie ciesze Warto bylo nie spac, naprawde...
Miło,że P.Giza wszedł, szkoda że na krótko.W dobrych chwilach Piotr grą przypomina mi Deynę a nie da się ukryć,że dobry był.
gratulacje dla Piotrka !
Też oglądałem. W sumie w 2-ch akcjach uczestniczył. Szoda tylko Marcina ,że pół świata przeleciał by siedzieć na ławie. Taka neistety paskudna rola drugiego bramkarza...
na szczęście Marcin przyzwyczajony u na 1.5 roku się nasiedział.
W każym razie kolejna bariera padła:-)
kludi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Giza:
>
> 1.Autor: fiore (---.76.classcom.pl)
> Data: 09 Lip 2004 - 15:40:37
> ja do reprezentacji wybralbym 6...........
> ale jak jeden to jeden
> Piotrek GizzzzzzzzzzzA
>
> 2. Autor: Rincewind (---.ae.krakow.pl)
> Data: 06 Wrz 2004 - 13:43:14
> otwieram temat ponownie z godnie z sugestią jego
> autora - prosze o podawania wyłącznie typów na
> pasiastych reprezentantów - na rozgrzewkę mój:
> Piotrek Giza!!!
>
>
> 3. Autor: Albert (80.53.143.---)
> Data: 21 Kwi 2005 - 20:15:20
> Giza
>
> (w ostatniej chwili, cichaczem ale pudło jest )
>
>
> Cabaj:
>
> 1. Autor: icek66 (---.vdi.pl)
> Data: 06 Wrz 2004 - 13:48:14
> Marcin Cabaj - tak będzie abym mógł mine Karvina
> zobaczyć;-)
>
>
> 2. Autor: ACLrlz (---.skawina.eu.org)
> Data: 16 Lis 2004 - 20:33:47
> Cabaj , Bojar , Baran
>
>
> icek vs fiore wspomagany mocno przez Karvina,
> zobaczymy co z tego będzie
>
>
>
> Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2005-04-27 22:27 przez
> kludi.
ekhm... a ja?? :P
Autor: knur (80.51.253.---)
Data: 06 Wrz 2004 - 14:07:43
napisałbym Baran, ale akurat defensywnych mamy sporo... lepsi czy gorsi od Barana - trudno orzec, ale na pewno bardziej doświadczeni.
natomiast brakuje w reprze pomocnika ofensywnego, kreatywnego, pomysłowego - [b]a więc Giza[/b] lub Drumlak.
pół trafienia, 25 minut po Karv... uups Rincewindzie. liczy się?
28 kwietnia 2005, godzina 5,23...
83 minuta meczu Polska - Meksyk
Juz powoli przestaję być zły na Janasa,
że jak zwykle zrobił coś głupiego...
Tym razem mam mu za złe że nie wpuścił na drugą połówkę tego,
który zdecydowanie zasłużył na grę czyli "Wąskiego"...
Ale w tej właśnie chwili widze jak przy linii bocznej stoi chłopak z Woli Duchackiej
w koszulce z Orłem na piersi...
To co przed wojną było normą, po wojnie stawało się coraz rzadsze
az w końcu od roku 1967 stało się czymś ze sfery marzeń i pragnień
Piotrek z całego serca gratulacje!!
Wiesz że my kibice mamy dużo uwag do Twojej gry tej wiosny...
Ale wiesz przecież że to wynika tylko i jedynie z troski oto
żebyś JUŻ i NATYCHMIAST wykorzystał ten potencjał który w Tobie drzemie!
Dla Twojego własnego dobra, ku chwale CRACOVII
a mysle i że z pożytkiem dla Drużyny Narodowej...
GRATULACJE GIZMO !!!
CRACOVIA - pierwszy Mistrz Polski (1921), jedyny Mistrz Galicji (1913)
Tez ogladalem ten mecz na hiszpanskojezycznym kanale (Telemundo). W Kalifornii byla wtedy 6:30 pm, czyli w jezyku kolejarzy(a w Kalifornii mowia na to: military time): 18:30:) Slaby (i to bardzo) mecz polskiej reprezentacji. Na szczescie debiut po latach zawodnika Cracovii. O ile sobie dobrze przypominam, to ostatnim byl Krzysiek Hausner w meczu z Luxemburgiem w 1967 r. marnie zreszta zremisowanym 0-0;). To byl rewanz na wyjezdzie - w pierwszym, granym w Polsce wystepowal Janusz Kowalik (nasz - bylem wtedy w liceum - idol). Dla Krzyska (pozwalam sobie na poufalosc, poniewaz poznalismy sie pod koniec lat 70-tych i spotykalismy na zebraniach Sekcji Pilki Noznej, ktora On przesmiewczo nazywal Sekcja Zwlok:)) Byl to jedyny Jego wystep w reprezentacji, a zawodnikiem byl na pewno lepszym wtedy w porownaniu do innych jak teraz Giza - nic Gizie nie ujmujac. Wlasciwie to K. Hausner zagral jeszcze jeden mecz jako reprezentant Polski, ale nie zalicza sie go do statystyk. Strzelil wtedy nawet zwycieska bramke. Co bardziej dorosli kibice pewnie pamietaja: byl to mecz Kadra Polski - Kadra Krakowa, grany na naszym stadionie. (Bardzo sie narazil wtedy krakowskim kibicom grajacy w kadrze Polski na stoperze Jacek Gmoch (nazywany "Szczena"), niemal bez przerwy faulujacy krakowskich zawodnikow).
Tak czy inaczej, kolejna bariera zostala przelamana. Powinnismy lubiec Janasa:)
Moze nie wszyscy mieli okazje przeczytac w Dzienniku Polskim, wiec wklejam:
Sport 30-04-2005
Piotr Giza zadebiutowal w reprezentacji
ZAKRECONY...
Piotr Giza w srodowym meczu Polska - Meksyk (1-1) w Chicago zadebiutowal w reprezentacji.
- Zagralem tylko 7 minut, ale i tak mialem wielka frajde.
Szkoda, ze zagralem tak krotko, ale trzeba sie cieszyc z tego, co jest.
- Trener Pawel Janas wprowadzil Pana za napastnika Pawla Brozka...
- Tak, mialem grac cofnietego napastnika, pomagac kolegom, przesuwac sie do tylu. To byly trudne momenty dla naszej reprezentacji, rywale ostro nacierali, mysmy bronili remisowego wyniku.
- Wrazenia z meczu?
- Niesamowite! Piekny stadion Soldier Field, blisko 55 tysiecy widzow, w tym blisko polowe stanowili nasi rodacy. Dopingowali nas fantastycznie. Byly transparenty, flagi, goracy, glosny doping. Na widowni widzialem flagi Cracovii a po meczu rozmawialem z kilkoma kibicami "pasow". Kiedy stalem przy lawce rezerwowych w czasie wykonywania "Mazurka Dabrowskiego" az cos mnie scisnelo w sercu. Dla takich momentow warto trenowac...
- Przy tak licznej widowni nigdy nie grales?
- Zgadza sie, w Szczecinie na meczu z Cracovia bylo blisko 20 tys. osob. Ale tego nie da sie porownac z atmosfera na stadionie w Chicago.
- Liczy Pan na kolejne powolania do kadry?
- Milo byloby sie znowu kiedys znalezc w kadrze. Jestem do dyspozycji selekcjonera, wiem jednak, ze musze w lidze grac dobrze, by zasluzyc sobie na powolanie.
- Jak ocenia Pan rywali?
- Meksykanie graja ciekawy, ofensywny futbol, przewyzszali nas wyszkoleniem technicznym. Byli w srode grozni.
- W telewizji widac bylo, ze plyta boiska nie byla w najlepszym stanie?
- Rzeczywiscie, boisko mogloby byc lepsze. Przypominalo mi troche nasza plyte ze stadionu przy ul. Kaluzy.
- W piatek trener Stawowy zwolnil Pana i Marcina Cabaja z treningu...
- Nie bylo sensu trenowac. Mamy za soba 15-godzinna podroz. Wysiadlem z samolotu calkowicie zakrecony. Tak dluga podroz, przeskok klimatyczny, robia swoje.
- A tu juz w poniedzialek czeka was bardzo wazny mecz w Grodzisku...
- Tak, mam nadzieje, ze do poniedzialku calkowicie zregenerujemy sily. W sobote i w niedziele bedziemy trenowac z kolegami.
Rozmawial: AS
Po 38 latach
Piotr Giza jest 48. graczem Cracovii, ktory wystapil w reprezentacji Polski. Po raz ostatni w druzynie narodowej gral przed 38 laty z Luksemburgiem Krzysztof Hausner. Najwiecej wystepow w reprezentacji ma obronca Tadeusz Parpan - 20.
Giza dobrze zadebiutował w Kadrze P.Janasa.Szkoda , że Cabaj nie dostał szansy gry w tym meczu bo Boruc raczej nie zchwyćił ,chyba że byłem na innym meczu.Myślę , że Janas da szanse gry w reprezentacji Cabajowi w następnym meczu Kadry.
Tylko Pasy po wsze czasy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ja wiem, że to wbrew statystykom, regułom itp. ale ja za "pasiastego reprezentanta" uważam też - stale - Tomasza Rząsę. Jest to "nasz człowiek" ktory poza tym niejednokrotnei podkreślał że jego klubem jest Cracovia. Wiem, że w statystykach i zestawieniach umeiszczać tego nei można, ale pamiętać o tym możemy...
Podsumowanie
Krzysztof Hausner zagrał w meczu Luksemburg - Polska 0:0,
który rozegrano dokładnie 16 kwietnia 1967 w godzinach 18-19,45...
Piotr Giza wystapił w meczu Polska - Meksyk 1:1
28 kwietnia 2005, od godziny 5,23...
Tym samym Piotrek zamknął okienko czasu, ktore było otwarte
38 lat, 11 dni, 9 godzin i 38 minut :-)
Pierwszy Mistrz Polski (1921), Jedyny Mistrz Galicji (1913)
Trener reprezentacji Polski do lat 16 (rocznik 1989) Dariusz Dziekanowski podał skład 18-osobowej kadry na międzynarodowy turniej imienia Wiktora Bannikowa, który odbędzie się w Kijowie, w dniach 6-11 maja.
Nasza drużyna trafiła do grupy B, gdzie zagra z Bułgarią (6 maja, godzina 17:30, czasu lokalnego), Turcją (7 maja, 16:30) i Rosją (9 maja, 13:00). W grupie A znalazły się reprezentacje Ukrainy, Słowacji, Belgii i Litwy. Mecz finałowy oraz spotkanie o 3 miejce zostaną rozegrane 11 maja.
Kadra - Polska U-16:
Bramkarze: Artur Krysiak (UKS SMS Łódź), Bartłomiej Dębowski (Pogoń Szczecin).
Obrońcy: Michał Brynkiewicz (UKS SMS Łódź), Kamil Kassian (Hobby Swarzędz), Fabian Kotarski (Świt Nowy Dwór Mazowiecki), Wiktor Mazur (Lechia Gdańsk), Maciej Sztochel (Pogoń Oleśnica).
Pomocnicy: Bartłomiej Babiarz (Ruch Chorzów), Robert Hirsz (Lechia Gdańsk), Damian Jędryka (Stal Mielec), Szymon Solecki (UKS SMS Łódź), Przemysław Wysocki (Świt Nowy Dwór Mazowiecki), Marcin Baran (Miedź Legnica).
Napastnicy:[b] Rafał Dzwonek (Cracovia)[/b], Mateusz Machaj (UKP Zielona Góra), Piotr Sobótka (Drukarz Warszawa), Mariusz Zawodziński (GKS Bełchatów), Damian Lusiecki (Avia Świdnik).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)