Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Ranking Typera
    • Regulamin
    • Ranking Typera
    • Mundial 2026

• Hyde Park
    • Rozpoczęto ponad 2 miesiące temu o 10:45
      Ostatnia aktywność 3 dni temu o 11:34
      26242 wyświetleń
    • niegramotnyj

3.9K
      4.5K
    • ponad 2 tygodnie temu o 17:18
      Post #1734457 17.07.2026 17:18
    • Edytowany
    Byłem łaskaw się wyrazić z kropką, z sentymentu do dawnych zasad tego forum. No więc wyznaczenie przez Fifa na finał sędziego, który nam nie podyktował karnego i drugiej (ewidentnej) kartki na Szwedzie, uznając go przy okazji za lepszego od Marciniaka, nazwałem obsraniem. Zresztą Vincić zalazł nam za skórę w meczu z Szwecją w tym samym lub podobnym stopniu co Realowi w meczu z Bayernem i Barcelonie w meczu z Interem. Hiszpanie są generalnie wściekli. Gola Maradony widziałem w czasie rzeczywistym w TV. W odróżnieniu od wątpliwego gola w finale 1966 tu po prostu było oszustwo samego zawodnika, przy tamtym golu żaden z Anglików nie oszukiwał.
    • hank oraz stnczyk lubią to.
    • RZ1975

3.9K
      7.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 17:35
      Post #1734460 17.07.2026 17:35
    • Edytowany
    Ale w 1966 roku sędziowie, którzy tak w kontekście Argentyny są w tym mundialu na cenzurowanym, ba, przedstawiani są jako ojcowie ich sukcesu w 1/8 finału z Egiptem, w tamtym turnieju, najpierw przekręcili - nomen omen - Argentynę, zupelnie w niepojęty sposób usuwając jednego zawodnika z boiska, a w finale zrobili to co zrobili po strzale Hursta. W przypadku każdego innego zespołu biorącego udział w tym turnieju z pewnością ta "bramka" nie była by uznana
    • Bruno

3.1K
      4.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 17:54
      Post #1734464 17.07.2026 17:54
    • Edytowany
    Mnie uczyli,że bramkę Hursta uznał azerski sędzia z ruskim paszportem w ramach zemsty na Niemcach za Stalingrad 😁 A tak na marginesie to w meczu było 4-2 .. https://x.com/OliseM17/status/2077803481620943127/video/1
    • niegramotnyj lubi to.
    • RZ1975

3.9K
      7.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:01
      Post #1734467 17.07.2026 18:01
    • Edytowany
    [quote]#post1734464 Mnie uczyli,że bramkę Hursta uznał azerski sędzia z ruskim paszportem w ramach zemsty na Niemcach za Stalingrad 😁 A tak na marginesie to w meczu było 4-2 ..[/quote] Tylko jakby nie było uznanej na 3:2, to może by inaczej się mecz potoczył, niż dodanie kolejnego trafienia Anglii.
    • stnczyk

626
      1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:30
      Post #1734475 17.07.2026 18:30
    • Edytowany
    [quote]#post1734410 A tak btw to brakuje mi wpisów kolegi Stańczyka, coś o nazistach, albo o juntach wojskowych.😉[/quote] Prosisz - masz 😁 Ale - O juntach wojskowych nie ja pisałem (a jeśli, to że się na tym nie znam), coś Ci się, Poeto, pomyliło. O hitlerowcach którym Argentyna dała azyl wspominiałem przy okazji, że to dodatkowy argument, i nie jako pierwszy o tym pisałem. Szkoda, że w tym co pisałem, zauważasz takie marginalne albo w ogóle nie wymieniane rzeczy a nie to, co istotne - sprawy kantów i oszustw piłkarskich... Może to cecha poetów, patrzeć na to, co chcę widzieć? Ja jestem, Szanowny Poeto, zwolennikiem CZYSTEJ GRY. I dlatego - co podkreślałem - jestem PRZECIW Argentynie, bo kantów i przekrętów w MŚ na korzyść Argentyny było zdecydowanie za dużo. Ci hitlerowcy to dodatek, takie upiększenie całości. Nic nie miałem przeciw Argentynie na MŚ 1974, było mi prawie wszystko jedno, czy obok nas wejdą dalej oni czy Włosi. Ba, prawie - bo nawet wolałem Argentynę, bo ówczesna zarozumiałość Włochów mnie wkurzała. Moja niechęć do Argentyny zaczęła się w 1978, które to mistrzostwa - w przeciwieństwie do wielu fanów Argentyny obecnych na forum - bardzo dokładnie oglądałem. A potem była ręka Maradony i jego zarozumiałość i bluźnierstwa... Bo mówienie przez tego narkomana o "ręce Boga" jako usprawiedliwienie OSZUSTWA to bluźnierstwo. I wg mnie grzech, jest 10 przykazań. I Argentyna jest konsekwentnie "pod parasolem ochronnym". W tym roku też,. Messi powinien ewidentnie wylecieć z czerwoną kartką za :korki na łydce" przeciwnika. Tak na marginesie - nie wiem, pytam - ten mecz sędziował Marciniak, czy na VAR nie był przypadkiem Kwiatkowski? Ten Kwiatkowski, który dał Knapowi drugą żółtą kartkę za to, że nawet nie dotknął Kolumbijczyka, który zrobił teatr? Do meczu z Egiptem akurat nie miałbym zastrzeżeń, natomiast wyjątkowe drukowanie było ze Szwajcarią - chodzi o czerwoną kartkę. Raz, że akurat w takich sprawach zgodnie z przepisami VAR nie ma prawa interweniować. Dwa, jeśli nawet, to OK, usunąć należy żółtą kartkę dla Argentyńczyka, słusznie. Ale za co kartka dla Szwajcara? Takie kartki się daje gdy ma być wymuszenie karnego, a nie przewrócenie się bez faulu. Tu kartka to naprawdę było przegięcie. Ale z przykrością stwierdzam, że półfinał Argentyna wygrała zasłużenie. I jeszcze dwa komentarze. 1. Porównanie gola Anglików na 3:2 w finale z ręką Maradony to absolutne nieporozumienie. Maradona - to oszustwo zawodnika, i jeszcze potem bluźnierstwa i bufonada. 1966 - to nie wina Anglików, że uznano to jako prawidłową bramkę. Tak samo, jak nie wina gts, że ongiś pięknej bramkę Świerczewskiego z połowy boiska (podobnie jak Anglia - RFN - poprzeczka, trawa, wyjście w pole) nie uznano. Sędzia podjął taką decyzję, I w 1966 (co też widziałem) sędzia po prostu nie wiedział, zapytał liniowego, liniowy (z ZSRR) stwierdził że weszło do siatki. Czy się pomylił, czy chciał z jakichś innych powodów tak powiedzieć - nie wiem. I sądzę że nigdy się nie dowiemy, Notabene, wtedy jeszcze długo trwały dyskusje - był gol czy nie? Dziś zdaje się symulacja komputerowa pokazuje, że nie było. Ale wtedy to wcale nie było oczywiste... I długo dyskutowano - i to wcale nie pod kątem "Anglicy - nie Anglicy, oszukano =- nie oszukano" tylko zastanawiano się - czy naprawdę był gol czy nie? W ogóle innego typu sprawa. W przypadku ręki Maradony chyba tylko sędzia tego nie widział - i akurat myślę że rzeczywiście nie widział... I jeszcze a propos reki - był taki piłkarz, którego też widziałem, w tym na żywo na boisku, i to nie raz, Lubański się nazywał. Kiedyś w lidze strzelił gola, sędzia pokazał na środek, Lubański sam powiedział sędziemu, że pomógł sobie ręką. Gol skasowano. Jest różnica miedzy nim a tym pajacem, dopingowiczem i narkomanem, tak przez niektórych hołubionym? 2. Wyznaczenie sędziego na finał uważam za skandal,. Już skandalem było to, ze po meczu ze Szwecją on pojechał do USA. Nie myślę ze był stronniczy, to po prostu bardzo słaby sędzia. Żeby było jasne - nie chodzi mi o primadonnę Marciniaka, wcale mi nie zależało na tym, by prowadził finał czy mecz o 3 miejsce. Mam nadzieję, ze wygra Hiszpania, oczywiście bez "pomocy" sędziego.
    • leszeczek

24.6K
      29.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:35
      Post #1734477 17.07.2026 18:35
    • Edytowany
    @niegramotnyj#21907 A, teraz rozumiem ocb z tym Vinciciem Nawet nie pamiętałem, że to on sędziował nasz mecz ze Szwecją. Jeśli założymy, że FIFA/UEFA chciały by na mundial awansowała Szwecja, a nie my to by się to składało w pewną całość, że chłop jest zadaniowcem i dobrze pilnuje wyniku. Piłka nożna to niestety coraz bardziej show business, a nie sport i pewnych rzeczy nie należy pozostawiać przypadkowi. Jednak gdy pozostaniemy przy wierze , że to sport, to robienie dramy z wyznaczenia Vincicia wpisuje się w odwieczną epopeję "Słoń a sprawa polska"
    • RZ1975

3.9K
      7.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 19:03
      Post #1734485 17.07.2026 19:03
    • Edytowany
    @stnczyk#7391 Trochę będzie w mojej wypowiedzi ironii, proszę w związku z tym nie brać mi tego za złe, ale jeśli kolega jest zwolennikiem czystej gry, to zły sport sobie kolega upodobał. Szzchy, może brydż sportowy ok, ale piłka nożna? Nie ma np. ani jednego, partykularnie jednego, spotkania w jakiejkolwiek kolejce ligi włoskiej powiedzmy, który można by określić czystą grą. W każdym jest próba kantu, oszustwa, symulki, brudnej gry. Tylko dlaczego akurat Argentyna jest wyłącznym winowajcą tego zła w świecie futbolu? A wybielania, robienia męczennika z debila (bo inaczej nie da się tego określić) w barwach Szwajcarii, który ordynarnie, bezczelnie, wrednie i z premedytacją zaprzeczył idei czystej gry jest kolejną niepojętą sprawą
    • Kamaz80

3.1K
      4.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 20:14
      Post #1734500 17.07.2026 20:14
    @stnczyk#7391 W niedziele wygra Argentyna,bramke strzeli Boski Diego 😁Ręką. Auuu
    • Diabel

15.2K
      19.4K
    • ponad 2 tygodnie temu o 21:04
      Post #1734506 17.07.2026 21:04
    • Edytowany
    Uczeń boskiego Diego. Kartka dla Embolo złamała zasady formalne użycia VAR, podobno, ale nazywanie jej skandalem i krzywdą to wyznanie jakiejś niezrozumiałej dla mnie moralności. Piłka nożna jest niszczona przez jemu podobnych oszustów. RZ, odwal się już od tych Włochów 😉😊 Oszukiwanie jest na porządku dziennym wszędzie, niestety. Stało się normą. Z resztą kolega napisał, ukradł, ale tylko batonika a inni kradną więcej 😉 Ps. Taki sędzia na finał to żart, nie wiem jak sędziował na mistrzostwach przyznaję ale trudno o nim zapomnieć po barażu.
    • MSC lubi to.
    • Karvin

10.6K
      9.7K
    • ponad 2 tygodnie temu o 23:25
      Post #1734519 17.07.2026 23:25
    [quote]#post1734467 [quote]#post1734464 Mnie uczyli,że bramkę Hursta uznał azerski sędzia z ruskim paszportem w ramach zemsty na Niemcach za Stalingrad 😁 A tak na marginesie to w meczu było 4-2 ..[/quote] Tylko jakby nie było uznanej na 3:2, to może by inaczej się mecz potoczył, niż dodanie kolejnego trafienia Anglii.[/quote] Bramka na 4-2 padła po tym jak kibice już wbiegli na murawę i Niemcy raczej rozglądali się gdzie spierdalac a nie grać w piłkę To w kontekście 1966 ;) A 2026 to dla mnie jest jasne Vamos Argentina! 🇦🇷❤️
    • RZ1975 oraz BartAcid lubią to.
    • Bruno

3.1K
      4.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 08:02
      Post #1734532 18.07.2026 08:02
    • Edytowany
    [quote]#post1734519 [quote]#post1734467 [quote]#post1734464 Mnie uczyli,że bramkę Hursta uznał azerski sędzia z ruskim paszportem w ramach zemsty na Niemcach za Stalingrad 😁 A tak na marginesie to w meczu było 4-2 ..[/quote] Tylko jakby nie było uznanej na 3:2, to może by inaczej się mecz potoczył, niż dodanie kolejnego trafienia Anglii.[/quote] Bramka na 4-2 padła po tym jak kibice już wbiegli na murawę i Niemcy raczej rozglądali się gdzie spierdalac a nie grać w piłkę To w kontekście 1966 ;) Spierdalali,bo Angole chcieli ich łapać w siatki i wywozić do swoich kolonii w Afryce.. https://www.youtube.com/watch?v=1w318c6CHFU&t=7s Większej bzdury dawno nie słyszałem.. https://x.com/clashreport/status/2078232045986128274/video/1
    • Karvin

10.6K
      9.7K
    • ponad 2 tygodnie temu o 08:23
      Post #1734533 18.07.2026 08:23
    Poczytaj sobie o tym meczu - może użyłem hiperboli ale Niemcy byli rozproszeni bo kibice już wbiegli na murawę na chwilę przed golem Hursta więc trochę przesadzasz z tymi bzdurami Zresztą prasa niemiecka po meczu pisała przegraliśmy 2-2
    • Bruno

3.1K
      4.6K
    • ponad 2 tygodnie temu o 08:28
      Post #1734535 18.07.2026 08:28
    Nieważne ,oni się sześćdziesiąt lat kłócą i nie wiedzą,kto ma rację ..
    • Karvin

10.6K
      9.7K
    • ponad 2 tygodnie temu o 09:27
      Post #1734537 18.07.2026 09:27
    A to tak - legenda mówi że jak zwiedzasz muzeum Wembley jest video z bramki na 3-2 i masz zdecydować czy była czy nie (dwa przyciski) i że jak wybierasz „no goal” to nie możesz zwiedzić muzeum - w związku z tym żaden Niemiec nigdy nie zwiedził Wembley :) Wiem że to Urban legend ale fajnie oddaje ten spór :)
    • RZ1975, Diabel oraz Khalid lubią to.
    • RZ1975

3.9K
      7.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 12:23
      Post #1734574 18.07.2026 12:23
    Dziś na mundialu mecz, którego jak czytam, wszyscy nie chcą, traktują granie w nim jako przykry obowiązek, wręcz kare. Mecz o brązowy medal MŚ. Rozumiem marzenia (rozwiane), rozumiem pragnienie być najlepszym (ktoś musi w półfinalach odpaść), rozumiem gorycz i złość po niepowodzeniu w przedostatnim meczu na mistrzostawach, ale to co wyczynają Anglicy i Tuchel jest już mocno irytujące. Jakieś hasła "wracajcie do domu, ten mecz jest nikomu nie potrzebny" są żenujące. Ktoś w końcu będzie medalistą mistrzostw, a ktoś nie. Ponadto oni chyba mają wybitne doświadczenie w niewystępowaniu w najważniejszych spotkaniach turnieju, więc nie rozumiem o co tyle hałasu. Francuzi wydają się bardziej zmotywowani i sądzę, że może to być mecz do jednej bramki. Biorąc po uwage dodatkowo fakt, że Mbappe walczy o tytuł króla strzelców. Tak czy inaczej nie spotkałem się do tej pory z taką rzeką lamentów i utuskiwań w kwestii istoty pojedynku o brązowy medal
    • MSC

9.4K
      5.3K
    • ponad 2 tygodnie temu o 13:08
      Post #1734584 18.07.2026 13:08
    Ja się wielokrotnie spotkałem, w wielu dyscyplinach sportu nie tylko w piłce.
    • jacula oraz Karvin lubią to.
    • jacula

1.6K
      1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 18:17
      Post #1734611 18.07.2026 18:17
    Tak jest za każdym razem, no chyba że występuje drużyna dla której pierwsza czwórka jest to duży sukces
    • RZ1975

3.9K
      7.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 19:32
      Post #1734620 18.07.2026 19:32
    • Edytowany
    [quote]#post1734611 Tak jest za każdym razem, no chyba że występuje drużyna dla której pierwsza czwórka jest to duży sukces[/quote] No i własnie kto jak kto, ale Angole powinni ani słowa nie pisnąć, a tym bardziej takie skandalicznw wywody o bezsensowności grania, braku zasadności, nawoływania do powrotu do domu (ten same środki przekazu, co co rusz spiski argentyńskie na światło dzienne produkują). Jedno mistrzostwo 60 lat temu, o ile mnie pamieć nie myli trzeci raz w czwórce na przestrzeni 100 lat. Dla kogo, jak właśnie nie dla nich to trzecie miejsce powinno być powodem do dumy i sukcesem?
    • Kamaz80

3.1K
      4.1K
    • ponad 2 tygodnie temu o 22:13
      Post #1734651 18.07.2026 22:13
    Messi i Yamal ..... Aż się wierzyć nie chce,że to prawdziwe zdjęcie. [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784405451-604.jpg[/img]
    • MSC

9.4K
      5.3K
    • ponad 2 tygodnie temu o 22:19
      Post #1734653 18.07.2026 22:19
    Jak podchodzą do tego meczu obaj trenerzy widać w wyjściowych składach 😉

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie