Pytanie czy górnik zagrał słabo czy my zagraliśmy dobrze na górnik. Nie uważam że zagraliśmy na stojąco
-
-
Trener Bartosz Grzelak witamy
- Edytowany
Ja z innej beczki. Nie wiem skąd koncepcja dokonywania zmian, a konkretnie zbyt późnej fazy meczu, w której do tego dochodzi, ale koncepcja ta jest chujowa i się nie sprawdza.
Po drugie wpuszczanie na ogony Mincheva czy Zahiro jest gorsze od wpuszczenia młodego z ławki, który złapie doświadczenie, a z nich już nic nie będzie.
Po trzecie te przywiązanie do tych samych składów jest żałosne. Żeby to jeszcze były zwycięskie składy, ale po serii remisów też nie dał żadnemu młodemu nawet murawy powąchać.
Nie jestem za zwolnieniem, rozwiązaniem kontraktu, bo i tak oczy mniej krwawią, niż z Elsnerem, a tylko piłkarska indolencja powoduje, że w każdym meczu nie wykorzystujemy 2-4 setek.
Edit: Kolejorzowi wczoraj nie nie weszło to były zmiany od strzała. Wiem, mają jakość - to mogą. Ale u nas naprawdę trzeba dać komuś szansę. Fabian czy inni nie pojawili się ze zdobytymi bramkami, tylko ktoś ich wpuścił na boisko.
[quote]#post1745402 ... tylko piłkarska indolencja powoduje, że w każdym meczu nie wykorzystujemy 2-4 setek....[/quote]
Ilu setek nie wykorzystał wczoraj Górnik? To też piłkarska indolencja? Mu po prostu za mało tych setek tworzymy. Indolencja w drugiej kolejności. Jeśli my każdy mecz będziemy grali na ostrożności, po obwodzie, bez wchodzenia w pole karne czy strzałów z dystansu to nigdy nie będziemy się liczyli w "walce o coś".
- Edytowany
@leszeczek#4153 Wystarczyłoby spokojnie w każdym z meczów. Wczoraj, gdyby Klich ich napoczął, to byłoby inaczej. Nie chce mi się wymieniać, bo jestem z psem na spacerze, ale to zrobię później. Bo mieliśmy w tym sezonie setek od groma w każdym meczu.
https://x.com/Piotrek26386895/article/2093975751334715591
Z tego linka powyżej: "11 xG, 15 dużych sytuacji i… sześć goli. Z tych 15 dogodnych okazji zmarnowaliśmy 12!! Tutaj naprawdę trudno już powiedzieć, że problemem Cracovii jest kreowanie. Nie jest. Problemem jest to, co robimy z sytuacją, kiedy już ją wykreujemy.".
Edit: jeszcze czarne kurtyzany, w tym sezonie, gwizdały zawsze przeciwko nam. I nie, nie mam syndromu kundla z gts czy cwela ze słoikowa, ale tak było. Ta sama interpretacja, która w tej samej kolejce była broniona w C+, a nam zagwizdana przeciwko nam.
Jego poprzednicy już dawno by wylecieli 2 zwycięstwa w 13 meczach i 3 porażki w tydzień.
Dróżdż miał Ravasa a Colak ma Grzelaka.
[quote]#post1745405 Jego poprzednicy już dawno by wylecieli 2 zwycięstwa w 13 meczach i 3 porażki w tydzień.
Dróżdż miał Ravasa a Colak ma Grzelaka.[/quote]
Ze Zniczem do statystyk liczy się remis 😉
@paluch#1088 Nie mieszajmy dwóch systemów walutowych, że zacytuję klasyka. ;-) Równie dobrze można się cofać w czasie i szukać u każdego z poprzedników. Bez spiny.
[quote]#post1745386
Ile bramek zdobyliśmy tym przygotowywanym atakiem pozycyjnym?
Grając na 0-0 jesteśmy skazani na porażkę.[/quote]
Nie chodzi o grę na 0:0 tylko o grę rozważną przeciwko lepszej drużynie. Górnik jest lepszą drużyną, bardziej ułożoną, przygotowaną. Pójście odważniej z szabelką na wymianę ciosów nie zadziała, specjalnie wyolbrzymiam z tą szabelką ale chyba wiadomo o co chodzi, mamy słabsze argumenty i zadania na boisku musiały być bardziej rozważne, mniej ryzykowne. Finalnie Górnik potrzebował bramki z karnego żeby nas pokonać, czyli nie było tak źle.
Do tego nie oszukujmy się, że Amir, Knap czy Klich będą robić liczby, nie będą, to nie są piłkarze proaktywni, ekspansywni, oni muszą dbać właśnie o spokój w drugiej linii, przerzucać piłkę do kreatywnych zawodników z przodu, bo taki mamy profil piłkarzy, a tutaj była nowa o grze z przeciwnikiem wyższej klasy, więc ciężko było oczekiwać większego ryzyka z ich strony. Tyle.
[quote]#post1745402
Po drugie wpuszczanie na ogony Mincheva czy Zahiro jest gorsze od wpuszczenia młodego z ławki, który złapie doświadczenie, a z nich już nic nie będzie.
Po trzecie te przywiązanie do tych samych składów jest żałosne. Żeby to jeszcze były zwycięskie składy, ale po serii remisów też nie dał żadnemu młodemu nawet murawy powąchać.
[/quote]
Super słowa tylko... najpierw trzeba mieć ułożoną drużynę, to tak nie działa, że wpuścimy młodego chłopaka i będzie super, da coś od siebie młodzieńczą odwagą i będzie zbierał doświadczenie, no nie.
Najpierw trzeba zadbać właśnie o stabilizację kadrową, trzon drużyny, wprowadzić nowych zawodników z transferów, scalić zespół. Muszą być podstawy, żeby każdy wiedział za co odpowiada, dlatego bo w dobrych warunkach łatwiej wprowadzić młodzież w taki sposób żeby było z tego coś dobrego, a nie dać młodego tylko dla tego że jest młody i liczyć na cuda.
Elsner ostatnie 13 meczy 12 punktów i WYLOT
Grzelak 13 meczy 13 punktów
@paluch#1088ale nie widzisz poprawy w grze? Wiem, nie grają jak Real, ale porównywanie punktów, które dały nam utrzymanie z tym co robił poliglota jest nie fair.
wyjebac kolejengo trenera a srodek pola nowy sobie z kapelusza wyciagnie bo ten co jest juz by zwolnil dwoch trenerow bo sie nadaja do obierania ziemniakow a nie do gry w lidze...
@paluch#1088 różnica między Elsnerem a Grzelakiem jest taka, że Elsner dostał dobry zespół po kroczku, który wywalczył 6 miejsce i go spierdolił, po dwóch miesiącach grali piach, a Grzelak dostał zespół w kryzysie, nawet Hasic był w kryzysie i go wyciągnął, pomimo że nie na wyników, ale jest zespół.
Tzn, to moje zdanie.
Grzelak, jak każdy trener, jak nie pociągnie to zostanie zmieniony, albo sam zrezygnuje. Póki co widać że chłop się nie poddaje, w porównaniu z Elsnerem, który miał ewidentnie gdzieś, i zwalał winę na słabych zawodników i gabinety.
- Edytowany
@BiancoRossoKSC#42838 Trzonem powinien być dobry bramkarz (którego nie mamy) i obrona, którą mimo wszystko mamy nienajgorszą. Reszta to klocki, może oprócz rozgrywającego, które można tasować.
Podobnie jak ze stylem gdy. Nie można grać po ziemi cały czas, bo tak trener to widzi. To powinno być płynne, mają przechodzić z ustawienia w ustawienie, nie jest to antyczna Greka. Powinni ogarnąć kasując taki kwit, niewspółmierny do umiejętności (za wyjątkami).
Problemem jest też brak formy Amira, który trzymał to za facjatę w poprzednim sezonie.
Elsner miał w końcówce swojej pracy słabszą kadrę niż obecnie na Grzelak. Ale wszyscy wiemy, że to nie trener jest problemem. Cały pion sportowy z trąbalskim na czele nadaje się na 2 ligę. Po co my ściągamy jakiegoś Cymerysa, Marciniaka, Abraha. Po co nam ten Glik. Myślę, że kontrakty ich i np Berte czy Lasse byłby dobry napastnik
Przy Elsnerze nie było nadziei na poprawę. Graliśmy coraz gorzej, złe decyzje personalne, upór przy niedziałającej taktyce i to jest kluczowe czemu wyleciał. Taki GKS Katowice, ich trener miał słabe wyniki ale go zostawili i zaczęli osiągać dobre wyniki. Albo nawet Probierz potrafił kilka razy wyjść z kryzysu i został zwolniony kiedy nie było nadziei na poprawę i upierał się przy bezsensownych wrzutkach Rapy. Do Grzelaka jedyne pretensje można mieć o to że nie odgrywa młodych choćby w końcówkach. Z nowych transferów tylko Ltaief jest kotem. Potrzebujemy dobrego napastnika ale taki już nie przyjdzie i defensywnego pomocnika.
Do tych co chcą zwolnienia Grzelaka mam prośbę o merytoryczne wskazanie realnego następcy i konkrety dlaczego akurat on.
Realny czyli taki, którego można przekonać do przyjscia do Cracovii. I realne argumenty.
Dziękuję.
[quote]#post1745403 [quote]#post1745402 ... tylko piłkarska indolencja powoduje, że w każdym meczu nie wykorzystujemy 2-4 setek....[/quote]
Ilu setek nie wykorzystał wczoraj Górnik? To też piłkarska indolencja? Mu po prostu za mało tych setek tworzymy. Indolencja w drugiej kolejności. Jeśli my każdy mecz będziemy grali na ostrożności, po obwodzie, bez wchodzenia w pole karne czy strzałów z dystansu to nigdy nie będziemy się liczyli w "walce o coś".[/quote]
Tutaj już się coś poprawiło, ale ciągle mało.
Znamienna była ta sytuacja pod sam koniec, straszny tłok w polu karnym i żaden nie zdecyduje się aby ujebać.
Fakt, że tam nie było miejsca na strzał, normalny, ale tak ze szpica bez zamachu to można próbować. W końcu Al-Amari wycofał piłkę nieporadnie poza pole karne.
Dla mnie nijakość środka to jedna z bolączek. Knap ma dobry ciąg do przodu, ale widać, że chlopak jest spięty i niespecjalnie mu wychodzi, może faktycznie za wysokie progi.
Al-Amari niby ograny, mundialowicz, ale dla mnie ten gośc jest tak do bólu jałowy i przeciętny, że płaczę jak go oglądam. Miewa dobre mecze, dobre zagrania, ale najlepiej co robi to przewija piłkę po obwodzie nie podejmując żadnego ryzyka. Jakby jeszcze miał przyśpieszenie, odbiór czy cokolwiek czyniącym go postrachem na tej pozycji, wzbudzającej respekt. Imo nie ma nic. Taki pajączek poczciwy.
Amir I Midgard mieli super odbior piłki, i zbierali drugie, rządzili w środku, wyprowadzali długie podania. Ale też musieli ponad rok kopać się po czole.
Amir teraz ma do grania Klicha, i dobrze to wyglądało pod koniec zeszłego sezonu i na początku, a teraz jest zjazd.... Dla mnie wynika to z braku Konkurencji za plecami.
Też był chciał zobaczyć jak tu sobie poradzi Wiktor Dej
- Edytowany
[quote]#post1745444 Do tych co chcą zwolnienia Grzelaka mam prośbę o merytoryczne wskazanie realnego następcy i konkrety dlaczego akurat on.
Realny czyli taki, którego można przekonać do przyjscia do Cracovii. I realne argumenty.
Dziękuję.[/quote]
Nie jestem za zwalnianiem Grzelaka, widać jakiś progres trzeba mu dać czas, ale ostatnio się zastanawiałem nad tymi trenerami i chyba wszystko jedno kto nim będzie w naszej e klapie czy tam prawie wszystko jedno.
Generalnie widzę po innych drużynach, że jak przychodzi nowy trener to albo zaskoczy ta drużyna, albo nie i nie zależy to od nazwiska trenera czy jego warsztatu. Są trenerzy, przy których zespół zaczyna grać po miesiącu o coś więcej, a u innych nawet rok nic za bardzo nie zmienia i nie wliczam w to Lecha bo tam jest drużyna topowa.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-09/1788861727-436.jpeg[/img]
Ten przykład imho dobrze pokazuje, że wyjąwszy ekstrema, warto zaufać.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)