Ja pierdolę, porównanie Argentyny kraju do chodzenia na GTS.
Dajze już kolego.spokój z tym jojceniem o Argentynie i Maradonie.
Męczące to jest. Poraz który o tym?. Co jeszcze dorzucisz obok junty wojskowej, drugiej wojny światowej, może czasy konkwisty?
-
-
Mundial 2026
Francja grając na 60% swoich możliwości kompletnie zniszczyła Maroko.
Jest Moc.
Niesamowita jest ta Francja i to pokolenie piłkarzy. Mbappé, Olise, Dembélé, Doué z ławki wchodzą Barcola, Cherki, jeszcze jest Marcus Thuram który nie ma szans na minuty, a mówimy o podstawowym piłkarzu mistrza Włoch. Każdy z tych zawodników to obecnie czołówka na świecie.
Wielu się ze mną nie zgodzi bo ludzi trzyma sentyment i taka doza magii, ale to wygląda porównywalnie do tej legendarnej Brazylii z wiadomych czasów. Oczywiście mówię o ataku bo tamta Brazylia w całości była lepsza.
Francja jest niezła, ale trzeba zauważyć z kim grali do tej pory, dośc przeciętni przeciwnicy, poczekajmy na lepsze drużyny, Maroko, Szwecja, czy Paragwaj to nie są hegemoni piłki
Na pewno , tylko oni grali z przegubemi w bramce . Czekam na otwarty mecz Francji z rywalem grającym w piłkę a nie tylko broniącym się .
Jeśli to będzie Hiszpania to powinien być otwarty ofensywny mecz. Co do Belgów to nie wiem. Mają możliwości ale ich weryfikacja może nie znieść zderzenia z francuską maszynką.
- Edytowany
[quote]#post1733215 Jeśli to będzie Hiszpania to powinien być otwarty ofensywny mecz. Co do Belgów to nie wiem. Mają możliwości ale ich weryfikacja może nie znieść zderzenia z francuską maszynką.[/quote]
Oby była to Hiszpania, mecz z Francją to praktycznie przedwczesny finał, jakby w drabince na siebie nie wpadli w 1/2, to wielce prawdopodobne by był to mecz 19.07.
Tak czy inaczej może dojść do sytuacji, że w półfinałach będzie 4 najwyżej na chwilę obecną sklasyfikowane reprezentacje (musi awansować Hiszpania, Anglia i Argentyna).
Francja-Hiszpania i Anglia-Argentyna (mecz z podtekstami, zawsze te potyczki były naładowane emocjami i napięciem, odkładając na bok 1986, byl też mecz z prowokacją Simeone i czerwoną kartką Beckhama około 2 dekady temu).
Nie moge doczekać sie tych 3 najbliższych meczów, nie wiem dlaczego, ale zawsze ćwierćfinały mnie najbardziej kręcą
Francja jest faworytem nr 1, ale w półfinale musi pokonać Hiszpanię [innego przeciwnika nie biorę pod uwagę].
Hiszpanie grają mało efektownie, ale do bólu skutecznie, IMHO z Portugalią zagrali na 2/3 swoich moźliwości.
Mistrzem będzie Francja lub Hiszpania, ewentualnie Argentyna, ale to najmniej prawdopodobne.
Za cztery lata Messi będzie dalej strzelał bramki dla Argentyny, a my będziemy ponownie czytać jak Argentyna oszukiwała w 1978, nie chce mi się szukać, ale jestem prawie pewien, że to czytaliśmy już podczas poprzedniego mundialu, tylko pewno inny nick to pisał.
Stawiam kilo orzechów, że podczas dwóch poprzednich mundiali sterby 🤭
- Edytowany
Finał powinien być Francja - Hiszpania. Dwie najlepsze drużyny i dobrze by było gdyby Anglia nie znalazła się w finale.
[quote]#post1733226 Oby finał był Francja - Hiszpania[/quote]
Niby jak.....
No tak, głupio że drabinka jest już rozpisana. Czy kiedyś nie było losowania na tym etapie?
Raczej nie. Ale niech się wypowiedzą ci, co MŚ w Argentynie pamiętają, jakby to było wczoraj...
Na mundialu 78 nie było losowania, najpierw 4 grupy po 4, dwóch awansowało, potem dwie grupy po 4, zwycięzcy grali o złoto, ci z drugiego miejsca o brąz.
Polska zajęła 3 miejsce w grupie 'półfinałowej' i różnicą bramek wyprzedziła RFN zajmując 5 miejsce w mundialu.
W 1982 było losowanie chyba bo po raz drugi trafiliśmy na Włochy (które już były w eliminacjach)
[quote]#post1733227 [quote]#post1733226 Oby finał był Francja - Hiszpania[/quote]
Niby jak.....[/quote]
Niech losuja jeszcze raz drabinke ☺
[quote]#post1733090
Ręka Boga, tzn Diego , w tej samej kategorii, ale wtedy nie było varu, mniej kamer, ja tego nawet nie zauważyłem na żywo, tak to sprytnie zrobił, poza tym wcześniej najpiękniejsza bramka w historii, do tego Angolom. Tak musiało być 🤭[/quote]
Ta bramka zdobyta ręką przez Maradonę, to była perfekcja. Po bramce radował się, jakby była zdobyta prawidłowo i tylko na ułamek sekundy rzucił okiem na reakcję sędziego. Oszustwo doskonałe ale prawda jest taka, że każdy piłkarz oszukuje w różny sposób (teatralne upadki w polu karnym, leżenie i symulowanie kontuzji żeby ukraść czas i wiele można tutaj wymieniać...). Wobec tego trudno tutaj coś zarzucać Maradonie. Z kamery faktycznie trudno jest dostrzec tą rękę a wtedy sędzia nie miał możliwości sugerować się tym, co widać na kamerze. Ten mecz przeszedł do historii właśnie przez tą bramkę zdobytą ręką i ten genialny rajd Maradony. Później Maradona wszystkiemu zaprzeczał i mówił, że to ręka Boga ale do czasu.... Gdy już był przytłoczony pytaniami przez dziennikarzy powiedział.... [i]"Mam dość już tych pytań czy tą bramkę zdobyłem ręką. Tak tą bramkę zdobyłem ręką i dajcie mi święty spokój"[/i] Teraz jest VAR i kamer niezliczona ilość a błędy sędziowskie bywają katastrofalne. Żeby mecze były w 100% czyste powinna je sędziować sztuczna inteligencja przynajmniej te na MŚ, czy ME, gdzie zespoły do turnieju przygotowują się przez 4 lata. Myślę, że przy obecnych technologiach jest to osiągalne ale nieosiągalne, bo wybrane, konkretne mecze nie mogą być czyste.
W 1982 nie było losowania, była drabinka
[quote]#post1733270 W 1982 nie było losowania, była drabinka[/quote]
Dzięki, tak mi się wydawało, nie byłem jednak pewny (za młody wiek wtedy).
Ale pamiętam jak podwórko na moim osiedlu opustoszało przed tym meczem.
https://youtu.be/hpuDsFSd8YA?is=QaZdsGwn23SW8uJL
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)