Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • JKH GKS Jastrzębie vs Cracovia, piątek 31 października 2025, 19:00

• Hokej
    • Rozpoczęto 27.10.2025 o 01:05
      Ostatnia aktywność ponad 3 miesiące temu o 00:07
      1745 wyświetleń
    • Excal

268
      562
    • ponad 3 miesiące temu o 08:28
      Post #1698822 01.11.2025 08:28
    • Edytowany
    Było wiadomo że nasz budżet jest drugi najgorszy w lidze i że słabiej jest tylko w Sanoku i dokładnie tak to wygląda w tabeli. Niemniej martwi brak progresu i to że nie ma tych prób łapania kontaktu, które widzieliśmy na początku sezonu. Nawet w sytuacji w której nie było jakichś większych oczekiwań na początku sezonu trudno nie uznać tego co jest teraz kryzysem.
    • jacula

1.1K
      734
    • ponad 3 miesiące temu o 09:49
      Post #1698824 01.11.2025 09:49
    Mnie te wyniki nie zaskakują, nie wiem dlaczego niektórzy mieli jakieś złudzenia, patrząc na skład i sztab trenerski nie można było spodziewać czegoś innego I żeby nie było ją nie krytykuje tego stanu rzeczy, tak chcieliśmy, tak mamy, gramy młodymi nie najwyższych lotów, i starymi dziadkami którzy już mają najlepsze lata za sobą, żeby to zmienić według mnie trzeba kupić dobrych zagranicznych graczy i doświadczonego trenera, bo gadanie że młodzi muszą się ogrywać jest słuszne, ale muszą mieć przy kim
    • Marchewa

165
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 11:57
      Post #1698828 01.11.2025 11:57
    [quote]#post1698810 W sumie wywiad z panią prezes przeczytałbym z chęcią.[/quote] Również chętnie bym przeczytał, ale nie frazesy typu "zapełnimy cała halę" tylko merytoryczne odpowiedzi na pytania co dalej z druźyną, trenerem i klubem. Jaki jest plan na najbliższą przyszłość i wyjście z kryzysu oraz jak ocenia dotychczasową pracę trenera?
    • bertoni

102
      128
    • ponad 3 miesiące temu o 12:29
      Post #1698830 01.11.2025 12:29
    Marchewa proszę napisz którzy zawodnicy z naszej drużyny mieli letnie przygotowania? Podpowiem Karjalainen napewno nie miał i widać że ma problem z wagą...
    • Marchewa

165
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 14:29
      Post #1698839 01.11.2025 14:29
    [quote]#post1698830 Marchewa proszę napisz którzy zawodnicy z naszej drużyny mieli letnie przygotowania? Podpowiem Karjalainen napewno nie miał i widać że ma problem z wagą...[/quote] Od kilku już lat i niezależnie kto był trenerem czy Rudi, Ziętara czy teraz Dziubek obcokrajowcy przygotowywali się indywidualnie. Było to mówione w różnych wywiadach na stronie. Dzisiaj zawodnicy już krótko po zakończeniu sezonu i urlopach pracują indywidualnie, tak by być gotowym. Z tego co wiem obco mieli teraz też przygotowywać się indywidualnie. Wniosek z tego jest jeden - Karjalainen się nie przygotował i wiedział, że w takiej formie nie złapie się do Unii. W Cracovii natomiast u kolegi z byłej drużyny miejsce się zawsze znajdzie, więc po co się wysilać. Za Rudiego i Ziętary już by miał wylot, bo jako lider pewnie ma jeden z najwyższych kontraktów, a nie przekłada tego na lód. Pytanie więc, czy trener ma przysłowiowe cohones, by pożegnać się z niektórymi kumplami i pokazać, że on tu rządzi? Czy po prostu towarzystwo kolegów świetnie się bawi w hokej i tak dociągną do lutego i dorobią sobie tanim kosztem do zbliżającej się sportowej emerytury?
    • MSC, hank oraz Jake Blues lubią to.
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • ponad 3 miesiące temu o 17:57
      Post #1698848 01.11.2025 17:57
    I tu się z Marchewą zgodzę. Stranieri bez jakości trzeba eliminować jeżeli nie dają żadnej jakości drużynie.
    • hank, Jake Blues, żółta kaczka oraz 2 innych osób lubią to.
    • bertoni

102
      128
    • ponad 3 miesiące temu o 18:00
      Post #1698849 01.11.2025 18:00
    Po pierwsze indywidualne treningi z rozpiską trenera w lecie to jest mit! Poza nielicznymi indywidualnymi przypadkami, kwestia charakteru, żaden zawodnik nie przygotuje się tak jak pod nadzorem trenera i w grupie. Zawodnicy NHL z Europy sami zbierają się w grupy i zwykle sami wynajmują trenera i tak się przygotowują do seoznu. Masz rację Rudolf zawsze kładł duży nacisk na letnie przygotowanie i chciał mieć jak najwcześniej jak największą liczbę zawodników do dyspozycji. Jeśli zawodnicy przyjeżdżają w sierpniu na lód to zawsze jest takie ryzyko jak z Karjalainenem. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie kto z obecnej drużyny Cracovii się przygotowywał w lecie? Proszę o konkrety a nie teoretyczne gadki
    • żółta kaczka lubi to.
    • Marchewa

165
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 20:36
      Post #1698853 01.11.2025 20:36
    • Edytowany
    [quote]#post1698849 Po pierwsze indywidualne treningi z rozpiską trenera w lecie to jest mit! Poza nielicznymi indywidualnymi przypadkami, kwestia charakteru, żaden zawodnik nie przygotuje się tak jak pod nadzorem trenera i w grupie. Zawodnicy NHL z Europy sami zbierają się w grupy i zwykle sami wynajmują trenera i tak się przygotowują do seoznu. Masz rację Rudolf zawsze kładł duży nacisk na letnie przygotowanie i chciał mieć jak najwcześniej jak największą liczbę zawodników do dyspozycji. Jeśli zawodnicy przyjeżdżają w sierpniu na lód to zawsze jest takie ryzyko jak z Karjalainenem. Nie odpowiedziałeś na moje pytanie kto z obecnej drużyny Cracovii się przygotowywał w lecie? Proszę o konkrety a nie teoretyczne gadki[/quote] Nie jestem w sztabie i nie muszę wiedzieć. Wiem natomiast jak to wygląda i zdarzało się nawet za Rudolfa, że przyjeżdżali nieprzygotowani lub z nadwagą. Wielokrotnie wcześniej to było mówione, że obcokrajowcy (tak się robi, by zaoszczędzić miesiąc-dwa na kontraktach) i niektórzy rodzimi mają zgodę na takie treningi. To są profesjonaliści i w większości z tego żyją, dlatego im samym zależy, albo raczej powinno zależeć, by się odpowiednio przygotować. Kiedy pojawił się Karjalainen w Krakowie? Gdyby zaczął w połowie czerwca jak np Mocarski dziś pewnie inaczej by wyglądał. Ja mogę przypuszczać tylko, że tam jest towarzystwo wzajemnej adoracji, oni wiedzą że nic nie muszą, bo trener-kolega i nie ma żadnych celów sportowych. Zacznijmy wymagać od nich, a nie usprawiedliwiajmy wszystkiego tym, że sekcja przetrwała.
    • MSC lubi to.
    • Excal

268
      562
    • ponad 3 miesiące temu o 22:24
      Post #1698859 01.11.2025 22:24
    To ze nasze młode chłopaki nie będą w stanie walczyć jak równi z równymi z czołówka THL było do przewidzenia ale @Marchewa#42769 ma rację w tym że nasze transfery obcokrajowców nie wydają się najbardziej trafione… Kiedy poszła informacja że przychodzi Karalajnen wydawało się że będzie liderem, super zadziornym zawodnikiem (takim jakim pamiętam go z playoffu w Krakowie kiedy grał w Oświęcimu)…. Tymczasem żadny z tych zawodników (może poza Lipiainem) nie decydował dotąd o odwróceniu losu spotkania. Pamiętacie Brandhamara czy Younana kiedy strzelali z niebieskiej albo szarze Lindgreena? To oni byli decydującymi zawodnikami. Tymczasem wydaje się że nasi obecni obcokrajowcy niczym się nie wyróżniają na tle tych naszych młokosów. Nie wygląda również że Sean Montgomery wniósł coś nowego do gry zespolu.
    • Marchewa

165
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 06:44
      Post #1698865 02.11.2025 06:44
    • Edytowany
    [quote]#post1698859 To ze nasze młode chłopaki nie będą w stanie walczyć jak równi z równymi z czołówka THL było do przewidzenia ale @Marchewa#42769 ma rację w tym że nasze transfery obcokrajowców nie wydają się najbardziej trafione… Kiedy poszła informacja że przychodzi Karalajnen wydawało się że będzie liderem, super zadziornym zawodnikiem (takim jakim pamiętam go z playoffu w Krakowie kiedy grał w Oświęcimu)…. Tymczasem żadny z tych zawodników (może poza Lipiainem) nie decydował dotąd o odwróceniu losu spotkania. Pamiętacie Brandhamara czy Younana kiedy strzelali z niebieskiej albo szarze Lindgreena? To oni byli decydującymi zawodnikami. Tymczasem wydaje się że nasi obecni obcokrajowcy niczym się nie wyróżniają na tle tych naszych młokosów. Nie wygląda również że Sean Montgomery wniósł coś nowego do gry zespolu.[/quote] Naturalnie nie znamy kwot, ale jeśli przychodzi do nas zawodnik pokroju Karjalainena czyli gwiazdy ligi poprzedniego sezonu to oczywistym jest, że będzie miał gwiazdorski kontrakt do tego zapewne wpisane premię plus mieszkanie, które płaci mu Klub. Co skłoniło takiego zawodnika do przyjścia do nas? Z pewnością osoba trenera plus pewny skład. W Unii jest duża konkurencja, na każdym treningu i meczu musisz walczyć. Tutaj tego nie ma, więc siłą rzeczy spada morale, chęć do pracy i walki. Ciekaw jestem czy trener, do niedawna jeszcze kolega z drużyny, jest w stanie wziąć takiego zawodnika na męską rozmowę i mówiąc kolokwialnie mocno nim potrząsnąć - śmiem w to wątpić. A kiedy jeszcze tacy zawodnicy słyszą narrację, że cieszmy się, bo sekcja przetrwała to po co się starać? I tak mija sobie drugi miesiąc grania, wypłaty, jak mniemam, wpadają na konto, jest sprzęt i przyzwoite warunki to po co dawać z siebie coś więcej? Starsi zawodnicy już pewnie myślą, co robić po zakończeniu kariery, bo jestem niemal pewien, że choćby taki Kruczek czy Wajda pożegnają się z hokejem po sezonie, a młodym jest wygodnie, bo grają u siebie, zarabiają i wiecznie są poklepywani po plecach przez wszystkich i słyszą podziękowania za to, że w ogóle chce im się zakładać łyżwy. Wszyscy w fajnych humorach dograją sezon do końca. Reasumując, takim papierkiem lakmusowym będzie zbliżająca się przerwa na kadrę. Zobaczymy jak przepracują ten okres i czy wogole poczynią jakieś postępy. Pora więc zapytać: Jakie cele postawiono przed tą drużyną i jaki jest dalszy plan na rozwój Klubu i poprawę sytuacji? Czy jest wprowadzona jakaś strategia rozwoju pod kątem finansowym, marketingowym i sportowym. Czy zostały podjęte jakiekolwiek rozmowy z miastem i potencjalnymi sponsorami? Czy Pani Prezes, która ochoczo na początku biegała do mediów i obiecywała złote góry, teraz zabierze głos?
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • ponad 3 miesiące temu o 07:14
      Post #1698866 02.11.2025 07:14
    Marchewo, rację masz, ale sam twierdziłeś, że takie pisanie na niszowym forum nic nie daje i zdaje się, że masz wiedzę jak to się załatwia wspominając o stowarzyszeniu. Jak tam Ci idzie jego zakładanie? Jako stowarzyszenie kibiców hokeja możemy żądać odpowiedzi od zarządu na w/w kwestie.
    • Excal

268
      562
    • ponad 3 miesiące temu o 08:54
      Post #1698867 02.11.2025 08:54
    Może po prostu zacznijmy od oczekiwania lepszej gry i zwiększmy kibicowska presję na obcokrajowców?
    • żółta kaczka, bertoni oraz hank lubią to.
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 08:57
      Post #1698868 02.11.2025 08:57
    • Edytowany
    [quote]#post1698859 (...) Nie wygląda również że Sean Montgomery wniósł coś nowego do gry zespolu.[/quote] Hola hola! Tylko do tego fragmentu pozwolę sobie się odnieść - akurat Sean (moim subiektywnym zdaniem) wniósł bardzo wiele nowego i dobrego do gry zespołu. Oceniam na podstawie 3ch domowych spotkań (vs Toruń; vs Sanok; vs Tychy) w których go widziałem - daje bardzo dużo w formacjach specjalnych przede wszystkim, zauważcie proszę % naszego PK (osłabień) w meczach poprzedzających mecz z Toruniem i popatrzcie na % PK w meczu z Toruniem. Jedno osłabienie to tam nawet 3 na 5 było. Materiał był bogaty, bo myśmy chyba 14 minut wtedy złapali. Przyglądałem się i śmiem twierdzić że licząc sam czas osłabień to Sean był cirka oko 60% czasu na lodzie, na pewno więcej byliśmy z nim na tafli niż bez niego na tafli. Daje dobre buliki (choć tu akurat cały zespół jak na razie wygląda dość dobrze), daje zmiany lotu krążka po strzale (to nie jest powszechne w naszej lidze), daje sporą ruchliwość (gość zwykle nie stoi, on bywa raczej w ruchu, co w naszej lidze też powszechne nie jest), tworzy ciekawą dla oka grę. Oki, on indywidualnie nie odwrócił sposobu całej gry i przede wszystkim wyników drużyny, ale powiedzieć że nie wniósł nic to jest wg mnie mocno krzywdząca Seana opinia. Moim zdaniem akurat Sean wniósł bardzo dużo. -------------------------------------------- [quote]#post1698866 Marchewo, rację masz, ale sam twierdziłeś, że takie pisanie na niszowym forum (...)[/quote] Też tylko do jednego fragmentu chciałbym się odnieść. Czy Nasze Forum jest niszowe? No... ono jest niszowe w tym sensie że właściwie cały Polski Hokej można określić tym mianem. Natomiast przyjmując za skalę odniesienia cały Polski Hokej, to ja zapewniam koleżanki i kolegów że choć Nasze Forum może nie jest "sztandarowym ośrodkiem dyskusyjnym", to jednak zapewniam Was, że pełni dużo bardziej opiniotwórczą rolę w środowisku niż się to niektórym wydaje 😀
    • Excal

268
      562
    • ponad 3 miesiące temu o 16:22
      Post #1698911 02.11.2025 16:22
    Cóż @żółta kaczka#4267, znasz się na tym lepiej niż ja i na pewno masz rację. Niemniej w zeszłym roku było widać że ci nasi stranieri robili różnicę która było widać w wynikach
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 16:38
      Post #1698913 02.11.2025 16:38
    Nie no to bez dwóch zdań - Wahlgren czy Brandhammar to byli goście z wysokiej półki. To nie ma to tamto... W sumie warto zajrzeć co tam u nich - Wahlgren ma 0,5 pkt na mecz (12 meczy, 2g + 4a) w Pionniers, jest 5tym punktującym drużyny i na 4 ostatnie mecze w 3ch punktował. Bez szału ale porządnie. Natomiast Branhammar to słabą ekipę chyba ma po prostu - Mighty Bulls są na ostatnim miejscu w Metal Ligaen, Anton ma 7 pkt na 16 spotkań (2gi punktujący wśród ich obrońców, a 6ty w drużynie), czyli całkiem ładnie, ale w +/- jest jakaś katastrofa bo -12 ma (z tym, że tam nikt nie jest na plusie, najlepsze +/- w drużynie to zerówki są). Może zatęsknią za Królewskim Miastem Krakowem kiedyś...
    • Excal oraz hank lubią to.
    • Excal

268
      562
    • ponad 3 miesiące temu o 21:15
      Post #1698958 02.11.2025 21:15
    Ja tam bardzo lubiłem grę Brandhamara i w obronie i w ataku i po cichu liczyłem że zostanie. On i Yunan to byli obrońcy którzy robili różnicę. Oni oraz Wahlgreen i Lundgreen potrafili dać nam to dokładnie czego nam brakuje. Sorry ale Kralinen, Maki, Manson tego nie dają…
    • żółta kaczka

6.1K
      807
    • ponad 3 miesiące temu o 10:06
      Post #1698981 03.11.2025 10:06
    • Edytowany
    Tak sobie popaczałem w konkrety i z tym ocenianiem zagranicznych to ja bym jednak trochę ostrożny był. Oki, nie dają wygranych, ale na tle Drużyny to oni są top. - top 3 punktujących to #1 Karjalainen / #2 Valtola / #3 Maki - Hansson jest nie tylko najlepiej punktującym naszym obrońcą, ale też sam jeden solo zdobył raptem 3 pkt mniej niż wszyscy pozostali obrońcy razem wzięci - Montgomery ma dopiero 8 spotkań, ale licząc "średnią punktów na mecz" to poza wspomnianą 4ką zagranicznych lepiej od Seana stoją jeszcze tylko D.Kapica, Mocarski i Jaśkiewicz. Zaznaczę przy tym że Sean jest ważny w kontekście osłabień (gdzie punktów się od niego nie oczekuje) - pięciu zagranicznych (Karjalainen, Valtola, Maki, Hansson i Montgomery - który jest tylko 1 rundę, a nie pełne 2) dało w sumie PONAD POŁOWĘ (54%) naszych punktów i równe 50% goli ----------------- Edit: tak przy okazji policzyłem sobie Unię. Z czystej ciekawości, bo o Unii tak się mówi, że "tam Polacy statystują w grze". Zaznaczę, że Matthewsa policzyłem jako "zagranicznego" (podobno jakieś nasze papiery też ma, no ale bądźmy szczerzy - to jest zawodnik zagraniczny). - w punktach zagraniczni zrobili 94,3% w Unii - w golach zagraniczni strzelili 96,9% w Unii
    • PanSzym, Gregory Peckory oraz Islander lubią to.
    • CHT

3.5K
      2.4K
    • ponad 3 miesiące temu o 10:16
      Post #1698982 03.11.2025 10:16
    Też uważam, że statystycznie stranieri wypadają dobrze, niestety nie widać tego po wynikach. Myślę, że za duża przepaść dzieli ich z naszymi młodzianami, ławka jest za krótka, a Dziubek jeszcze nie ma takiego doświadczenia żeby to okiełznać.
    • Gregory Peckory lubi to.
    • Marchewa

165
      52
    • ponad 3 miesiące temu o 13:11
      Post #1699005 03.11.2025 13:11
    • Edytowany
    [quote]#post1698982 Też uważam, że statystycznie stranieri wypadają dobrze, niestety nie widać tego po wynikach. Myślę, że za duża przepaść dzieli ich z naszymi młodzianami, ławka jest za krótka, a Dziubek jeszcze nie ma takiego doświadczenia żeby to okiełznać.[/quote] No dobrze, czy w takim razie coś zamierzają z tym zrobić i np wymienią obcokrajowców, którzy się nie sprawdzają? Czemu nagle wszyscy zamilkli w Klubie? Jaki jest pomysł na wyjście z tego impasu?
    • PanSzym

70
      78
    • ponad 3 miesiące temu o 15:55
      Post #1699021 03.11.2025 15:55
    [quote]#post1699005 [quote]#post1698982 Też uważam, że statystycznie stranieri wypadają dobrze, niestety nie widać tego po wynikach. Myślę, że za duża przepaść dzieli ich z naszymi młodzianami, ławka jest za krótka, a Dziubek jeszcze nie ma takiego doświadczenia żeby to okiełznać.[/quote] No dobrze, czy w takim razie coś zamierzają z tym zrobić i np wymienią obcokrajowców, którzy się nie sprawdzają? Czemu nagle wszyscy zamilkli w Klubie? Jaki jest pomysł na wyjście z tego impasu?[/quote] Ja ogólnie trochę tego punktu widzenia nie uznaje, uważam że zmienianie czegokolwiek tak szybko jest bez sensu i lepiej się nastawić na budowę długoterminową, szczególnie że ten sezon można rzeczywiście stracić. Czy te efekty rzeczywiście będą to już trudno powiedzieć, bo przecież tu nie tylko chodzi jeden czy dwa czy pięć elementów tylko o całą układankę, którą można składać dłużej niż dwie rundy. Przeszkadzac zaczyna to o czym mówisz kwestiach pozasportowych, brak transparentności, brak przedstawienia planu na rozwój, MOŻE brak szybszych wyników "biznesowych" tj np. nowi sponsorzy.
    • Gregory Peckory oraz vamos lubią to.
    • Gregory Peckory

18
      19
    • ponad 3 miesiące temu o 00:07
      Post #1699204 04.11.2025 00:07
    @Marchewa#42769 Ale co Ty chłopie chcesz tych obcokrajowców zmieniać? No na kogo ich wymienisz? Jasne, że to nie jest poziom tych z zeszłego sezonu ale już ci @żółta kaczka napisał czarno na białym, że to oni punktują + Damian i Mocarski. To chyba widzisz jak oglądasz mecze? Czy ci nowotarski spisek oczy zasłonił? Wiadomo, że chyba wszyscy mieli "trochę" większe oczekiwania co do Karjalainena ale miał już też lepsze momenty i mam nadzieję że jeszcze "odpali", Hansson nie jedną bramkę zawalił tak jak i Lipiainen... Tylko chyba nie tu leży problem. Jakby zeszłoroczni stranieri zostali + to co teraz mamy to była by paka ale sutuacja była jaka była i mamy to co mamy... A co naprawdę mamy? Dwie dobre piątki z tego można zrobić, jedną słabą i jedną co się nadaje tylko do tego żeby pozostałe odpoczęły. Jeszcze wypadł Fabian, za którym jakoś specjalnie nie przepadam ale jest walczak. Naprawdę niektórzy już pewnego poziomu nie przeskoczą przy żadnym trenerze i kropka ale nie ma ich kim jak zastąpić... Ty chcesz już rozliczać wszystkich, zwalniać trenerów... Zobacz, że co mecz oni próbują zmieniać te formacje, żeby coś optymalnego znaleźć ale jak takiego Mocarskiego dadzą z młodymi to on jest tak samo bezproduktywny jak oni bo nie ma z kim grać. Oni naprawdę nie mają łatwego zadania. W tym roku liga jest bardzo wyrównana, jest 6 dobrze zbudowanych ekip gdzie prawie każda się wzmocniła i robi się tylko kosmetyczne zmiany, które nie miały takich perturbacji jak my i dysponują większym budżetem + siódma Polonia. Z tym składem co mamy możemy liczyć jedynie, że nie będzie więcej takich żenujących meczy jak z Polonią u siebie czy z JKH ostatnio... Gdzie będzie więcej meczów walki jak z Katowicami czy Toruniem a w meczach takich jak ten w Oświęcimiu nie będziemy dostawać 5 bo z gry na to nie zasłużyliśmy chociaż Unia też dobrze nie grała...
    • PanSzym, Excal oraz vamos lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie