Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • Cracovia - JKH GKS Jastrzębie niedziela 20 września 2026, 17:00 Siedleckiego 7

• Hokej
    • Rozpoczęto ponad 2 tygodnie temu o 11:23
      Ostatnia aktywność ponad tydzień temu o 15:31
      2316 wyświetleń
    • Excal

380
      1K
    • ponad tydzień temu o 20:41
      Post #1748551 24.09.2026 20:41
    • Edytowany
    Mnie jedno zastanawia, Rudolf mówi że kiedy trenerem był Zientara to mieli budżet na mistrzostwo a skończyli na 6 miejscu. Przypomnijcie mi kto wtedy zarządzał sekcją na stanowisku Dyrektora Operacyjnego hokeja? A z drugiej strony sądzicie że ta kadra była aż tak dobra? Było paru dobrych zawodników Lundgreen, Younan, Brandhamar, ale czy to był skład na mistrza?
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • ponad tydzień temu o 20:57
      Post #1748553 24.09.2026 20:57
    Gdyby bramkarz nie miał kontuzji to może by było. Ale był jeden hamulcowy, a może i dwóch. Mateusz Drożdż. Rudolf zapomniał wspomnieć, że twarda gra była zakazana, z uwagi na drogie kije 🤣
    • Excal oraz hank lubią to.
    • Blizzy

3.7K
      2.7K
    • ponad tydzień temu o 01:59
      Post #1748569 25.09.2026 01:59
    [quote]#post1748551 Mnie jedno zastanawia, Rudolf mówi że kiedy trenerem był Zientara to mieli budżet na mistrzostwo a skończyli na 6 miejscu. Przypomnijcie mi kto wtedy zarządzał sekcją na stanowisku Dyrektora Operacyjnego hokeja? A z drugiej strony sądzicie że ta kadra była aż tak dobra? Było paru dobrych zawodników Lundgreen, Younan, Brandhamar, ale czy to był skład na mistrza?[/quote] Rudolf pierdoli, mieliśmy coś ponad 3,5 mln.
    • CHT

3.7K
      3K
    • ponad tydzień temu o 07:39
      Post #1748572 25.09.2026 07:39
    Z całym szacunkiem, ale Rudi pierdzieli. Wartość pieniądza po nastu latach jest inna, więc nie ma co przeliczać i porównywać. Poza tym w ostatnich latach pracy, też miewał nienajgorsze składy, a miejsca poza pudłem były sporym rozczarowaniem, w tym totalne olanie meczów o brąz. Miejsce poza pudłem w "plastykowej" też było ujmą dla zdobywcy PK. Do tego dochodziły takie czynniki jak kije po cztery kafle, a sam Ziętara nie miał aż tyle czasu na wykazanie się. W ogóle nie można porównywać tych dwóch kadencji trenerskich.
    • torreador

3.6K
      1.4K
    • ponad tydzień temu o 10:15
      Post #1748578 25.09.2026 10:15
    Żółta Kaczko! skoro mnie wywołałeś do tablicy to oświadczam: 1. Nie mam zamiaru zakładać się z kimkolwiek i jakimkolwiek temacie dotyczącym Pana Sikory. 2. Temat zaproponowanego zakładu jest chybiony, bo ja wyraźnie w poście #78 ( żeby go nie cytować całego) napisałem: "Kaczka z całym szacunkiem ale 8 lat temu to Sikora znał obu panów nie lepiej ode mnie" I to dotyczyło przede wszystkim tematu jego ostatnich "wypocin" na temat sprawy z marca 2018 r pomiędzy Rohaczkiem i Radzikiem. Popraw mnie jeżeli się mylę: rzecznikiem prasowym był wtedy Dariusz Guzik a od lipca 2018 Przemysław Staniek. Co wówczas robił Pan Sikora? Miał rzetelną, naoczną wiedzę o sprawie czy miał tylko przesłuchy spod drzwi szatni? Nie mam zamiaru dalej pisać o tym gościu dla mnie to kret Królickiego z objawami "zranionej zwierzyny" który uwielbia takie smaczki dostarczane na swój portalik zawsze nieprzychylny Pasom. Dla mnie jest zerem. W trudnym maju, czerwcu, lipcu 2025 r było kilka spotkań z kibicami na temat hokeja w których uczestniczyłam, ale cholera jakoś nigdy nie dojrzałem tam "oddanego" kibica hokeja w Cracovii. Na szczęście panowie: Rohaczek, Radziszewski zachowali się jak należy z czego się bardzo cieszę i dawałem temu wyraz na wielu forach ale nie trzeba robić z tego aż takiego halo! bo przyzwoitość tego nie potrzebuje a kto chciał widzieć i odetchnąć z ulgą to to zrobił bez pomocy pana Sikory.
    • Pasiakcinq2 lubi to.
    • naki

1.4K
      2.4K
    • ponad tydzień temu o 10:58
      Post #1748585 25.09.2026 10:58
    Fakty sa takie, ze za kadencji Drozdza przepalilismy kilka dobrych milionow (dokladnie 6 milionow PLN) przez rok. Nie majac zadnych wynikow. A to nie bylo i nie nie jest malo jak na utrzymanie pierwszej druzyzyny. I raczej o to chodzilo wypowiedzi Rudolfa.
    • bodzio969

2.2K
      3.3K
    • ponad tydzień temu o 11:51
      Post #1748593 25.09.2026 11:51
    [quote]#post1748231 Z tym HSJ (Hokejowy System Juniorski) to w ogóle zaraz się zrobi niezły cyrk, bo 3 kolejki za nami, a klasyfikacja niezmiennie wygląda tak: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1789987513-329.png[/img] Śledzę ją od samego początku i jestem ciekaw, czy oni te minuty jakoś liczą, czy raczej ogłosili "promocję systemu promowania juniorów", obiecali kasę dla najlpeszych, a skończy się jak zawsze i poczekają, aż temat przycichnie i wtedy wydadzą komunikat w stylu "wicie, rozumicie..."[/quote] Już jest: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790329879-264.png[/img]
    • żółta kaczka lubi to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.4K
    • ponad tydzień temu o 11:56
      Post #1748594 25.09.2026 11:56
    [quote]#post1748578 Żółta Kaczko! skoro mnie wywołałeś do tablicy to oświadczam: (...) 2. Temat zaproponowanego zakładu jest chybiony, bo ja wyraźnie w poście #78 ( żeby go nie cytować całego) napisałem: "Kaczka z całym szacunkiem ale 8 lat temu to Sikora znał obu panów nie lepiej ode mnie" (...)[/quote] Poleciłeś mi, żebym dał sobie spokój i to uczyniłem 😀 no ale skoro... to ja tylko dwa detale: 1. owszem faktycznie teraz jest "(...) 8 lat temu to Sikora znał(...)", ale chyba obydwaj wiemy, że w momencie kiedy pisałem swoją odpowiedź to ten post był przed edycją i zmieniło się tam ciut więcej niż literówki. Pierwotnie ten post miał brzmienie mniej więcej, że "znał ich lata temu..." - chyba się nie mylę prawda? Do tej pierwotnej treści się odnosiłem. 2. drugi detal - skoro jednak zmieniło się na "8 lat temu znał ich nie lepiej od Ciebie" - to tutaj moja wiedza faktycznie jest dość ograniczona, a to z tego powodu, że nie wiem ani jak znasz się z Cytryną ani jak znasz się z Dziurą obecnie oraz nie wiem jak znałaś się z nimi w 2018. Natomiast z grubsza umiem powiedzieć jak ŁS znał się z oboma Panami owe 8 lat temu. Mamy 2026, czyli "odjąć 8" - mówimy o 2018. O ile się nie mylę, to właśnie w 2018 ŁS zaczął pracę w Naszym Klubie. Zatem śmiem twierdzić, że w 2018 znał ich bardzo dobrze. Bo z nimi po prostu współpracował. Bywał w szatni, przy treningach, przed meczami i po meczach. Z oboma Panami jak mniemam rozmawiał prywatnie prawie codziennie, a "służbowo" - z Dziurą pewnie czasami (zawodników jest sporo), natomiast rozmawianie z Cytryną było jego chyba jednym z jego najważniejszych obowiązków w temacie "media klubowe". Przy czym ręczę Ci, że ów 2018 to nie był "początek znajomości omawianych Panów". Moja 1sza akredytacja to chyba jesień 2012 (z głowy, tak mi się wydaje, na pewno nie później). O wcześniejszych czasach wypowiadać się w tym kontekście nie umiem, ale chyba nie ma takiej potrzeby. Bo jak ja zawitałem w mixed zony to ŁS tam jeszcze nie było. O ile się nie mylę to ŁS poznałem gdzieś koło 2014go, bo chyba mniej więcej wtedy zawitał w mixedzonowe rejony naszego lodowiska. Zatem mówimy tu o "nastu latach". I pamiętam wyraźnie, że ŁS miał ciąg zbierać prawdziwe wypowiedzi Naszych Bohaterów, a nie tworzyć dla swojej redakcji zmyślone (co się wówczas naprawdę zdarzało akredytowanym dziennikarzom). Zatem jego znajomość zarówno z Cytryną, jak i z Dziurą datuje się co najmniej od wtedy. Czy wcześniej - tego nie wiem. Ale że "co najmniej od 2014", to Ci ręczę. Miewał milsze chwile, miewał trudniejsze... Ale konkret jest taki, że te chwile miewał. Aha, pozwolę sobie dodać że relacje Rudolfa ze wszystkimi bywającymi w mixed zonie były zarówno bogate i obfite, jak również sympatyczne i serdeczne. Ja wiem, że Cytryna powszechnie jawi się większości z Was jako trener, który mówił mało i powtarzał podobne rzeczy, ale zapewniam, że kiedy mikrofony się wyłączały - wtedy działo się takie magiczne pstryk. Cytryna potrafił stać po 20-30 minut pod salką i rozmawiać ze wszystkimi tymi, którzy nie pobiegli do domu zdążyć na 2gą połowę Bajernu z Czelsi. I zawsze był dla nas, którzy z tego korzystaliśmy przesympatyczny, przeuroczy i był naprawdę krynicą wiedzy hokejowej. ------------------------------------------ Natomiast - i tu się zgodzimy chyba obaj - naprawdę nie godzi się sprzeczać o takie sprawy forumowiczom z takim przebiegiem jak Ty i ja 😀
    • CHT

3.7K
      3K
    • ponad tydzień temu o 12:37
      Post #1748597 25.09.2026 12:37
    Przed hokejnetem ŁS współpracował z hokejfan.pl (bodajże obecny Planet od hockey), ale nie pamiętam już czy miał akredytację naszego klubu z tego portalu.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.4K
    • ponad tydzień temu o 12:53
      Post #1748599 25.09.2026 12:53
    [quote]#post1748593 [quote]#post1748231 Z tym HSJ (Hokejowy System Juniorski) to w ogóle zaraz się zrobi niezły cyrk, bo 3 kolejki za nami, a klasyfikacja niezmiennie wygląda tak: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1789987513-329.png[/img] Śledzę ją od samego początku i jestem ciekaw, czy oni te minuty jakoś liczą, czy raczej ogłosili "promocję systemu promowania juniorów", obiecali kasę dla najlpeszych, a skończy się jak zawsze i poczekają, aż temat przycichnie i wtedy wydadzą komunikat w stylu "wicie, rozumicie..."[/quote] Już jest: [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1790329879-264.png[/img][/quote] Przeanalizowałem to sobie i na pewno widzę już 1 słabość tego systemu. Tu będzie "podwójne liczenie gry młodych bramkarzy" oraz "nadpremiowanie gry młodych bramkarzy". Prosty przykład: - mecz to jest 60 minut - licząc 4 formacje to średnio każdy zawodnik miałby 15 minut gry - wiadomix, że ci od formacji specjalnych i kluczowi grają więcej (bywa że i ponad 20 mniut) - liczmy "poniżej średniej" - realnie grający młody niech ma 10-12 minut - jak zespół wystawia młodego bramkarza to on daje 60 minut gry Ergo - jak "jedynka" złapie kontuzję i grasz "dwójką" (a prawie wszystkie kluby na dwójce mają Polaka, którego można wpisać jako eMkę do protokołu) to on samo robi ci do HSJ punktów tyle co musiałbyś wystawić "dodatkowych 5 albo 6 młodzieżowców". I żeby nie było - ja wiem, że gra młodymi bramkarzami i w ogóle bramkarzami z Polski jest istotna. Tyle, że HSJ ma 2 kategorie: 1. ogólnie młodzi 2 gra młodymi bramkarzami I ta 2ga kategoria ma osobną klasyfikację, jest liczona osobno i za nią też są nagrody. W efekcie - grajacy młodym goalie (nawet okazjonalnie) będzie wysoko w "klasyfikacji bramkarzy", ale dodatkowo to go winduje "w klasyfikacji zawodników". Każdy musi wystawić eMki do protokołu. Jeśli jakiś zespół gra młodym goalie to każdy inny żeby z nim rywalizować w HSJ to grając "dorosłym goalie" musiałby wystawić w polu pół składu młodzieżowców - co prowadzi do kuriozalnej sytuacji, że w HSJ wcale nie będą się liczyć zespoły grające młodymi w polu, tylko zespoły, które albo (1) mają młodego bramkarza, któremu dają trochę grać (to wystarczy, bo nikt nie wystawi tylu młodzieżowców, żeby mogli natrzaskać aż tyle minut), albo (2) które będą miały na tyle jasną sytuację że w końcówce będą wystawiać tylko młodego goalie (żeby natrzaskał minut, bo wynik nie ma większego znaczenia), albo (3) zespoły w których "jedynka" będzie łapać kontuzję i siłą rzeczy będą sięgać po "dwójkę". [b]Chodzi mi o to, że coś takiego jak "czy otworzyć się nieco bardziej na młodzieżowców w polu?" co w zamyśle miało być głównym celem tego programu - w kontekście wyników okazuje się że właściwie nie ma prawie żadnego znaczenia.[/b]
    • Pasiakcinq2 oraz bodzio969 lubią to.
    • Lakbeti

2.1K
      2.1K
    • ponad tydzień temu o 13:55
      Post #1748601 25.09.2026 13:55
    To nie jest tak, że dla bramkarza są odrębne klasyfikacje? A ta pierwsza dotyczy zawodników w polu? To przecież dublowanie minut
    • żółta kaczka lubi to.
    • żółta kaczka

6.9K
      2.4K
    • ponad tydzień temu o 14:25
      Post #1748606 25.09.2026 14:25
    • Edytowany
    [quote]#post1748601 To nie jest tak, że dla bramkarza są odrębne klasyfikacje? A ta pierwsza dotyczy zawodników w polu? To przecież dublowanie minut[/quote] Wiesz co? No skrzydła sobie za to obciąć nie dam, ale patrząc na klasyfikację to wydaje mi się dość oczywiste. #1 PNT - oczywista sprawa #2 Polonia - ponad 380 minut. Spotkań 4, to daje 95 minut na mecz. Gdyby liczyć tylko "w polu" to by wymagało 8 do 10 "w pełni grających" eMek. Ale chyba 4 razy bronił 19-letni Jaworski (i bardzo fajnie że bronił, zwłaszcza że bronił im dobrze). Jak policzyć 240 minut Jaworskiego, to "w polu" zostaje 140 minut (35 minut na mecz) dla zawodników z pola - i to wydaje mi się dużo realniejsze. Co więcej - przeczytałem sobie regulamin (https://polskihokej.eu/_public/hsj_regulamin.pdf) i jak na mój dziób tam nie ma ani słowa o tym, że "jedna klasyfikacja jest tylko dla graczy z pola, a druga tylko dla bramkarzy". Tam jest, że "ogólna" oraz "dodatkowa liczona dla samych bramkarzy" zresztą, Art 4, pkt 2., a to chyba on stanowi o sposobie liczenia punktów ([i]"Klasyfikacja jest tworzona na podstawie danych wynikających z Systemu statystycznego, przy czym za każdą rozegrana minutę otrzymuje się 1 punkt w klasyfikacji."[/i]) nie zawiera nawet słów "bramkarz" ani "zawodnik z pola", więc tu nawet nie ma chyba żadnej podstawy do jakiegokolwiek rozróżniania. Jest jak jest, ale wg mnie to jest jasny mankament, który po prostu "wyszedł w praniu" i tu jest na pewno materiał do przemyślenia przed kolejnym sezonem. Serio, warto o tym pomyśleć, bo trzymanie schematu w takiej wersji to nie jest "promowanie dużej liczby młodzieżowców", w zasadzie odważne granie eMkami w polu nic nikomu nie da, ten HSJ w tej wersji będzie promował tylko tych co grają eMką w bramce, bo te kluby będą na topie tak w "ogólnej" jak i w "dodatkowej", w zasadzie ta "dodatkowa" to okazuje się być deciderem dla głównej i to ona jest dla "głównej" determinująca. Przy takim liczeniu to w zasadzie o wiele logiczniejszym by było gdyby "dodatkowa" była liczona na odwrót, tzn "tylko dla zawodników z pola, bez bramkarzy". --------------------------- W tym regulaminie są i lepsze kwiatki jak widzę - kluby których bramkarz zostanie powołany do repry U18 i U20 dostaną za każdy mecz w czasie tego zgrupowania 20 pkt gratis. Owszem teoretycznie jest kryterium [i]"pod warunkiem Że bramkarz ten uczestniczył w co najmniej 20% meczów drużyny w danym sezonie."[/i], [b]ALE[/b] zaraz potem jest uzupełnione, że [i]"Za udział bramkarza uznaje się jego obecność w protokole meczowym, niezależnie od czasu gry."[/i] - czyli wystarczy, że ten zawodnik był "dwójką" w co piątym meczu (a "dwójką" to jest zawsze jak nie gra) i jak pojechał na reprę to klub dostaje +20 pkt za każdy mecz wtedy. Zatem rywalizacja o "bycie powołanym na zgrupowanie U18 i U20" będzie kolejnym deciderem o klasyfikacji HSJ - bo wtedy grasz sobie "jedynką", a "dwójka" robi ci punkty nawet nie będąc na ławce.
    • torreador

3.6K
      1.4K
    • ponad tydzień temu o 15:31
      Post #1748609 25.09.2026 15:31
    Żk na pewno nie będziemy się kłócić. Nie warto z powodu tego pana się poróżnić. Ja przy swoim zdaniu pozostanę że w pierwszym kwartale 2018ów jegomość miał bliskie zeru wiadomości na temat o którym mówimy. Masz prawo myślec inaczej i kończę ten temat
    • żółta kaczka lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie