nie, data jest dobra, to ja nie doczytałem, że 14 lat miał w listopadzie 2016
https://cfsport.pl/michal-rakoczy-cracovia-runda-jesienna-201617-film-promujacy/
nie zmienia to faktu, że 15 czy 16 latka też nie powinno się zajeżdżać
-
-
Michał Rakoczy kolejny wielki talent-powodzenia !
- Edytowany
Nikogo nie powinno się zajeżdżać. Ale nie przesadzajmy. Raheem Sterling debiutował w Premier League w wieku 17,5 roku (2 lata więcej niż Rakoczy obecnie!). Oczywiście przypadki indywidualne, ale nie generalizujmy. Dla nas stopniowe przygotowywanie 16 latka do gry z seniorami jest zajeżdżaniem, a później śmiejemy się z 20-22 letnich "talentów"
Nie przesadzajmy, dzieci w wieku 15 lat jeszcze rosną. Wydolność serca to nie jest błaha rzecz, tomex akurat ma 100% racji.
- Edytowany
[quote='leszeczek' pid='1279482' dateline='1505817878']
Nikogo nie powinno się zajeżdżać. Ale nie przesadzajmy. Raheem Sterling debiutował w Premier League w wieku 17,5 roku (2 lata więcej niż Rakoczy obecnie!). Oczywiście przypadki indywidualne, ale nie generalizujmy. Dla nas stopniowe przygotowywanie 16 latka do gry z seniorami jest zajeżdżaniem, a później śmiejemy się z 20-22 letnich "talentów"
[/quote]
Wayne Rooney 16 lat i 361 dni-debiut i bramka w PL.
W Polsce Marek Saganowski.W wieku 17 lat już strzelał w lidze.
Dokładnie. 16 lat on już powinien trenować z seniorami. Nie mówiąc że jeśli tak dobry to co najmniej w u18 a nie 16.
Nie przywiązuje wagi do młodych talentów. Zbyt dużo czynników po drodze decyduje o sukcesie. Widziałem już zbyt wiele.mlodych perełek które potem kopały w a klasie
- Edytowany
ten wątek, jest chyba trochę za wcześnie. Ja tylko wspomnę nazwisko Ożóg, też potrenował z I drużyną, nawet na obóz pojechał, czym przypłacił poważną kontuzją. Też reprezentant Polski. A czy ktoś się nim interesuje obecnie ? Cisza. Troszkę za szybko te tematy, potem lans na fb i takie tam.
Jeżeli chodzi o Strózika i jego przejście do Lecha. Decyzje podjął ojciec zawodnika, który się chyba trochę zagotował, gdyż mu tam zaproponowali lepsze prowadzenie. Klub za dużo nie ma do powiedzenia, dostaje ekwiwalent za wyszkolenie dzieciaka z taryfikatora, i....tyle.
Nie wiem od kiedy, w jakim wieku, obowiązują zawodowe kontakty w Polsce, jak to wygląda.
Ostatnio jeden z trenerów-kibiców przyprowadził do Cracovii bramkarza, do trampkarzy starszych, niedługo juniora. Przyprowadził z podrzędnego klubu. Cracovia zapłaciła za niego 2800 zł zgodnie z taryfikatorem. Piszę o tym, byście wiedzieli jakie to są sumy. Wszystko opiera się o TARYFIKATOR.
- Edytowany
No i dzisiaj 2 brameczki kapitana reprezentacji Polski U 16 Michała -talent się rozwija tak trzymać!.
Reprezentacja Polski do lat 16 wygrała w Busko Zdroju 4:1 ze Szkocją w drugim zaplanowanym meczu towarzyskim pomiędzy tymi zespołami. Bramki dla biało-czerwonych zdobyli Nathan Wahlig, Michał Rakoczy (dwie) i Bartosz Zynek. Przypomnijmy, że w pierwszym spotkaniu rozegranym w Staszowie podopieczni trenera Przemysława Małeckiego także pokonali Szkotów 4:1.
https://pbs.twimg.com/media/DKLXwdVX0AEgXSk.jpg:large
68 dni później
- Edytowany
Graty Michał !
Wygrywamy 2:0 z Irlandią Północną.
Reprezentacja Polski do lat 16 (rocznik 2002) wygrała 2-0 (1-0) w pierwszym z dwóch zaplanowanych meczów towarzyskich przeciwko reprezentacji Irlandii Północnej. Kolejne spotkanie zostanie rozegrane w czwartek o godz. 16:00 w Dungannon.
28 listopada 2017, 15:00 - Belfast (Queen's Sport Upper Malone)
Bramki zdobyli Michał Rakoczy (@MKSCracoviaSSA) i Filip Marchwiński (@AkademiaLP).
Rewanż już w czwartek.
17 dni później
No i znalazło się wreszcie miejsce na treningu z 1 druzyna dla tego bardzo utalentowanego chłopaka ! :)
Michał Rakoczy z rocznika 2002 (!) rozpoczyna treningi z @MKSCracoviaSSA.
Spory talent, ofensywny pomocnik, kapitan młodzieżowej reprezentancji Polski U-16.
Enzo Scifo jak miał 18 lat to już grał w reprezentacji Belgii. Jako nastolatek został uznany najlepszym piłkarzem tego kraju
Rakoczego zobaczycie w 2 meczach pierwszej kadry. Potem zostanie sprzedany za 100 tys Euro
Apropo grania mlodych zawodnikow :)
Z kolei najmłodszym piłkarzem, jaki kiedykolwiek wystąpił w meczu polskiej ekstraklasy, jest Janusz Sroka. To wychowanek Cracovii, który zadebiutował w najwyższej klasie rozgrywkowej 23 listopada 1969 roku właśnie w barwach Pasów, a w dniu debiutu miał raptem 15 lat i 57 dni
[quote='Sejno' pid='1295489' dateline='1513458341']
Rakoczego zobaczycie w 2 meczach pierwszej kadry. Potem zostanie sprzedany za 100 tys Euro
[/quote]
Mało !!! :)
[quote='KruszynaKSC' pid='1295490' dateline='1513458439']
Apropo grania mlodych zawodnikow :)
Z kolei najmłodszym piłkarzem, jaki kiedykolwiek wystąpił w meczu polskiej ekstraklasy, jest Janusz Sroka. To wychowanek Cracovii, który zadebiutował w najwyższej klasie rozgrywkowej 23 listopada 1969 roku właśnie w barwach Pasów, a w dniu debiutu miał raptem 15 lat i 57 dni
[/quote]
Do odważnych świat należy . Nie trzeba się bać stawiać na młodych tylko należy robić to z głową .
A Janusza Srokę doskonale pamiętam jak również Ryska Pera - obydwaj grali w reprezentacji u-23 , wywalczyli z nią brązowy medal ME w 1973 roku .
Czy Ten Rakoczy mieszka na Kozlowku ?? Moze byc na priv odpowiedz.
22 dni później
-Ciesze się, że dostałem od trenera szansę. Postaram się ją wykorzystać- mówił po dzisiejszym treningu młodziutki Michał
https://cracovia.pl/pilka-nozna/news/wiadomosci/michal_rakoczy_o_rozpoczeciach_przygotowan_do_rundy_wiosennej_video
Dla mnie 16 latnro jest młody talent. 18-20 to już goście co mają grać. Mogą mieć wahania formy ale nie powinno być taryfy ulgowej.
Chciałbym takie złote dziecko zobaczyć kiedyś w pierwszej drużynie. Jeżeli nie przy Probierzu to przy nikim innym nie ma szans
Jeżeli jakimś fartem uda się wejść do pierwszej ósemki to fajnie by było wtedy posprawdzać tych młodych w meczach o stawkę. Obecnie to trochę strach ich wpuszczać ;|
Znając Probierza to nie omieszka dać młodzieży a w tym Michałowi również szansy . Inaczej po co te treningi z pierwszym zespołem ?
4 dni później
Chłopaku jak tu mnie imponujesz zaangażowaniem i walecznością. Tak trzymaj.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)