No i wp..du 6:1
-
-
Unia Cracovia
W strzałach 34 do 47 dla nas...
I co z tego jak w 95% nasze strzaly sa na poziomie rozgrzewkowym prosto do lapaczki bramkarza druzyny przeciwnej.
Druga sprawa, mieszanie piątek przez Ziętare... Damian w 4, Dziurdzia, w 3...
Bramkarz to podstawa w hokeju. I niestety Salama to nie Lundin... statystyki mowia same za siebie
A obrona?? Bez niej najlepszy bramkarz nie podoła...
Jak sie ma w skladzie 2 dobrych obroncow i jeden daje dyla przed PO to sie nie ma co dziwic.
Chyba już sezon na straty 🙄 Oby nie hokej na straty ... Ehhh to żeśmy się doczekali ....
17 dni później
Dwa dni do pierwszego starcia w Oświęcimiu a o obrońcy cisza. Widać Drożdżóws ma to w dupie jest sfokusowany tylko na piłkę. a świetni dyrektorzy co?
Z Twojej wypowiedzi wynika, że nadal oczekujesz na obrońcę. Otóż jest już po ptokach, bo okno transferowe zamknęło się 15 lutego.
- Edytowany
Na pewno będzie dziś o tym na konferencji, która jest planowana, ale zakładając że nie było jakiegoś transferu o którym nikt jeszcze nie wie, to tak - okno jest zamknięte. Podejrzewam (nie mam wiedzy, to jest moje podejrzenie), że mamy kompilację ubocznych efektów (1) wojny na Wschodzie oraz (2) opóźnione skutki kowidu.
.
ad1 - rynek wschodni przestał dawać podaż, a i popyt na zawodników stamtąd niewielki. Raz że różni zawodnicy z Rosji i Białorusi nie są specjalnie chętnie widziani w ligach europejskich, a dwa, że sami nieszczególnie mają ochotę (a czasem i możliwości) tam się pochać. Ponieważ udział Rosjan i Białorusinów w ligach Europy był znaczący, a teraz go w zasadzie nie ma / jest śladowy siłą rzeczy o pozostałych zawodników jest trudniej i jest na nich większe ssanie "tam", więc nie ma ich dostępnych "tu".
ad2 - myślę, że tego nikt nigdy nie badał i nie mierzył, ale w czasie "szczytu kowida" pół lig w Europie nie grało przez cały sezon. Myślę, że w niektórych krajach jest jakaś (nie wiem jaka, ale wystarczy, że odczuwalna) liczba zawodników, którzy wtedy byli na etapie wejścia w seniorkę, nie weszli, dali sobie spokój z hokejem i teraz, po 4 latach jest nieco mniejsza liczba zawodników w wieku 22-25 lat, z jakimś doświadczeniem, którzy teraz w tych ligach byliby "2gim garniturem, wypełnieniem składu". Ale ich nie ma, więc te kluby biorą do tej roli innych. I tych innych siłą rzeczy nie ma np. dla klubów z Polski.
.
Teraz trzeba wziąć pod uwagę, że plastikowa to... eufemistycznie powiedzmy, że raczej nie jest liga pierwszego wyboru (drugiego zresztą chyba też nie) no i efekt taki, że nawet w średnich ligach Europy biorą "z nieco niższej półki niż brali wcześniej" i dla takich plastikowych już nieszczególnie zawodników stykło. Zwróćcie proszę uwagę na dwa konkrety:
.
- nawet jak kluby u nas brały to często było to przygarniecie kogoś z Podhala lub Sanoka, przyjść "z zewnątrz ligi" było naprawdę śladowo. Patrzcie Katowice przed PK się wzmocniły krajowo, Katowice nie miały teraz kogoś sensownego, to żeby "wykorzystać transfer, skoro już jest", to wzięły 3go bramkarza (i to też z wewnątrz ligi), Jastrzębie - też wzięło z wewnątrz ligi. Podejrzewam, że listy z oferowanymi zawodnikami od managierów początkiem tego roku były nader skromne zarówno ilością jak i jakością (o ile w ogóle były)
.
- nawet średnie (niekoniecznie na 1szym poziomie, bo także na 2gim poziomie) kluby w Czechach czy na Słowacji zaczęły łowić w Polsce (patrz np. Younan, ale zakusy na paru innych zawodników z plastikowej też zapewne miały miejsce) - to jest coś czego do tej pory nie było. A pojawiło się. Nasza liga raczej nie miała tam do tej pory opinii "mogącej ich wzmacniać". Skoro zaczęli łowić w naszym bajorze - to znaczy, że ich poprzednie tereny łowne są puste.
.
Ja bym ogólnie powiedział, że "chęci zapewne były, natomiast nie było kogo wziąć, więc zamiast brać dla zasady uznano, że lepiej dać szansę swoim młodym". Podkreślam - TO NIE JEST MOJA WIEDZA, ALE TO MÓJ PRYWATNY WNIOSEK LOGICZNY. Sloganowo można powiedzieć, że nie tylko my (my=Cracovia), ale cała liga odczuła efekt tego, w którym jesteśmy miejscu łańcucha pokarmowego europejskiego hokeja.
To zobacz np. ostatnie transfery Tychów które zaprzeczają Twoim powyższym teoria.
Inne kluby robiły transfery, pisanie o tym że nie było kogo są śmieszne i tyle.
Kase po kontraktach Bukowskiego i Younana nie mała była.
Z mojej wiedzy nie było woli i ciśnienia na transfer.
Tychy grają o Mistrza, mają megapakę, zawodników i trenera, który jest znany nowym zawodnikom. Oni mają w perspektywie rozegranie wszystkich meczów decydującej fazy rozgrywek, nastukania punktów, a może i podniesienie Pucharu i to wszystko sprawia, że na nowy sezon będzie można wszędzie negocjować dobre warunki. W tej sytuacji pozycja negocjacyjna Cracovii jest zdecydowanie słabsza
- Edytowany
To najlepiej nic nie robić. Nie próbować wzniecić większe emocje wśród kibiców i potencjalnych kibiców. Położyć lagę i patrzeć na słupki w exelu. Już takiego jednego mieliśmy, spadliśmy z deszczu pod rynnę i oby nie zaczynała się właśnie czarna procesja hokeja w Krakowie. Słusznie prawi Blizzy kasa z pensji Bukowskiego i Younana była, Szopinski w wywiadzie po meczu z Katowicami powiedział wprost że jest temat wzmocnienia składu o obroncę. Ale Drożdżóws pewno wie lepiej.
To nie była decyzja Prezesa. Nie była to również decyzja dyrektorów. Odsłuchajcie dzisiejszą konferencję przedplejoffową (już jest lub zaraz będzie na klubowym jutubie). Trener powiedział otwartym tekstem, jasno, jednoznacznie i wprost że oceniając dostępnych nam zawodników do wzięcia ze względu na ich poziom oraz co zagrali (lub nie zagrali) w tym sezonie uznaliśmy że lepiej dać ten czas na lodzie naszym perspektywicznym. Od siebie dodam, że wg mojej wiedzy Trener mówił szczerze.
Wreszcie poznałem choć na razie w świecie wirtualnym rzecznika prrzesa
[quote]#post1662754 Wreszcie poznałem choć na razie w świecie wirtualnym rzecznika prrzesa[/quote]
Really? Ale że serio aż tak? Naprawdę??? 😞 😥 🙁
Dla mnie wymówka.. Zagłębie jakoś potrafiło.
Kasa, kasa, kasa.
Bidnie jest w sekcji, nie czarujmy się.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)