[quote]#post1625047 [quote]#post1625044 Reprezentacyjny defensor Jauhienij Kamienieu dołącza na co najmniej dwa lata.[/quote]
To ilu zagranicznych się jeszcze spodziewamy?🙂[/quote]
Jak on Polak
-
-
Transfery - życzenia, plotki, pogaduszki
Białorusin pochodzenia polskiego, dziadek był Polakiem
Fajnie tylko po jakiego grzyba pisać jakimś dziwacznym zapisem cyrylicy w łacińskim.
Jewgenij (lub Eugeniusz) Kamieniew i tyle, Owszem na transfermarket pod managerów anglojezycznych niech sobie piszą jak chcą
Ale co to jest po Polsku: Jauhienij Kamienieu ?
Bo tak ma w paszporcie napisane?
Jak po polsku to chyba nie Kamieniew tylko może Kamińśki?
Niekoniecznie to dziadek "od nazwiska" był Polakiem .
Kamieniew to w każdym wschodniosłowiańskim narodzie powszechne.
Co do "zapisu cyrylicy pod anglosasów" to może idźmy an całość a co się "bedziem p...ć"
Trotsky, Tchaikovsky, Chelyabinsk.
Qufa! Przepisujemy cyrylicę na łaciński co najmniej od środkowych Piastów a już od Kazimierza Wielkiego na 100% i nagle takie "anglosaskie fanaberie" ;)🛶
Khalidzie tu bardziej chodzi o to że to z białoruskiego jest a nie z cyrylicy. Twoje propozycje Jewgenij czy Kamieniew to by było po rosyjsku a on z Białorusi pochodzi i tam właśnie jest Jauhienij i Kamienieu więc na nasz zapis to by było Jałchienij i Kamienieł.
- Edytowany
.
Dyskusja z dupy! Tak się nazywa jak jest napisane! Gdyby chciał inaczej byłoby inaczej! Jego decyzja jest taka i nic tego nie zmieni! Z szacunku dla przodków nie zmienia tego i już.
Misiu drogi Pasiasty... pozwól ,że "bedziemy se" z MSC dyskutować o tym o czym mamy ochotę.😂
Przy okazji pozwolę sobie wtrącić mały off top. Mam znajomego Polaka urodzonego i wychowanego w Grodnie, teraz od studiów mieszkającego w Krakowie. Kiedyś kiedy go poznałem wypytywałem go trochę i zapytałem w jakim języku w domu rozmawiali po polsku czy białorusku. Na chwilę się zamyślił i odpowiedział, że ani w jednym ani w drugim. Powiedział, że oni mają swój miejscowy język ale nie jest to ani polski ani białoruski. Powiedział też, że polskiego nauczył się z polskiej telewizji bo tam dało się ją odbierać.
Khalidzie drogi Pasiasty ... pozwól ,że "bedę se" na forum komentował i odnosił się do tego co chcę i na co mam ochotę 😂
[quote]#post1625082 Przy okazji pozwolę sobie wtrącić mały off top. Mam znajomego Polaka urodzonego i wychowanego w Grodnie, teraz od studiów mieszkającego w Krakowie. Kiedyś kiedy go poznałem wypytywałem go trochę i zapytałem w jakim języku w domu rozmawiali po polsku czy białorusku. Na chwilę się zamyślił i odpowiedział, że ani w jednym ani w drugim. Powiedział, że oni mają swój miejscowy język ale nie jest to ani polski ani białoruski. Powiedział też, że polskiego nauczył się z polskiej telewizji bo tam dało się ją odbierać.[/quote]
Znaczy się oficjalny białoruski wyprodukowali w Mińsku w latach chyba 20-30-ych XX wieku sowieccy naukowcy . Podobnie jak Włoski w XiX wieku tamtejsi szpece...
I tu i tu były dziesiatki dialektów (no u Włochów było jeszcze gorzej bo oni tam miedzydialektowo nie bardzo podobno się rozumieli) Rusini na Białorusi jednak swoje dialekty kapowali wzajemnie.
Problem z "brakiem Białoruskiego" okazał się tak duzy ,że ogromna wiekszość populacji Republiki Białoruskiej w ciagu ostatnich 30-lat przeszła wyłącznie na rosyjski
BYŁY MŁODZIEŻOWY REPREZENTANT SZWECJI WZMACNIA PASY!
Tim Wahlgren, 26-letni uniwersalny napastnik, który w przeszłości był młodzieżowym reprezentantem Szwecji i wicemistrzem świata do lat 18 oraz zawodnikiem rodzimej najwyższej klasy rozgrywkowej SHL wzmacnia 12-krotnych mistrzów Polski. Umowa została parafowana na najbliższy sezon!
Tim Wahlgren urodził się 8 marca 1998 roku w szwedzkiej miejscowości Kramfors i niemal całą dotychczasową karierę spędził w ojczyźnie. Był młodzieżowym reprezentantem Szwecji i na koncie ma tytuł wicemistrza świata U-18 oraz srebrny medal słynnego Memoriału Ivana Hlinki z sezonu 2015/16.
W karierze klubowej rozegrał 10 spotkań w najwyższej klasie rozgrywkowej Szwecji SHL, w których zdobył gola oraz asystę. Znacznie lepiej radził sobie jednak na drugim poziomie rozgrywkowym w lidze HockeyAllsvenskan, gdzie w 357 meczach strzelił 47 goli i zaliczył 72 asysty. Poprzednie rozgrywki spędził natomiast w lidze duńskiej, reprezentując barwy Rungsted Seier Capital. Jego dorobek to 46 meczów, w których zdobył cztery trafienia i 16 kluczowych podań.
- Tim to zawodnik, który doskonale porusza się na łyżwach, ma dobrą technikę i może występować na każdej pozycji w ataku. Ma świetne hokejowe CV i optymalny wiek jak na hokeistę, dlatego mocno liczymy, że będzie chciał się pokazać z dobrej strony i zostanie czołowym zawodnikiem całej naszej ligi. Przy tym transferze po raz kolejny świetną pracę wykonali trener Marek Ziętara i dyrektor sportowy Sebastian Witowski – powiedział dyrektor operacyjny Łukasz Sikora.
Umowa została podpisana na najbliższy sezon, a zawodnik dołączy do drużyny na początku sierpnia.
Tim, witamy w Pasach i życzymy powodzenia!
https://x.com/Cracovia_hokej/status/1800118090807828631
Kolejny bardzo dobry transfer ze Szwecji 💪😉
Szykuje się paka na TOP 4, a jeszcze czekamy na 2 zagranicznych napastników i 2 obrońców 😁
To jeszcze zapewne nie koniec , czyżby Szwedzki "Potop" w Krakowie ? 😉
Kurde, a myślałem, że będzie kilka lat smuty, a tu wygląda na to, że smuta jest za nami.😉
U nas , na forum najlepsze są zawsze ogórkowe sezony .😉
[quote]#post1625134 Kolejny bardzo dobry transfer ze Szwecji 💪😉
Szykuje się paka na TOP 4, a jeszcze czekamy na 2 zagranicznych napastników i 2 obrońców 😁[/quote]
Jest jeszcze szansa na jakiegoś wyróżniającego się Polaka? Czy tylko zagraniczni, ewentualnie młodzież i zamykmy kadrę?
Bardzo obiecujący obaj Szwedzi - no no wygląda to ciekawie
- Edytowany
No dobra, tranfer transferem ale czemu przerywacie ważną debatę językową pierdolami transferowymi.
No co by nie mówić w tym roku bez trenera i taką sobie drużyną omal nie weszliśmy do 4 to w przyszłym 4 jest obowiązkiem 😉
A ja czuję że będzie brązik i będzie smakował lepiej jak poprzednie złotko! 😃
Dobra, dobra. Mijają kolejne godziny a my bez nowego, kolejnego sponsora i nowego transferu. Skandal. Jak tak można? Ile razy można stukać w klawiaturę, w nadziei, że mamy to...
Podobno blisko u nas😉
https://www.eliteprospects.com/player/284010/kamil-sadlocha
- Edytowany
Z mistrza zawsze chętnie;)
Ale rozumiem, że Sadlocha również nie liczyłby się do obcokrajowców? No to pomału rośnie nam naprawdę fajna drużyna.
Z tym TOP4 byłbym ostrożny, bo jednak Unia, Katowice, Tychy i Podhale będą mocne w tym sezonie. Do tego zawsze groźne Jastrzębie i pewnie Sosnowiec z nowym sponsorem będzie chciał powalczyć o coś więcej niż 8 miejsce przed Sanokiem. 4 miejsce i występ w PP na pewno uznałbym za spory sukces w 1 sezonie Ziętary.
@Marlon#42333 , Unia i Katowice owszem powalczą o złoto ponownie o ile puchary nie będą dla nich pocałunkiem śmierci, Tychów bym się nie obawiał oni mają we krwi gen przegrywów. Podhale? Z nimi powalczymy o brąz 😆
Widzę to podobnie jak Marlon. Myślę, że po prostu będziemy kąśliwym rywalem, który napsuje trochę krwi. Jak się uda coś ugrać to będzie pięknie, ale nastawny się raczej na ten plan trzyletni i podejdźmy do tego z chłodnymi głowami. Raczej będziemy grać ciekawy hokej, którymi nacieszymy swoje oczy.
- Edytowany
A ja mam nadzieję, że będziemy grali fajny hokej i przedewszystkim, nasi wychowankowie będą czynić duże postępy, a kolejne roczniki będą parły, żeby się pokazać :)
Będą mieli do podpatrywania niezłych grajków, oby ten projekt dał nam kiedyś reprezentantów.
#drugatafladlacracovii
Tak, bez drugiej tafli trudno bedzie zbudować porządną strukturę młodzieżową. A ponad to dobrze byłoby ogrywać młodzież w ligach słowackich, taj jak Jastrzębie regularnie gra w rozgrywkach czeskich.
Podoba mi się na ten moment jak jest budowana ta drużyna, oczywiście jest kilka niewiadomych, bramka - nie wiemy jak ten Kanadyjczyk się spisze, są dziury w obronie, będzie na pewno trochę mniejsza głębia składu z przodu, ale jeśli ci młodzi będą umiejętnie wprowadzani, to ich poziom może bardzo szybko nas zaskoczyć, ważne żeby teraz wspierać tak rozwijający się projekt drużyny, bo to napewno jest krok w dobrym kierunku. Pozyskanie Sadłochy to jest ruch drużyny która chce o coś powalczyć w sezonie, a nie tylko przetrwać, więc to by była naprawdę super informacja
𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙔𝙤𝙪𝙣𝙖𝙣 zostaje w Pasach! Super 😍
- Edytowany
W sumie nie zdziwię się jak przedłużą też kontrakt z Johanem Lundgrenem.
- Edytowany
Ekipa się szykuje 😉
A mnie to wcale nie dziwi, wszak mieliśmy się tylko czechosłowackich pozbywać.
A więc jednak :D Dobra decyzja. Lundgrena też bym zostawił.
Younan-Wanacki to może być naprawdę fajne duo.
Czekamy na jeszcze 3 obco. Ostatnio same dobre newsy z sekcji hokeja!
Po raz kolejny należy przyklasnąć realizowanemu projektowi obecnej sekcji !! Super że Younan będzie grał w nadchodzącym sezonie w naszej Cracovii!
Zientara stawiał sobie najwyższe cele, a więc na mistrza idziemy i basta.
[quote]#post1625389 Zientara stawiał sobie najwyższe cele, a więc na mistrza idziemy i basta.[/quote]
My to taki koń trojański. W zeszłym sezonie też mieliśmy przejściowo ciąć budżet, a na styku graliśmy z aktualnym MP i niewiele brakło.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)