Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Wnioski do Prezesa Filipiaka!

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 18.03.2012 o 17:14
      Ostatnia aktywność 02.10.2023 o 22:00
      452021 wyświetleń
    • bart1906

1.1K
      0
    • 02.01.2013 o 23:32
      Post #881685 02.01.2013 23:32
    Ja bym tam za głośno nie dziękował, a co jak zacznie się niebezpiecznie więcej nad tym zastanawiać i nie daj Boże złe wnioski wyciągać?
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 03.01.2013 o 10:01
      Post #881718 03.01.2013 10:01
    bart, jak dotąd to Ty specjalizujesz się w wyciąganiu złych wniosków.
    • Željezničar

1.4K
      0
    • 03.01.2013 o 10:32
      Post #881719 03.01.2013 10:32
    Profesorze niech Pan nie rezygnuje z hokeja. Przez ostatnie lata był pewien stały schemat, w piłkę gramy do dupy, w hokeju zdobywamy MP, pojawił się też pomysł z EBEL. Wiadomo, że na piłkę nie chodzi się dla piłkarzy, a i tak nic w tej dyscyplinie nie zdobędziemy, można oczywiście próbować, jednak wątpię, żebyśmy mogli wyprzedzić w tabeli bogate kluby z Poznania, Warszawy czy Wrocławia, tam budżet jest większy, stadiony większe więc wpływy z dnia meczowego też, nie będziemy raczej potęgą piłkarską w Polsce. Ale przejść do EBEL i grać pojedynki z zagranicznymi, świetnymi drużynami - to automatycznie podniosłoby zainteresowanie hokejem w Polsce. Wiele nie trzeba, przed sukcesami szczypiornistów mało kto interesował się w Polsce piłką ręczną, wystarczył udany start na międzynarodowym turnieju i zainteresowanie podskoczyło. Jest szansa na uratowanie hokeja w Polsce i Cracovia ma tą szansę, tylko trzeba wybić się z tego grajdoła. A w sekcji piłkarskiej stawiać na Akademię, a nie szastać pieniędzmi na niepewne transfery gwiazdek, które trzy razy gdzieś dobrze kopną piłkę. Możecie się ze mną nie zgadzać, ale ja tak to widzę.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 03.01.2013 o 11:43
      Post #881726 03.01.2013 11:43
    Ja się zgadzam i wołanie miałoby sens, gdyby omnipotentny prezes-fizjolog-właściciel był zainteresowany rozwojem sportowym Klubu. Sęk w tym, że tak nie jest. Cracovia jako spółka-córka kombinatu Comarch, spełnia swoją rolę jako lewar dla brandu. Reszta jest tylko "złem koniecznym" i mydleniem oczu. Może być tak, że w następnych sezonach hokej będzie leżał podłączony do kroplówki, a piłka nieustannie będzie biła się o awans, bo medialnie walka o awans na II levelu jest bardziej wartościowa niż łomot w ekstraklasie.
    • Bucky Nome

3.4K
      4K
    • 03.01.2013 o 15:08
      Post #881768 03.01.2013 15:08
    Željezničar Napisał(a): ------------------------------------------------------- nie > będziemy raczej potęgą piłkarską w Polsce. [...] > Możecie się ze mną nie zgadzać, ale ja tak to > widzę. Cracovia zawsze była potęgą i wróci na należne jej miejsce. Innej optyki nie akceptuję. W takiej wierze należy wychowywać nowe pokolenia, a nie położyć się i akceptować dziadostwo ostatnich lat. Cracovia to NIE JEST jeden z wielu klubów w Polsce. To LEGENDARNY polski klub. Hokej jest oczywiście CZĘŚCIĄ legendarnej Cracovii i EBEL to doskonały pomysł.
    • żółta kaczka

6K
      682
    • 03.01.2013 o 15:56
      Post #881788 03.01.2013 15:56
    Ja tylko do tematu PLH / EBEL i porównania do piłkarskiej ekstraklasy / 1 ligi. Prestiżowo i jako nośnik marketnigowy ja to widzę tak (kolejność rosnąca, staram się być obiektywny, naprawdę): - PLH - no to jest pukanie w dno od spodu, jakiekolwiek znaczenie dla sponsora to może ma przez kilka dni Pucharu Kontynentalnego, ale w nim się gra pod warunkiem, że zdobędzie się tytuł. Sama gra w PLH to zerowy nośnik patrząc w sensie środkowoeuropejskim. Nikt dookoła nie patrzy serio na naszą ligę, nie wie kto w niej gra i jak mu obecnie idzie. Zresztą patrząc lokalnie - w kraju znaczenie niewielkie. Co ważne ta sytuacja się nie zmieni, zwłaszcza przy obecnym prezesie PZHL. [b]Budżed ok 3,2 mln PLN (możliwy 2 - 5 mln PLN)[/b] - 1 liga piłkarska - znaczenie regionalne żadne, lokalne małe, zle na pewno większe niż PLH. [b]Budżet - nie wypowiadam się, są tu dużo lepiej zorientowani, niech podadzą.[/b] - piłkarska ekstraklasa - znaczenie regionalne małe, z potencjałem na duże, jeśli zrobi się dobry, ale naprawdę dobry występ w europejskich pucharach. Wprzeciwnym wypadku stan, skład i aktualna sytuacja w nasze t-mobile dookoła niespecjalnie raczej kogokolwiek interesuje, nawet w przypadku zajęcia czołowych lokat. Ale dobry start w europejskich pucharach daje kolosalny progres. Do tego znaczenie lokalne jest duże, to raczej bezdyskusyjne. [b]Budżet - podejrzewam że kilkanaście - kilkadziesiąt mln PLN, ale są tu dużo lepiej zorientowani, niech podadzą.[/b] - EBEL - znaczenie regionalne duże, błędem jest pisać, że duże znaczenie ma tylko NHL i KHL, bo to jest spojrzenie bez znajomości tematu. EBEL to moim zdaniem jedna z 6 najlepszych lig kontynentu, w tym momencie gdzieś między 4 a 6 miejscem (ktoś zorientowany może to przełożyć na piłkę - który kraj ma ligę nr 4 w Europie?) z wyraźnym potencjałem na bycie 2 siłą kontynentu (moim zdaniem, uzasadniał nie będę, chyba że potrzebujemy o tym pogadać). Znaczenie lokalne, w Polsce ewentualnego startu byłoby duże. [b]Budżet 5-7 mln PLN (po 2-3 latach ogrania środek tabeli, czasem walka o medale) / 10/12 mln PLN (regularna walka o medale)[/b]
    • torreador

3.5K
      1.2K
    • 03.01.2013 o 22:55
      Post #881849 03.01.2013 22:55
    A.W.B. Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Chyba prof. Filipiak musiałby być kretynem aby > pójść drogą proponowaną przez Torreadora. Jasne lobby pilkarskie trzyma się w Cracovii mocno.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 03.01.2013 o 23:03
      Post #881850 03.01.2013 23:03
    terreador, nie w Cracovii, a raczej w Polsce i w Europie. Większość z nas kibiców Cracovii też wychowało się na piłce nożnej. Zawsze piłka będzie pierwsza.
    • torreador

3.5K
      1.2K
    • 03.01.2013 o 23:06
      Post #881851 03.01.2013 23:06
    Widać ja jestem jakis nie tego... bo ja w równym stopniu wychowałem sie na piłce i na hokeju.
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 03.01.2013 o 23:06
      Post #881852 03.01.2013 23:06
    Wbijcie sobie do głów że poza nie dużą grupą osób hokej w Polsce i w Europie mało kogo obchodzi i pod względem marketingowym ma o wiele mniejszą siłę przebicia niż piłka. EBEL między 4 a 6 miejscem najlepszych lig kontynentu ? Skończcie już z tymi żartami, porównajcie sobie finanse EBEL z finansami i oglądalnością lig Europy a dopiero później bierzcie się za porównania i ''złote rady'' dla profesora.
    • jurassic

7K
      1.5K
    • 04.01.2013 o 02:18
      Post #881859 04.01.2013 02:18
    torreador Napisał(a): ------------------------------------------------------- > A.W.B. Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Chyba prof. Filipiak musiałby być kretynem > aby > > pójść drogą proponowaną przez Torreadora. > > > Jasne lobby pilkarskie trzyma się w Cracovii > mocno. Widać ma samych "dobrych" doradców (lobby piłkarskie), dlatego w Cracovii jest jak jest ! ;)
    • Karvin

10.5K
      9.3K
    • 04.01.2013 o 04:22
      Post #881860 04.01.2013 04:22
    Jedna z 6 najlepszych lig kontynentu, jeszcze do tego z potencjałem na drugie miejsce? KHL, Elitserien, SM-Liiga, Czeska Ekstraklasa, Szwajcarska NLA, DEL, Słowacka Ekstraklasa, Białoruska Ekstraklasa EBEL jest ja bym powiedział na poziomie ekstraklasy francuskiej, powiem więcej EBEL jest półśrodkiem, naszym celem jak ma coś być z hokeja powinien być KHL tyle w tym temacie. Ktoś kto nie docenia wkładu hokeja w historię Cracovii nie zna historii Cracovii, jest to integralna i bardzo istotna część tożsamości naszego Klubu. I 100% poparcia dla Bucky Nome - Cracovia była, jest i będzie legendarnym wielkim Klubem i minimalizm Żeleznicara jest dla Naszego Klubu po prostu obraźliwy.
    • Wildberry

320
      56
    • 04.01.2013 o 05:55
      Post #881861 04.01.2013 05:55
    Polski hokej trzeba ratowac ale dorzucenie klubom kilku molionow to jest jak zaklejenie dziury w scianie guma do zucia . Jedynym sposobem do uratowania polskiego hokeja jest : - Powstanie profesjonalnej ligi skladajacej sie z przynajmniej 16-tu druzyn - Zarobki dla zawodnikow na poziomie lig zachodnio europejskich - Odpowiednie rozlozenie geograficzne takiej ligi czyli dolaczenie druzyn z : Wroclawia , Poznania , Szczecina , Lodzi , Warszawy ,Lublina albo Rzeszowa . - Wybudowanie nowych hal sportowych w centrum tych miast o pojemnosci 8 - 10 tysiecy widzow. Uniwersalne obiekty z mozliwoscia szybkiej zmiany tafli lodowej na parkiet do koszykowki , siatkowki , pilki recznej i z tych hal mogly by korzystac inne druzyny . Przystosowanej do koncertow i imprez kulturalmych. Te obiekty musza miec loze , siec maketingowa ,gastronomia .Musza byc wyposazone w odpowiednie oswietlenie zeby wysokiej jakosci tranmisje telewizyjne mogly byc przekazywane na programach platnych. - Liga w ktorej druzyny wmontowane sa na stale tzn. nikt nie spada , nikt nie wchodzi , nie jestem zwolennikiem takiej koncepcji ale na takich warunkach latwiej by bylo znalezc wlasciciela czy sponsora ktory bez grozby spadku mogl by spokojnie budowac druzyne .W takim ukladzie nie trzeba by bylo utrzymywac drugiej ligi bo by jej nie bylo. Oczywiscie powstaje pytanie kto ma to sfinansowac ? Bynajmniej nie pije tu Profesora Filipiaka ... on juz zrobil swoje w tej dyscyplinie , utrzymal hokej w Krakowie zdobylismy kilka mistrzostw i za to jestem mu badzo wdzieczny .Tu potrzeba ruszyc budzety miejskie i narodowe, w koncu taki projekt zapewnil by wiele miejsc pracy dla obywateli. Byly czasy kiedy lapalismy sie do pierwszej 6-tki swiatowego hokeja , teraz wypadlismy z 20-tki. Mam nadzieje ze szanowni moderatorzy nie wykopia mnie za to ze jade z hokejem w temacie pilkarskim. Hokej , najszybsza z druzynowych dyscyplin sportu , najbadziej emocjonujaca z gier ! Polska musi sie liczyc w tej grze ! Wszystkiego Najpepszego w Nowym Roku !
    • żółta kaczka

6K
      682
    • 04.01.2013 o 09:15
      Post #881868 04.01.2013 09:15
    Jeśli prawdziwy Pasiak wychowuje się na piłce, to znaczy, że ja w ogóle mam chyba paski na lewą stronę :) Owszem, dla mnie EBEL jest w szóstce, jeśli wolicie mogę zgodzić się, że w ósemce, ale dalej na pewno nie. Słowacką ligę przeskakuje, Białoruską myślę że też a Francuską no to bez dwóch zdań - ja mówię o sile ligi, nie sile najlepszej lub drugiej drużyny z danej ligi. To że Rouen ma w tej chwili puchar nie znaczy, że liga Francuska jest na topie. Czy jak Ajax Amsterdam wygrał Ligę Mistrzów to oznaczało, że Liga Holenderska była najlepsza w Europie, nie wyciągając już np triumfów Crveny Zvezdy, Celticu, Porto czy Steauy Bukareszt? Ostatni znany mi ranking dawał EBEL 10 miejsce. Tylko, że jest to ranking z 2008, czyli ma 5 lat. Od tego czasu EBEL w górę poszła bez dwóch zdań, więc myślę, że mówiąc 4-6 lub oki, nawet 4-8 odpowiada to mniej więcej rzeczywistości. W 2006 liga przestawiła się na regionalizację europejską, w 2006 był pierwszy krok, następne w 2007 i 2009. Działanie to dało bardzo mocnego kopa EBEL i jej siła rośnie. Poza tym EBEL ma obok KHLu największy potencjał rozwojowy, właśnie ze względu na internacjonalizację. W piłce to nie do pomyślenia, ale w hokeju przyszłość stoi właśnie przed takimi ligami, zwróćcie uwagę, że nawet NHL, pomimo że w nazwie ma "national", to z definicji ligą narodową nie jest. Internacjonalizacja pozwala gromadzić mocne drużyny i wchłania sąsiednie rynki wyciągając z nich to co najlepsze. W ten sposób nie tylko wkracza w dany obszar, ale i znacząco osłabia lokalną konkurencję. Przykłady: zmiana roli MOL Ligi, Slohokeja i ponowny upadek Ligi Panońskiej na przykład. Poza tym EBEL stoi najmocniej marketingowo, takie wydarzenia jak w Puli, czy teraz na Bezigrad. To robi fantastyczny marketing, jaka inna liga teraz ma coś takiego? A oni co roku coś wyciągają. Kolejny argument - współpraca z laola1 i servus - jak dla mnie ten poziom w Europie osiągnął tylko DEL i KHL. Przepraszam, ale zdecywonie jestem gotów bronić EBEL jako topowej ligi kontynentu, zmiana brandu to nie tylko logo, oni postawili na bardzo konkretny rozwój i są tego efekty. Owszem KHL, którego południowo-zachodnią granicę wyznaczać będzie linia Praga-Mediolan-Zagrzeb, wchodzi na ich obszar, ale tak aprawdę szkodzi bardziej lidze Słowackiej, Włoskiej, Białoruskiej, Ukraińskiej, czy dobija MOL. Jak będzie - zobaczymy, ale potencjalni chętni do EBEL są. Padło Acroni, ale dwóch beniaminków w tym roku dołączyło, potencjalni chętni są ze Słowacji, czy Węgier, a o mniej konkretnym zainteresowaniu mówi się ze strony Serbskiej, czy Rumuńskiej? Ktoś oczywiście powie, że te kraje to hokejowy trzeci świat. Niby tak, ale po pierwsze to nic nie oznacza, bo jak np ma się siła Niedźwiedzi do poziomu reprezentacji Chorwacji (choć jak ich Kanadziory dostaną uprawnienie gry w kadrze to zleją nas okrutnie, proszę o tym pamiętać), a po drugie, i to jest w EBEL piękne i jest dużą zachętą dla zainteresowanych zespołów (np. Cracovii), liga rozwija się dynamicznie wraz z rozwojem klubów w niej uczestniczących. Kilka lat temu Podhale czy Unia z Albą Volan rywalizowały na równi i wygrywały w Interlidze, teraz jeśliby wypuścić klub z czołówki PLH na tą samą Sapę (dla niezorientowanych obecna nazwa Alby Volan) oberwie 8 lub 9 razy na 10 spotkań, i to mocno oberwie. Że Węgrzy są w 1A? No ok, ale zwróćcie uwagę, że ich kadra to 80% i tak Sapa, poza tym w elicie byli chwilę temu (to dla nich o wiele świeższy temat niż dla nas) i zapewne będą za chwilę. Kiedyś reprezentacja wygrywała z nimi regularnie, teraz gratką jest dla nas jeśli zechcą udzielić nam lekcji na swoich warunkach. Aha, jeśli ktoś jednak upiera się, że siła ligi = sile reprezentacji, to Austria i Słowenia w elicie są, Czechy też, natomiast będzie miał duży problem z KHL, bo tam też są kraje z niższych poziomów niż elita i to nie tylko z 1A, ale też 1B, a za chwilę będzie nawet z 2A. Więc siła reprezentacji to jest, przepraszam za szczerość, ale bardzo lichy argument do pozycjonowania lig w rankingu.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 04.01.2013 o 12:54
      Post #881886 04.01.2013 12:54
    [i]Oczywiscie powstaje pytanie kto ma to sfinansowac ? Bynajmniej nie pije tu Profesora Filipiaka ... on juz zrobil swoje w tej dyscyplinie , utrzymal hokej w Krakowie zdobylismy kilka mistrzostw i za to jestem mu badzo wdzieczny .Tu potrzeba ruszyc budzety miejskie i narodowe, w koncu taki projekt zapewnil by wiele miejsc pracy dla obywateli.[/i] Budżety miejskie??? Kolego budżet SKMK ma problemy z wypłatą pensji, chwilami Kraków traci płynność finansową. Jeśli powiesz obywatelom tego państwa, aby dodatkowo opodatkowali się np. na rozwój polskiego hokeja to zginiesz pod salwami śmiechu. To chore państwo nie potrafi dróg pobudować, a Ty chcesz aby hurtem budowało hale sportowe... Jaki Comarch ma interes do promowania swojego brandu na rynkach na których nie działa (Chorwacja, Słowenia, Węgry, Rumunia, Austria)???
    • Željezničar

1.4K
      0
    • 04.01.2013 o 13:00
      Post #881888 04.01.2013 13:00
    Karvin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > minimalizm Żeleznicara jest dla Naszego Klubu po > prostu obraźliwy. Jasne, lepiej wierzyć wbrew jakiejkolwiek logice, że Cracovia w ciągu najbliższych kilkunastu lat skończy sezon w pierwszej trójce e-klasy piłkarskiej :) Że wygra konkurencję z rozwijającymi się klubami, które posiadają wielkie stadiony wypełniające się kibicami z miast i regionów, mogą robić znacznie droższe transfery i lepiej płacić zawodnikom. Już widzę jak prześcigamy Legię, Lecha albo Śląsk. Za zasługi NIC się nie zdobywa, tak samo jak nic nie byliśmy w stanie osiągnąć w polskiej piłce od 1948 roku, a jedynym pocieszeniem w ostatnich latach był hokej. Dla mnie piłka też jest najważniejsza, ale nie chodzę na piłkę dla wyników, podobnie jak żaden z Was, drodzy bracia Pasiacy.
    • gentlemen

4.6K
      355
    • 04.01.2013 o 13:19
      Post #881891 04.01.2013 13:19
    Akurat kluby z przerośniętymi stadionami się raczej zwijają, niż rozwijają. A te przerośnięte kolosy będą im coraz bardziej ciążyć.
    • Željezničar

1.4K
      0
    • 04.01.2013 o 13:47
      Post #881894 04.01.2013 13:47
    Powiedz to prezesom Legii :)
    • szymciuKSC

1.9K
      6
    • 04.01.2013 o 14:44
      Post #881902 04.01.2013 14:44
    Legia jest oderwana od polskiej rzeczywistości tak samo jak Warszawa. Stąd przykład chybiony. Porównywanie jakiegokolwiek miasta (finansowo, rozwojowo, inwestycyjnie, reklamowo itd) do Warszawy, jest jak porównywanie Gdowa do Krakowa.
    • leszeczek

23.8K
      28.1K
    • 04.01.2013 o 14:51
      Post #881904 04.01.2013 14:51
    Željezničar Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Powiedz to prezesom Legii :) Użyłeś sformułowania "kluby, które posiadają wielkie stadiony wypełniające się kibicami z miast i regionów" wiec liczba mnoga zobowiązuje. Kto poza legią ma wielki stadion? GTS - rozwój? Śląsk - rozwój? Lechia - rozwój? Lech - niby wicelider, ale ta gra... Przy rozsądnym zarządzaniu klubem, którego nam brakuje (ale mam nadzieję, że idzie ku lepszemu), a zwłaszcza przy dobrym szkoleniu młodzieży i właściwej polityce transferowej możemy walczyć w tej lidze o najwyższe cele. Dochody z dnia meczy chyba w żadnym klubie nie stanowią przeważającej pozycji w budżecie. Jeden udany występ w pucharach zapewnił by nam znaczący wzrost przychodów od reklamodawców, a co za tym idzie możliwość dalszego rozwoju.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)

Goście (2)
    • Główna
    • Działy i kategorie