Potter dobrze kombinuje. Dodam tylko że nam się chyba należy więcej niż 1/3 z tych 5% za Piątka.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
Thiago, Bustos - mam dobrą czutkę
Loshaj, Alvares(?z) - czutka, granicząca z pewnością, że będzie dobrze.
Ogólnie robi się ścisk przez ten durny przepis o młodzieżowcu. Piszczek i Rubio na chwilówce wydają się opcją rozsądną. Lusiusz, Rakoczy, Pestka to niezły kapitał wśród młodzieżowców, w Strózika natomiast nie nieszczególnie wierzę.
Kto jeszcze rokuje z młodych?
Piątek urodziny obchodzi 1 lipca. W wieku 21 lat Piątek obchodząc urodziny nadal był zawodnikiem Zagłębia, sezon gdy miał 22 lata liczy się do solidarity payment, sezon gdy miał 23 lata już nie (1 lipca był już w Genoi). Liczyć się będzie więc jeden sezon. Hertha ma zapłacić 27mln za Pionę, więc Cracovii będzie się należeć 0,5% od całej kwoty transferu, czyli koło 135 tysięcy euro.
[quote='KamilloLce' pid='1418050' dateline='1580316673']
Piątek urodziny obchodzi 1 lipca. W wieku 21 lat Piątek obchodząc urodziny nadal był zawodnikiem Zagłębia, sezon gdy miał 22 lata liczy się do solidarity payment, sezon gdy miał 23 lata już nie (1 lipca był już w Genoi). Liczyć się będzie więc jeden sezon. Hertha ma zapłacić 27mln za Pionę, więc Cracovii będzie się należeć 0,5% od całej kwoty transferu, czyli koło 135 tysięcy euro.
[/quote]
No popatrz a Potter pisze że 450 :huh:
- Edytowany
Obliczenia na bazie informacji zamieszczonych tutaj, chyba nic nie pominąłem: http://kancelariasportu.pl/solidarity-payment/
EDIT. najnowsze informacje z Niemiec mówią o 22 mln euro, co dałoby 110 tysięcy euro
Z tym Bustosem, o jednak bym się jeszcze wstrzymał. To wciąż są tylko plotki.
[quote='potter' pid='1418040' dateline='1580314210']
Wychodzi na to że Filipiak nie tylko nie wyda nic ale jeszcze zarobi .Na finiszu jest transfer Piątka do Herthy za 27 mln euro plus bonusy .Co to dla nas oznacza ?Wraz z dwoma klubami dzielimy 5 % z kwoty transferu .Jak łatwo obliczyć każdemu przypadnie ok 450 000 euro .Jest na Loshaja 300 tyś euro .Thiago ok 70 tys euro i Bustosa (nie sądze że dajemy więcej jak 80 tyś euro jak kontrakt do czerwca 2020) .
Na tapecie kasa z wypożyczenia Piszczka do Serie B (myśle że spokojnie 200 tyś euro i dopłatę ewentualną w lecie ),Cecaric wyceniam to wypożyczenie na 20 tyś euro i Rubio jak go wypożyczymy .
Na teraz Alvareza nie ma więc prezes jest grubo do przodu .Jak go ściągną to koszty całego okienka albo się zbilansują albo dopłaci do tego interesu bardzo nie wiele .Nie ma jak robić transfery na bogato i nie wydawać kasy .........
[/quote]
Nie ma to jak mądrze wydawać pieniądze. W naszej lidze nie brakowało prezesów co mieli swobodę wydawania, generalnie na dłuższym dystansie źle się to kończyło. A tak przy okazji wydawać i liczyć cudze najłatwiej.
Na stronie UEFA można pobrać kalkulator Solidaity Payment. KamilloLce ma rację. Liczy się dzień urodzin zawodnika a Piątek urodził się 01.07 czyli w bardzo gorącym okresie. Uzupełniłem tabelkę. Kwoty dla Zagłębia i Dzierżoniowa mogą się różnić bo nie znam dokładnej daty transferu. Kalkulacja robiona przy kwocie 22mln[img]https://i.ibb.co/JzwjKJz/k1-590x410.jpg[/img]
Wyglada ,ze Potter coś z "palca wyssał" kwotę 450:( szkoda.
Natomiast Lubin się obłowi.
Strzelił i tyle.
- Edytowany
Gwoli wyjaśnienia skąd się ta kwota wzięła w moim wyliczeniu
Było kilka artykułów różnych pismaków przy okazji transferu do Totenham czy Aston Villa .Sugerowali że przy kwocie przewyższającej 30 mln euro wpadnie nam ok 600 tyś euro .Idąc tym tropem wyliczyłem kwotę 450 000 z kwoty 27 mln euro .Oczywiście nie sprawdzałem w przepisach bo jak kilku napisało podobne kwoty to liczyłem na tzw rzetelność dziennikarską (przynajmniej 1 źródła ) .
Kwota z tego co podają ma być 27 mln euro plus bonusy (więc nie liczymy z 22 mln ).Będzie tego ....ciut więcej niż podane 110 000 euro .
- Edytowany
[quote='potter' pid='1418066' dateline='1580319754']
Gwoli wyjaśnienia skąd się ta kwota wzięła w moim wyliczeniu
Było kilka artykułów różnych pismaków przy okazji transferu do Totenham czy Aston Villa .Sugerowali że przy kwocie przewyższającej 30 mln euro wpadnie nam ok 600 tyś euro .Idąc tym tropem wyliczyłem kwotę 450 000 z kwoty 27 mln euro .Oczywiście nie sprawdzałem w przepisach bo jak kilku napisało podobne kwoty to liczyłem na tzw rzetelność dziennikarską (przynajmniej 1 źródła ) .
Kwota z tego co podają ma być 27 mln euro plus bonusy (więc nie liczymy z 22 mln ).Będzie tego ....ciut więcej niż podane 110 000 euro .
[/quote]
To prawda. W mediach wielokrotnie pojawiały się kompletne bzdury w sprawie podziału pieniędzy.
@Khalid Lubin się obłowi a co dopiero malutki Dzierżoniów. Mają w swojej stajni jeszcze Klimale i Jacha. Nic tylko szkolić i zarabiać.
- Edytowany
Jeżeli nie da się nie sprzedawać, to sprzedawać nie 17 latka, tylko 23 latka, żeby jeszcze zdążył się przyczynić do sukcesu sportowego, a nie tylko finansowego.
Oczywiście to o Cracovii, a nie Dzierżoniowie :D
[quote='DSS' pid='1418049' dateline='1580316390']
Ogólnie robi się ścisk przez ten durny przepis o młodzieżowcu. Piszczek i Rubio na chwilówce wydają się opcją rozsądną. Lusiusz, Rakoczy, Pestka to niezły kapitał wśród młodzieżowców, w Strózika natomiast nie nieszczególnie wierzę.
[/quote]
' W Strózika nie nieszczególnie wierzę ' to niech pan MP przestanie go niszczyć i da mu zagrać kilka razy na pozycji na której grał cały czas a nie szuka mu pozycji na boku pomocy lub tak jak w sparingach na prawej obronie , on grał cały czas jako 9 od początku swojej przygody z piłką
Strózik przede wszystkim grał w juniorach przeciwko zawodnikom słabszym od siebie fizycznie. To jest główny powód dla którego w seniorach nie idzie mu tak samo.
Alvarez wyszedł w pierwszym składzie Osnabruck na mecz ligowy przeciwko Sandhausen
Dobrze, w lutym będzie w rytmie meczowych.
[quote='Krzysiek49' pid='1418076' dateline='1580326119']
[quote='DSS' pid='1418049' dateline='1580316390']
[/quote]
' W Strózika nie nieszczególnie wierzę ' to niech pan MP przestanie go niszczyć i da mu zagrać kilka razy na pozycji na której grał cały czas a nie szuka mu pozycji na boku pomocy lub tak jak w sparingach na prawej obronie , on grał cały czas jako 9 od początku swojej przygody z piłką
[/quote]
Piszczek... Łukasz, powędrował z napadu na PO... Adrian Mierzejewski podobnie, jeszcze później... Jędrzejczyki, Kucharczyki... itp itd. Sporo tego. Ja nie rozważam czy Strózik gra na swojej pozycji, czy nie. Mówię, że mnie nie przekonuje. MP widocznie też. Nie widzę chłopaka wygryzajacego Lopeza, Vestenickiego, czy nawet Piszczka, że o Alvarezie nie pomnę... Jeśli odpali przyznam, żem zbłądził.
Krzysiek 49, nikt nie niszczy Strózika. W pewnym momencie mimo talentu (dużego, moim zdaniem) stanął w miejscu, przestał się rozwijać. W ostatnim półroczu dostawał jakieś minuty w e-klasie wyraźnie na kredyt, jest więc nonsensem mówić, że Probierz go niszczy. Dla jego kariery - a także dla nas - najlepsze byłoby wypożyczenie do 1 ligi, tak jak swego czasu Wdowiaka czy Pestki. Obaj na tym skorzystali, wrócili i wszyscy są happy.
Niestety wyraźnie odstaje.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)