@del_piero#11540
Żółta Kaczka pisząc Półbóg ma na myśli Lewandowskiego.
Piszę całkiem serio 😉
-
-
Reprezentacja Polski - MŚ, ME, LN - eliminacje oraz faza finałowa.
@wrobelson#15679 czyli nie przyszli dla drużyny tylko dla oprawy? Szanuję takie podejście ale nie jest ono równoznaczne z kibicowaniem. Poza tym amerykański orzeł w rosyjskiej koronie? To już było. Dobrze że kibicom się chce, szkoda tylko że nie potrafią tego pokazać.
A co do tego gdzie byłyby race - tego nie da się ocenić. Zachowali się jak pajace a może się okazać że na następny mecz UEFA zamknie nam stadion. I co wtedy? Będą z siebie dumni?
[quote]#post1700853 Mamy takich zawodników...w takich klubach i jeśli nie damy rady awansować na mundial to lepiej zmieńmy "sport narodowy" na np. siatkówkę. Naszym "zasranym obowiązkiem" jest awans.[/quote]
Przy takim losowaniu jakie się ułożyło ten awans powinien być osiągnięty ale czy będzie? Ułożyło się idealnie, bo przy wygranej z Albanią (oczywiście trzeba jeszcze wygrać) trafiamy na rywala, z którym rozegramy mecz przynajmniej na terenie neutralnym (z pierwszego koszyka nie dało się lepiej trafić). Jeszcze lepiej byłoby trafić na Ukrainę z meczem, u siebie ale to już byłby zbyt wielki ideał szczęścia.
Co do siatkówki, to jest u nas bardzo mocna (światowa czołówka) ale nie widzę jej jako sport narodowy... Nie ma tej sekcji w Cracovii i dobrze, że w ogóle w Krakowie, jak w wielu innych dużych miastach.
Lewandowski 10-15mln, 37 lat, więc młodszy nie będzie. Jest jednak jakimś fenomenem żeby w tym wieku grać na takim poziomie.
Natomiast chodzi mi tylko o to, że jak się popatrzy na kadrę Szwecji i śledzi się mniej więcej gdzie grają ich piłkarze i jaką mają role w klubach to nie wiem skąd przekonanie, że zagramy z Ukrainą.
Jeśli chodzi o indywidualności to mają na prawdę mocną ekipę, tylko coś tam nie działa. Teraz zmienili trenera, więc za 4 miesiące to może akurat zagrać. Ja po porostu jak patrzę na: Elange z Newcastle, Larssona z Eintrachtu, Isaka z Liverpoolu, Gyokeresa z Arsenalu, Bergvalla z Totków, Bardghija z Barcelony, Svenssona z Dortmundu, Gudmundsson z Leeds czy Hien z Atalanty to są goście którzy grają w tych klubach, do tego Forsberg i Kulusevski; to zawsze mam respekt duży przed takimi nazwiskami. Bo nawet jak komuś nie idzie to przy odpowiedniej jakości może nagle zagrać odpowiednio do potencjału. Do tego na 9 meczów o coś, przegraliśmy z nimi 7, a ostatnio wygraliśmy tam w 1930.
Dobra już się nie produkuje ;)
[quote]#post1700864 [quote]#post1700857 [quote]#post1700846 Ja nie wiem czy szczęśliwe. Potencjalnie grać z drużyną, która ma najlepszy atak świata na wyjeździe. Słabo. Jeszcze tak na szybko wartość Szwecji 516mln euro, nasza 160.[/quote]
Z czystej ciekawości - nie wiem a po przeczytaniu wpisu kolegi zaciekawiło mnie to - ile wg tej wyceny jest warty Półbóg?
Pytam całkiem serio.[/quote]
Odpowiadam całkiem serio:
To zależy od tego:
Ile ma lat?
Jakiej jest narodowości?
Jaka pozycja?
W jakim gra klubie?
W jakiej lidze?
Ile strzelił goli?
itp
[/quote]
No tak, ja kumam, że to jest jakaś wycena wg schematu i jakiegoś kalkulatora. Tylko jak piszesz, że cała repra jest warta 160 milionów niebieskich, to mnie zaciekawiło ile z tego to wartość Półboga liczonego solo.159,99? 158? 140? 100? Ja wiem, że zasadniczo Półbóg jest "bezcenny", ale takie wyliczenie jakąś konkretną wartość mu przypisało. I ja jestem ciekaw właśnie "ile konkretnie?".
Tabelka danych, o które pytasz (wg wikipedii podaję):
[i]Ile ma lat? - [b]37[/b]
Jakiej jest narodowości? - [b]Polak[/b]
Jaka pozycja? - [b]napastnik. Ale w razie potrzeby myślę, że zagra na każdej innej. [/b]Noooo... może poza bramką, ale w pewnym sensie to awaryjnie bramkę ogarnie, bo jakby naprawdę był kłopot z obsadą bramki, to po znajomości załatwi dobrego kolegę. (Serio załatwi, to nie jest żaden slogan, a sprawdzony przypadek. Mr Perfect naprawdę umie zorganizować "bramkarza na szybko" w razie potrzeby)
W jakim gra klubie? - [b]FC Barcelona[/b]
W jakiej lidze? - [b]Ekstraklasa Hiszpanii[/b]
Ile strzelił goli? - odpowiem na 3 sposoby:
[b]a) bardzo dużo
b) jeszcze nie wszystkie
c) wikipedia podaje 558 (470 w klubach i 88 w rerezentacji)[/b][/i]
Mniej więcej tak kształtowała się jego wartość.
Trzeba pamiętać, że ceny teraz poszybowały w górę a automatycznie kto gra w Anglii to cena mu winduje znacznie bo to są wyceny wzięte również na potrzeby klauzuli wykupu, Angoli na to stać. A Ci Szwedzi tam grają.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-11/image-png-84928540.png[/img]
Czyli jak idziesz do Barcelony to predzej czy pozniej osiagasz poziom Lecha :P
Warto dodac bo nikt nie wspomina ze Szwedzi maja nowego trenera... Jest nim Graham Potter.. czyli beda grac typowa angielska pilke...
Zreszta nie tylko przez trenera ale takze sporo zawodnikow gra lub gralo w Premier League...
Gdzies mi sie rzucil jakis artykul o poprzednim selekcjonerze ktorym byl John Dahl Tomasson i czytajac bylo sporo podobienstw do cygana... zawsze zawodnicy winni a trener nieomylny... Kij wie czynie grali tez na pozbycie sie tego goscia...
Przed analizą Szwecji, nie zapominajmy o Albanii.
Albańcy wyjdą z pianą na gębach. Jeśli im pozwolimy się rozhulać, to że Szwecji pozostaną nam klopsiki i Ikei.
Albańców trzeba pokonać. A potem sposobem Michniewicza sprzed poprzednich mistrzostw, Szwecję.
Jak to pisał Santo o Michniewiczu? Gruby huj okularnik?
😆
20 dni później
[quote]#post1700848 Ale jak zagramy z Ukrainą to dwa mecze mamy u siebie albo prawie u siebie[/quote]
Nie do końca:
Za Piłka nożna
Ważne! Ukraina zadecydowała, gdzie będzie rozgrywała swoje spotkania w barażach o awans do przyszłorocznych MŚ. (...)
W końcu dostaliśmy przełomowe wieści w tej sprawie. Dziennikarz Igor Burbas poinformował, że domowe spotkania barażowe Żółto-Błękitnych odbędą się w [b]Walencji[/b]. Sam selekcjoner Serhij Rebrow poparł ten pomysł.
Nie znam danych migracyjnych ale poznałem kiedyś pewną ukraińską rodzinę, której część właśnie mieszka w Walencji i podobno było ich tam sporo. Pewnie to nie przypadek, że to miejsce wybrali.
- Edytowany
[quote]#post1703675 Nie znam danych migracyjnych ale poznałem kiedyś pewną ukraińską rodzinę, której część właśnie mieszka w Walencji i podobno było ich tam sporo. Pewnie to nie przypadek, że to miejsce wybrali.[/quote]
Jest w Walencji sporo Ukraińców. Byłem tam od 2022 roku kilka razy i zawsze byli zauważalni, w parkach, restauracjach, w metrze, na plaży, itd.
Pierwsze z brzegu wyszukanie liczby aktualnie mieszkających tam
"Si se amplía el foco a las comunidades autónomas, la Comunidad Valenciana lidera la cifra de personas ucranianas (94.863)"
Jeśli poszerzymy zakres na Wspólnoty Autonomiczne, to Wspólnota Walencka lideruje w ilości osób narodowości ukraińskiej (94.863)
Ryanair lata. Ciekawy pomysł na wycieczkę w ciemno 😊 pińc stówek bilet tam i nazad.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)