[quote]#post1675007 @quresma77PASY#8513
Nie każdy ma X i poza pierwszym linkiem nie jest dostępne.
Jeśli możesz, to rozwiń tą nitkę.[/quote]
https://threadreaderapp.com/thread/1926254679115055441.html
-
-
JAKIE MA PLANY NOWY WŁAŚCICIEL CRACOVII/ FIRMA CVC CAPITAL PARTNERS?
- Edytowany
@eredin#77
Podziękował
[b]Edycja z 24.05.2025 o godz. 19:03 (scalono posty)[/b]
@jesus#300
Też podziękował
Zawsze była narracja na forum , że kupcy stoją w kolejce tylko zły Filipiak im nie chce sprzedać tego finansowego samograja .
- Edytowany
Widziałem analizę przeprowadzoną przez dziennikarza związanego z Reading FC (ostatni klub którego rodzina Platek & Platek negocjowała zakup). Sonderjyske porażka. Spezia na zero - potencjał klubu niewielki, zrobili wynik lekko ponad stan by potem nie utrzymać w Serie A. Sztandarowy projekt - Casa Pia, historia jak z Kopciuszkiem, tak jakby weszli w Garbarnie i w ciągu 3-4 lat podciągnęli do poziomu Cracovii. Awans do ekstraklasy po 83 latach, poukładanie finansów, stawianie na młodzież. Lubią wchodzić w mniejsze kluby, mają ambicje zbudować swoją sieć, z miłości do futbolu a nie dla kasy (Phillip Patek - ten co zostałby pewnie prezesem - grał w przeszłości w piłkę). Stawiają na stabilny rozwój, są wiarygodni finansowo, nie wchodzą w kluby ze skomplikowaną sytuacją finansowa.
Generalnie nic strasznego - ale i też nie pieniądze na miarę szejków.
Robert Platek, Artur Płatek & Ron Pearlman. Tak to widzę...
+ Red Bull
Dawac tego typa tutaj, gorzej niz z comarchem byc nie moze, ponad 2 dekady trwania byly, to kolejne lata sie przetrwa. Moze hokej reaktywuje, kto wie, w juesej to istotny sport, moze sie zajawi. I tak niewiele jest do stracenia, a tak to zawsze jakas nadzieja, ze cos sie zmieni.
Niech pokażą mu hale i ten gnojownik od strony hali i te śmietniki to może się zlituje na hokejem i zostanie sponsorem widzac ta biedę i dziadostwo wokół hali 😂🤣😂
Żaden inwestor , który kupi klub nie da złotówki na hokej. Koniec kropka.
Ważne żeby przynajmniej się dobrze piłka zajmował.
- Edytowany
[quote]#post1675078 Dawac tego typa tutaj, gorzej niz z comarchem byc nie moze, ponad 2 dekady trwania byly, to kolejne lata sie przetrwa. Moze hokej reaktywuje, kto wie, w juesej to istotny sport, moze sie zajawi. I tak niewiele jest do stracenia, a tak to zawsze jakas nadzieja, ze cos sie zmieni.[/quote]
Ty chyba nie rozumiesz że głównym powodem tego że stworzono osobną spółke hokejową było to że każdy inwestor zainwestowany piłka nożną jednocześnie nie byłby zainteresowany hokejem, i tutaj hokej dla sekcji piłkarskiej był balastem którego sekcja piłkarska się po prostu pozbyła bez tego znalezienie inwestora było by dużo trudniejsze, Jeśli to Płatku to prawda to on kupi sekcje pilkarską a sekcja hokeja zostanie póki co przy Comarchu ,a po za tym kluby tego płatka z tego co widzę żyją z handlowania piłkarzami, w hokeju tak się nie da, więc ci co myślą że będą jakieś miliony na transfery to się zawiodą.
W hokej zainwestuje Dean Youngblood
@pasy95#12815 Ty chyba za bardzo sie podnieciles i nie rozumiesz co to myslenie zyczeniowe i wrozenie z fusow.
[quote]#post1675094 @pasy95#12815 Ty chyba za bardzo sie podnieciles i nie rozumiesz co to myslenie zyczeniowe i wrozenie z fusow.[/quote]
Bo piszesz głupoty gość prawdopodobnie kupuje Sekcję piłkarską więc hokej nie będzie w jego kwestii poza tym to nie jest ktoś jak Filipiak który dawał kasę na hokej licząc się z corocznymi stratami, sekcja piłkarska jeśli on ją kupi będzie musiała wychodzić co najmniej na zero
Zasadniczo to kupując Cracovię kupuje się i piłkę i hokej. Można raczej przejąć spółkę hokejową nie przejmując piłkarskiej a nie odwrotnie.
Dziekuje Ci za te mardosci, widac,ze duzo wiesz, pewnie z nim rozmawiales na czacie i te kwestie wyjasniliscie.
[quote]#post1675081 Żaden inwestor , który kupi klub nie da złotówki na hokej. Koniec kropka.
Ważne żeby przynajmniej się dobrze piłka zajmował.[/quote]
A skąd u kolegi taki pesymizm odnośnie hokeja?
Ja staram się patrzeć optymistycznie. Na razie nie wiemy czy ten Platek przejmie nasz klub. Pewnie jakieś rozmowy trwają, tak jak trwały kilka lat temu w Łodzi.
Dróżdż rozdzielił sekcje, ale wg mnie zrobił to dlatego żeby pochwalić się w CV, że jako nasz prezes zastał Cracovię z nadzorem finansowym, a zostawił bez tego nadzoru. Bo zapewne jeżeli ten Platek nas przejmie to postawi na swoich ludzi i Dróżdż będzie szukał nowej pracy. A wracając do hokeja. Tu jestem właśnie optymistą. Platek to Amerykanin, a w USA hokej jest dużo bardziej popularną dyscypliną jak w Polsce. I tu za stosunkowo nieduże pieniądze (porównując z piłką) można zbudować drużynę na mistrzostwo kraju i grę w hokejowej lidze mistrzów.
Ale póki co to tylko moje gdybanie. Zobaczymy co życie przyniesie.
Co będzie, to będzie. Ja jednak twierdzę, że jeśli ktoś chce wejść w piłkę, to kupuje spółkę piłkarską. Z punktu widzenia inwestora, hokeja w tym nie ma. To że jest wspólny szyld Cracovii, dla kogoś z zewnątrz nie ma żadnego znaczenia. I wszystko jedno czy spółka wydzieliła się rok temu, czy dwadzieścia. Dwa różne podmioty i tyle. To trochę tak jakby od inwestora oczekiwać, że jak kupi Cracovię, to w pakiecie też dom handlowy Wanda. Dla niego "co ma piernik do wiatraka" w obu przypadkach. Dla nas tylko w jednym. Drugiego śp. Janusza już nie będzie. Pod tym akurat względem, to bardzo przykre.
@Jeden9Zero6#42513
No ale przecież w Polsce tak właśnie często jest. Inwestor wejdzie w klub, ale wzamian oczekuje np. jakiś atrakcyjnych terenów pod inwestycje. U nas w Cracovii przed Comarchem zresztą też tak było.
- Edytowany
[quote]#post1675147 Co będzie, to będzie. Ja jednak twierdzę, że jeśli ktoś chce wejść w piłkę, to kupuje spółkę piłkarską. Z punktu widzenia inwestora, hokeja w tym nie ma. To że jest wspólny szyld Cracovii, dla kogoś z zewnątrz nie ma żadnego znaczenia. I wszystko jedno czy spółka wydzieliła się rok temu, czy dwadzieścia. Dwa różne podmioty i tyle. To trochę tak jakby od inwestora oczekiwać, że jak kupi Cracovię, to w pakiecie też dom handlowy Wanda. [/quote]
Jak krowie na rowie. W tej chwili technicznie nie da się kupić "piłki" bez "hokeja". To nie są dwie odrębne spółki. Hokej jest spółką-córką, kupujesz "piłkę" i automatycznie stajesz się 100%-towym właścicielem "hokeja". Wydzielenie hokeja to zabieg czysto techniczny.
Jak przeczytałem że oni mają kilka klubów to sobie od razu pomyślałem żeby nie było takiego dziadostwa jak w radomiaku, gdzie ściagają murzynów do ogrania i jak sie uda trafić jakąś perełke i zarobić to super, ale generalnie nastawienie na wyniki w tym nie ma
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)