Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Prezydent Andrzej Duda

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 06.08.2015 o 11:25
      Ostatnia aktywność 13.06.2017 o 08:22
      67806 wyświetleń
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 01.06.2017 o 20:02
      Post #1247448 01.06.2017 20:02
    • Edytowany
    [quote='cichociemny' pid='1247278' dateline='1496297141'] Ian, własnie w tym problem, że NIE ZOSTAŁ PRAWOMOCNIE skazany. Zostały wydany wyrok, który się nie uprawomocnił. Rozumiem o co Ci chodzi, że gdyby się nie odwoływał, to wyrok by się uprawomocnił i nie było by problemu. Tu masz rację, tylko właśnie dlatego, że wyrok się NIE UPRAWOMOCNIŁ, PAD narobił bigosu. Jako prawnik wiedział pewnie, że narobi w systemie prawnym gnoju. Czy więc zrobił to, by później w mętnej  wodzie lepiej pływać? Piszesz "bigos to woda na młyn adwokatów, prawników wszelkiej maści", czy więc rolą prezydenta jest warzenie bigosu? [/quote] ale gdzie Ci pisze, w którym momencie może nastąpić akt łaski ? Konstytucja NIC na ten temat nie mówi, po prostu Prezydent ma takie prerogatywy. Jeżeli coś nie jest zabronione, jest dopuszczone, stara zasada. Nie, to nie Prezydent narobił bigosu, bo fajnie politycznie to brzmi ( Prezydent złamał Konstytucję, dzisiaj krzyczała GW) . Po prostu niektóre zapisy są tak "rozmyte", że  dopuszczają interpretację prawa,  w wyniku czego jest różne  postępowanie. Prawnicy to wykorzystują, jest to dla mnie oczywiste. Dlaczego by mieli z tego nie korzystać. Dzisiaj Dudę wsparli inni prawnicy. Jak widać, nie ma jednoznacznego zdania i my na forum tego też nie rozstrzygniemy. Przeczytałem opinię w SE z którą się zgadzam Sąd Najwyższy uznał, że prezydenckie prawo łaski może być stosowane tylko wobec osób prawomocnie skazanych. Co z tego wynika w praktyce? Nic. Tak naprawdę nic z tego nie wynika oprócz złego wrażenia. A wyłącznie od preferencji wyborczych wynikać będzie, czy złe wrażenie zrobili sędziowie Sądu Najwyższego (to na zwolennikach PiS), czy też prezydent Andrzej Duda (to na przeciwnikach PiS). W 2015 roku dzisiejszy minister koordynator służb specjalnych Mariusz Kamiński razem z innymi funkcjonariuszami CBA został skazany na karę więzienia za przekroczenie uprawnień przy ściganiu przestępstw związanych z tak zwaną aferą gruntową. Wyrok uznawany przez PiS jako skandalicznie polityczny nie uprawomocnił się, bo kilka miesięcy później prezydent Duda zastosował wobec funkcjonariuszy prawo łaski.Prawo to wynika bezpośrednio z konstytucji, której artykuł 139 mówi: "Prezydent Rzeczpospolitej stosuje prawo łaski. Prawa łaski nie stosuje się wobec osób skazanych przez Trybunał Stanu". I tyle. Nic więcej. Nie ma ani słowa, czy te osoby muszą być skazane prawomocnie, czy nie. Ani słowa. Od interpretowania konstytucji jest Trybunał Konstytucyjny, nie Sąd Najwyższy, ale ten sąd właśnie wczoraj to zrobił. Mógł powiedzieć, że się tym nie zajmuje, bo to wyłączne kompetencje Trybunału, ale zrobił inaczej. Ograniczył konstytucyjne uprawnienia prezydenta (nie wiadomo na jakiej podstawie), uznając, że nie wolno było mu tego zrobić. Nie wiadomo, dlaczego Sąd Najwyższy wtrąca się w konstytucję i w to, co prezydentowi wolno, a czego nie wolno. Nie jest dla nikogo tajemnicą, że między częścią środowiska prawniczego a prezydentem i PiS trwa konflikt o przyszły kształt sądownictwa w Polsce, więc uchwała SN może być postrzegana właśnie jako odsłona tego konfliktu, jako wytworzenie wrażenia, że prezydent podejmuje niekompetentne decyzje, które sąd musi prostować. Tymczasem w praktyce uchwała sądu sprawić może, że w najgorszym dla Mariusza Kamińskiego wypadku wyrok się uprawomocni. Wtedy Kamiński zostanie ułaskawiony. I tyle. Wczorajsze wywody sędziów mogą być postrzegane jako iluzoryczne pokazywanie siły. Praktycznego znaczenia nie mają żadnego. Dobra wizyta Dudy w Gruzji, wiele deklaracji wobec tego państwa. Wszyscy chcą Gruzję w NATO, natomiast okupacja pewnych terenów przez Rosję, na to nie pozwala. Poniekąd, Gruzja jest w trakcie wojny.
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 01.06.2017 o 21:01
      Post #1247462 01.06.2017 21:01
    • Edytowany
    Podstawowy problem, którego nie widzą niektórzy wyznawcy, polega na tym, że w przypadku hipotetycznego śledztwa prokuratury ws. Małeckiego, który handlowałby dziwkami i koksem, prezydent będzie mógł go uniewinnić bez prawomocnego wyroku sądu. Przypuśćmy, że lubią się z Małeckim (tłumaczę łopatologicznie) i w trakcie zbierania materiału dowodowego przez prokuraturę ten zostaje obdarowany "prawem łaski". Widzicie tu ciągłość dedukcji? Bo ja nie. A.W.B. Wam przybliżył tą kwestię w cytowanym wczoraj poście. Następstwem złamania prawa jest kara, a ktoś ukarany i skazany PRAWOMOCNYM wyrokiem może liczyć na prawo łaski. Dodatkowo fanom partii, która ma oksymoron w nazwie proponuję zapoznać się z upchniętym do szuflady pisowskim projektem Ustawy Zasadniczej z 2010 r. Są tam m.in. takie kwiatuszki: "Sędzia którego dotychczasowe postępowanie świadczy o niezdolności lub braku woli rzetelnego sprawowania urzędu, może zostać złożony z urzędu przez Prezydenta RP na wniosek Rady ds. Sądownictwa w uchwale podjętej większością 3/5 głosów ustawowej liczby członków po przeprowadzeniu postępowania z udziałem osoby, której akt dotyczy. Akt Prezydenta RP nie podlega zaskarżeniu". Układa się łamigłówka? Miałem okazję rozmawiać ostatnio z panią prof. Marta Romańską.Wniosek - sądownictwa nie naprawi się przez rozpętanie nagonki na III władzę, tylko merytorycznie i z poszanowaniem obowiązujących reguł. Wiecie jak ten czarny PR zapisze się w głowach gości mniej wykształconych? Przyjdzie na rozprawę i za  każdą sprawę, którą przegrał będzie obwiniał sąd, bo to "złodzieje, ubeki, kasta". Jak chcecie budować (ja tam wiem, że nie chcecie, bo Wam się marzy totalitaryzm i zamordyzm) państwo, w którym obywatel będzie miał takie "zaufanie" do sądów? P.S. Jedyny plus, że na naszym Forum nagle pojawiło się wielu konstytucjonalistów, specjalizujących się w komentarzach do interpretacji UZ. Szkoda, że nie uaktywnialiście się wcześniej, kiedy Konstytucja była gwałcona przez paru śmiesznych panów, którym się wydaje, że wprowadzą u nas drugą Białoruś.
    • cichociemny

254
      244
    • 01.06.2017 o 21:39
      Post #1247479 01.06.2017 21:39
    Ian, to odpowiedz mi proszę na pytanie, które postawiłem ostatnio. Czy prezydent ma prawo zastosować akt abolicji indywidualnej wobec osoby postawionej przed Trybunałem stanu, zanim ta osoba zostanie przez Trybunał Stanu skazana. Bo literalnie w konstytucji jest "Prawa łaski nie stosuje się wobec osób [b]skazanych[/b] przez Trybunał Stanu". Co z nieskazanymi? Czy z tego zapisu nie należy wyciągnąć wniosku, że prawo łaski stosuje się wobec osób skazanych? Osoba z nieprawomocnym wyrokiem nie jest skazana. Co to jest za pomysł powoływać się na opinie jakichś prawników, jeśli jest czarno na białym opinia Sądu Najwyższego. To jest zwyczajne rozmywanie prawa. Jest to stawianie opinii ad hoc i intencjonalnie dobranego towarzystwa na przeciw najwyższego konstytucyjnego organu władzy sądowniczej. To jest zwyczajne rozmywanie prawa. Komu na tym zależy? Wraca podstawowy zarzut jaki mam wobec PiS, który niweluje wszelkie pozytywne rzeczy, których obecnie rządzący dokonują. Partia ta, krok po kroku, wbrew konstytucji, wbrew przyjętym standardom demokratycznym dokonuje demolki państwa.
    • dejan

734
      678
    • 01.06.2017 o 21:51
      Post #1247487 01.06.2017 21:51
    [quote='cichociemny' pid='1247479' dateline='1496345941'] Partia ta, krok po kroku, wbrew konstytucji, wbrew przyjętym standardom demokratycznym dokonuje demolki państwa. [/quote] Demolka państwa jest jedynie skutkiem ubocznym walki z 32 tysiącami ubeków ;) Tak na marginesie bardzo ciekawi mnie jak bardzo pokrewnym wykształceniem do prawniczego mogą pochwalić się pisowskie trolle,które nagle tak dużo do powiedzenia mają na temat obowiązującego prawa. Aha, zapomniałem: ctrl+V, a później tylko wystawienie rachunku na koniec miesiąca i przelewik na konto od Sz.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 01.06.2017 o 23:56
      Post #1247512 01.06.2017 23:56
    ale co Ty mnie pytasz ? To może ja zapytam, na jakiej podstawie siódemka weszła w ocenę kompetencji konstytucyjnych Prezydenta. Po drugie, dlaczego ogranicza się uprawnienia Prezydenta, gdy nie ma nic o ograniczeniach poza TS. W tej sprawie wypowiedzieli się nie jacyś tam podwórkowi prawnicy, tylko autorytety. Nie wchodź Cichociemny w dywagacje co by było, gdyby było. Jest Kamiński i jego sprawa. Kamiński ZOSTAŁ SKAZANY czyli Sąd uznał go winnym. Wyrok się tylko nie uprawomocnił. Oskarżał go prok. Bogusław Olewiński, TW SB ps. MARIAN, pozyskany 30.04.1985. "Pozyskany na zasadzie współodpowiedzialności za ład, porządek i bezpieczeństwo publiczne" - ppor. J. Tarnawski z Wydz. III SB w Rzeszowie. Nie będę się kopał , bo na ten temat wypowiadają się mózgi, a nasza wymiana zdań wygląda jak zdanie krawca i piekarza o programach kosmicznych. Ja odpuszczam Dla mnie to całe zamieszanie wygląda na mocowanie się pomiędzy stronami, dotyczącymi przyszłej Konstytucji i tej całej reformy którą PIS chce wprowadzić. Po prostu pewne ośrodki pokazują siłę. tutaj ci , co poszli po linii Prezydenckiej http://www.prezydent.pl/kancelaria/dzialalnosc-kancelarii/art,49,lista-publikacji-w-ktorych-wskazywano-na-mozliwosc-stosowania-przez-prezydenta-rp-prawa-laski-w-postaci-indywidualnej-abolicji.html A co do autorytetu SN to mam taki, jak do tych mielonych z SA w Krakowie. Koniec z mojej strony w tym temacie.
    • craco8878

1.5K
      1.1K
    • 02.06.2017 o 00:04
      Post #1247514 02.06.2017 00:04
    • Edytowany
    Ja pier.... No nic, nic nie jest w stanie ich do niczego przekonac. Nikt nam nie powie ze czarne jest czarne....
    • cichociemny, DiegoKSC oraz bartoloksc lubią to.
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 02.06.2017 o 06:40
      Post #1247523 02.06.2017 06:40
    Spoko-kiedys przestanie byc prezydentem , a wtedy Trybunal Stanu czeka.
    • hank lubi to.
    • cichociemny

254
      244
    • 02.06.2017 o 08:18
      Post #1247545 02.06.2017 08:18
    [quote='craco8878' pid='1247514' dateline='1496354695'] Ja pier.... No nic, nic nie jest w stanie ich do niczego przekonac. Nikt nam nie powie ze czarne jest czarne.... P.S. Jest napisane. [/quote] Dokładnie craco, nic ich do niczego nie przekona. Jak argumenty są przeciw ty wywlekają jakąś ubecka przeszłość. Samozwańcze autorytety przeciw instytucjom państwa! Sąd najwyższy to jakaś "siódemka"! Czy ktokolwiek sobie wyobraża, że gdyby [size=small]w USA[/size][size=small] Sąd Najwyższy  wydał jakąś opinię, to Prezydent zebrałby grono prawników (nawet z Harvardu czy Princeton ) którzy by mu powiedzieli, że SN nie ma racji? Rewolucja pełną gębą![/size] [size=small]"To może ja zapytam, na jakiej podstawie siódemka weszła w ocenę kompetencji konstytucyjnych Prezydenta" Sąd Najwyższy :[/size] [size=small]"Z kompetencji Sądu Najwyższego:[/size] [list=1] [color=#222222][size=small][*]podejmowanie uchwał rozstrzygających zagadnienia prawne – zgodnie z art. 39817 § 1 [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Kodeks_post%C4%99powania_cywilnego][color=#0b0080]Kodeksu postępowania cywilnego[/color][/url] – jeżeli przy rozpatrywaniu [url=https://pl.wikipedia.org/wiki/Skarga_kasacyjna_(polskie_post%C4%99powanie_cywilne)][color=#0b0080]skargi kasacyjnej[/color][/url] wyłoni się zagadnienie prawne budzące poważne wątpliwości, wówczas Sąd Najwyższy może odroczyć wydanie orzeczenia i przekazać sprawę do rozstrzygnięcia powiększonemu składowi tego sądu. Uchwały interpretacyjne Sądu Najwyższego nie mają waloru powszechnego obowiązywania – jeśli nie uzyskały rangi zasady prawnej, to formalnie wiążą tylko w sprawie, w związku z którą zostały podjęte. [/size][/color][/list]
    • craco8878, DiegoKSC, Geopijatyk-Fan Oderki oraz 3 innych osób lubią to.
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 02.06.2017 o 12:31
      Post #1247615 02.06.2017 12:31
    Prof. Waltoś o manipulacji Kancelarii Prezydenta: "Prawdopodobnie znalazłem się na tej liście, bo we wszystkich wydaniach zajmowałem stanowisko, że abolicja w formie prawa łaski nie jest wykluczona w świetle konstytucji. Problem polega na tym i tu kancelaria dopuściła się pewnej manipulacji, pominięto zdanie kolejne. Mianowicie, że była praktyka konstytucyjna, polegająca na tym, że nigdy prezydent nie stosował abolicji w postaci prawa łaski, dlatego ze byłoby to ingerencją w wymiar sprawiedliwości" - mówił w TVN24 Waltoś. https://wiadomosci.wp.pl/13-prawnikow-mialo-poprzec-decyzje-dudy-lista-zaczyna-sie-kurczyc-6129239110719105a
    • hank lubi to.
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 02.06.2017 o 13:54
      Post #1247647 02.06.2017 13:54
    • Edytowany
    Ale beka. Pismo sprzed 2 tygodni. KPRP pisze emerytowi, że prawo łaski przysługuje tylko skazanym prawomocnym wyrokiem sądowym (karnym). K.O. Adrianek zaorany :D [img]https://pbs.twimg.com/media/Clo4ChvWEAAAT1E.jpg:large[/img]
    • hank, stary kibol oraz leszeczek lubią to.
    • cichociemny

254
      244
    • 02.06.2017 o 15:02
      Post #1247663 02.06.2017 15:02
    • Edytowany
    Nie tylko Waltoś uważa, że ludzie PADa niesłusznie powołują się na jego nazwisko: Były I prezes Sądu Najwyższego prof. Lech Gardocki umieszczenie swojego nazwiska na liście nazywa w rozmowie z TVN24 "nieporozumieniem". "W swoim podręczniku "Prawo karne" wyjaśniam studentom, co to znaczy ułaskawienie i między innymi przytaczam pogląd, który jest reprezentowany w doktrynie procesu karnego o tym, że to może być również abolicja indywidualna. I to tyle. Nie wyrażałem tego nigdy jako własnego poglądu, więc znalezienie się na tej liście jest chyba nieporozumieniem" - powiedział prof. Gardocki. Z kolei prof. Stanisław Waltoś zarzuca Kancelarii Prezydenta dopuszczenie się manipulacji. "Ktoś mi mówił o tym, jakoby jestem zwolennikiem abolicji indywidualnej, a to jest absolutna nieprawda" Czytaj więcej na http://fakty.interia.pl/polska/news-dwaj-prawnicy-zarzucaja-manipulacje-kancelarii-prezydenta,nId,2401069#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
    • DiegoKSC lubi to.
    • gentlemen

4.6K
      355
    • 02.06.2017 o 15:48
      Post #1247671 02.06.2017 15:48
    No to Duda złamał w końcu konstytucję, czy dotychczasową praktykę? Sorry za głupie pytanie, ale prawnikiem nie jestem i ta dyskusja branżowa w mediach publicznych trochę mnie śmieszy, trochę smuci, trochę irytuje. Dobrze, ze jestem inżynierem i mało kto (poza dziadkami pod budownictwa góralsko-ludowego) uzurpuje sobie prawo do dyskusji merytorycznych. PS Samozaoranie Kancelarii Prezydenta wygląda porażająco. Aczkolwiek z chęcią bym poznał szerszy kontekst tej konkretnej sprawy.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 02.06.2017 o 17:56
      Post #1247710 02.06.2017 17:56
    nie złamał Konstytucji, po prostu wg SN ta decyzja nie ma mocy ze tak powiem prawnej. Czyli jest nieważna. Natomiast śmieszą mnie potwornie te wszystkie tłumaczenia Gardockego czy Waldosia, zaprzeczające samym sobie. Jednym słowem, dopóki był inny Prezydent niż Duda, tłumaczenie jego uprawnienia było inne. KASTA - słowo klucz. Była wojna o TK teraz wojuje opozycja SN. Tam był Rzepliński tutaj jest Gerstorf - tak naprawdę, to wkrótce chyba 22 czerwca TK da głos, czy została zgodnie z prawem wybrana na to stanowisko. Tak by np. przypomnieć http://3obieg.pl/skandal-sledztwo-o-korupcje-w-sprawie-pierwszej-prezes-sadu-najwyzszego Gra się toczy o znacznie grubsze rzeczy, niż sprawa Kamińskiego. A tutaj przykłady tych profesorów, którzy teraz sami sobie zaprzeczają [img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18870816_1573781039359840_2098940840_n.jpg?oh=cae470a040a2b567c5c771a94f283976&oe=5933520F[/img] . [img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t35.0-12/18870623_1573781739359770_1097980769_o.jpg?oh=b885b2a2fe424893bcb2fb73d9c0bc86&oe=593389D7[/img] powyższy tekst z podręcznika dotyczy wykładni Gardockiego, ważne są słowa, że nigdy do tej pory Prezydent w ten sposób nie zadziałał, ale....Duda zadziałał, więc jest "problem". Kasta próbuje walczyć a przecież sami jasno formułowali zdania. [img]https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/18871602_1573788269359117_1238985914_n.jpg?oh=5dfab5699c35535da0761dedc6b5ce08&oe=59348AD0[/img] To, ze teraz tak zmieniają zdanie, nie świadczy ze bronią prawa, tylko że walczą z Dudą. Powtarzam, była wojna o TK jest o sądownictwo, zmiany w KRS, zmiany w SN itd. Sorki, ale oni nie stoją ponad prawem, a ich wielokrotna kompromitacja w orzekaniu wobec nawet samych siebie, pokazuje że zmiany są konieczne. Nawet ten sprzeciw wobec oświadczeń majątkowych. Nawet to utrącenie kasty komorniczej, którzy byli państwem w państwie. Wiadomo, dla totalnej opozycji oraz ich wyznawców, ta sprawa jest oczywistym powodem do napierdalanki. Walec jednak "prasuje" przy krzykach i protestach poszczególnych grup. Nie wnikam nawet kto ma rację, pokazuję tylko jak oni "Kasta" funkcjonuje na podstawie ich samych słów. Kompromitacja.
    • cichociemny

254
      244
    • 02.06.2017 o 18:03
      Post #1247711 02.06.2017 18:03
    • Edytowany
    Ian ja odpowiedziałem na Twoje pytanie Ty na moje nie. Powtarzam. Czy PAD będzie mógł zastosować abolicję indywidualną jeśli przyszły parlament postawi Beatę Sz. przed Trybunałem Stanu? Przed wydaniem wyroku oczywiście, bo wtedy wiadomo (mam nadzieję) że nie. I czy jeśli w jednym zdaniu tego samego paragrafu konstytucji jest zapis o "Wyroku" nie wydaje się logiczne, że w poprzednim też chodziło o skazanych? Co do wpisu Diego - wniosek prosty. Wnioskodawca nie był działaczem PiS;)
    • DiegoKSC lubi to.
    • MułaOma

347
      61
    • 02.06.2017 o 18:09
      Post #1247715 02.06.2017 18:09
    Profesor, który sam się cenzuruje w obawie przed powoływaniem się na jego podręcznik, kuriozum w efekcie poprawności i presji środowiska prawniczego? Swoją drogą, to całkiem dobry podręcznik z prawa karnego https://warszawskagazeta.pl/kraj/item/4855-miter-czy-prof-gardocki-zabrania-dzis-cytowac-swoj-podrecznik-z-prawa-tylko-dlatego-ze-zrobil-to-prezydent-z-pis
    • ian thorpe lubi to.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 02.06.2017 o 18:14
      Post #1247716 02.06.2017 18:14
    a ja Ci odpowiadam, że w spawie Kamińskiego różne głowy różnie mówią. Jeżeli jesteś WYBITNYM KONSTYTUCJONALISTĄ, PRAWNIKIEM W ZAKRESIE tym o co się toczy spór, to daj głos w mediach. Szary człowiek, już ma wyrąbane na spór. Wie za to, ze tam siedzą "złodzieje". Przyszły Parlament nie postawi BSz pod TK tak samo jak nie postawi Dudy. Tak samo, jak pod TS nie postawią Pisiory Tuska, Kopacz i innych. To jest polityka, strachy na lachy. Jeżeli będą odpowiadać, to z KK. Nie będę się zastanawiał nad czymś, co prawdopodobnie nie nastąpi. artykuł mówi, że prawa łaski nie stosuje się wobec skazanych przez TS. Póki co, Kamiński taką osobą nie jest. A Duda jeżeli tylko nie ukradnie miliona, ma jeszcze ok. 8 lat fotela.
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 02.06.2017 o 18:31
      Post #1247722 02.06.2017 18:31
    • Edytowany
    Muła tudzież mule, idąc Twoją drogą dedukcji, że profesor sam sie cenzuruje, pójdźmy dalej. Profesor wqrwil się, że muły spod znaku pis, cenzurują i interpretują wybiórczo jego publikacje. "Kancelaria Prezydenta nie podważa uchwał Sądu Najwyższego, które spełniają konstytucyjny wymóg mówiący o tym, że organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa - wiem, ze nie ogarniasz mule tego słownictwa, bo jesteś tępym Janem, który uzurpuje sobie prawo do zabierania głosu w materii, której nie polizał nawet napletem - ale to właśnie wystąpienie imć Łapińskiego powoduje, że wiemy, iż jesteś małym propagandowym szczurem.. Te słowa są wybitnym przykładem , w jaki sposób władza zamierza traktować PRAWO.
    • DiegoKSC

5.1K
      6.6K
    • 02.06.2017 o 18:43
      Post #1247728 02.06.2017 18:43
    • Edytowany
    Może któryś mędrzec/pisowski konstytucjonalista odniesie się do odpowiedzi KPRP na wniosek tego emeryta/rencisty? Nie? Przecież to, czy akt łaski obejmuje przestępstwa/wyktoczenia z KK czy KC jest nieważne. Ważne są dwa słowa: [b]"prawomocnych wyrokach"[/b]. Tu jest dictum acerbum tematu.
    • stary kibol, craco8878 oraz cichociemny lubią to.
    • szaleniec

4.1K
      4.6K
    • 02.06.2017 o 19:49
      Post #1247750 02.06.2017 19:49
    Co tam wszyscy profesorowie prawa Ian zna sie lepiej ;) i jak tu żyć bez forum
    • cichociemny oraz DiegoKSC lubią to.
    • 10*REVENATOR*

8.5K
      811
    • 02.06.2017 o 19:55
      Post #1247751 02.06.2017 19:55
    • Edytowany
    [quote='szaleniec' pid='1247523' dateline='1496378450'] Spoko-kiedys przestanie byc prezydentem , a wtedy Trybunal Stanu czeka. [/quote] co wierzysz ze SB-cja znowu dorwie się do koryt z powrtotem (32 tyś!!!)?na to nie ma szans!!
    • ian thorpe lubi to.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)

Goście (3)
    • Główna
    • Działy i kategorie