No to zaczynamy dziś Igrzyska (choć otwarcie pojutrze) od Curlingu
Turniej hokejowy ma swój temat tu reszta :)
Mamy 16 dyscyplin:
Narciarstwo Alpejskie - 10 kompletów medali
Biathlon - 11 kompletów medali
Bobsleje - 4 komplety medali
Biegi Narciarskie - 12 kompletów medali
Curling - 3 komplety medali
Łyżwiarstwo figurowe - 5 kompletów medali
Narciarstwo dowolne - 15 kompletów medali
Hokej - 2 komplety medali
Saneczkarstwo - 5 kompletów medali
Kombinacja norweska - 3 komplety medali
Short Track - 9 kompletów
Skeleton - 3 komplety medali
Skoki Narciarskie - 6 kompletów medali
SkiAlpinizm - 3 komplety medali
Snowboard - 11 kompletów medali
Łyżwiarstwo szybkie - 14 kompletów medali
Debiutuje Skialpinizm - dla mnie super sprawa napewno postaram się obejrzeć zawody w tym
Hitem turniej hokejowy z udziałem wszystkich najlepszych
Igrzyska potrwają do 22 lutego więc trochę mamy uczty sportowej - transmisje wszystkich zawodów są dostępne na HBO Max jak ktoś ma (20 PLN miesięcznie) - pewnie będzie też trochę na TVP Sport i na Eurosporcie.
Polskę reprezentuje 59 sportowców - jak szanse medalowe?
Zaczniemy nie od największych ale od tych które dotychczas nam dawały najwięcej czyli skoki - no sami wiecie jak jest - skoczkowie nie olśniewają formą w tym sezonie... Ale skoki to skoki zawsze coś się może wydarzyć
Teraz najważniejsze szanse:
Łyżwiarstwo szybkie - tu brak medalu be∂zie niespodzianką, Polacy są naprawdę świetni szczególnie Damian Żurek (dwa złota na ME na 500 i 1000), ale też reprezentuje nas Vladimir Semirunniy (naturalizowany Rosjanin). Ale mamy też inne szanse Kaja Ziomek - Nogal (podobnie jak Żurek mistrzyni Europy), i Marek Kania (na ME przegrał tylko z Żurkiem). Czytałem jakiś artykuł że Holendrzy nam zazdroszczą panczenistów a to już coś mówi ;)
Mamy tez urodzonego w Kanadzie Felixa Pigeona który jest wymieniany wśród kandydatów do medalu w Short Tracku i w tej samej dyscypkinie kilka mniejszych szans
Aleksandra Król - Walas świetnie radzi sobie na snowboardowych stokach i napewno powalczy w slalomie gigancie równoległym, mamy też Mistrza Świata z 2023 Oskara Kwiatkowskiego ale on leczył ostatnio kontuzję i jego forma jest niewiadomą...
Jest alpejka Maryna Gąsienica - Daniel która raczej nie zdobędzie medalu ale już ociera się o czołówkę więc nic nie można
wykluczyć
No i Biathloniści - bardzo młoda kadra, raczej jadą po naukę ale w juniorskich zawodach byli świetni, może to wąłśnie teraz odpalą w seniorach?
Zapraszam do rozmów Olimpijskich :)
-
-
Zimowe Igrzyska Olimpijskie Milano/Cortina 2026
Ach dodajmy że Chorążymi reprezentacji mają być Kamil Stoch i Natalia Czerwonka
Dlaczego dwójka - nie nie jest to kwestia równościowa czy inny bzdet
Po prostu Włosi uznali że z uwagi że Igrzyska są w różnych miejscach to głowna ceremonia będzie na San Siro w Mediolanie - ale równocześnie bedą w innych miejscach
no i w Mediolanie będzie Chorążym Czerwonka a w Predazzo Stoch
Transmisje w TV są od rana do wieczora,na TVP1, TVP Sport, Eurosport 1, Eurosport 2
Od jutra już na Eurosport 1 hokej Kobiet,czwartek, piątek po trzy mecze całe.
Od soboty też jest hokej Kobiet w TV ale wejścia tylko godzinne.
z lyzwiarzami szybkimi nie rozpędzałbym się, choć fakt, ze to jedyne realne szanse medalowe, moze jeszcze sowboard.
Ech, co za pech Lindsay Vonn. ☹️
Nie wiem czy to pech ? Raczej szaleństwo
Tytanowe elementu w Prawym kolanie,i zerwane w styczniu więzadła krzyżowe w lewej nodze.
Raczej koniec Kariery,pytanie czy będzie normalnie chodzić?
Co ona kurwa ROBOCOP!!!!!
Jak to ogole mozliwe ze kopacze lecza miesiacami a ona startowala w zjezdzie ?
co tu sie odjebowywuje ?
Lindsey Vonn, legendarna amerykańska narciarka alpejska, na dziewięć dni przed olimpijskim zjazdem w Cortinie d’Ampezzo doznała zerwania więzadła krzyżowego przedniego (ACL) w lewym kolanie oraz dodatkowych uszkodzeń (m.in. stłuczenia kości i problemów z łąkotką). Dla większości sportowców taka kontuzja oznaczałaby koniec marzeń o starcie. Ale nie dla Vonn.
Jej życie, Jej zdrowie, Jej marzenia. Czego ?
Biathlon sztafeta mieszany..... Norwegia bez medalu...... na 4miejscu... niezla niespodzianka..
[quote]#post1709943 Biathlon sztafeta mieszany..... Norwegia bez medalu...... na 4miejscu... niezla niespodzianka..[/quote]
kto zje bal strzelnice?
Ogólnie słabo strzelała norweska drużyna... 9 doladowan w tym jeden niecelny... ostatnia babka na ostatniej strzelnicy tak byla by walka w biegu o brąz..
Francja poza zasięgiem całkowitym.... biegowo...na strzelnicy... top
Zmiany zmiany zmiany...
Wczoraj w lyzwiarstwie szybkim kobiet na 3000m podium bez....Holandii
Dzis 5000metrow mezczyzn iiiiii tez brak Holendrowna podium...
Tez duza niespodzianka...
Warto dodac ze oba wyscigi zakonczyly sie pobiciem rekordu olimpijskiego...co jest duza niespodzianka bo tor jest z tych wolniejszych..
Jadą teraz slalom drużynowy na Igrzyskach. Mam 2 pytania do kumatych w narciarstwie alpejskim.
Generalnie czerwone tyczki mijają od prawej, a niebieskie od lewej. No oki, tu wszystko rozumiem.
Ale czasem są dwie tyczki zaraz obok siebie, jedna czerwona, druga niebieska i wtedy obie mijają z tej samej strony, czyli "jedną z nich źle" -[b] po co jest ta druga tyczka, którą się mija "nie po tej stronie po której się powinno wg koloru"?[/b]
Niektóre tyczki to w ogóle olewają, są tak jakby "dalej z boku" i w ogóle ich nie mijają. [b]Po co one są?[/b]
- Edytowany
muszą się zmieścić w bramce zrobionej z dwóch tyczek jednego koloru. a nie okrążyć tyczkę.
Przyznam, że nie kumam 😀 Ja to chyba po prostu za głupi na narty jestem... widać łyżwy to moje maksimum.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/image-png-90476554.png[/img]
Mijasz bramkę jak najbliżej tyczki, gdzie jest skręt.
Aaaa, oki, teraz łapię (choć i tak nie widziałem takich "par tego samego koloru" robiących bramki).
A ja przez dziesięciolecia byłem pewien, że to działa tak:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/image-png-01137111.png[/img]
I prawie 40 lat się głowiłem po jakiego grzyba są jakieś dodatkowe tyczki dla zmyłki poustawiane i skąd ten biedny narciarz ma się połapać która jest "prawdziwa" a która "na wabia"...
@żółta kaczka#4267
W sumie to ja też nie wiedziałem o tych tyczkach.
Ja za to Curling zawsze na olimpiadzie oglądam,choć przepisów dobrze nie znam,a jak już za kumam o co chodzi to sie olimiada kończy.
I za 4 lata znowu zapominam.
[quote]#post1710088 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/image-png-90476554.png[/img]
Mijasz bramkę jak najbliżej tyczki, gdzie jest skręt.[/quote]
Jak najbliżej czy po prostu pomiędzy? Pytam jako ignorant tej dyscypliny :)
Jak tu nie kochać łyżwiarstwa szybkiego ❤️
Jutta Leerdam ze złotym medalem 🏅 na 1000m
😘
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/anp-517202705-jpg-75580695.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-02/gf-gubk-jgpm-g1pr-jutta-leerdam-994x828-jpg-51887817.jpg[/img]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)