Po pierwsze nie zgodzę się, że Piszczek ma zadatki na dobrego snajpera. Owszem, nie można mu odmówić ambicji i zaangażowania, ale zadatki on ma co najwyżej na przeciętnego snajpera. Bo na pewno Probierz nie przejdzie na ustawienie z dwójką napastników, bo tak się po prostu teraz nie gra w ustawieniu z 4 obrońców. Trzeba wtedy poświęcić środkowego pomocnika i przegrywa się walkę o środek pola. Chyba, że się posiada napastnika typu Cabrera, potrafiącego cofnąć się do rozegrania, ale my takiego nie posiadamy. Myślę, że z ustawieniem 3-5-2 Probierz również nie będzie kombinował. Zostaje więc gra jednym napastnikiem, wymieniłeś 4 typy takich samotnych z przodu napadziorów, Piszczek do żadnego mi nie pasuje. Może trochę do typu 1, ale ja nie widzę, żeby piłka Piszczka szukała w polu karnym. No i sam napisałeś, że w takim przypadku musielibyśmy przebudować pomoc, żeby nasz snajper dostawał więcej dobrych podań. Co do pozostałych (Vestenicky, Cecaric, Strózik) to raczej niedowiemy się jakby zaprezentowali się na pozycji nr 9, Probierz chyba ich tam nie widzi.
-
-
TRANSFERY CRACOVII (komentarze, listy życzeń, twittery itd...)
- Edytowany
Mnóstwo piłkarzy będzie do wzięcia za darmo, w sam raz na puchary np. Makuszewski, Kostewycz, Starzyński, Furman. Lista tu: https://www.transfermarkt.pl/ekstraklasa/endendevertraege/wettbewerb/PL1 . Mam nadzieję że już z kimś rozmawiamy i dopinamy. Tylko nie ogórów, tylko gości którzy zarabiają 100 tys. Bo jeszcze nie słyszałem o takim, który będzie grał za 20 albo 30k. Chyba że prezentuje poziom odpowiadający takim zarobkom. :) Oczywiście zaraz ktoś napisze że Carlitos zarabiał 8k euro, no zarabiał, tylko że jak kopnął piłke dwa razy prosto to w Legii zaśpiewał sobie odpowiednio :)
Aj, następny "płacić miliony".
To jest sprawa władz klubu, żeby zapewnić trenerowi jak najlepszych zawodników.
I tego jako kibic się domagam.
A co mnie kibica obchodzi, czy zawodnik zarabia 100 tysięcy czy milion.
Ma być prze - kot i tyle.
A najlepiej trzech :D
I jeszcze młody bramkarz z potencjałem na prze - kota do tego :D
[quote='del_piero' pid='1410558' dateline='1575887035']
Mnóstwo piłkarzy będzie do wzięcia za darmo, w sam raz na puchary np. Makuszewski, Kostewycz, Starzyński, Furman. Lista tu: https://www.transfermarkt.pl/ekstraklasa/endendevertraege/wettbewerb/PL1 . Mam nadzieję że już z kimś rozmawiamy i dopinamy. Tylko nie ogórów, tylko gości którzy zarabiają 100 tys. Bo jeszcze nie słyszałem o takim, który będzie grał za 20 albo 30k. Chyba że prezentuje poziom odpowiadający takim zarobkom. :) Oczywiście zaraz ktoś napisze że Carlitos zarabiał 8k euro, no zarabiał, tylko że jak kopnął piłke dwa razy prosto to w Legii zaśpiewał sobie odpowiednio :)
[/quote]
Transfermarkt jest nie aktualny :) przeciez Janusz Gol i Cornel Rapa przedluzyli kontrakty, wiec pewnie z wiekszoscia tych zawodmikow jest tak samo
[quote='Myroo' pid='1410573' dateline='1575890613']
[quote='del_piero' pid='1410558' dateline='1575887035']
[/quote]
Transfermarkt jest nie aktualny :) przeciez Janusz Gol i Cornel Rapa przedluzyli kontrakty, wiec pewnie z wiekszoscia tych zawodmikow jest tak samo
[/quote]
Nie wiem jak z większością, ale akurat tych których wymieniłem wygasają: [url=https://pila.naszemiasto.pl/komu-wygasaja-kontrakty-pilkarze-ekstraklasy-do-wziecia-za/ar/c2-7416960]https://pila.naszemiasto.pl/komu-wygasaja-kontrakty-pilkarze-ekstraklasy-do-wziecia-za/ar/c2-7416960[/url]
Ja mam nadzieję, że Starzyński już jest z nami chociaż po słowie. Mógłby zarabiać tyle co Gol albo lepiej bo jest młodszy a powiedzmy, że ta sama półka
Patrzac na tego Starzynskiego w Zaglebiu to jakos mnie nie przekonuje, ale juz w Cracovii Santo to mam jakies przeblyski wizjonerskie ze to bylby brakujacy element w srodku pola.
- Edytowany
[quote='mcz_' pid='1410513' dateline='1575866595']
Po pierwsze nie zgodzę się, że Piszczek ma zadatki na dobrego snajpera. Owszem, nie można mu odmówić ambicji i zaangażowania, ale zadatki on ma co najwyżej na przeciętnego snajpera.
[/quote]
Myślę, że inaczej postrzegamy "zadatki". Kiedy Piszczek do nas przychodził, chciałem sprawdzić jakim jest zawdonikiem, więc oglądnąłem jego bramki. Potem coś tam u nas strzelił. Po tych bramkach widać "zadatki". Piątek przychodząc do nas też miał tylko "zadatki" (owszem, większe niż Piszczek, ale taki zawodnik trafia się raz na ruski rok) i wyrósł na porządnego snajpera.
[quote]
[size=small]Bo na pewno Probierz nie przejdzie na ustawienie z dwójką napastników, bo tak się po prostu teraz nie gra w ustawieniu z 4 obrońców. [/size]
[/quote]
Kompletnie nie tak. Różnie się gra i to zależy od rywala i składu. To zależy od koncepcji. Ze słabszymi lepiej grać 2 napastników. Tak się powinno grać, zwłaszcza mając zawodników do tego. 4-4-2 nigdy nie stanie się przestarzałym systemem, a w naszej lidze nie ma wielu napastników, którzy nadają się do samodzielnej gry w ataku.
[quote]
[size=small]Trzeba wtedy poświęcić środkowego pomocnika i przegrywa się walkę o środek pola[/size]
[/quote]
Tylko mając kompletnych frajerów zamiast zawodników. Z reguły tak nie jest, a Twoje stwierdzenie jest raczej z gatunku science fiction. Przeciwko 2 napastników ciężej się bronić niż przed 2 DP. Poza tym 2 DP to ustawienie zarezerwowane na niektórych, silniejszych rywali. W naszej lidze jest może z 5 drużyn przeciwko którym warto tak zagrać, a na resztę lepiej wyjść 2 w ataku i zmusić ich do obrony. Zwłaszcza. że nie mamy typowego rozgrywającego jak Javi.
A kluczowe dla nas jest to, że aby przydał się napastnik, trzeba najpierw przebudować pomoc. Obecnie zamiana napastnika na lepszego nic nie da, bo stwarzamy za mało okazji. Nie miałoby to najmniejszego sensu. Za to brakuje nie jednego skrzydłowego, tylko trzech - jest jeden Wdowiak i powinien być jeszcze ktoś na 2 skrzydło (raczej lepszy niż Mati) i 2 zmienników, albo niech Mati będzie zmiennikiem, to wtedy potrzeba dwóch podstawowych skrzydłowych i jeden rezerwowy. Jeśli zaś chcemy grać 1 napastnikiem, powinniśmy dodatkowo kupić jeszcze 2 napastników bo żaden z naszych tak naprawdę nie nadaje się do samodzielnej gry na szpicy.
Jeśli Probierz nie widzi Vestenickiego, Strózika i Cecaricia w ataku to natychmiast trzeba się ich pozbyć, bo żaden dobry trener tym bardziej nie widziałby ich na skrzydle. gdzie żaden z nich się nie nadaje. W takiej sytuacji żaden z nich nie powinien w ogóle powąchać murawy.
P.S.
Starzyński jest słaby. Niby za kogo to drewno miałoby u nas wskoczyć? To chłop, który nadaje się do statycznej gry. Jeśli ma dużo miejsca to daje przyzwoite piłki, ale zwykle gra pytę. Żadnych kaleczniaków z naszej ligi. Furman dobrze kopie piłkę ale to cweLionista z krwi i kości. Pozostali nieźli zawodnicy są zbyt drodzy. Chyba, że w 1 lidze znów będzie ktoś w typie Płachety, ale o niego nawet nie powalczyliśmy i lekką ręką pozwoliliśmy Śląskowi żeby go wykupił.
Naszym głównym celem transferowym powinien być Bartosz Kapustka.Do tego jakiś prawy obrońca, skrzydłowy i napastnik (może Cabrera chicałby wrócić?).Out: Cecarić,Vestenicky,Diego i tych dwóch miglanców z Brazylii.Strózik na wypożyczenie, zastanowić się co z Rubio (może też wypożyczenie do końca sezonu).
[quote='Antoine' pid='1410597' dateline='1575905464']
Naszym głównym celem transferowym powinien być Bartosz Kapustka.Do tego jakiś prawy obrońca, skrzydłowy i napastnik (może Cabrera chicałby wrócić?).Out: Cecarić,Vestenicky,Diego i tych dwóch miglanców z Brazylii.Strózik na wypożyczenie, zastanowić się co z Rubio (może też wypożyczenie do końca sezonu).
[/quote]
A co Ty chcesz od Diego. Zagra na przyzwoitym poziomie na lewej i prawej obronie a jak potrzeba to na prawym skrzydle.
Taki gracz na ławce to znaczna wartość.
Zgadzam się z Santo, Starzyński by u nas pasował jak ulał.
- Edytowany
Odnośnie Starzyńskiego, to gdzie chcielibyście umieścić gościa z kontraktem gwiazdorskim? Zamiast Pelle? Czy Zamiast jedynego młodzieżowca w przyszłym sezonie (Lusiusz/Rakoczy)?
Priorytetem jest mocny skrzydłowy (za Cecaricia/Vestenickiego, bo obaj się nie nadają), uzupełnienie do środka (bo Janusz ma 8 żółtych kartek, a po 12 pauzuje się już 2 mecze). Liczyłem na mocnego prawego obrońcę, ale przedłużono kontrakt Rapy.
Edit: i trzeba się rozglądać za nowym lewym obrońcą (choćby przeciętniakiem), bo po odejściu Siplaka latem zostaniemy tylko z Pestką
[url=https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/pko-ekstraklasa/cracovia/pko-ekstraklasa-cracovia-jest-przygotowana-na-styczen/jkjcgy3]https://www.przegladsportowy.pl/pilka-nozna/pko-ekstraklasa/cracovia/pko-ekstraklasa-cracovia-jest-przygotowana-na-styczen/jkjcgy3[/url]
Ciekawi mnie kto odejdzie.... Czy rzeczywiście uda nam się wytransferować Bojana?
Kto jeszcze? Vestenicky? Strózik? Mihalik? Wilk? To by było na tyle....
Starzynski, a na skrzydle dalej bida. Trzeba zaczac od zalatania dziury a taka jest na skrzydlach, na srodku moze blysnac nawet Rakoczy, na skrzydlach Pik znikl i perspektyw z naszej stajni nie widac,a brakuje tam dryblera, bajeranta, osmieszacza obroncow z dobrym uderzeniem, tak zupelnie przy okazji.
[quote='Miszczu2007' pid='1410596' dateline='1575904134']
Kompletnie nie tak. Różnie się gra i to zależy od rywala i składu. To zależy od koncepcji. Ze słabszymi lepiej grać 2 napastników. Tak się powinno grać, zwłaszcza mając zawodników do tego. 4-4-2 nigdy nie stanie się przestarzałym systemem, a w naszej lidze nie ma wielu napastników, którzy nadają się do samodzielnej gry w ataku.
[/quote]
To wskaż mi zespół w naszej lidze który gra 4-4-2. W naszej lidze wygląda to tak, że tu nie ma słabszych. To liga bardzo wyrównana, gdzie każdy może wygrać z każdym. Nawet Legia w teorii najsilniejsza kadrowo nie wychodzi dwójką Kante-Niezgoda. Trenerzy najczęściej wpuszczają drugiego napastnika gdy potrzebują gonić wynik.
PS. Zgadzam się co do Twojej oceny Starzyńskiego. Dla mnie to również bardzo statyczny zawodnik.
Moim zdaniem to obecny skład został zbudowany z myślą o grze w pucharach. Niestety jak wszyscy wiemy nie udało się tego dokonać . [size=small]Niemniej jednak Prezesi zdecydowali (i chwała im za to!), że zaryzykują i utrzymają silną kadrę nawet jeśli miałoby to znacznie zwiększyć wydatki (wyjątkiem było odesłanie Dąbrowskiego). Skutki utrzymania silnego składu widzimy po wynikach Cracovii. Widać to było szczególnie na dwumeczu z Rakowem. Mamy kadrę, która znacznie przewyższa tego Beniaminka zarówno ilościowo jak i jakościowo. To oczywiście musi kosztować i nie bierze się z powietrza. Dlatego wydaje mi się, że na jakieś olbrzymie wzmocnienia (zwłaszcza ilościowe) nie ma co liczyć. Super będzie jak utrzymamy kluczowych zawodników i zrobimy jedno wartościowe wzmocnienie. I to powinno wystarczyć o walkę o podium. Cracovia Pany ::) ![/size]
Wyrównanie tej ligi polega głównie na jej słabości, a gra zawsze jednym napastnikiem to przejaw tchórzostwa trenerów, którzy boją się przegrać i bredzą, że ostatnia drużyna w tabeli jest trudnym rywalem. Oczywiście nieraz ustawienie 4-5-1 jest bardziej ofensywne od 4-4-2, bo czasem to po prostu 4-3-3 i tak często grają najlepsi - ich skrzydłowi są ustawieni tak ofensywnie, że są praktycznie bocznymi napastnikami, a do tego można zagrać z 1 DP lub typowym ŚP i dwoma OP. Tak naprawdę nie chodzi o ustawienie, bo ono powinno być dostosowane do drużyny. Jeśli idzie za tym jakość, to jeden napastnik więcej wcale nie osłabia środka, nawet jeśli ciągle gra na szpicy i nie wraca. To tylko wariant taktyczny i niektóre zespoły mają dobrą parę napastników, a inne dobrych skrzydłowych i OP. My nie mamy skrzydłowych oraz typowego środkowego napastnika nadającego się do samodzielnej gry, a nasz środek pola nie kreuje wielu sytuacji i raczej lepiej broni, a w dodatku nasi napastnicy pasują do gry w duecie i mamy ich sporo.
Legia nie ma takiego składu jak my. Kante i Niezgoda nie są zawodnikami, którzy by się dobrze uzupełniali i raczej konkurują o miejsce w składzie. Tam nie wystawia się napastników na skrzydłach, bo są skrzydłowi. Gdyby grali 2 w ataku, nie mieliby zmienników. U nas jest na odwrót. Na pozycję 1 napastnika jest kilku zawodników, którzy nie nadają się do samodzielnej gry na szpicy, nie stwarzamy im wielu sytuacji i mamy problemy na skrzydłach (4-4-2 można zagrać bez typowych skrzydłowych). Kupno kolejnego napastnika wiele by nie wniosło, gdyby zagrywano mu takie piłki jak obecnie. Typowy egzekutor w tej drużynie zwyczajnie by się marnował.
- Edytowany
Bartossus B -mylisz się .Więcej nie wydajemy .Odszedł Cabrera , Dąbrowski ,Javi wysokie kontrakty ,odszedł Danek ,wypożyczono Serafina i Kanacha .Myślę że nie dopłacamy do tego interesu kontraktując za nich Lopeza ,Pelle ,Hrosco ,Jablonsky i Rubio .
Nie wiem czy wiesz że z C +_ pula jest większa od tego sezonu o ponad 50 mln zł .Więc już ci wskazałem źródło na zakontraktowanie 3 super zawodników podnoszących poziom sportowy od razu .
Tu już było dość w Cracovii dziadowania i oszczedzania .Probierz nie jest typem minimalisty .Jestem pewny że jak miałby pykać i nie mieć realnych szans na MP i PP to z Cracovii by odszedł .
Z tego to wiadomo mają być 3-4 bardzo mocne transfery by realnie bić się o MP .Co do kasy na tych nowych mają być generalnie za free lub niewielką kase jak kontrakt mu się będzie kończył latem ale wysokie kontrakty i bardzo dobrzy piłkarze wyszukani z dużym wyprzedzeniem .Probierz oprócz tego że jest doskonałym trenerem jest też równie skutecznym menagerem .Oczywiście trzeba się liczyć z odejściami .Mowi się o wypożyczeniu Cecarica i odejściu Vestenickiego .
Robi się wtedy miejsce na 2 skrzydłowych .Co do Starzyńskiego raczej nie dla nas .Nie będziemy się licytowac z Lechią to raz a dwa Probierz lubi zawodników pracujących w ofensywie i defensywie .Tu Stażyński trochę odstaje nie jest to typ pracusia .
Osobiście jak miałbym od Santa ten milion euro to położył bym 400-=500 tyś euro na stół za Bohara z Lubina .To jest absolutny top ligi na skrzydle i to co sezon .Powalczył bym o Felixa z Piasta też go bronią liczby .
W przypadku fiaska obydwu Kristopher Vida z Dac wart jest podobnych pieniędzy co za Bohara .
- Edytowany
Potter. 3-4 mocne transfery powiadasz ? Chyba Ci Święty Mikołaj zawrócił w głowie :P . Po co nam to ?!
Jeden dobry skrzydłowy przyjdzie i będzie git. Czas pokaże kto miał rację. Szczerze mówiąc jestem zachwycony Probierzem i tym jak skutecznie wprowadza młodych Polaków. To jest kierunek który jest przyszłością Cracovii. Etap budowy zespołu się skończył. Teraz jest czas stabilizacji i zwycięstw. Zwycięskiej drużyny się nie zmienia a lepsze jest wrogiem dobrego :rolleyes: .
- Edytowany
Zwycięskiej drużyny się nie zmienia ...
Przychodzi jakaś Majorka, Genoa czy inne Lestery i mówią sprawdzam.
Nie jest przypadkiem że akurat przedłużyliśmy kontrakty z "wiekowymi" zawodnikami. Polska liga to permanentny stan budowania, kto ma lepszego Boba Budowniczego (i kasę) ten rzondzi!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (4 użytkowników)
Goście (4)