Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • 5. BS Polonia - Cracovia, niedziela 27 wrzesień 2026, 17:00 Bytom

• Hokej
    • Rozpoczęto 6 dni temu o 17:58
      Ostatnia aktywność 4 dni temu o 22:54
      1048 wyświetleń
    • MSC

9.6K
      5.6K
    • 5 dni temu o 09:58
      Post #1748838 28.09.2026 09:58
    • Edytowany
    Ja na to patrzę tak, zeszły sezon był nudny bo wiadomo było, że do plejofa się załapiemy ale wyżej du... nie podskoczymy. W tym sezonie może być walka o plejof i pasjonujące mecze z Sanokiem (czy tam Kijowem @Lakbeti#42816 😋), które będą miały podwójne znaczenie.
    • Lakbeti, żółta kaczka, matg oraz vamos lubią to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 5 dni temu o 10:43
      Post #1748848 28.09.2026 10:43
    Poważnie bym dyskutował nad uznawaniem Sanoka jako "farbowanego Sokoła". To że mają współpracę to fakt, owszem, przy czym bez niej - klubu w plastikowej by po prostu nie było. Natomiast czy to jest faktycznie tak, że to jest "Ukraina po całości i Polacy jako kwiatek do kożucha"? Hmmm, aż sobie popatrzyłem w liczby, Fakt, jakby oceniać "kadrę w procentach", to Sanok faktycznie najgorzej wypada - Polaków jest 33% i to jest jedyny klub w plastikowej poniżej 50% (dane za eliteprospect). Z tym, że ten procent wynika z faktu, że oni po prostu zgłosili "cały Sokół", a nie że "aż tyle odstają liczbą Polaków". STS jest jedynym klubem w plastikowej z ponad 40ma zawodnikami na rosterze (aż 43ch mają), drugie Podhale ma 31, natomiast nikt inny nie ma nawet 30tu (Polonia 29, pozostali 26-27), Natomiast popatrzmy realnie, nominalną liczbą Polaków zgłoszonych do gry. No i nagle... zobaczymy, że wcale takich wielkich różnic nie ma. Owszem, - Sanok ma najmniej, ale to "ich najmniej" to jest 14. Raptem o 1go więcej (15tu) maja: - Unia (a jako Polaka policzyłem im Matthewsa, bo bez niego są na równi z Sanokiem i mieliby 14tu) - i Katowice (przy czym Katowicom policzyłem 16-letniego Jurkiewicza, 3go bramkarza, który w plastikowej jeszcze nie chyba debiutował - bez niego też mają tylu Polaków co Sanok. Do tego policzyłem 3ch 18-latków, z których jeden ma 1 występ w plastikowej) a zaledwie 2ch więcej (16tu) mają: - Toruń (któremu za Polaka policzyłem Nikolaia Sytego) - oraz Zagłebie Zatem - owszem, w Sanoku mamy "intrnaszjonal", ale prawie cała reszta ligi też ma "internaszjonal". Jedyna różnica, to że cała liga nie ma aż tylu zawodników na liście, bo Sanok ma "cały zagraniczny skład w gotowości plus naddatek z Polaków". O wiele bliższe prawdy jest zatem stwierdzenie, że Sanok ma więcej obcokrajowców niż inni, niż że ma mniej Polaków niż inni, bo o ile to 1sze jest oczywistością, to już druga teza wobec liczb się raczej słabo broni. Poniżej konkrety: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790584471-081.png[/img] [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790584574-274.png[/img] [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790584694-660.png[/img] [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790584783-261.png[/img]
    • MSC, domxs, matg oraz hank lubią to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 5 dni temu o 11:31
      Post #1748859 28.09.2026 11:31
    • Edytowany
    Sanok to Ukraińcy, a nie mix obcokrajowców. Taki układ w szatni to zguba dla polskich i nie tylko zawodników. Z Energa grało 11 Ukraińców. Aż sobie sprawdzę jak w ostatnich meczach wyglądają minuty Polaków i innych nacji w stosunku do Ukraińców.
    • PanSzym lubi to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 5 dni temu o 11:41
      Post #1748860 28.09.2026 11:41
    No oki, ale to tak samo możesz powiedzieć, że Tychy to nie mix, tylko Finowie (poza Polakami i Finami, to mają 1 Czecha). Unia nieco mniej, ale trochę też też (9ciu, albo 10ciu Finów mają?). Polonia Ukraińców też trochę ma, chyba z 5ciu?
    • torreador lubi to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 5 dni temu o 11:48
      Post #1748862 28.09.2026 11:48
    Moim zdaniem z czasem Polacy w soloke Kijow będą odgrywać marginalna rolę, co spowoduje że dla nas będzie bardzo ciężko. Ale mam to gdzieś, nie chciałbym takiego układu u nas. Do niczego to nie prowadzi dobrego. Pora na krok milowy w przód z zaniedbana infrastrukturą, bo jak mamy się rozwijać?
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 5 dni temu o 11:52
      Post #1748864 28.09.2026 11:52
    [quote]#post1748862 Moim zdaniem z czasem Polacy w soloke Kijow będą odgrywać marginalna rolę, co spowoduje że dla nas będzie bardzo ciężko. Ale mam to gdzieś, nie chciałbym takiego układu u nas. Do niczego to nie prowadzi dobrego. Pora na krok milowy w przód z zaniedbana infrastrukturą, bo jak mamy się rozwijać?[/quote] Przeca taki sam układ miałeś i to latami. Jedyna różnica to tylko taka, że strzałka na kompasie o 135 stopni dalej w kierunku ruchu wskazówek zegara była... 😂
    • matg lubi to.
    • bertoni

120
      183
    • 5 dni temu o 12:07
      Post #1748868 28.09.2026 12:07
    Moi, drodzy przypomnę że w tym sezonie obowiązkowo musi być w składzie meczowym 10 Polaków
    • żółta kaczka lubi to.
    • eredin

9.3K
      4.3K
    • 5 dni temu o 12:15
      Post #1748869 28.09.2026 12:15
    @bertoni#42455 super. Ale kolejnych 10 może być zawodników grających. U nas Polaków ogarniających cokolwiek jest kilku. Jest nowy sponsor ale jedną piątką czy 1 i 1/2 piątki ligi nie zwojujemy
    • Lakbeti lubi to.
    • naki

1.4K
      2.4K
    • 5 dni temu o 12:44
      Post #1748877 28.09.2026 12:44
    Swietnie, ze sa ograniczenia co nie zmienia faktu. Ze sklad mamy niestety slabszy. I uczciwie trzeba przyznac, ze nasi stranierri sa mizerni i niskiej jakosci. Moze poza Valtola i obronca Finskim. Ale bramkarz to porazka. Nasi mlodziezowcy nie maja kondycji, a po tak dlugim okresie przygotowawczym powinni miec... Przeciez we wczorajszym meczu Polania jak tyklko chciala, to nas zamykala we wlasnej tercji i robili co chcieli. A tempo bylo niskie i jakosc tez. W zeszlym sezonie mielismy dwie solidne piatki plus trzecia mieszana. I oni glownie ciagneli gre. Mlodziezowcy nie maja z kogo czerpac energii i sie uczyc. Kompletny brak gry cialem. Widac, ze rywale graja z nami jak z juniorami. I graja na 50%.
    • Jake Blues lubi to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 5 dni temu o 12:45
      Post #1748878 28.09.2026 12:45
    • Edytowany
    @bertoni#42455 no to jak ich policzyli w meczu z Toruniem? [b]Edycja z 28.09.2026 o godz. 12:46 (scalono posty)[/b] @żółta kaczka#4267 ale nazwa była nasza, i mi osobiście taki kierunek nie pasuje, że udajemy że klub jest Polski. [b]Edycja z 28.09.2026 o godz. 12:51 (scalono posty)[/b] @naki#14649 też widzę że nasz bramkarz słabiej niż konkurencja. Więcej spodziewałem się po Sean I Damianie, że oni będą ciągnąć wózek. Z wychowanków brakuje mi Michała jaracza z poprzedniego sezonu.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 4 dni temu o 13:11
      Post #1748883 28.09.2026 13:11
    • Edytowany
    [quote]#post1748878 [b]Edycja z 28.09.2026 o godz. 12:46 (scalono posty)[/b] @żółta kaczka#4267 ale nazwa była nasza, i mi osobiście taki kierunek nie pasuje, że udajemy że klub jest Polski. [/quote] Hmmm, ale co oni "udają"? Klub się prawie zwinął - to jest wiedza powszechna. Akcja reanimacyjna wyglądała tak, że cały kraj oglądał rady miasta (lub jakiegoś innego organu samorządowego) i generalnie każdy widział że to był cyrk na lodzie (tyle, że bez lodu, bo nie tylko tafla rozmrożona była ale w sumie nikt nie był pewien czy tymczasowo czy na stałe) Prezes, była przez dawnych przyjaciół, a ówczesnych wrogów z "zaprzyjaźnionego portalu" przedstawiana jako clown per se Pojawiła się opcja ratunku przez współpracę z klubem z Ukrainy I z tej ścieżki skorzystano Nikt tam nigdy nie ukrywał, że jest to quasi-fuzja, ani w Sanoku, ani w Kijowie Ja rozumiem, że "współpraca i nazwijmy to filiarność" nie każdemu się podoba (ja tam nie mam nic przeciwko, ale to moja opinia, ktoś może mieć no i spox, też ma prawo), ja nawet rozumiem, że istnieje jakieś pole do (ujmijmy to) "wplątywania wątków politycznych", ale gdzie tu było jakieś udawanie czegokolwiek?
    • hank, domxs oraz bertoni lubią to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 4 dni temu o 15:38
      Post #1748892 28.09.2026 15:38
    To jest moje subiektywne zdanie, natomiast jak oni ich liczą np w meczu z Toruniem że było 10 Polaków i ile mają minut to inna inszość. Był lament niektórych że i tak za mało wychowanków u nas, teraz że młodzi nie dojeżdżają fizycznie. Ja się póki co bardziej rozczarowałem skuteczność niż obroną.
    • żółta kaczka oraz bertoni lubią to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 4 dni temu o 15:50
      Post #1748896 28.09.2026 15:50
    Tak, to znaczy tu jest oczywista rzecz, że "Sanok jest w trybie przetrwania" i że to nie jest optymalna sytuacja, dla nich zapewne także. Ale... no jest jak jest i lepiej że tak jest niż miałoby tak nie być - bo jedyna realna alternatywa to że nie byłoby ich w ogóle. Opole United w 1 Lidze to chyba kompletnie bez ani 1go Polaka jest. Jakby ich nie było, to w 1L zostałyby 4 kluby (w tym SMS, który "klasycznie rozumianym klubem" też przecież nie jest). W ekstraklasie Hiszpanii (wówczas jeszcze bez Portugalii i bez Andory byli, więc to była liga hiszpańska, a nie iberyjska) też mieli klub który funkcjonował bez Hiszpanów - ogólnie pojęci "erasmusopodobni-studenci ze Szwecji, USA i Kanady, którzy chcieli wskoczyć na wyższy poziom gry, a przy tym zobaczyć świat tam grali. To było poparte nawet umową między federacjami Hiszpanii, Szwecji, USA i Kanady (tymi "głównymi" federacjami, zatem Kanadę reprezentowała organizacja co wysyła skład na Olimpiadę, a nie jakieś "amatorskie stowarzyszenie). Nordic Vikings Madryt się ten klub nazywał o ile pamiętam, przy czym cała ta nazwa to była ironia losu, bo USA i Kanada to żadni wikingowie, a klub wcale nie był z Madrytu, bo w Madrycie lodowiska nie było, oni w Majadahondzie grali (takie przedmieścia Madrytu chyba).
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 4 dni temu o 15:58
      Post #1748898 28.09.2026 15:58
    Opole united to twór uniwersytetu. Chodzi mi o to że ja wolę naszą opcje i strategię choć biedniejszą, niż jakaś fuzje z Ukrainą która docelowo może przejąć klub, i nadać jej inne barwny i tradycje.
    • żółta kaczka oraz bertoni lubią to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 4 dni temu o 16:04
      Post #1748900 28.09.2026 16:04
    [quote]#post1748898 Opole united to twór uniwersytetu. Chodzi mi o to że ja wolę naszą opcje i strategię choć biedniejszą, niż jakaś fuzje z Ukrainą która docelowo może przejąć klub, i nadać jej inne barwny i tradycje.[/quote] Owszem. Tylko oni raczej nie mieli wyboru co by woleli. Oni stanęli przed szekspirowskim dylematem - [i]"Być albo nie być? Oto jest pytanie."[/i]
    • vamos

316
      496
    • 4 dni temu o 16:10
      Post #1748901 28.09.2026 16:10
    Panowie ja myślę,że tu nie ma ci kruszyć kopii o Sanok. Tu trzeba się BARDZO poważnie zastanowić co dalej z naszymi Pasami, bo najwyraźniej proces podpisywania kontraktów chyba nie do końca przyniósł (przynajmniej dotychczas) oczekiwane wyniki, a okres przygotowawczy też nie do końca się udał, bo wyraźnie widać braki kondycyjne. Pytanie jest czy zapisy w kontraktach zawodników umożliwiają rozwiązanie umowy jeżeli gracz nie spełnia w sezonie stawianych mu wymagań. Chodzi mi oto czy można jeszcze liczyć na wzmocnienia i wymianę części zawodników bez uszczerbku finansowego dla klubu.
    • naki, Pasiakcinq2, żółta kaczka oraz 3 innych osób lubią to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • 4 dni temu o 16:55
      Post #1748907 28.09.2026 16:55
    • Edytowany
    Chyba w zeszłym sezonie była wymiana bramkarza, ale jeszcze w okresie przygotowawczym, i jednego zawodnika z pola, za którego przyszedł Tiala. Możliwe że jest taka opcja, ale czy stać nas na zawodnika takiego jak Heniek czy Lundgren? Z obrońców Jaskiewicz Wajda i Michalski dadzą dwa, albo i trzy solidne tyły. Ale ofensywnie.... Liczyłem że Damian weźmie na siebie reżyserka gry w ataku. Czy zaskoczy? W tym składzie tylko on ma takie doświadczenie w lidze i autorytet. Ściąganie kogoś kto tu nie grał, w mojej ocenie nie wypali.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.3K
    • 4 dni temu o 20:18
      Post #1748927 28.09.2026 20:18
    • Edytowany
    [quote]#post1748901 (...)Pytanie jest czy zapisy w [czymkolwiek] umożliwiają [cokolwiek] (...)[/quote] Najbardziej legendarny cytat z Rudolfa mi się przypomina (Rudolf miał zacięcie filozoficzne i to naprawdę na wysokim poziomie, a bon moty mu się czasem zdarzały takie, że nawet i Churchill by się nie powstydził). Pozwól, że tu Ci przytoczę kolego @vamos#42758, bo nadaje się znakomicie. Otóż po konferencjach staliśmy czasem w kółeczku i luźno gadaliśmy, zdarzało się, że gdzieś się odwaliła jakaś szopka i ktoś z obecnych rzucił [i]"a czy słyszeliście, że gdzieśtam w jakimś klubie, czy w pezethaelu cośtam się stało i że oni z tym cośtam i efekt jest jakiśtam?!? No nie do wiary, jakie jaja!"[/i]. Rudolf zawsze taką sytuację kwitował następująco: [i][b]"Panowie, to je polsky hokej, tu wszistko je moźliwe. Naprawdę wszistko."[/b][/i] - maksyma espeszjali for ju kolego @vamos#42758, od najbardziej utytułowanego trenera w polskym hokeju. Co prawda bez wiedzy Rudolfa, ale jestem pewien, że gdyby wiedział, to kazałby Cię gorąco pozdrowić przy okazji 😀
    • MSC oraz vamos lubią to.
    • vamos

316
      496
    • 4 dni temu o 22:54
      Post #1748955 28.09.2026 22:54
    Dobrze, że nasze miasto i klub hokejowy leżą nad Wisłą, bo ponoć nad tą rzeką cuda się zdarzają. Oby to powiedzenie Rudiego się spełniło, wtedy sobie zafunduję specjalną bluzę z tym powiedzeniem na plecach i będę w niej chodził na każdy mecz Pasów.🤞 🤞 🤞
    • żółta kaczka lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie