Ale czy mam dodać pytanie o treści "czy chcesz prostego typera tylko 1x2 bez typowania konkretnego wyniku?"
Bo jeśli tak to z mojej strony spoko, mogę go zrobić w takiej wersji i dać taki wybór.
-
-
Typer Ekstraklasy 2026/27 - przygotowanie, czyli gra w statki
- Edytowany
Wystarczy że za trafienie bardziej losowego przypadku jakim jest trafienie dokładnego wyniku nie będzie więcej niż trafienie 1X2. A przy trzech punktach jest to dwa razy więcej.
[b]Edycja z 14.07.2026 o godz. 17:43 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1733833 Ale czy mam dodać pytanie o treści "czy chcesz prostego typera tylko 1x2 bez typowania konkretnego wyniku?"
Bo jeśli tak to z mojej strony spoko, mogę go zrobić w takiej wersji i dać taki wybór.[/quote]
Tylko po co? Sztuka dla sztuki i tak to nie przejdzie jak większość tych pytań.
[quote]#post1733840 Wystarczy że za trafienie bardziej losowego przypadku jakim jest trafienie dokładnego wyniku nie będzie więcej niż trafienie 1X2. A przy trzech punktach jest to dwa razy więcej.
.[/quote]
Ja Ciebie rozumiem, w 24/25 mieliśmy dokładne trafienie premiowane tak samo jak samo jak 1x2 - czyli 1 pkt / 2 pkt. W 25/26 zmieniliśmy na wersję 1 pkt / 3 pkt na podstawie woli większości. I to znaczącej - sprawdziłem 65% to było. Przetestowaliśmy... teraz pytam Was po raz kolejny - chcecie 1 pkt / 2 pkt czy 1 pkt / 3 pkt, a może formę pośrednią 1 pkt / 2,5 pkt 😀
Wg mnie to właściwie jest sprawa o dość małym znaczeniu, ale może się mylę, a może po prostu każdy ma swój pogląd i coś dla mnie marginalnego może być dla innych dużo większej wagi. I każda racja odpowiednio uzasadniona jest właściwą, tu nie ma "prawdy uniwersalnej", ja to wiem 😀 Tak czy siak - moim zdaniem nie o metodę tu idzie, bo ona będzie równa dla wszystkich. Co więcej (pozwoliłem sobie sprawdzić) - ani w sezonie 24/25 ani w sezonie 25/26 "zmiana punktacji" nie zmieniłaby zwycięzcy. Ten kto wygrał (zarówno @gwidoniusz#12624 w 24/25 jak i @mariomk#17069 w 25/26) wygrałby "swój sezon" zarówno przy punktacji 1 pkt / 2 pkt jak i przy punktacji 1 pkt / 3 pkt. Owszem, za ich plecami, w środku stawki coś na pewno by się lekko pozmieniało, ktoś by skoczył oczko w górę, ktoś spadł oczko w dół, no ale - zasady znane na starcie, więc chyba żadnych wątpliwości... Moim zdaniem zresztą nie o punktację w typerze idzie, tylko o wspólną zabawę, podszytą lekkim dreszczykiem towarzyskiej rywalizacji, ale nawet z punktu samej rywalizacji patrząc - punktacja i tak nie wpłynęła ani razu na zwycięstwo danego typerowicza.
Natomiast, że w przerwie między sezonami zawsze pytam uczestników "jak chcecie, żeby Wasz typer wyglądał?" - no tak, pytam. Zawsze będę pytał.
Fakt, o Mundialowego nie pytałem. Zrobiłem go na szybko, tuz przed startem imprezy, ale przyznam się nieskromnie, że miałem na niego konkretny pomysł i ten pomysł miałem dogłębnie przemyślany. Serio, to nie był królik z kapelusza. Ja to sobie naprawdę przemyślałem. Wiem, że ten pomysł nieszczególnie by zyskał aprobatę gdyby miał być poddany ocenie jako "projekt", ale mając kilkunastoletnie doświadczenie w prowadzeniu typerów byłem głęboko przekonany, że proponuję ciekawą formułę, która się sprawdzi, która da fun i która zapewni zabawę do końca, a temperatura zabawy będzie rosnąć równo z temperaturą turnieju - co (a mamy etap półfinałów) uważam, że sprawdziło się doskonale i co do joty. Wiem, że piszę nieskromnie, ale nie będę ściemniał - poważnie mam takie przekonanie. No ale Mundial to jest "sprint" i "zabawa okolicznościowa". Sezon Ekstraklasy to jest "rdzeń, podstawa, fundament" - o niego uczestników pytałem, pytam i pytał będę. Nie wyobrażam sobie nie zapytać.
Mnie punktacja typera mundialu bardzo się podoba, nie mam zastrzeżeń 😉
1B
2B
3A
4A
5C
6B
7A
8A
1b
2b
3a
4b
5a
6a
7b
8a
Mundial to co innego i wg mnie bardzo dobrze to wymyśliłeś.
W polskiej lidze osobiście męczy mnie zgadywanie dokładnego wyniku oprócz meczów Cracovii. Nie oglądam meczów innych drużyn jak grają ze sobą, a nawet jak kiedyś grałem u buków i oglądałem większość to stawiałem 1x2 i over/under lub bts. Raz weszła mi cala kolejka, a często brakowało do tego 1 lub 2 meczów. Kolega kiedyś obstawił z mojego konta całą kolejkę NBA i trafił (a jeden mecz to był remis).
Generalnie typowanie dokładnego wyniku w polskiej lidze to dodatkowe punkty za wytypowanie przypadkowego wyniku np ja dam 0:0, a MSC 1:1 w meczu w którym remis i defensywna gra jest najbardziej spodziewanym wynikiem albo inny mecz ja dam 4:0 a MSC 5:0 i w ostatniej minucie bramkarz wrzuci sobie samobója 😆
Z drugiej strony jeden typuje 1:0 a drugi pogrom i jest 4:0 to ten drugi powinien być doceniony przy 3:0, 4:0 i wyżej, ale nie wymyślimy takiego systemu głosowania bo musiałaby być na to osobna stronka. Wtedy typowaloby się dokładny wynik i za to byłyby 3 pkt, 2 za trafienie z marginesem błędu a 1 za 1x2.
W takim razie dodalbym punkty za trafienie 1x2:
- całej kolejki x3 pkt
- bez jednego meczu x2 pkt
- bez dwóch meczów 5 pkt
[quote]#post1734260 (...)
Z drugiej strony jeden typuje 1:0 a drugi pogrom i jest 4:0 to ten drugi powinien być doceniony przy 3:0, 4:0 i wyżej, ale nie wymyślimy takiego systemu głosowania bo musiałaby być na to osobna stronka. Wtedy typowaloby się dokładny wynik i za to byłyby 3 pkt, 2 za trafienie z marginesem błędu a 1 za 1x2.
[/quote]
To się zrobić da, hokejowy, który prowadzę na blogu cnb mniej więcej tak jest punktowany.
1B
2B
3A
4A
5A
6B
7B
8A
Górnik - Śląsk 3:1
Jagiellonia - Korona 1:1
Lech - Cracovia 2:2
Pogoń - Legia 1:1
Radomiak - Wieczysta 2:1
Raków - Wisła 1:0
Widzew - Motor 3:1
Wisła - GKS Katowice 0:0
Zagłębie - Piast 2:0
no to "jadziem Panie Zielonka"
Górnik - Śląsk 2-0
Jagiellonia - Korona 1-1
Lech - Cracovia 2-0
Pogoń - Legia 1-1
Radomiak - Wieczysta 0-3
Raków - Płock 2-1
Widzew - Motor 1-0
GTS - GKS Katowice 3-1
Zagłębie - Piast 1-0
Górnik - Śląsk 1-0
Jagiellonia - Korona 3-1
Lech - Cracovia 1-2
Pogoń - Legia 1-2
Radomiak - Wieczysta 1-2
Raków - Wisła Płock - 3-1
Widzew - Motor 2-0
gts - GKS Katowice 0:2
Zagłębie - Piast 0-0
Yyyyy, pany, ale to za tydzień chyba dopiero?
Zawsze, coś można zmienić, co nie? :)
- Edytowany
[quote]#post1734312 Yyyyy, pany, ale to za tydzień chyba dopiero?[/quote]
Racja, ale pierwsza kolejka, to i tak przecież loteria. 😆
K...a, stan przedzawałowy mi fundujecie... 😂
[quote]#post1734315 K...a, stan przedzawałowy mi fundujecie... 😂[/quote]
tęskniłem
[quote]#post1734338 [quote]#post1734315 K...a, stan przedzawałowy mi fundujecie... 😂[/quote]
tęskniłem[/quote]
Rok przeczekałeś to tydzień jeszcze wytrzymasz 😂
PS: bardzo się cieszę, że jesteś! 😁
1B
2B
3B
4A
5C
6A
7B
8A
Przypominam, że głosować / zmienić oddany już głos można już tylko dziś do północy!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (7 użytkowników)
Goście (7)