Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Luka Elsner - nowy trener Cracovii 25/26 - taktyka, wyniki, rozwiązania

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 04.06.2025 o 11:52
      Ostatnia aktywność przedwczoraj o 11:13
      52046 wyświetleń
    • maciek72

2.3K
      4K
    • tydzień temu o 19:59
      Post #1708095 28.01.2026 19:59
    Powinno się obligatoryjnie skrócić konferencje do max 40 minut, niestety wiele pytań jest od czapy, a pytanie (sorry kolego) strzeliłeś bramkę i czy chciałbyś to powtórzyć jest raczej z gatunku retorycznych, chyba, że się spodziewałeś, że powie nie ;)
    • leszeczek oraz MSC lubią to.
    • 0dzin_z_butelki

311
      318
    • tydzień temu o 20:19
      Post #1708101 28.01.2026 20:19
    • Edytowany
    młody Benek za Knapa / Mikela. młody Hiszpan za Aleksica? Dominquez do pierwszego składu, więc chyba Minchev na ŚN za Filipa - jeśli nikogo nie ogłoszą. Jeśli nie będzie kontuzji w przodzie jakoś dużo to na pozycjach dwóch ŚPO czy tam LS/PS Kameri, Praszelik i nowy Hiszpan będą mieli ciężko się wbić. Ciekawe jaki ma pomysł na teoretycznie najmocniejszą wyjściową 11 trener w głowie
    • eredin lubi to.
    • RZ1975

3.2K
      6.2K
    • 6 dni temu o 13:18
      Post #1708152 29.01.2026 13:18
    Luka Elsner, trener Cracovii: Wierzę, że można rozwijać ten projekt. Cracovia ma trzech nowych zawodników, tak pokrótce charakteryzuje ich szkoleniowiec. - Pau Sans to ofensywny pomocnik, ale wszechstronny, mogący też grać na skrzydle – mówi o nim trener. - To zawodnik kreatywny nieprzewidywalny, odważny w grze 1 na 1, bardzo ambitnym, nastawiony na to, by się rozwijać i pomóc drużynie osiągać wyniki. – Dominguez to wszechstronny pomocnik, dobrze przygotowany fizycznie, potrafi do przodu transportować piłkę. Szczególnie przydany w grze z drużynami, które są niżej. Zna ligę, intensywnie biega, grał w dobrych klubach. Przyjście do Cracovii było dla niego priorytetem, wpasowuje się w nasz model gry. Z kolei Beno Selan, to 21-letni reprezentant młodzieżowy Słowenii. Doda drużynie aspekt fizyczności w pomocy, a właśnie tego potrzebowała. To jest ważne w ekstraklasie, jest wysoki, szybki, a przy odpowiednim rozwoju za rok możemy mieć zawodnika o potencjale topowym. Selan to nie mój pomysł, tylko Jarosława Gambala, który śledził go od dawna. Jeśli się rozwinie wszystkie zasługi trzeba będzie przypisać Jarkowi. Wszyscy już trenowali z zespołem. Czy jest szansa, że zaprezentują się w Niecieczy w poniedziałek w pierwszym ligowym meczu po przerwie? - Maximime wygląda dobrze, jest gotowy do gry – informuje trener. - Beno przygotowywał się na obozie w podobnym czasie, co Cracovia. Jeśli formalności są spełnione albo będą do poniedziałki dopięte, to wszyscy trzej albo prawie wszyscy znajdą się w kadrze meczowej. Kadra potrzebuje liczebności. Mogą dostać szansę debiutu. W okresie zimowym pojawiły się plotki, że trener też może odejść. - Kiedy dołączyłem do Cracovii miałem poczucie, że chcę zrobić coś pozytywnego – mówi szkoleniowiec „Pasów”. - Uwielbiam atmosferę na stadionie. Jeśli miałbym odejść, to już bym skorzystał z okazji która się nadarzyła. A tak, to na sto procent jestem z zespołem. A jak to wygląda w kontekście projektu „Cracovia”, do którego przychodził trener latem, a który się zmienia, choćby przez odejście Mikkela Maigaarda i bardzo prawdopodobne odejście Filipa Stojilkovicia? - Jeśli sam bym nie wierzył, że można rozwijać ten projekt, to piłkarze też by w to nie wierzyli – mówi szkoleniowiec. - Jestem pierwszą osobą, która w to wierzy, ale oczywiście potrzeba nam adaptacji. Jak nam się szybko to uda? Na zmiany potrzeba czasu. Dam z siebie wszystko co najlepsze wraz ze sztabem. Sytuacja nie jest idealna, wszyscy to rozumieją, musimy mieć umiejętność do radzenia sobie. - Miałem okazję porozmawiać z panią prezes, także w Turcji, przedstawiła nam wizję i stronę biznesową – mówi Elsner. – Jeśli chodzi o stronę sportową działają Jarosław Gambal, Filip Trubalski. O co zagramy? Trudno powiedzieć, jak dobrze będzie wyglądała drużyna. Bardzo ważna będzie strona mentalna. Mam nadzieję, że nowi zawodnicy mają nie tylko kwalifikacje piłkarskie, ale mentalnie się wpasują. Oby efekty przyszły szybko, ale nie powinno się wymagać od Cracovii, by była na najwyższych pozycjach. Zresztą małe różnice w tabeli też mają na to wpływ. Czy Elsner po zimowych ruchach kadrowych – odejścia Maigaarda, Michała Rakoczego, Milana Aleksicia, przyjścia trójki zawodników i możliwych kolejnych ruchach teraz ma lepszą drużynę niż jesienią? - Trudno powiedzieć – mówi Elsner. - Odeszło kilku zawodników ze składu, jak Maigaard, może odejść Stojilković, z urazem zmagał się Kakabadze. Filip zdobył 7 goli, miał 2 asysty. Każdy wie, że jest jakoś piłkarska, ale ważne jest, jak nowi się wpasują. Za wcześnie mówić, czy będziemy lepsi, czy słabsi. Dodam, że Perković jest pełnoprawnym członkiem Cracovii po wykupieniu go, a Filip idzie do jednej z najlepszych ligi po kilku miesiącach gry w Cracovii. https://gazetakrakowska.pl/luka-elsner-trener-cracovii-sytuacja-nie-jest-idealna-ale-wierze-ze-mozna-rozwijac-ten-projekt/ar/c2p2-28678939?fbclid=IwY2xjawPoL09leHRuA2FlbQIxMABicmlkETBjQVFwbmo5cEZsek91ZjIyc3J0YwZhcHBfaWQQMjIyMDM5MTc4ODIwMDg5MgABHkT43ZtdY0agOPOxohCTdf9F_uO1Imdj9yCeB795xjSWFaTxf9Z95HbSNjjM_aem_NFctW6OFK_fMQn8qjq-P7Q
    • GSC, gusto, hank oraz 2 innych osób lubią to.
    4 dni później
    • SaNtO

31K
      16.2K
    • Przedwczoraj o 08:31
      Post #1708932 03.02.2026 08:31
    Hej Luka, Oglądałem tą Twoją drużynkę by zobaczyć nad czym ewentualnie pracowaliście w czasie przygotowań. Muszę powiedzieć, że Cracovia dalej jest nudna, ale to nie szkodzi tak długo jak jest skuteczna. Widziałem nawet pomysł w rozegraniu gdy przeciwnik był mocno cofnięty, widziałem fajny średni pressing gdy prowadziliśmy, widziałem bardzo dużo kontroli nad meczem. Jest to nudne ale fajne. Jak nam się znudzi seryjne wygrywanie po 1-0 to damy znać i Cię zmienimy. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę klasę rywala. Zobaczymy co dalej. Oby do przodu. p.s. nie podkręcać się
    • MSC, janczer, gusto oraz 2 innych osób lubią to.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • Przedwczoraj o 10:08
      Post #1708951 03.02.2026 10:08
    • Edytowany
    [quote]#post1708932 ... Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę klasę rywala. Zobaczymy co dalej. Oby do przodu.p.s. nie podkręcać się...[/quote] Proszę to sobie wziąć do serca. Z tryumfalizmem i wychwalaniem pod niebiosa zawodników proponuję poczekać przynajmniej 2 mecze. One dadzą nam odpowiedź na pytanie: "gdzie jesteśmy?". Po 6 punktach w tych meczach dopuszczam jazdę bez trzymanki.
    • ARTU, GSC oraz marcinesz lubią to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)

Goście (2)
    • Główna
    • Działy i kategorie