[quote]#post1704131 Ciekaw jestem, czemu nie było w składzie Gumińskiego?[/quote]
Bo byl z kadra na mistrzostwach świata u 21??? Moze nie wrócił?? Moze zmeczenie turniejem MS??
-
-
Cracovia vs Energa Toruń, środa 17 grudnia 2025, 18:00
[quote]#post1704124 [quote]#post1704119 Brawo Cracovia. Dwie pierwsze tercje zagrane koncertowo. Trzecia , no cóż przyprawiła kibiców prawie o zawał serca, ale się udało zdobyć 3 punkty w podstawowym czasie gry.
Dla mnie najcenniejsze trzy bramki strzelone (nareszcie) w trzech przewagach. Jest duży progres. Czekamy z wypiekami na twarzach na następne miłe niespodzianki naszych. 😆
[b]Edycja z 17.12.2025 o godz. 21:45 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1704116 Drużyna w trakcie sezonu idzie jakością do góry - to jest konkret i tego parę lat nie mieliśmy.
Dziś - 3 przewagi i 3 gole = 100% w powerpleju
Do tego 100% penaltykilingu, wszystkie osłabienia wybronione, w tym 5-minutowe.
Gol Jariego z asystą Kapy - petarda! Żeby takich chwil doświadczać, o tym marzyliśmy od lat. Brawa też dla Trenera, bo to się nazywa "zwrot inwestycji" oraz "perspektywiczne budowanie drużyny".
Dziś nie piszę kto wjedzie na jutuba, bo dla każdego kto widział mecz, to chyba oczywiste 😀 za jakieś 40 min będzie, ale zapraszam już teraz![/quote]
Daj jak zwykle linki z wywiadami.💪 👍[/quote]
Raz (a właściwie raz i dwa)
https://youtu.be/J4Gt9ZhFtVo?si=ZCSVGv2oJq6YNm_u
I dwa (a właściwie trzy)
https://youtu.be/7gb4p4HnQNY?si=Ch46Lkefib5G-pE5
Trochę widzę że ciężko mi się skadrowało... głupio mi, ale o to chodzi że ja się koncentruję na zawodniku, a nie patrzeniu w wyświetlacz. Mam nauczkę na przyszłość zerkać tam częściej.[/quote]
Misiek, Damian.....kurwa, serce chłopaki rośnie :)
No był z kadrą, ale połowa ligi była, więc chyba wrócili? Jak zmęczony, mógł go trener wystawić do 4 ataku, na kilka krótkich wejść, zawsze jakaś pomoc, skoro - jak słyszę - w końcówce było ciężko. Ale żebyśmy się dobrze rozumieli: nie narzekam. Gratulacje za to zwycięstwo.
gdyby skrócić mecze do dwóch tercji to bylibyśmy w czołówce ligi.
- Edytowany
[quote]#post1704165 gdyby skrócić mecze do dwóch tercji to bylibyśmy w czołówce ligi.[/quote]
[b]Yyyyy.... a skąd taki wniosek?[/b] Odruchowo wydał mi się abstrakcyjny, więc nawet sprawdziłem. Otóż "gdyby skrócić mecze do 2ch tercji" to:
- w sumie liczenie "tabeli wg wyników po 2giej tercji" jest takie sobie, bo gdyby tak było to końcówki 2giej tercji by były inaczej grane, no ale załóżmy i policzmy
- pozycję zachowujemy tą samą (#8)
- mielibyśmy MNIEJ PUNKTÓW (20, a mamy 21)
- nasza strata do Polonii byłaby WIĘKSZA O 3 PKT (tracimy 14 pkt, a tracilibyśmy 17 pkt)
- a przewaga nad Sanokiem byłaby MNIEJSZA O 4 PKT (mamy 21 pkt więcej, a mielibyśmy 17 pkt więcej)
- zyskalibyśmy jedynie na bilansie bramkowym (fakt że znacząco bo o 28 lepiej, ale to tylko bilans goli) - mamy -44, a mielibyśmy -16
- zespoły, które zyskałyby punktowo na tym to:
1. Energa +7 pkt
2. Sanok +3 pkt
3. Polonia +2 pkt
4. Jastrzębie +1 pkt
- zespoły, które straciłyby punktowo na tym to:
1. Tychy -7 pkt
2. Zagłębie -2 pkt
3. Katowice -2 pkt
4. Cracovia -1 pkt
5. Unia -1 pkt
- jeśli idzie o pozycje to zyskałby Toruń (+2 pozycje) kosztem Tychów (-2 pozycje)
- Zagłębie i Katowice miałyby +1 / -1 pozycji, ale są równo w pkt i byłyby równo w pkt, więc to zmiana na podstawie bilansu goli, więc to pozorna zmiana pozycji
[b]Tak naprawdę realną korzyść na "gdyby skrócić mecze do 2ch tercji" odniosłaby Energa Toruń i tylko Energa, a realną stratę Tychy i tylko Tychy. Plus Sanok miałby jakąś-tam-realną-korzyść, bo miałby cokolwiek, a nie zero. Reszcie drużyn byłoby to z grubsza bez znaczenia[/b]
Tabela policzona dla "gdyby skrócić mecze do 2ch tercji" oraz różnica do "prawdziwej" wygląda wg moich obliczeń tak:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-12/image-png-07904175.png[/img]
uwielbiam te kontry typu: to zobaczmy :), Karwin sie specjalizowal swego czasu w obalaniu mitów. "Pogromcy mitów"!
- Edytowany
Nie... to nie było nic "z podtekstem", jeśli tak wygląda to mi głupio, bo nie tak chciałem, słowo... Miałem na myśli, to że tak odruchowo miałem wrażenie, że 3cie tercje nam pogarszają bramki, ale nie punkty. Tzn moja 1sza myśl była, że czasem wynik nam odjeżdża w 3ciej tercji, ale generalny kierunek meczów to nam się w nich raczej nie odwraca. Kolega @sterby#4472 napisał że ma inne wrażenie i nie oprałem się pokusie... no musiałem sprawdzić. Tyle 😀
Przy czym musimy brać pod uwagę, że gdyby mecze kończyły się po 2ch tercjach (wtedy byłyby połowami, nie tercjami tak w ogóle, no ale wiadomo o co kaman) to te 2gie tercje (połowy) byłyby grane zupełnie inaczej i drużyna przegrywająca np. 2-3 nie czekałaby spokojnie na 3cią tercję tylko szukała bardziej zdecydowanie zmiany wyniku +/- gdzieś od 38 minuty. Mielibyśmy tam też ściąganie bramkarzy itp. Więc to jest niby do policzenia, ale tak właściwie to niesprawdzalne to jest i tabela którą przedstawiłem nie może być brana na serio. To nawet nie powinno być rozumiane jako gdybologia z mojej strony, a co najwyżej jako pewien luźny fikołek statystyczny.
Bardzo przepraszam za brak emotki z przymrużeniem oczka 😉. Naraziłem Żółtą Kaczkę na stratę wielu minut życia.
Gdybyśmy grali w w soboty i środy zamiast piątków i niedziel bylibyśmy w czołówce ligi 😉
- Edytowany
[quote]#post1704207 Gdybyśmy grali w w soboty i środy zamiast piątków i niedziel bylibyśmy w czołówce ligi 😉[/quote]
Gdybyśmy grali w poniedziałki, wtorki, środy, czwartki, piątki, soboty i niedziele po 1 mecz dziennie (w weekend 2), a nie w piątki i niedziele wszyscy naraz, to w tabeli bylibyśmy może i tam gdzie jesteśmy, ale cały Polski Hokej byłby popularniejszy, bogatszy i lepiej stojący. Od lat to powtarzam - pierwszym krokiem do poprawy pozycji hokeja w Polskim Sporcie [b]MUSI BYĆ[/b] co najmniej deregulacja kalendarza, a najlepiej całkowite odejście od systemu kolejkowego. [b]TO JEST NIEZBĘDNIE KONIECZNE![/b]
Dopóki będziemy grali ligę takim systemem jak gramy - wszystkie pomysły i działania, choćby nawet nie wiem jak mądre i jak dobrze wypracowane będą li tylko pozorowaniem reform, będą zawsze nieskuteczne i będą z góry skazane na niepowodzenie. [b]ZAWSZE.[/b]
Piszę całkiem serio.
[b]Edycja z 19.12.2025 o godz. 09:32 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1704206 Bardzo przepraszam za brak emotki z przymrużeniem oczka 😉. Naraziłem Żółtą Kaczkę na stratę wielu minut życia.[/quote]
Och, wręcz przeciwnie - zachęciłeś mnie do wykorzystania ich w arcyciekawy sposób Mój Drogi!
No cóż żałuję że nie byłem ale niestety o obowiązki służbowe....godne uczczenie tej daty 17 grudnia! Brawo hokejowa Cracovia! Zgadzam się z żółtą kaczką bramka Michała Jaracza i asysta Damiana Kapy, widzieć to bezcenne, choć ja tylko na youtube! Zwłaszcza dla Jaracza, po tylu błędach w tym sezonie to nagroda i motywacja do pracy! Brawo Michał! Pedał z gazu z tą reprezentacją to deko przesadziłeś....
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)