Akurat muszę zgodzić się z Dorwasem, nie żeby mi się jakoś chciało rzygać, ale na spokojnie i na trzeźwo, nie widzę sensu zmiany trenera. OK, w tym sezonie zagramy o utrzymanie. Kilku kluczowych zawodników straciło formę, dwóch więcej niż kluczowych odeszło. Do tego nieopierzeni taktycznie, choć obiecujący napastnicy, którzy prokurują dziecinne straty przy 1-bramkowym prowadzeniu i endemiczny problem z obroną, który miał zostać rozwiązany przez transfery, ale nie został (kontuzja Malarczyka, etc.).
Zieliński zapętlił się teraz we własne sznurówki, źle ustawia zespół taktycznie i stawia na pechowców, ale udowodnił też, że potrafi z tymi zawodnikami osiągnąć bardzo dobre wyniki, jest jednak problem z ustabilizowaniem formy i z słabą psychiką kilku graczy. Naprawdę nie widzę sensu w zmianie trenera.
-
-
Giełda trenerów - odsłona kolejna.
- Edytowany
[quote='docent' pid='1203853' dateline='1480972581']
Akurat muszę zgodzić się z Dorwasem, nie żeby mi się jakoś chciało rzygać, ale na spokojnie i na trzeźwo, nie widzę sensu zmiany trenera. OK, w tym sezonie zagramy o utrzymanie.
[/quote]
Z tak mocną kadrowo ekipą brak wejście do górnej ósemki to już kompromitacja. Jak można się pogodzić z grą o utrzymanie, kiedy mamy tak silny skład? Jeśli ktoś uważa, że trener Zieliński jest w stanie dokonać totalnej reformy taktyki i jeszcze raz natchnąć kopaczy to jest naprawdę niepoprawnym optymistą. Cracovia Zielińskiego się niestety kończy. Zawodnikom brakuje wiary, trener nie ma pomysłu. To nie jest liga, gdzie można sobie eksperymentować i ryzykować trzymanie szkoleniowca tak długo, jak się da, bo "może się uda". Z Podolińskim to prawie nas zapędziło do I ligi. Gramy coraz gorzej. I nie będzie poprawy. Nawet ewentualny dobry wynik w derbach będzie raczej efektem jednorazowego zrywu piłkarzy (bo derby, motywacja, presja) niż roszad taktycznych z ławki.
Oczywiście chciałbym się mylić. Niestety, wygląda na to, że dopóki na ławce nie zasiądzie inny trener, sytuacja nie ulegnie poprawie. Kredyt zaufania trwał długo, efektów brak, widać straszne wypalenie. Ktoś inny musi z tym zrobić porządek.
[quote='docent' pid='1203853' dateline='1480972581']
Zieliński zapętlił się teraz we własne sznurówki, źle ustawia zespół taktycznie i stawia na pechowców,
[/quote]
i nagle cudownie się zmieni
- rozplącze się ze sznurówek
- świetnie ustawi zespół taktycznie
- postawi na szczęściarzy
[size=small]Kolego docencie, zerknijcie no w kalendarz. Prima aprilis jest 1 kwietnia, a mamy 5 grudnia[/size]
a [b]przede wszystkim[/b] genialnie przygotuje ich wytrzymałościowo i nie spieprzy obozu przygotowawczego [skoro zrobił to już trzy razy - zrobi i czwarty]
niestety w tej badziewnej lidze przygotowanie fizyczne i jeżdżenie na tyłkach to [b]podstawa[/b]. A ten trener ze swoim funflem od gimnastyki - już trzy razy pokazał, ze ani on ani ten jego funfel nie ma o tym większego pojęcia. I nie zmieni tego nawet to, że przypadkiem wygramy derby (o ile wygramy). Taktycznie też się wypalił co sam stwierdzasz.Taktyka A została rozszyfrowana, a taktyki B nie ma. Nie grają najlepsi tylko najbardziej posłuszni.
[size=small]a w podlinkowanym wyżej tekście weszło uświadomiło wszystkim że to jest trener na maksimum 3 rundy. U nas jest nawet o 7 meczów więcej.[/size]
- Edytowany
Jak cytujemy, to dokładnie: "ale udowodnił też, że potrafi z tymi zawodnikami osiągnąć bardzo dobre wyniki".
Aha, a co do trenera przygotowania fizycznego (i Kasperczyka) to już trochę inna rozmowa. Ich bronić nie widzę powodu.
- Edytowany
czy aby na pewno o tym samym tekście mówimy?
ja mówiłem o tym:
http://weszlo.com/2016/12/05/cracovio-czemu-jest-tak-zle/
a tam takiego zdania nie ma.ani zdania o tym samym wydźwięku też nie ma
Ja rozumiem, że można chcieć zmiany ale żeby się tak kompletnie ślepo na to zafiksować?
[quote='tomex' pid='1203857' dateline='1480974135']
[/quote]
Nie cudownie, tak zwyczajnie. Akurat Zieliński chociaż błędy popełnia jest trenerem reformowalnym i wyciągającym wnioski. To odróżnia go od zaślepionych poprzedników (Stawowy/Podoliński).
I nie zmieni tego nawet to, że przypadkiem wygramy derby (o ile wygramy).
[/quote]
Hmm, czyli klasycznie, po "cracoviacku" jak wygrywamy to przypadkiem a jak przegrywamy to winny jest akurat ten po którym się aktualnie jeździ ;).
Taktyka A została rozszyfrowana, a taktyki B nie ma.
[/quote]
A kolega ogląda mecze? Próbowaliśmy grać 4-2-3-1 albo 4-3-3 z jednym napastnikiem i ofensywnymi skrzydłowymi. Próbowaliśmy 4-4-2 z czwórką środkowych pomocników. Z Niecieczą zaczęliśmy z mocnymi (w teorii) bokami w pomocy: Brzyski/Wójcicki. Każdy trener ma swoje przyzwyczajenia ale akurat Zieliński stara się coś zmieniać jak nie idzie. Mnóstwo zawodników dostało szansę. Ja też bym to czy tamto zmienił i przestawił ale obrazu to nie zmienia.
Nie grają najlepsi tylko najbardziej posłuszni.
[/quote]
Może jakieś nazwisko krnąbrnego asa niesłusznie odstawionego? Zbawca obrony Bejan? Czy może Wdowiak?
Roszada trenerska teraz czy w zimie jest bez sensu. Będzie zmianą tylko dla zmiany. Nie widzę nikogo dużo lepszego kto byłby w naszym zasięgu.
- Edytowany
Na lata to niebawem będzie Ojrzyński
[quote='gronix' pid='1203863' dateline='1480976708']
Ja rozumiem, że można chcieć zmiany ale żeby się tak kompletnie ślepo na to zafiksować?
[/quote]
Nie cudownie, tak zwyczajnie. Akurat Zieliński chociaż błędy popełnia jest trenerem reformowalnym i wyciągającym wnioski. To odróżnia go od zaślepionych poprzedników (Stawowy/Podoliński).
I nie zmieni tego nawet to, że przypadkiem wygramy derby (o ile wygramy).
[/quote]
Hmm, czyli klasycznie, po "cracoviacku" jak wygrywamy to przypadkiem a jak przegrywamy to winny jest akurat ten po którym się aktualnie jeździ ;).
Taktyka A została rozszyfrowana, a taktyki B nie ma.
[/quote]
A kolega ogląda mecze? Próbowaliśmy grać 4-2-3-1 albo 4-3-3 z jednym napastnikiem i ofensywnymi skrzydłowymi. Próbowaliśmy 4-4-2 z czwórką środkowych pomocników. Z Niecieczą zaczęliśmy z mocnymi (w teorii) bokami w pomocy: Brzyski/Wójcicki. Każdy trener ma swoje przyzwyczajenia ale akurat Zieliński stara się coś zmieniać jak nie idzie. Mnóstwo zawodników dostało szansę. Ja też bym to czy tamto zmienił i przestawił ale obrazu to nie zmienia.
Nie grają najlepsi tylko najbardziej posłuszni.
[/quote]
Może jakieś nazwisko krnąbrnego asa niesłusznie odstawionego? Zbawca obrony Bejan? Czy może Wdowiak?
Roszada trenerska teraz czy w zimie jest bez sensu. Będzie zmianą tylko dla zmiany. Nie widzę nikogo dużo lepszego kto byłby w naszym zasięgu.
[/quote]
tak jest panie trenerze [s]Jacku[/s] gronix.;)
na czym pan opiera tę pewność, ze nagle "zwyczajnie" się poprawi - skoro w piątym klubie pod rząd jest identyczny syndrom wypalenia i identyczna równia pochyła?. Ten typ po prostu tak ma i żadne chciejstwo pana gronixa tego nie zmieni. Od Stawowego odróżnia go tylko brak wąsa, i nieco gorszy spec od przygotowania. Po początkowym zachwycie okazuje się, że Zieliński jest dokładnie takim samym doktrynerem. Aha i jeszcze to, że Stawowy nie zajął 4. miejsca tylko piąte (choć wyłącznie przez 2 kretyńskie decyzje w ostatnich minutach ostatniego meczu z Amiką)
na czym pan opiera twierdzenie, że Zieliński jest reformowalny? Na swoim chciejstwie? Bo poza stanowczym stwierdzeniem, "że jest" - nie widzę najmniejszego argumentu
Podoliński nie był zaślepiony. Był po prostu słabym trenerem [size=small](tak - słabszym do Zielińskiego ;)[/size][size=small] bez charyzmy , którego na dodatek postanowili zwolnić kopacze, bo mieli dość treningów Miroty. A Zieliński spił efekt przygotowania przez Mirotę. Ewentualny nowy trener będzie miał nieporównywalnie ciężej na wejściu niż Zieliński, chyba , że da się mu przepracować obóz. W trakcie rundy wiosennej może przyjść do nas tylko albo samobójca albo inny desperat. A to dobre nie będzie[/size]
Co do wygrania derbów. Odnosiłem się wyraźnie do najbliższych derbów i obecnej formy obu zespołów. W tej sytuacji jedynie przypadek lub dużo szczęścia (a to się od trenera już odwróciło) może spowodować wygraną
Jeśli chodzi o oglądanie meczów, to nie, nie oglądam ;). W ogóle. ::P
Ustawienie na boisku jest tylko częścią taktyki - ale taktyką nie jest. A nasza "taktyka" to dzida na Covilo. Tyle, że wszyscy już o tym, wiedzą i Miro jest pilnowany - czasem nawet przez trzech rywali, często zatrzymywany niezgodnie z przepisami. Dobry trener widząc to potrafi zmienić taktykę w trakcie meczu. U Zielińskiego jest tak samo na początku jak i na końcu.
a co do nazwisk wystarczy jedno - wiadomo o kogo chodzi. I nie pisz, że jest odstawiony bo ma słabą formę. Jest dokładnie odwrotnie (dla ułatwienia, nie chodzi mi ani o Bejana ani o Wdowiaka, ani nawet o obu Szwejków ;).
Cały czas nie mówię o zmianie teraz, a w przerwie zimowej. Trzy dokumentnie spieprzone obozy przygotowawcze to za dużo jak na jeden klub i jednego trenera. Nawet Stawowy nie miał takiego "osiągnięcia". A po czwartym źle przepracowanym obozie może nie być czego zbierać
Ale ma pan szansę panie trenerze gronix;). Profesor zmienia szkoleniowca [b]zawsze gdy się już bardzo mocno pali[/b] i zawsze za późno. Czasem to się udaje - czasem nie, ale te szczęśliwe i nieszczęśliwe zmiany układają się w sinusoidę. Teraz wykres jest na dole
najważniejsze jaką listę trenerów przedstawią kopacze
Coś nie coś, na temat Mandrysza....szatnia Zagłębia Sosnowiec.
http://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/650813/sebastian-dudek-skrytykowal-szkoleniowca-zostanie-usuniety-z-kursu-trenerskiego-
oo to idealny do odblokowania Jendriska i dotarcia do Budzika :D Brać!
Mimo kolejnego kiepskiego wyniku, na stanowisku trenera Cracovii na razie nie dojdzie do zmiany. W sobotnim meczu derbowym z Wisłą drużynę Pasów poprowadzi Jacek Zieliński, a wiele wskazuje na to, że także w spotkaniu z Lechem Poznań w ostatniej tegorocznej kolejce.
W niedzielę Cracovia zremisowała z Górnikiem Łęczna (1:1) mimo że piłkarze Pasów oddali na bramkę rywali 32 strzały, w tym 9 celnych. Więcej uderzeń na bramkę w tym sezonie zanotowano tylko raz, gdy Legia rozbiła Lechię 3:0 (34 strzały warszawian).
– Piłka uczy nas pokory. W drugiej połowie Łęczna praktycznie nie oddała strzału na bramkę, a doprowadziła do remisu – mówi Zieliński. – Nie mam pretensji do piłkarzy o brak zaangażowania, ale o brak skuteczności. Przełamanie było na wyciągnięcie ręki, ale tak się nie stało, bo zmarnowaliśmy kilka doskonałych okazji – dodaje.
W słowach nie przebiera także skrzydłowy Cracovii, Jakub Wójcicki. – Tylko nasza nieudolność i głupota sprawiły, że zremisowaliśmy ten mecz. To nie jest wina trenera. To my wychodzimy na boisko i wykonujemy taką robotę. Remis w takich okolicznościach to skandal – przekonuje.
Posada Zielińskiego od pewnego czasu jest zagrożona, wśród potencjalnych kandydatów wymienia się Leszka Ojrzyńskiego. Ale przed meczem z Wisłą nie dojdzie do zmiany szkoleniowca. Po meczu z Górnikiem Łęczna Zieliński ma argumenty na swoją obronę. Gra zespołu wyglądała lepiej niż w spotkaniu z Termalicą (1:3). – Zremisowaliśmy szczęśliwie – ocenia trener łęcznian Sławomir Nazaruk.
Teraz pytanie, czy forma Pasów pójdzie w górę i odbije się to na lepszych wynikach w dwóch ostatnich spotkaniach czy nie. Bo tylko poprawa dorobku punktowego może uratować Zielińskiego.(PS)
Odnoszę wrażenie, że ktoś tu zakłamuje rzeczywistość. Widocznie długi rozbrat z trenerką zostawił ślad w głowie.
Ja chyba na innym stadionie byłem niż trenejro i Wójcicki.
och, jeszcze mi sie przypomnialo, coprawda juz sie uporalismy ze smieszkowatymi kandydatami typu Urban, Skorza
ale widze ze miazdzyca doskwiera, Skorża w Legiunii byl autorem najwiekszego frajerstwa dekady w eklapie, czas goi rany, ale sie zapomnialo jakwidze, a statystyki pkty na mecz leca och ach! :D
spektakularnie wypuscil mistrza na rzecz Ślaska trwoniac przewage w ostatnich kolejkach tak ze smiali sie z niego kibice angielscy, oraz holenderscy, i do dzis brechtają gdy slyszą "skorja"
:)
hołg
Snilo mi sie ze zremisowalismy z gts-em :D
Jacek musi zostac i wierze ze tak sie stanie po ostatnich dwoch meczach.
Jedno się zgadza, Łęczna w drugiej połowie nie oddała strzału na naszą bramkę, a gol padł.
Natomiast to, że te nasze niezliczone "strzały" nie wylądowały w bramce przeciwnika, niespecjalnie dziwi, gdy weźmie się pod uwagę, że dzieliły się one na dwie kategorie - niecelne oraz farfocle, które lądowały w koszyczku golkipera gości.
W zasadzie to solidnie zawieszony na poprzeczce ręcznik plażowy też "obroniłby" te rachitycznie posłane piłki.
[quote='Aston1906' pid='1203921' dateline='1481026067']
Jedno się zgadza, Łęczna w drugiej połowie nie oddała strzału na naszą bramkę, a gol padł.
Natomiast to, że te nasze niezliczone "strzały" nie wylądowały w bramce przeciwnika, niespecjalnie dziwi, gdy weźmie się pod uwagę, że dzieliły się one na dwie kategorie - niecelne oraz farfocle, które lądowały w koszyczku golkipera gości.
W zasadzie to solidnie zawieszony na poprzeczce ręcznik plażowy też "obroniłby" te rachitycznie posłane piłki.
[/quote]
...ręcznik strzału Stebleckiego by nie obronił
Jak gdzieś pisałem, naliczyłem 3 nasze strzały, z którymi bym sobie nie poradził. Moje umiejętności są zbliżone do ręcznika, tak, że by się zgadzało.
Strzały, które wyróżniłem to: gol, Strzał Cetnarskiego z wolnego i strzał Stebleckiego.
Tak czy inaczej trzeba ostro popracować nad strzałami.
[quote='tomex' pid='1203892' dateline='1481013024']
na czym pan opiera twierdzenie, że Zieliński jest reformowalny? Na swoim chciejstwie? Bo poza stanowczym stwierdzeniem, "że jest" - nie widzę najmniejszego argumentu
[/quote]
A na czym kolega opiera stwierdzenie, że nowy trener przygotuje nas lepiej fizycznie, będzie lepiej ustawiał zespół i dokonywał lepszych transferów? To jest takie same chciejstwo - z tym, że moje chociaż minimalnie oparte jest na rzeczywistości i obserwacji.
Jeśli byłby trener dużo lepszy do wzięcia to z radością go powitam. Ja takiego teraz nie widzę (z tych w naszym zasięgu).
W trakcie rundy wiosennej może przyjść do nas tylko albo samobójca albo inny desperat. A to dobre nie będzie[/size]
[/quote]
W trakcie rundy wiosennej przyjdzie do nas KAŻDY z przewijających się w tym wątku. Płacimy na czas, mamy skład na środek tabeli. Urban czy Ojrzyński obejmie nas z pocałowaniem ręki w każdej chwili, bez zająknięcia.
Ustawienie na boisku jest tylko częścią taktyki - ale taktyką nie jest. A nasza "taktyka" to dzida na Covilo. Tyle, że wszyscy już o tym, wiedzą i Miro jest pilnowany - czasem nawet przez trzech rywali, często zatrzymywany niezgodnie z przepisami. Dobry trener widząc to potrafi zmienić taktykę w trakcie meczu. U Zielińskiego jest tak samo na początku jak i na końcu.
[/quote]
Covilo z Łęczną częściej grał w naszym polu karnym niż przeciwnika. Oprócz stałych fragmentów gry niemal nie podłączał się do ataku bo nie miałby go kto asekurować pod nieobecność Budzika i Dąbrowskiego. Okazało się, że i pod naszą bramką jest niestety groźny. Ironia losu.
Ja nie bronię ślepo Zielińskiego, zwyczajnie nie widzę nikogo lepszego na jego miejsce w tej chwili. Wszystkim polecam przeanalizować przykład Jagiellonii z ostatniego okresu. Po rewelacyjnym sezonie i medalu w sezonie 2014/2015 rok temu w grudniu byli tam gdzie my teraz - dodatkowo z konfliktami na wszystkich frontach (trybuny/piłkarze/trener/zarząd). Czasem naprawdę warto wstrzymać się z nerwowymi reakcjami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)