Leszeczku... co też Ty opowiadasz? W procesie karnym nie ma przewlekłości? Na co dzień masz do czynienia z procesem karnym? Z ciekawości pytam...
-
-
PIS wszystkiemu czyli...........
ian thorpe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Leszeczku, zostawmy komentowanie zasadności postępowania Dudy mądrzejszym.
No to może pozostaw to samemu Andrzejowi Dudzie
[url=http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,19228100,ulaskawia-sie-osoby-uznane-przez-sady-za-winne-akt-laski-nie.html]poseł Andrzej Duda o prawie łaski - klik[/url]
I jak to nazwać. Koniunkturalizm? Hipokryzja? Czy dymanie baranów?
Proponuję by partia pana Kaczyńskiego zmieniła nazwę na "Nasza Sprawiedliwość" bo z prawem to nie ma nic wspólnego. Chyba, że Pan Kaczyński uważa "prawo to ja"
rmszarze, może porównuję z sądami cywilnymi. Ale odpowiedz sobie na pytanie: jaką część winy za przypadki przewlekania procesów karnych ponosi taktyka na przeciąganie przyjmowana przez obronę? Jak w słynnej sprawie #uwolnić Maćka.
Leszeczku, w sprawie Dobrowolskiego obrona przeciągała proces? Noooooo... po bandzie jechałeś wcześniej, ale teraz fruwasz pod dachem lodowiska.
Pewnie jeszcze z winy obrońców areszt wydobywczy na zeznaniach z dupy był opierany.
Cos o Lisie ;) ;)
[img]http://img.wiocha.pl/images/c/d/cdff88b6f9f151f5a24130cd5f989ffc.jpg[/img]
Sprawy nie badałem, ale taką opinię słyszałem w radio z ust bodajże rzecznika sądu.
Ty zapewne wiesz lepiej, ale może też jednostronnie, a nie, przepraszam, Ty wiesz wszystko najlepiej i tylko z obiektywnych źródeł. Nie mam zamiaru się sprzeczać na temat, który nie jest mi bliski, nie będę odpowiadał.
leszeczek Napisał(a):
> Sprawy nie badałem, ale taką opinię słyszałem
> w radio z ust bodajże rzecznika sądu.
> Ty zapewne wiesz lepiej, ale może też
> jednostronnie, a nie, przepraszam, Ty wiesz
> wszystko najlepiej i tylko z obiektywnych
> źródeł. Nie mam zamiaru się sprzeczać na
> temat, który nie jest mi bliski, nie będę
> odpowiadał.
To wiadomo, że ja wiem wszystko najlepiej. No ale interesujące, że reagujesz agresywnie i ad personam.
Serio uważasz, że obrońca człowieka osadzonego w areszcie CELOWO przeciąga proces, gdy jego klient siedzi na podstawie lipnego zeznania? Tak z ręką na sercu? Naprawdę tak uważasz? Za odpowiedź wystarczy mi proste: tak lub nie.
Nalegam na odpowiedź. Rejterada po puszczeniu takiego bąka kiepsko wygląda.
Tak.
Dziękuję za odpowiedź. Nie mam więcej pytań.
Klasyczne samozaoranie, myślałem, że na tym forum tylko Santo brnie :D
O, kolega Aston piszę, a chciał do 29 listopada bana(:D
Tylko na podforum piłkarskim, wyraźnie to zaznaczyłem ;)
Sorki.
na tym forum tylko Aston nie brnie ale to dlatego, że na niczym się nie zna (:D
Owszem, aczkolwiek ja jestem świadom swych niedoskonałości ;)
PiS chce postawić Donalda Tuska przed Trybunałem Stanu: http://prostozmostu.net/swiat/pis-chce-postawic-donalda-tuska-przed-trybunalem-stanu
Niech stawiają.
Pianę trzeba bić, jak 500 zł na dziecko się opóźni i prawdopodobnie nie obejmie wszystkich, a kwoty wolnej od podatku nie zdąży się podnieść.
zacytuję klasyka: "Ja wiedziałem, że tak będzie, aha, aha"
Co tam obietnice wyborcze, jak katastrofa smoleńska nie wyjaśniona:)
Nie pamiętam na forum takiego samobója jak ten w wykonaniu Leszeczka.
Leszeczek w dzieciństwie na złość babci odmrażałeś sobie uszy ? Skoro uważasz, że Maciek na złość sądowi w celu przewlekłości postępowania przedłużał swój pobyt w areszcie do trzech lat to kto wie :D
PiS niczego nie nauczył się przez 8 lat bycia w opozycji, sami dostarczają amunicji oponentom.
Sprawa z Kamińskim - kolesiostwo, prowizorka, naruszenie przepisów i zero transparentności działań kancelarii prezydenta.
Ustawa o TK - skandaliczna.
Na razie po paru miesiącach urzędowania bliżej do TS Dudzie niż Tuskowi.
perwersyjną przyjemność sprawia mi oglądanie, jak tzw. "dziennikarze niepokorni" stają się propagandystami obozu władzy.
23-latka w gabinecie Tuska (czy tam Szczurka, już nie pamiętam): "Jest jednak w Polsce praca dla młodych... z PO", i podkreślenie w tytule, że bez studiów.
20-latek asystentem (doradcą?) Macierewicza? "Macierewicz stawia na młodych. 20-letni student został doradcą w MON".
(to organ Karnowskich).
albo: [i]Prezydent poleciał do Chin w koszulce znanej patriotycznej marki. "Brawo panie prezydencie"[/i] - to republika relacjonuje wpisy internautów. jak ktoś ma dystans, to beka taka sama, jak z GW.
i tak to bedzie postępowało. teraz jeszcze pamięć o kompromitacji PO i wspierających ją dziennikarzy-propagandystów jest świeża, ale zacznie zanikać. na razie tzw. "salon" wydurnia sie niemiłosiernie, i naduzywane słowo "histeria" teraz jest chyba na miejscu. ale to minie, albo przycichnie i zejdzie na drugi plan, bo na pierwszy wejdą zadania rządu. i głupio będzie patrzeć na ręce opozycji - ale obecnie to własnie robi propisowska część sceny medialnej.
natomiast z czasem i nieuchronnymi błędami rządu czy naturalnymi w polityce konfliktami, "narracja" dziennikarzy pro-PiS zapewne stanie się albo propagandą sukcesu, albo właźidupstwem z najlepszych czasów Karnowskiego piszącego o "kanclerzu JK". argument "PO nie lepsza" się zużyje, szczególnie jeśtli to Petru zagospodaruje rząd dusz wśród lemingów. pozostanie ostatnia linia obrony: decyzje dobre, tylko komunikacja słaba. przy czym widziałem to już u umiarkowanej frakcji pro-PiS (czy anty-PO) już po decyzji Dudy o ułaskawieniu MK. szybko.
"Krzywdy powinno się wyrządzać wszystkie naraz, aby krócej doznawane, mniej tym samym krzywdziły, natomiast dobrodziejstwa świadczyć trzeba po trosze, aby lepiej smakowały" - tak radził Machiavelli. jeśli PiS rozumie "Księcia", to niebawem się uspokoi i zacznie wygaszać konflikty. tyle, że po pierwsze trudno powiedzieć, czy za jakiś kwartał wrzuca na luz, a po drugie - czekają ich trudne sprawy, jak górnictwo, stan budżetu, itp. wydaje mi się jednak, ze obrali kurs na 4 lata rzadzenia. nawet nie dlatego, że chca wkurwić część społeczeństwa, tylko dlatego, że są słabsi od PO Tuska pod względem sprawowania władzy. tzn. jeśli chodzi o władzę partyjną czy instytucjonalną, to Kaczyński nie ma sobie równych. ale tu jeszcze trzeba sprawnie zarządzać emocjami społeczeństwa. a tutaj PiS nie ma swojego Ostachowicza.
ja zacytuję klasyka: ułaskawił to ułaskawił! na ch..j drążyć temat? ;)
dzisiaj się zastanawiałem czy akt łaski dla prawomocnie skazanego anuluje jego winę czy nie - czy czym innym jest ułaskawienie od uniewinnienia, czy też to są 2 osobne kwestie?
Dementor Napisał(a):
> ja zacytuję klasyka: ułaskawił to ułaskawił!
> na ch..j drążyć temat? ;)
>
> dzisiaj się zastanawiałem czy akt łaski dla
> prawomocnie skazanego anuluje jego winę czy nie -
> czy czym innym jest ułaskawienie od
> uniewinnienia, czy też to są 2 osobne kwestie?
"Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa winy skazanego" - głosi strona prezydenta, także po szybkich korektach nanoszonych nocą po ogłoszeniu decyzji Dudy.
a Newsweek donosi, że Kamiński po ułaskawieniu wycofał apelację. czyli na chłopski rozum uprawomocnił się wyrok pierwszej instancji, który uznawał Kamińskiego winnymi i skazywał na absurdalnie wysoki wyrok. ułaskawienie dotyczy "tylko" tego, że teraz MK nie idzie za kraty i moze zajmowac stanowiska w administracji.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)