Jak się nie czytało argumentów, to może faktycznie. 3 ostatnie mecze znów wypchnęły nas z aktualnego top3, ale doszły nowe okoliczności, o których nikt wtedy nie napisał. Ale fakt, wtedy też oczy ropiały jak trzeba było czytać te emocjonalne (wręcz typowo dziecięce) racjonalizacje "kobiecej" ;D intuicji jak np "bo przegraliśmy z Miedzią" itp.
Ciągle muszę edukować, że sposób rozwiązania (argumenty) jest 10 razy ważniejszy od samego wyniku... jakbym miał do czynienia z małymi dziećmi.
-
-
Michał Probierz - treningi, doglądanie bazy treningowej, budowa struktur, itp.
- Edytowany
Miszczu, ciagle edukujesz, a fakty sa wbrew Tobie, z drugiej strony Kopernik tez nie sluchal ogolu, wiec moze to dobra droga. Twoje argumenty byly chybione,a trudne pytania pomijales. Jakie to nowe okolicznosci doszly od meczu z Lechia? W tej rundzie zagralismy dwa naprawde dobre spotkania, z cwks-em (ktory wtedy zwalnial Sa Pinto) i z Jagiellonia u siebie(zwycieski, ktory mogl skonczyc sie strata punktow,ale na szczescie nie trafili karnego). W tym drugim spotkaniu stworzylismy okazji na przynajmniej 3 bramki(glowka Rapy, strzal nieatakowanego Siplaka z kilkunastu metrow). Z czasem jak powoli goja sie rany, jestem sklonny powiedziec,ze mecz na stoczni byl lepszy w naszym wykonaniu od np spotkania z Gornikiem, Korona. Mecz z Lechia u siebie byl kuriozum, bo w pierwszej polowie bylismy gorsi, a Lechia powinna go zamknac, ale tak sie szczesliwie zlozylo,ze karny nas wciagnal spowrotem do gry, a potem padly dwie bramki, jedna po pieknej akcji(nie udalo nam sie takiej powtorzyc w zadnym spotkaniu) oraz po fenomenalnym golu Hernandeza(ktory z wolnego wzglednie rzadko trafia w ogole w bramke). Nie wiem skad mozna bylo odniesc wrazenie,ze jestesmy top 3 ligi. Jak skonczymy na 8-mym miejscu, nadal wg Ciebie to beda tylko i wylacznie jakies tajemne okolicznosci?
Nie pominąłem ani jednego pytania, ale za to odniosłem się do każdego pojedynczego argumentu, obalając go kontrprzykładem. Nietrafiona to była moja prognoza, ale to nic takiego. Niepotrzebnie uparłem się na top3, bo właściwie wystarczyło uznać, że jesteśmy w wyrównanym top 4 i na tamten moment graliśmy najlepiej z najlepszymi.tylko, że to szczegół, a ignorowanie początku i "argument", że Piast jest wyżej w tabeli i przegraliśmy z Miedzią, to cos takiego, że od samego czytania jest mi wstyd za tego kto tak napisał.
Okoliczności, o których piszę to nagłe opadnięcie z sił i Cecaricie i Serafiny w składzie oraz mecz z Legia przekręcony przez sędziów. Wróciła ta dziwna dekoncentracja i spadło morale. To ostatnie można było przewidzieć, ale nikt na to nie wpadł w trakcie tamtej dyskusji.
[quote='potter' pid='1375960' dateline='1556391600']
Ian wyżyłowano wynik ponad stan mając bardzo wąską kadrę .W defensywie jeszcze ujdzie ale ofensywa to jest kiepsko .
1 .Cabrera to Ian się kompletnie z tobą nie zgodze bez niego bylibyśmy na miejscu Miedzi Legnica .Bardzo dużo pkt nam dał .14 goli i ok 6 kluczowych asyst plus drugie tyle tych dogranych w punkt tyle że partnerzy trwonili jego pracę .Sam Wdówka 5-=6 goli jak by miał tylko 50 % skuteczność .Co ty Ian piszesz ?Gość daje 20 pkt w klasyfikacji kanadyjskiej a jest od 7 kolejki i ty ŚMIESZ PISAĆ TAKIE BZDURY .Rzygać się chce na twoje wypociny .
Czy wczoraj zagrał slabiej ?.Nie -zagrał na swoim poziomie to partnerzy z ofensywy zagrali slabo .Niektórzy z nich tacy jak Wdowka to typowi jeźdzcy bez głowy zawodnicy 1 zwodu do prawej nogi .Cabrera to taki typ piłkarza że cały mecz może grać słabiej ale raz się znajdzie tam gdzie trzeba i załatwia sprawę .Ma instynkt kilera ,piłka go szuka potrafi się zastawić wymusić faul i co ważne kapitalnie rozegrać .Absolutnie najlepszy zawodnik jaki tu grał od lat .
2.Wdówka -tak jak pisalem zawodnik 1 zwodu nie ma zejścia do lewej nogi .Skuteczność masakra w meczu i masakra na treningach
Tyle że jaka alternatywa na lewą stronę ?Cecarić ?Brak konkurenta i pewność wyjściowej 11 obniża poziom
3.Cecaric -na ten czas żadne wzmocnienie co najwyżej uzupełnienie
4.Javi -jak na naszą ligę bardzo dobry zawodnik .Na nim i Cabrerze opiera się ofensywa
5.Hanca -Dobry zawodnik ale jak to w zwyczaju Probierza zaczał nim rzucać .Najlepiej spisuje się na prawej stronie i to parze z rodakiem
6.Piszczek -długo nic ale generalnie odkrycie wiosny .
To w zasadzie tyle w ofensywie a jak popatrzymy jest tam do obsadzenia 5 pozycji .
Mamy 2 świetnych Hiszpanów ,dobrego Hance i Piszczka ,średniaka Wdówkę i przeciętnego Cecarica .Na siłę możemy doliczyć przeciętnego Diego choć to bardziej obrońca .
By być klasową ekipą potrzebujemy 10 zawodników na 5 pozycji i to zawodników równorzędnych klasowych .Zobaczcie jakie straty miał Piast wypadło im kilku podstawowych piłkarzy i z ławki do składu Badia w meczu jako zmiennik Mak .To są klasowi i ograni piłkarze każdy z nich może rozstrzygnąć losy meczu .U nas zapytam kto ?Młodzi czyli Strózik ,Pik odstają .Mamy tak naprawdę 4 dobrych piłkarzy na ....5 pozycji .
Reszta odstaje i jak się posypią kartki kontuzje nie ma nas .Nie ma nas też w graniu co 3 dni bo kto ma tych 4 odciążyć ?.
Chwostek Fornalik ma lepszy materiał czyli lepszych zawodników .Siła ławki Piasta a Cracovii to przepaść na korzyść Piasta .
.Ale z pamięcią u ciebie krucho rok wcześniej wielki fart że nie ....spadli .Utrzymali się w oststnim meczu grając z Niecieczą .Wcześniej Nieciecza przegrała 3 wygrane mecze takie jak u nas .Długo prowadzili byli lepsi mieli szanse na dobicie strzelali po słupkach by roztrwonić w parę minut wysilek .
Także spokojnie z tymi achami i echami nad Fornalikiem .Jaka by była twoja ocena jakby spadli a było bardzo blisko i to z tak mocnym sportowo zespołem
Teraz wypada nam Cabrera i Javi .Piszczek w masce więc też nie w pelni sprawny .Pytam kim mamy walczyć z Lechią która na każdą pozycję ma po 2 klasowych piłkarzy a siła ławki poraża....
Podsumowanie .By grać o coś potrzebujemy ZATRZYMAĆ Cabrerę i tu nie ma przebacz +3 klasowych zawodników w ofensywie i plus bramkarz bo jeden Peskovic to mało .
Trzeba się też pozbyć się słabych ogniw które irytują nie poradnością ,nie mają umiejętności ,serducha bądź są za młodzi i potrzebują wypożyczenia do 1 ligi .
1.Serafin -=tu nie mam wątpliwości powinien opuścić Cracovię latem PRECZ .PRECZ ,PRECZ
2.Stępniowski -=jest u nas długo i nie zabronił dobrego meczu .zaden to konkurent dla Peskovica i żadna alternatywa w przypadku kontuzji czy kartek Michała .Zamieniamy wtedy markowe buty w .....klapki zico i łudzimy się że będzie piłkarz w nich dobrze bronił .
3 Danek -niech idzie na wypożyczenie i zobaczymy co dalej
4.Lusiusz -na wypożyczenie na wczoraj
5.Wilk podobna historia
[/quote]
Panie potter ma pan rację co do wypożyczenia tylko na to musi wyrazić zgodę trener a z tym jest problem
W zasadzie trudno się nie zgodzić z potterem co do generalnej oceny, ale o szczegółach podystkutować można:
1. Cabrera jest dalej 'niemal' mvp, ale miał znacznie lepsze mecze, kiedy kreował grę i przetrzymywał piłkę na połowie rywala. W tym sensie wolno mówić o słabszej postawie - nie słabej, ale takiej srednio-dobrej jak na początku sezonu;
2. Javi... on potrzebuje czuć na plecach oddech konkurencji, a w tej chwili jej nie ma. Strata na 3:1 z Piastem to było horrendum; zagrożenie bramce przeciwnika z gry... no nie było. Lekka zadyszka jest oczywista.
3. Nie ma co czekać z wpuszczeniem do gry najlepszych 'wilczków'. Problem w tym, że np. Rakoczy ma znizkę formy po kilku świetnych meczach, czy to byłaby właściwa nagroda wstawiać go TERAZ? Może raczej zasłużyłby na swoje 15' Kafel, jeśli zgłoszony do rozgrywek?
Ale gts wprowadza na boisko juniorów, nie są genialni, być może 'nie zasługują', ale robią, co do nich należy i w takich warunkach remis z walczącym o życie Śląskiem jest ICH sukcesem. Może nie warto już czekać? Zresztą przed meczem z Lechią to, czy warto się spinać, będzie już w 100% jasne.
4. Wypożyczenia - pytanie, czy nie za późno, bo skoro wraca rezerwa, kto będzie w niej grać? Wypożyczenie nie jest zresztą gwarancją rozwoju, bo taki Kanach nie za bardzo gra - a Pestka... robi te same błędy, co u nas i bez radyklanej poprawy kondycji fizycznej i wydolności żadnego postępu już nie zrobi.
I Kanach i Pestka mają miejsca w pierwszych jedenastkch - czy mamy jakieś informacje o ich grze, są może obserwowani ?
Nie podpuszczajcie trenera, bo już raz wypuścił drużynę juniorów, żeby udowodnić, iż się jeszcze nie nadają. Jak tak dalej pójdzie, to z Lechią na boisko wybiegnie CLJ-otka ;)
Nie ma takiej możliwości . 4 - 5 maja następna kolejka rozgrywek CLJ .A my jeszcze chyba nie jesteśmy utrzymani .
Wole CLJ-otke niż nic niegrająca pierwszą drużynę. Opowiadam się jednak za rozsądnym kompromisem. Jak raz mają cały tydzień by ich zgrywać ze sobą.
A ja się opowiadam ze tym żeby Cracovia przestała być przytuliskiem przeciętniaków i miała mocną kadę i MOCNĄ ŁAWKĘ .
Kiedy był najlepszy Javi ?Zaraz potem jak wygryzł go ze składu Budzik .Musi być konkurencja by był progress .
Nic Cracovii nie da trzymanie na ławce Lusiusza ,Stóźika i kilku młodych ,Na ten czas nie mają umiejętności na ekstraklasę i od roku powinni być wypożyczenii .Nic nam też nie da trzymanie takich co nie dość że nie mają umiejętności to brak im ambicji i zaangażowania .Modelowy piłkarz pasujący do tej łatki Serafin .Wieczny tkkf .Ma godnych naśladowców takich jak wieczny niespełniony talent bramkarski Stępniowski (zero dobrego meczu w meczach o jakąkolwiek stawkę )
Rezerwy ?Co dadza Strózikowi ,Kanachowi ,Rakoczemu ,Pikowi itd mecze z Orlem Piaski Wielkie i takimi ekipami ?Rozwiną ich piłkarsko ?
Docencie co to znaczy że Kanach "nie za bardzo gra" skoro on grał we wszystkich 9 meczach na wiosne plus mecze Reprezentacji Polski U-20 z tak mocnymi zespołami jak Anglia i Niemcy?
Z tego co mi wiadomo to w jednym meczu doznał urazu głowy i chcąc nie chcąc musiał zejść z boiska a w pozostałych miał podstawowy plac?
O Rakoczym pisałem w innym wątku ale jeśli miernikiem formy ma być jeden ostatni mecz to ok. pytanie tylko ilu w takim razie zawodników z 1 drużyny powinno wystąpić w meczu z Betonami biorąc pod uwagę formę choćby z 3 ostatnich meczów?
Pestka z tego co kojarze też grał we wszystkich meczach ale nie widziałem żadnego jego meczu więc trudno wypowiadać się o jego formie ale faktem jest że chociaż gra i dzięki temu może sie rozwijać nawet kosztem ewentualnych błędów.
A zdajesz sobie sprawe Potter ze w przyszlym sezonie taki Strozik czy Pik bede musieli nie tylko na lawce siedziec ale i grac w kazdym meczu?
Wiec kiedy jak nie teraz maja byc na tej lawce i wchodzic by zbierac doświadczenie?
[quote='piotrek67' pid='1376215' dateline='1556537148']
Docencie co to znaczy że Kanach "nie za bardzo gra" skoro on grał we wszystkich 9 meczach na wiosne plus mecze Reprezentacji Polski U-20 z tak mocnymi zespołami jak Anglia i Niemcy?
Z tego co mi wiadomo to w jednym meczu doznał urazu głowy i chcąc nie chcąc musiał zejść z boiska a w pozostałych miał podstawowy plac?
O Rakoczym pisałem w innym wątku ale jeśli miernikiem formy ma być jeden ostatni mecz to ok. pytanie tylko ilu w takim razie zawodników z 1 drużyny powinno wystąpić w meczu z Betonami biorąc pod uwagę formę choćby z 3 ostatnich meczów?
Pestka z tego co kojarze też grał we wszystkich meczach ale nie widziałem żadnego jego meczu więc trudno wypowiadać się o jego formie ale faktem jest że chociaż gra i dzięki temu może sie rozwijać nawet kosztem ewentualnych błędów.
[/quote]
Dzięki za informację, ulżyło mi w kwestii Kanacha. Co do Pestki, widziałem skrót ostatniego ich meczu ze Stalą, stąd moje obserwacje. Na e-klasę stanowczo za mało, zwłaszcza tak 'fizyczną' jak nasza. Ale ok, dobrze, ze gra.
Nie ma czasu wszystkiego oglądać ale wiem że Pestka na pewno strzelił zwycięską bramkę w jednym z meczów i niedawno miał asyste ważne że regularnie gra we wszystkich meczach i na pewno pojedzie na ME we Włoszech a do nas wróci już ograny.
Podobnie jak Kanach który dzięki regularnej grze w Sandecji powinien być powołany do Reprezentacji Polski U-20 na MŚ które odbędą się w Polsce .
Gorzej będzie z Wdowiakiem do U-21 ale może jeszcze zaskoczy z formą i ze Strózikiem który praktycznie nie gra i będzie mu ciężko załapać do U-20 na te MŚ.
A wg. mnie Pan Trener jest niejako "hipokrytą". Mieli byc wpuszczani młodzi, zdobywac doswiadczenie itp. Ilu mlodych zawodnikow wprowadzil? Zadnego. Teraz kiedy juz nie gramy o nic, to zamiast dac odpoczac wielu zawodnikom (Dytjatevovi, Golowi, Cabrerze) i dac szanse mlodym, ktorzy w przyszlym sezonie i tak beda musieli grac (Pik, Brazylijczycy, inni wyrozniajacy sie pozytywnie w juniorach) to gramy dalej tymi samymi zawodnikami.
Poza tym..skoro mamy odejsc od "bylejakosci" to czemu nadal graja chimeryczni Wdowiak i Dimun
- Edytowany
Jeszcze nie wiadomo czy nie gramy o nic. Tracimy tylko 3 punkty do 4 miejsca, które może dać puchary. Dopóki jest szansa, musimy o to powalczyć, bo to jest cel prowadzenia klubu sportowego (a przynajmniej powinien być) - WYNIKI! Inną sprawą jest to, że nasza kadra nie jest rewelacyjna nawet w przekroju polskiej ligi, więc w razie wywalczenia miejsca w pucharach konkretne wzmocnienia będą jeszcze bardziej konieczne niż gdybyśmy nie awansowali :D
Jeżeli chodzi o wpuszczanie młodych - jestem za, ale nie za to, że są młodzi, tylko mają sobie to wywalczyć postawą na treningach. Coraz lepiej wyglądał Matehus, zaczęło się mówić o tym, że może dostać szansę. Tyle że wpuszczenie młodych na mecze Ekstraklasy "na hurra" to w moich oczach nie jest dobry pomysł. Chętnie bym zobaczył Rakoczego, Pika, Matehusa, ale też nie przesadzajmy, że mamy wyjść całą jedenastką z CLJ.
Kruszyna kandydatów na to 1 młodzieżowe miejsce jest wielu więc nie pieprz że akurat ci musza grać .Równie dobrze może grać Pestka ,Kanach ,Rakoczy ,Zaucha,Lucek i kilku innych .Strózik już teraz na wiosnę powinien regularnie grać w 1 lub 2 lidze byśmy mieli ogranego zawodnika latem .Tak nie gra więc się nie rozwija (bo same treningi to nie dają wiele )
Jak by było ci mało to latem dochodzi kolejnych 7 młodych i to ponoć niezłych .
Kamilu, ale ja nie pisze, ze mmamy grac cala CLJ. Jestem za tym, by wyróżniający się juniorzy zaczeli grac w seniorach. Dlaczego ma grać Wdowiak, ktory od jakiegos czasu nic nie wnosi, to czemu nie dać szansy Pikowi czy Matheusowi? Dlaczego ma grac chimeryczny Dimun, a przykładowemu Lusiuszowi nie daje sie szansy?
Gol czy Dytjatev, zagrali najwięcej (o ile pamięć mnie nie myli) to może warto dać szansę wyróżniającemu się obrońcy czy DP?
Oczywiście że młodych trzeba wprowadzać stopniowo jeden, góra dwóch w składzie i ze dwóch na ławce tak żeby ich nie ugotować od razu bo oni muszą mieć oparcie w starszych zawodnikach i wtedy coś z tego będzie.
Co do tych 7 to wcale bym się nie podniecał ilością bo 3 z nich już jest i póki co są słabsi od naszych, dwóch z tych co będą od lipca faktycznie może być wzmocnieniem ale póki co 1 drużyny juniorów a nie od razu 1 drużyny seniorów.
Super pomysł trenera, marketingu też. Sporo dziennikarzy to naglosniło na TT.
https://twitter.com/MKSCracoviaSSA/status/1122843597936762881?s=20
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)