STARA HUTA, ten pomysl jest ekstra z naszego punktu widzenia, pewnie sportowo tez dalby wiele, ale wydaje mi sie,ze tak wyrachowany biznesmen ma w dupie tradycje, gesty. Dopoki nie bedzie tam jakis gruntow do inwestycji, nie dojdzie do tego. Niestety Filipiak to nie filantrop, tylko wyrachowany biznesmen.
-
-
Polonia Warszawa potrzebuje naszej pomocy
MakuKSC dlatego trzeba by to zrobić w oparciu o biznesowy rachunek. Czy nam się opłaci reaktywować rezerwy, aby tłukły się w 4 lidze lub niżej, utrzymywać finansowo 16-18 grajków, czy korzystniej oddelegować 6-8 piłkarzy szlifujących się w lidze 2.... plus małe wsparcie Comarch za reklamę na obiektach Polonii...
Probierz stwierdził, o ile kojarzę, że likwidacja rezerw była błędem. Mnie wydaje się, że granie rezerwami w bardzo niskich ligach nie ma sensu, szkoda zdrowia i nauka marna. Klub satelicki na poziomie 2 ligi to by było coś!
- Edytowany
No tak z Polonią Warszawa jest podobnia sytuacja jak ze skisłą. Tam oczywiście zbiórka kasy ma symboliczny charakter i tak naprawdę działa tylko w sferze emocji i sympatii ale jak pisał Boniek na Twitterze odnośnie ubeków z kampuczy:
@WislaKrakowSA.
Wszystkim należą się brawa. Pamiętajcie jednak, ze aby ocalić klub potrzeba właściciela, pieniędzy i wizji. Akcje solidarnościowe tego nie rozwiążą
Twitter Zbigniew Boniek
Te słowa dotyczą także Polonii czy każdego innego klubu sportowego z problemami finansowymi
Przydałoby się nagłośnić sprawę, dlaczego tylko na tą zomowską szmatę mają się wszyscy zrzucać .
[quote='pasiasty68' pid='1357423' dateline='1547290735']
Coś mi się kojarzy że kilka lat temu Polonia przyjechała na zaproszenie i graliśmy z nimi sparing na boisku Kabla. Może ktoś pamięta jak to było dokładnie.
[/quote]
To był mecz rozegrany w 2014 r. przy Kałuży: [url=https://www.wikipasy.pl/2014-07-12_Cracovia_-_Polonia_Warszawa_3:0]https://www.wikipasy.pl/2014-07-12_Cracovia_-_Polonia_Warszawa_3:0[/url]
A to nie był też przypadkiem ostatni sparing przed ligą po naszym powrocie do ex? Polonia wtedy leciała do 4 ligi za Króla
Nie powinno się, a nawet nie wolno używać w tej sprawie sformułowania "klub satelicki", bo to nieeleganckie wobec kogoś takiego jak Polonia, ale poza tą kwestią językową, w 100% byłbym za realizacją pomysłu SH. Gdyby Comarch dokapitalizował Polonię, kupując jakiś pakiet ich akcji i rozwiązując doraźnie ich aktualne problemy finansowe, można by zrealizować TERAZ oba cele - ogrywać naszych najlepszych graczy nie mieszczących się w 1 drużynie i w drużynie juniorów CLJ (19+), a także podać pomocną dłoń zaprzyjaźnionemu klubowi. Kiedy wyjdą na prostą, zawsze można wycofać udziały, być może z zyskiem; a więc niekoniecznie gest charytatywny, tylko obustronnie korzystny interes. Z pewnością nie chodzi też o takie kwoty, jak w wypadku 'onych-wiadomych', które mogą spowodować bankructwo Błaszczykowskiego (byłoby mi go szkoda, anyway).
Uważam pomysł SH za jeden z najlepszych na tym forum w ostatnim czasie.
Comarch wizerunkowo by tez zyskał , wspomógł klub z czysta karta historyczna . Wisle co najwyżej możemy pomoc w ten sposób ze wynajmiemy stocznie jako boisko trenifgoee do momentu powstania bazy w racznej.
CLJ , plus młodzi pow 19 roku życia i dobry research niższyc lig .
Poza tym pomoc braciom . To najważniejsza kwestia .
Wpłacę.
Nawet gdybyśmy faktycznie uzbierali 100 zł, to i tak należy pomóc Polonii.
[quote='napinacz-' pid='1357421' dateline='1547290507']
[quote='zubereg' pid='1357414' dateline='1547288750']
Ja bym wolał wspomóc finansowo Szweda:)
[/quote]
Nie zdziwie sie jak dostanie przelew wyslany na poczcie z Lancuta ;)
[/quote]
Nie załapałem :( Przelew do Pana Hartlinga ma być wysłany z Łańcuta jako wotum wdzięczności,za względu na to, że że Szwedzi nie zdobyli zamku w 1655 r. czy też ze względu na to, że po oblężeniu kilkudziesięciu szwedzkich jeńców zamieszkało 8 km od Łańcuta w Kosinie po Szwedzkim Potopie???
[quote='morata' pid='1357702' dateline='1547388328']
Comarch wizerunkowo by tez zyskał , wspomógł klub z czysta karta historyczna . Wisle co najwyżej możemy pomoc w ten sposób ze wynajmiemy stocznie jako boisko trenifgoee do momentu powstania bazy w racznej.
CLJ , plus młodzi pow 19 roku życia i dobry research niższyc lig .
Poza tym pomoc braciom . To najważniejsza kwestia .
[/quote]
Kto wie, może na jutrzejszej konferencji dowiemy się jakiejś rewelacji w tej sprawie? :huh:
Przecież Filipiak swego czasu reklamował się jako sponsor Polonii.
W czasie kiedy Cracovię stać na działalność bankową w postaci pożyczek, może lepszym interesem było by uruchomienie przyczółka do promocji i podnoszenia wartości piłkarzy z produkcji netto, ku chwale naszej i waszej. Lepszej i tańszej okazji NIE BĘDZIE.
Pomysł prima sort. Do tego ocieplenie wizerunku, praca dla społeczeństwa, misja mecenatu sportowego. No, panie Januszu, tak się tworzy historię, szlachetność jest w cenie, a Pana na nią stać.
A, i jeszcze jedno, Polonia bez względu na interesy kumatych ZAWSZE będzie moją zgodą.
frik tu nie chodziło o interesy kumatych .Polonia wybrała Widzew jako swoją drogę do przetrwania .Ma widzew w Warszawie mocną grupę plus bliskość miast więc liczą na pomoc ze strony widzewa .Dla nas widzew jest nie do przyjęcia z wiadomych powodow a mamy układ z Łks .Więc nasze drogi się oficjalnie rozeszły natomiast nie oficjalnie jest bez zmian .
Tu faktycznie Profesor powinien pomóc .Dostanie tanią reklamę i wdzięczność .Będzie spotkanie grup kibicowskich z Profesorem można poprosić o ten gest solidarności dla polonistów .Nie jest też złym pomyslem by czasem wspomóc ich zawodnikami dając im wypożyczenie za darmo .Takie gesty się pamięta długo .
W drugą stronę też można pomyśleć trafi im się drugi PIK to latwiej nam będzie wykupić a można też zabezpieczyć ich interesy % od następnych transferów .
[quote='potter' pid='1357951' dateline='1547511379']
frik tu nie chodziło o interesy kumatych .Polonia wybrała Widzew jako swoją drogę do przetrwania .Ma widzew w Warszawie mocną grupę plus bliskość miast więc liczą na pomoc ze strony widzewa .Dla nas widzew jest nie do przyjęcia z wiadomych powodow a mamy układ z Łks .Więc nasze drogi się oficjalnie rozeszły natomiast nie oficjalnie jest bez zmian .
Tu faktycznie Profesor powinien pomóc .Dostanie tanią reklamę i wdzięczność .Będzie spotkanie grup kibicowskich z Profesorem można poprosić o ten gest solidarności dla polonistów .Nie jest też złym pomyslem by czasem wspomóc ich zawodnikami dając im wypożyczenie za darmo .Takie gesty się pamięta długo .
W drugą stronę też można pomyśleć trafi im się drugi PIK to latwiej nam będzie wykupić a można też zabezpieczyć ich interesy % od następnych transferów .
[/quote]
Wiem, bardziej właściwym słowem byłoby układy zamiast interesy ale nie mogę się nadziwić jak podoopcone są konstrukcje i zawiłości zgód kibicowskich, Polonia poprzez zgodę z Widzewem jest pośrednio powiązana sojuszem z psiarnią, ergo ma z z nimi zgodę czy nie?, jak był temat powrotu dawnego układu Lech, Pasy, Arka - Górnik, to veto postawiła Gieksa, bo im przeszkadzały nasze Tychy. A tak na marginesie to Sandecja nie ma czasem zgody z KSP dalej? i z Tychami? Nie wiem, ale jak by tak dalej rozkminiać, to każdy ma zgodę z każdym i jednocześnie kosę. Ja mam swoje zdanie i lubię KSP, Lecha, Arkę, Sandecje, ale też Górnika i ŁKS, nie lubię kundli, cwelki, śmierdzieli, betonów, sosnowca ( kolejność nieprzypadkowa), reszta mi zwisa.
Pan profesor chyba wybierze zupełnie inny kierunek .
Cracovia. Comarch zostanie sponsorem OSC Lille?
Właściciel Cracovii Janusz Filipiak ujawnił, że być może wkrótce zainwestuje nie tylko w polski, ale i francuski futbol. Trwają bowiem rozmowy na temat ewentualnej roli sponsora firmy Comarch w OSC Lille.
Filipiak jest właściciel Cracovii od 15 lat - w tym czasie przebył z klubem drogę z II ligi do Ekstraklasy. Niewykluczone jednak, że niedługo "Pasy" nie będą jedyną drużyną, w której działanie będzie zaangażowany.
- Główna siedziba Comarchu mieści się w Lille. Tamtejszy klub chce, byśmy zostali sponsorem, czego my nie wykluczamy. Spotkałem się m.in. z Nicolasem Anelką, uwielbianym w tamtym mieście - zdradził Filipiak podczas wtorkowej konferencji prasowej.
Lille jest obecnie wiceliderem francuskiej Ligue 1, ustępując jedynie Paris Saint-Germain. Z kolei w minionym sezonie drużyna do końca walczyła o uniknięcie spadku.
Filipiak skomentował także doniesienia o rekordowych przychodach z praw do transmisji meczów. Dwuletnia umowa miała kosztować nawet 250 mln złotych.
- To brzmi dla mnie jak żart. Wartość praw telewizyjnych Ligue 1 to około miliard euro, czyli 30 razy więcej, niż wartość Ekstraklasy - powiedział właściciel Cracovii.
"Pasy" po słabym początku sezonu pną się w górę w ligowej tabeli. Drużyna zajmuje dziewiąte miejsce i ma ambicje skończyć sezon w czołowej "ósemce".
za https://sport.interia.pl/klub-cracovia/news-cracovia-comarch-zostanie-sponsorem-osc-lille,nId,2784637
Żeby przypadkiem Filipiakowi w Lille nie powiedzieli, że to żart, jak usłyszą ile chce dać na ten sponsoring.
Swoją drogą, bardzo jestem ciekaw, czy na francuskiej ziemi przyjmie się krakowski model zarządzania klubem sportowym i innowacje w postaci lokowanie klubowych pieniędzy na koncie sponsora klubu.
Oni o tym jeszcze nie wiedzą . To jest najbardziej strzeżony sekret biznesowy . ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)