Druga kolejka ligowa sezonu 2026/2027.
Cracovia gra ponownie na wyjeździe. Pasy przegrały w Sosnowcu 1:4, natomiast Unia poniosła porażkę 1:5 na lodowisku Polonii w Bytomiu. Obie drużyny są po porażkach w pierwszej rundzie i mniemam, że będą chcieli zapunktować w tym pojedynku. Liczę na emocjonujące spotkanie.
Zapraszam do uwag, komentarzy, przewidywań wyniku.
-
-
Unia - Cracovia piątek 18 września 2026, 18:00 Hala Lodowa MOSIR w Oświęcimiu
Mimo wszystko Unia to topowa drużyna, ale to my mamy być czymś w rodzaju czarnego konia i pokrzyżować szyki faworytom. Panowie, dajcie z siebie wszystko.
Moją uwagę zwraca nie tylko wynik Unii w 1szej kolejce, ale też kwestia bramkarzy - pierwszy fakt to, że Polonia wystawiła w tym meczu 20-letniego Jaworskiego na bramce, a 2gi, że Unia po 2ch tercjach dokonała zmiany bramkarza.
Z nowych wieści odnośnie naszego dzisiejszego rywala wiemy, że trener Unii nie może skorzystać z bramkarza Aittokallio, obrońcy Bartosza Florczaka oraz napastników Adriana Ziobra, Jokinena i Marenisa.
Hej Pasy gol!
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1789744396-792.jpg[/img]
Noi niestety rozbijają nas… słabszy mecz Santeriego
Coś nie idzie, ale można było się tego spodziewać. Po dwóch tercjach 4:1.
No jak ktoś przed sezonem pisał o celu jakim jest awans do PP, to właśnie mamy zderzenie ze ścianą. Kadra wcale nie wygląda na mocniejszą niż rok temu, ale no może się rozegramy.
wyjazdowa porażka 2:7
W niedzielę walczymy u siebie o pierwsze zwycięstwo w sezonie.
Jęki i narzekanie czas zacząć po drugim spotkaniu
Jakie jęki i narzekania? Realna ocena Marlona, że kadra nie jest lepsza niż w zeszłym sezonie i nie należy się spodziewać że będzie dużo lepiej w wynikach. Moje zdanie jest podobne, jeśli będzie lepsze miejsce niż w poprzednim sezonie będę bardzo zadowolony.
Jeżeli po drugim meczu można zrobić realna ocenę. No ja się spodziewam lepszego wyniku, awansu do PO z 8 miejsca na 10 drużyn, a nie 8/8. No i większej ilości wygranych spotkań.
Nie słyszałem, choć może się mylę że celem jest PP?
Dziubek budzi mój szacunek za konkrety - ja lubię statsy i mnie cieszy, że trener się na nie powołuje. Mieliśmy 0,93 pkt na mecz, jasno określony cel to 1,5 pkt. IMHO wzrost o ponad 60% to... no bardzo ambitny cel. W 25/26 taka skuteczność dawałyby miejsce 7 na 9 (podkreślam - na 9 a nie,na 8, bo Sanok choć się wycofał, to klasyfikowany był i prawie cały sezon zagrał, ich wyników nie anulowano tylko w ostatnich meczach dano walkowery). Ale od miejsca 5go dzieliłyby nas raptem 3 pkt. Żeby zdobyć te 60 pkt - inni siłą rzeczy musieliby pozdobywać mniej, zatem "dopompowanie do 60 pkt" życiowo musiałoby oznaczać miejsce 5te na 9.
Mamy jasno i wyraźnie postawiony cel sportowy. 1,5 pkt na mecz. Owszem, nie jest określony pozycją, ale w punktach jest, a pozycja jest tych punktów pochodną. Mamy 10 drużyn, 45 spotkań, czyli sami się oceniliśmy, że chcemy zdobyć 67-68 pkt. Uprośćmy to do "sześćdziesiąt-kilka". Moim zdaniem cel jest zbyt ambitny, ja za sukces uznam już 1,2 pkt (wzrost do 25/26 i tak spory, bo o 30%). To by się przełożyło na 54 pkt. Nawet "tylko" tyle od co najmniej 5ciu lat dawało miejsce co najmniej 7me.
W tym kontekście powiedzmy sobie jasno - nie, ewentualne utrzymanie 8mej pozycji nie byłoby żadnym sukcesem. Nawet biorąc pod uwagę powiększenie liczby drużyn z 9ciu do 10ciu. Byłoby to akceptowalne, bo to jest wynik, z którym chyba się liczymy, ale sukcesem sportowym by to nie było.
Zaznaczam - nie dyskutuję o racjonalności celu, bo ten "cel 1,5" postawiliśmy sobie sami.
Na trybunach była rodzinka w barwach Cracovii, ale gadali z ludźmi w barwach Unii, przypuszczam że znajomi także jednak i normalność można znalezc na trybunach.
[quote]#post1747460 No jak ktoś przed sezonem pisał o celu jakim jest awans do PP, to właśnie mamy zderzenie ze ścianą. Kadra wcale nie wygląda na mocniejszą niż rok temu, ale no może się rozegramy.[/quote]
A ja pozwolę się niezgodzić z jedną tezą kolegi. Otóż, wg mnie kadra jest ciut mocniejsza. Tylko, że trzeba wziąć pod uwagę, że rywale nie spoczęli na laurach i znacznie nam odojechali. Widzę znacznie mocniejsze drużyny Torunia, Jastrzębia, nie mówiąc już o tych topowych.
[quote]#post1747493 Na trybunach była rodzinka w barwach Cracovii, ale gadali z ludźmi w barwach Unii, przypuszczam że znajomi także jednak i normalność można znalezc na trybunach.[/quote]
Moze rodzin Dawida lub Kota, wychowankowie UKH Unia
- Edytowany
Zagraliśmy z dwoma klubami mającymi cel MP i... Puchar Polski to nie dla nas... zabawne.
Przypominam, że po dwóch rundach( zagraliśmy 2 z 18 meczy), pierwsza czwórka zagra o PP.
Dajcie im się rozegrać. Nie było własnego lodu, a to zawsze są komplikacje przy przygotowaniach. Ja będę ich oceniał po rozegranej minimum jednej rundzie.
Nie jęczę i nie narzekam. Stwierdzam jedynie to co widzę, bez emocji. Zobaczymy po 2 rundach kto był bliżej prawdy :) Mam nadzieję, że jednak się miło zaskoczę!
No i nadal gramy bez podstawowych zawodników(Bezwiński kontuzja) i Wajda( dochodzi do grania po kontuzji).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)