Zaglądam do tego wątku, bo interesuję się tym kto ewentualnie może do nas trafić, kto odejść, ale posty z serii "dawać te transfery" mnie męczą. Zakładam, że w klubie mają jakąś koncepcję kogo kupić kogo sprzedać i czekam spokojnie na to co się wykluje.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
Pochwalam spokój i też się w niego zbroję.
Sezon ogórkowy kwitnie jak zawsze mazy mi się ten format co był kiedyś że prezentowali sylwetki czy tam opis nowych zawodników przed oficjalnym ogłoszeniem i było zgadul zgadula fajne to było.....
Po wiosennej wpadce/wpadkach/ nasze transfery do końca będą trzymane w tajemnicy . Tak zapowiedział prezes i jak sadzę słowa dotrzyma . A nam pozostaną tylko spekulacje .
Po czystkach w klubie na pewno nie będzie tak jak dawniej że o zawodniku się mówiło na długo przed ogłoszeniem. Przewiduję tu wzrost dyskrecji i cóż... pozostaje nam śledzenie profilu Cracovii na fb i x, zresztą o to też chodzi w marketingu.
Co do samego okna transferowego, niby pierwsze samodzielne w nowym projekcie ale wciąż nie do końca wiadomo kto odpowiada, kto przygotowuje. Wciąż nie mamy dyrektora sportowego, Trubalski to raczej takie wypełnienie luki. Trener też bez doświadczenia i kontaktów, laptopa Stefana nie ma, więc mam obawy co do jakości tego okienka.
Z drugiej strony skala odejść, na razie 5 + Balaj, być może jeszcze 2-3 wymaga równego im zaciągu.
Jak dla mnie satysfakcjonujące byłoby wzmocnienie środka pola, zarówno ofensywnego jak i defensywnego z prawdziwego zdarzenia. W tej chwili mamy takich nijakich pomocników z których jedynie Rakoczy ma predyspozycje do ofensa, Atanasov i Knap to misz-masz, Oshima do jak najszybszego pożegnania.
Wzmocnić musimy defensywę bo odchodzi Jabłko i Bitri a Glik pewnie już nie powącha murawy, Jugas kontuzjowany. Zaczyna brakować a na pewno brakuje klasy. Niby mamy taką mocną linie w rankingach TOP 10 obrońców nie widać nikogo.
Bramkarz tu dwóch, jeden na plac drugi młody do rywalizacji.
To takie minimum reszta uzupełnienie składu za odchodzących na pewno tańsi, a dobrze by było żeby nie gorsi.
Prezes coś wspominał że nie wiadomo czy będziemy w ogóle szukać dyrektora sportowego ma być taki bardziej model angielski
A nie wspominał trenera na konferencji, że Jugas juz trenuje i od przyszłego sezonu będzie do gry?
Całkowicie się zgadzam, że wzmocnienia są potrzebne, wierzę, że w klubie wiedzą na jakie pozycje i że uda im się zrealizować najważniejsze transferowe cele.
Z drugiej strony nie wierzę, że jakieś netowe wywieranie presji w jakikolwiek sposób mogłoby transferom pomóc.
[quote]#post1623908 Po czystkach w klubie na pewno nie będzie tak jak dawniej że o zawodniku się mówiło na długo przed ogłoszeniem. Przewiduję tu wzrost dyskrecji i cóż... pozostaje nam śledzenie profilu Cracovii na fb i x, zresztą o to też chodzi w marketingu.
Co do samego okna transferowego, niby pierwsze samodzielne w nowym projekcie ale wciąż nie do końca wiadomo kto odpowiada, kto przygotowuje. Wciąż nie mamy dyrektora sportowego, Trubalski to raczej takie wypełnienie luki. Trener też bez doświadczenia i kontaktów, laptopa Stefana nie ma, więc mam obawy co do jakości tego okienka.
Z drugiej strony skala odejść, na razie 5 + Balaj, być może jeszcze 2-3 wymaga równego im zaciągu.
Jak dla mnie satysfakcjonujące byłoby wzmocnienie środka pola, zarówno ofensywnego jak i defensywnego z prawdziwego zdarzenia. W tej chwili mamy takich nijakich pomocników z których jedynie Rakoczy ma predyspozycje do ofensa, Atanasov i Knap to misz-masz, Oshima do jak najszybszego pożegnania.
Wzmocnić musimy defensywę bo odchodzi Jabłko i Bitri a Glik pewnie już nie powącha murawy, Jugas kontuzjowany. Zaczyna brakować a na pewno brakuje klasy. Niby mamy taką mocną linie w rankingach TOP 10 obrońców nie widać nikogo.
Bramkarz tu dwóch, jeden na plac drugi młody do rywalizacji.
To takie minimum reszta uzupełnienie składu za odchodzących na pewno tańsi, a dobrze by było żeby nie gorsi.
[/quote]
Jak to niewiadomo kto przygotowuje transfery? Według mnie to logiczne,wyszukuje i wyznacza nowych zawodników do pozyskania Gambał, (szef skautingu)prawdopodobnie z porozumieniem z Kroczkiem(wyznacza mu pozycję i profile zawodników), dogaduje transfery Trubalski (dyrektor techniczny),oczywiście w jakiś ramach wyznaczanych przez prezesa, jak dla mnie tu jest wszystko jasne.
Mnie zastanawia jedno Prezes Dróżdż mówił że nie będzie łaczenia stanowisk a Trubalski jest zarówno dyrektorem technicznym jak i kierownikiem drużyny
Tak jak dobrze pamiętam opowiadał o tym w tych dwóch fotelach model angielski gdzie trener z szefem skautingu ustalają co i jak a prezes klepie od strony finansowej ma nie być takich sytuacji jak np stawowy vs burlikowski ten ściąga zawodnicy ten ich nie chce i jest kosa wszystko ma być konsultowane itp
Dobrze, niech będzie, niech Dróżdż klepie tylko
1. Czy mamy kogoś kto ogarnia skauting?
2. Czy decyzje skautingu są skonsultowane z planami trenera Kroczka?
3. Czy w ogóle trener wyraził jakiekolwiek swoje zapotrzebowanie, filozofię drużyna, plan?
- Edytowany
Wczoraj był wywiad z kroczkiem na YouTube
[b]Edycja z 31.05.2024 o godz. 12:51 (scalono posty)[/b]
https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/jaroslaw-gambal-dyrektorem-dzialu-skautingu/
A tu masz dyrektora skautingu od kwietnia
skąd istnieje w Was przekonanie, że dział skautingowy, który tworzy na ten moment jedynie dyrektor skautingu, będzie w stanie cokolwiek komukolwiek polecić?
https://gazetakrakowska.pl/dawid-kroczek-szkoleniowiec-cracovii-historia-adriana-siemienca-z-jagiellonii-jest-inspiracja-dla-wszystkich-mlodych-trenerow/ar/c2-18570647
Wkleiłem te wątki o których trwa dyskusja.
Reszta do przeczytania.
Jeśli chodzi o Śmiglewskiego to w początkowym okresie raczej będzie ciężko, zobaczymy, jak będzie przebiegała rehabilitacja. Musimy jeszcze poczekać, aż dojdzie do siebie. Jakub Jugas trenuje z zespołem, można powiedzieć, że jest zdrowy na 90 procent. Do okresu przygotowawczego będzie na sto. Arttu Hoskonen też, przerwa była zamierzona, nie chcieliśmy forsować jego nogi. Do okresu przygotowawczego dojdzie na sto procent.
Ponieważ nie podpisali nowych kontraktów Lukas Hrosso i Adam Wilk oraz David Jablonsky, kontuzjowany, nie zdecydowano się na wykup Eneo Bitriego to będziecie chcieli pozyskać dwóch golkiperów i pewnie stopera?
Tak, na pewno te pozycje będą wzmocnione.
- Edytowany
Takie typowo polskie po co dać się chłopu wykazać lepiej krytykować zanim kopmnie piłkę ......
[b]Edycja z 31.05.2024 o godz. 13:00 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1623915 skąd istnieje w Was przekonanie, że dział skautingowy, który tworzy na ten moment jedynie dyrektor skautingu, będzie w stanie cokolwiek komukolwiek polecić? [/quote]
Poczytaj może gdzie ten dyrektor pracował i czy jest to laik w temacie transferów
[b]Edycja z 31.05.2024 o godz. 13:05 (scalono posty)[/b]
https://cracovia.pl/aktualnosci/cracovia/wiktor-barnas-skautem-pierwszego-zespolu-cracovii/
Więcej nie chcę mi się szukać ale jak widać nie tylko dyrektor
słuchajcie. to może specjalista. uznajmy nawet, że kozak. w takim dziale pracuje jednak 3,4,5 skautów, plus siatka skautingowa ludzi, którzy sobie gdzieś tam żyją a są przez nas opłacani. taki dział ma cele, jeździ i robi robotę. nie na jednym meczu, na serii, przez pół roku, przez rok. przez dwa lata. nie tylko w kwestiach piłkarskich ale też (czasem głównie) środowiskowych, mentalnych. sprawdzają czy pasuje do projektu, który reprezentują. ja nawet nie mam pewności, że istnieje szerszy plan na to jak Cracovia ma grać, wyglądać, jakie wartości prezentować. a gdzie dopiero cała robota skautingowa.
umówmy się - tego nie ma. jest tylko dyrektor, który na ten moment nie ma pod sobą ani pół pracownika. nawet jakby miał od 2-3 miesięcy to ten dział nie był w stanie niczego wykreować.
jeśli jakieś transfery będą to w najlepszym przypadku z notesika tego Pana. a najprawdopodobniej zwykła łapanka po taniości.
w takiej jesteśmy rzeczywistości. proszę zejść na ziemię
WIKTOR BARNAŚ SKAUTEM PIERWSZEGO ZESPOŁU CRACOVII! tobie nawet jak sie link poda to bedziesz szedł w zaparte ze nie ma pracownika jednego masz w linku pozatym dyrektor nie wział sie z próżni i ma jakies rozeznanie na rynku i znajomosci
- Edytowany
Dróżdż nie chce dyrektora bo ma trudny/konfliktowy/ charakter i nie chce powtórki z Łodzi.O ile tematy organizacyjne idą mu sprawnie i konsekwentnie do przodu to już sportowo lepiej,żeby to robił fachowiec,który ma pojęcie i kontakty w branży.To wcale nie musi być ktoś o oczywistym nazwisku.
Prezesie nie powtarzaj tego samego błędu..
Piszesz jak cybermarian gdy trenera z algorytmów swojej firmy Barcelonie polecał.
W Chelsea też chyba potrzebują pomocy z trenerami. Możesz im zdiagnozować problem lub pomóc Maresce.
Chyba że to znowu zamierzony efekt żeby pomogła zdobyć mistrzostwo komuś innemu...
[quote]#post1623899 [quote]#post1623878
P
[/quote]
Jak już tak się punktujemy, to Bruk-Bet w ostatnich dwóch dekadach o wiele więcej osiągnął od klubu z Hetmańskiej, a ich jedyny występ w play-off w zeszłym sezonie jest jak na razie ich topowym osiągnięciem w ostatnim trzydziestoleciu, podczas gdy Bruk-Bet grał w Eklapie i o to właśnie mi chodzilo w okresleniu "podrzędny".
Ponadto, pisałem jasno, że nie twierdzę, że Radwanski będzie nowym Marczukiem, odnosiłem się do nienazywania graczy 1 ligi szrotem, bo sam fakt grania w zespole z niższej ligi nie oznacza, że nie okaże się wyróżniającym się graczem w wyższej klasie, a Marczuk jest tego najlepszym przykładem w ostatnich latach.
A przytaczanie tego co się w Rzeszowie mówi - w tym mieście się też mówi, że jest aglomeracją, że jest stolicą innowacji, tyle ma wspólnego z rzeczywistością 😁[/quote]
Ale chyba jak się zastanawiamy nad zawodnikiem z danego klubu , to patrzymy w jakiej sytuacji jest aktualnie, a nie jakie maił osiągnięcia w ciągu 3-dekad. Natomiast co do reprezentacji to jednak ludzie z Rzeszowa się nie pomylili, bo powołanie dostał.
- Edytowany
Jeszcze czuć smród minionego sezonu, a na forum już bicie piany i „dogłębne” analizy, że transfery (będą) chujowe. Cierpliwości.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (19 użytkowników)
Goście (19)