niestety, ale po bramce na 1-1 widać było, ze predzej czy pozniej wpadnie cos dla Arki. Arka poszla do przodu a my jak dzieci we mgle. to cos jak z Lechem w zeszlym sezonie, tez Kakabadze na 1-1 i bylo wiadomo, ze i tak starcimy cos.
-
-
Arka Gdynia 2 - 1 Cracovia, sobota 4 października 2025, 20:15
Ankieta: Który piłkarz Cracovii wyróżniał się w tym meczu?
Ankieta jest publiczna. Każdy może zobaczyć głosujących.
0 głosów
0 głosów
0 głosów
3 głosów
2 głosów
0 głosów
3 głosów
0 głosów
2 głosów
0 głosów
0 głosów
0 głosów
0 głosów
0 głosów
1 głosów
0 głosów
[quote]#post1696043 To jest wszystko ta sama akcja.
Obrońca był góra metr od bramki. Później piłka trafia po głowę Sojilkovicia do Kakabadze i on jakąś ekwilibrystyczną pietką kieruje ją w stronę bramki. 51-52 minuta[/quote]
W pierwszej sytuacji intuicyjnie traktuję to jako strzał zablokowany i pasuje do tej definicji wg mnie. Obrońca zablokował i nie doleciał do bramki.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/image-png-40727305.png[/img]
A to co robi ekwilibrystycznie to przez grzeczność nie nazwę strzałem tylko jakimś wygibasem podbijającym piłkę bardziej do góry niż w kierunku bramki. Jeśli takie coś zaliczano by do strzałów byłoby ich znacznie więcej :)
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-10/image-png-19614554.png[/img]
- Edytowany
[quote]#post1696062 ... W pierwszej sytuacji intuicyjnie traktuję to jako strzał zablokowany i pasuje do tej definicji wg mnie. Obrońca zablokował i nie doleciał do bramki....[/quote]
Dla mnie wybronienie strzału na metr przed bramką, gdy piłka przeleciała już 90% drogi nie jest zablokowaniem, a obroną, ale o.k. [quote]#post1696062 ... A to co robi ekwilibrystycznie to przez grzeczność nie nazwę strzałem tylko jakimś wygibasem podbijającym piłkę bardziej do góry niż w kierunku bramki. Jeśli takie coś zaliczano by do strzałów byłoby ich znacznie więcej...[/quote]
A gdyby bramkarz nie złapał i by wpadło to byłby gol bez strzału? Dla kolegi pytam.
- Edytowany
Sprawa jest jasna.
Oni w tych statystykach w C+ przyjęli strzały celne wg reguły:
strzał celny = leci w światło bramki i wpada lub jest obroniony przez bramkarza
i tyle
i nawet trudno się dziwić, bo jakby oni tak każdy strzał musieli analizować...
Ale jakby ktoś kopnął piłkę, trafia w brzuch napastnika, odbija się i wpada do bramki - to się liczy jako STRZAŁ (brzuchem),. Zgodnie z regułą, niezgodnie ze zdrowym rozsądkiem.
Podobnie oryginalnie przyjęty jest autor gola, jesli ostatni dotknął zawodnik drużyny broniącej.
Strzał, obrońca odbija - jeśli sam w sobie strzał szedł w światło bramki, to gol dla napastnika, jesli nie - to samobójczy. Ba, nawet jesli obrońca wręcz kopnął w bramkę ale szło w światło bramki to gol zaliczony napastnikowi.
A jeśli układ jest taki, że gdyby nie odbicie obrońcy to bramkarz by złapał bez trudu - a nie, tym sie nie przejmują.
Taką zasadę przyjęli - dla mnie bardziej logiczne byłoby coś innego, ale cóż...
A teraz nie patrzmy na ichnie statystyki ale ze zdrowym rozsądkiem , o Wójcika chodzi - był strzał? No nie było to podanie ani odbicie, był STRZAŁ... szedł w światło bramki? Ewidentnie. Obrońca metr przed bramką, Wójcik kilkanaście... O zablokowaniu strzału można mówić gdy obrońca jest przed strzelającym, a nie prawie na linii bramkowej. I guzik mnie obchodzi, co jakieś reguły automatyczne czy AI wymyśliły. Strzały w światło branki były DWA. Bo ten trzeci, to chyba rzeczywiście trudno nazwać strzałem.
Kulisy dla chętnych:
https://youtu.be/9WlZ663EHz8?si=-o9c-PEVopWGqvVQ
Dyskusja o ilosc strzalow w statystykach to jest cos w stylu Monty Pythona,z trgo bylby dobry skecz,paru forumowych filozofow by sie zalapalo,tylko nie maja talentu tego co tworcy tego ponadczasowego serialu.
[quote]#post1696092 ... Kulisy dla chętnych:...[/quote]
...masochistów
[quote]#post1696088 [quote]#post1696062 ... W pierwszej sytuacji intuicyjnie traktuję to jako strzał zablokowany i pasuje do tej definicji wg mnie. Obrońca zablokował i nie doleciał do bramki....[/quote]
Dla mnie wybronienie strzału na metr przed bramką, gdy piłka przeleciała już 90% drogi nie jest zablokowaniem, a obroną, ale o.k. [quote]#post1696062 ... A to co robi ekwilibrystycznie to przez grzeczność nie nazwę strzałem tylko jakimś wygibasem podbijającym piłkę bardziej do góry niż w kierunku bramki. Jeśli takie coś zaliczano by do strzałów byłoby ich znacznie więcej...[/quote]
A gdyby bramkarz nie złapał i by wpadło to byłby gol bez strzału? Dla kolegi pytam.[/quote]
Czasem jak Cię czytam to nie wiem skąd bierzesz te pomysły. Piłka nawet do bramki nie doleciała to jak to miało wpaść?
- Edytowany
3 piwa i równowaga po weekendzie wraca. A wynik ciul. Gre mało co pamiętam, ale była daleka od oczekiwanej.
Dzięki Arkowcy.
Na trybunach słuchać głośny śpiew...
I cieszy że było Nas dużo, w tym rodzin z dziećmi.
A będzie więcej, a będzie ludzi masa, w Gdyni i na Pasach.
Doping też chyba spoko, bo gardło jeszcze nie działa normalnie.
[quote]#post1696136 ... Czasem jak Cię czytam to nie wiem skąd bierzesz te pomysły. Piłka nawet do bramki nie doleciała to jak to miało wpaść?...[/quote]
No to ustalmy. Jak jest mocny strzał i broni bramkarz to jest strzał celny. Jak taki strzał broni obrońca 1m od bramki to nie ma strzału. Jak jest słabe skierowanie piłki w stronę bramki i łapie bramkarz to jest podanie do bramkarza, a jak taka piłka przypadkowo wpadnie do bramki ( a nie raz coś takiego widzieliśmy) to jest gol bez strzału. Teraz wszystko rozumiem.
[quote]#post1696147 3 piwa i równowaga po weekendzie wraca. A wynik ciul. Gre mało co pamiętam, ale była daleka od oczekiwanej.
Dzięki Arkowcy.
Na trybunach słuchać głośny śpiew...
I cieszy że było Nas dużo, w tym rodzin z dziećmi.
A będzie więcej, a będzie ludzi masa, w Gdyni i na Pasach.
Doping też chyba spoko, bo gardło jeszcze nie działa normalnie.[/quote]
Wyjazd był zajebisty,śpiewy na Mieście w trolejbusach,i pod Stadionem,w pełnym deszczu 😁no niezapomniana kibicowsko sprawa,nikt się nie oszczędzał,znam kilku chłopaków co dopiero na drugą połowę zdążyli a przyjechali w piątek.🤪
[quote]#post1696156 [quote]#post1696136 ... Czasem jak Cię czytam to nie wiem skąd bierzesz te pomysły. Piłka nawet do bramki nie doleciała to jak to miało wpaść?...[/quote]
No to ustalmy. Jak jest mocny strzał i broni bramkarz to jest strzał celny. Jak taki strzał broni obrońca 1m od bramki to nie ma strzału. Jak jest słabe skierowanie piłki w stronę bramki i łapie bramkarz to jest podanie do bramkarza, a jak taka piłka przypadkowo wpadnie do bramki ( a nie raz coś takiego widzieliśmy) to jest gol bez strzału. Teraz wszystko rozumiem.[/quote]
Nie do końca, większość statystyk podaje też coś takiego jak "strzały zablokowane"
[quote]#post1696203 ... Nie do końca, większość statystyk podaje też coś takiego jak "strzały zablokowane"...[/quote]
Ale na logikę strzał Wócika podchodzi Ci pod "strzały zablokowane"?
Ja się w poście wyżej trochę wyzłośliwiałem, bo kryterium siły strzału do oceny czy strzał był czy nie oraz niekwalifikowanie jako strzał celny strzału wybronionego (nie zablokowanego) przez obrońcę uważam za śmieszne.
Ale generalnie nie ma o czym dyskutować, bo a )zagraliśmy w Gdyni beznadziejnie i 1 strzał tego nie zmieni; b) liczy się to co w sieci.
28 dni później
https://x.com/_Ekstraklasa_/status/1986388091859505368
Marna pociecha. Przegraliśmy po golu miesiąca...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)