[quote]#post1673498 Można lubić lub nie Maleńczuka, ale plucie na napisany przez niego hymn, którego zazdrości nam cała kibicowska Polska to jakaś aberracja. Oddzielmy twórcę, a zwłaszcza jego życie od dzieła. Leonardo był gejem, a nikt nie proponuje przemalowania kaplicy sykstyńskiej.
Stary hymn "Z Marackiej wieży..." trąci myszką i przy całej do niego sentymentalnej sympatii nie wytrzymał próby czasu. Jak ktoś chce wracać do przeszłości to wolałbym "Hasłem naszym jest Cracovii chwała..." Juliusza Leo, a to wg wikipasów trzeci chronologicznie hymn Pasów.[/quote]
Tak jest!
Maleńczuka jako postaci nie lubię, z wieloma rzeczami które on reprezentuje "nie jest mi po drodze", czasem nawet bardzo. Ale hymn Cracovii jest naprawdę kapitalny!
Jest wielu autorów piosenek/wykonawców, których jako ludzie nie lubię czy nie cenię, ale jeśli "produkują"/śpiewają dobre piosenki, to należy to docenić. I te piosenki sobie nieraz podśpiewuję 😉
Z kolei do Makina czułem ogromną sympatię, wielokrotnie widziałem go na stadionie przed meczami i w przerwach, gdy byliśmy w jakiejś tam dalekiej lidze a on z "Andrusami" u nas grał, za darmo oczywiście. Prawdziwy CRACOVIAK, wspaniała krakowska postać, Wielki Człowiek! I jego piosenki o Cracovii, wspaniała sprawa... Straszny żal, że odszedł na drugą stronę...
Ale - sorry - urocza piosenka nazwana przez niego "Hymnem Cracovii" hymnem być nie może. To nie jest hymn... Tego się nie da, na przykład, chóralnie zbiorowo zaśpiewać, nie ta szybkość... Urocza piosenka do śpiewania przez kapelę podwórkową, ale nie hymn.
Tak w ogóle to oczywiście pierwszym hymnem Cracovii była pieśń Leo, ale to się też na hymn nie nadaje. Piękne, artystyczne, ale melodia za trudna do śpiewania "zespołowego nieprofesjonalnego", oj, za trudna...
Z hymnem trafił dopiero Maleńczuk.
-
-
Cracovia 3 - 1 Legia Warszawa, niedziela 18 maja 2025, 14:45
Wygramy albo przegramy, ewentualnie zremisujemy...dlatego trzeba iść na ostatni mecz u siebie, ostatnie 900 biletów !! 😎
[quote]#post1673624 No i zabił mi Dróżdż ćwieka. Miałem nie przychodzić jeśli Kroczek będzie jeszcze trenerem lub przyjść by pomachać mu białą chusteczką by wymusić jego odejście, a tu sprawa nieaktualna. Kroczek będzie ale Kroczka nie będzie. Chyba się jednak wybiorę posłuchać bluzgów i podziękować Benkowi. Choć jak znam życie, to właśnie w tym meczu Kroczek go nie wystawi ;-)[/quote]
Możliwe, że drużynę poprowadzi Jasik . Zobaczymy, kto wystąpi na konferencji przedmeczowej , o ile takowa się odbędzie .
A dlaczego ma Jasik drużynę prowadzić z Legia skoro Kroczek odchodzi po sezonie??
Co do hymnów to też uważam, że powinni je robić tylko porządni i schludni ludzie. Tacy bez żadnej przeszłości. Przezroczyści.
Wtedy moglibyśmy się rozkoszować w spokoju dziełami pokroju:
https://www.youtube.com/watch?v=F9oox-i21vc
@Rock#1477 "Herb" zobowiązuje.
Swoją drogą, jakiś czas temu krążył ten "ótwur" po naszym forum. Niestety, spróbowałem go przesłuchać
[quote]#post1673686 @Rock#1477 "Herb" zobowiązuje.
Swoją drogą, jakiś czas temu krążył ten "ótwur" po naszym forum. Niestety, spróbowałem go przesłuchać[/quote]
Przed meczem z Radomiakiem na wyjeździe w rundzie jesiennej. Ubaw był przedni, za to mecz przegrany.
[quote]#post1673686 @Rock#1477 "Herb" zobowiązuje.
Swoją drogą, jakiś czas temu krążył ten "ótwur" po naszym forum. Niestety, spróbowałem go przesłuchać[/quote]
Wytrzymałem dokładnie 7 sekund... mocny jestem :)
Co do meczu Morishita się właśnie wykartkowal na mecz z nami ;)
Całe ich mnóstwo z 3 kartkami. Poza Morishitą można "kibicować":
Claude Goncalves
Juergen Elitim
Marc Gual
Bartosz Kapustka
Luquinhas
Paweł Wszołek
Kibicuję Gualowi i Wszołkowi który zawsze mi gra na nerwach.
Kapustka nie zagra do końca sezonu więc
Maszyna losująca dolosowala Gonclavesa.
Czekamy na kolejnych
Wszołka jescze !!!
[quote]#post1673697 Kibicuję Gualowi i Wszołkowi który zawsze mi gra na nerwach.[/quote]
Wszolek i Gual to takie typowe cieple pizdy wiec oni akurat moga grac i odbijac sie w swoim pedalskim stylu od naszych obroncow. Najlepiej jak wszolek znowu wywroci sie w biegu o wlasne nogi jak to zrobil niedawno w Zabrzu.
Maszyna dolosowala Luquinhasa😌
Z tego wszystkiego wyjebalo forum jak się Legia kartkowala. Kun, goncalves, morishita, luquinhas.
Sporo tego
Będą osłabieni a my za to musimy być mocni . I nie czekać co zrobią cwele tylko od razu na nich siadać !
Zaciął się licznik biletów🤓
[quote]#post1673754 Zaciął się licznik biletów🤓[/quote]
Najpierw pada forum, teraz licznik...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)