[quote='rmszar' pid='1202116' dateline='1480270732']
SAFC- Ty masz chyba jakiś problem ze swoim ego. Ja pisałem o sobie, że nie kupuję uogólniania na podstawie jednego przypadku, który byłeś łaskaw opisać.. JA nie kupuję. TY sobie pisz, co chcesz, nic mi do tego. Internety łykają wszystko.
A kto sprawdza skalę oszustw podatkowych? Ministerstwo Finansów prowadzi takie statystyki. Dzięki prowadzeniu takich statystyk uszczelniono system i wyeliminowano znacznie np. oszustwa w VAT w sektorze paliwowym.
[/quote]
Mozliwe ze problem z "ego" mam ale skoro "nic Ci do tego" to czemu odpisales,czemu podjales temat? Wystarczylo zignorowac !
Zanim owe oszustwa w sektorze paliwowym zostaly wyeliminowane to nikt o nich publicznie nie wspomnial? O samym zaistnieniu zjawiska,nie znajac statystyk o ich zasiegu?
-
-
spory polityczno-ideowe III
szczerze mnie zastanawia, skoro to tak dość łatwo poszło pisiorom uszczelnienie oszustw na paliwie, to dlaczego tak mało ( nic ?) robiono w tej materii za poprzedników. Przecież to są pieniądze do budżetu, czyli "nasze", a o paliwie to wszyscy chociaż trochę qmaci wiedzieli...
iam thorpe,nie wiem NIC o aferze paliwowej, widocznie nie jestem 'qmaty". A na serio to nie wiem nic bo sie tym nie intereswalem ale jesli sprawa wyglada jak tak jak w skrocie napisales to moj komentarz jest nastepujacy ; BRAWO DLA PiS !!! Wyjasnioajcie wszystkie afery w sferze publicznej, lapcie zlodziei bez wzgledu na to czy nosza sutanne czy nie,pokazcie niedowiarkom jak sie skutecznie rzadzi,bo NIKT do tej pory tego nie potrafil!! I nie bede wypominal ze powolales sie tylko na jeden przypadek,ja uwazam ze trzeba ujawniac wszystkie bez wyjatku patologie, niewazne ktorej ze stron sceny zycia publicznego czy politycznego diotycza!!!
[quote='SAFC' pid='1202143' dateline='1480273934']
ja uwazam ze trzeba ujawniac wszystkie bez wyjatku patologie, niewazne ktorej ze stron sceny zycia publicznego czy politycznego diotycza!!!
[/quote]
Na realizację tego trudno liczyć, gdy Prokurator Generalny jest politykiem.
W Polsce rozpoczęto proces uniezależnienia PG od polityków. PiS zamiast poprawić ten mechanizm w mniej niż rok cofnął nas do tak bliskich jego sercu czasów PRL. Podobnie działa w materii szkolnictwa. Powrót do PRL jest mottem nowej władzy.
Ale trudno się dziwić, gdy PiSbolszewicy co jakiś czas wyrażają zachwyt dla Edwarda Gierka.
- Edytowany
SAFC- byłem po prostu ciekaw, czy operujesz jakimiś twardymi danymi, czy piszesz "tak se". I już wiem, że było to to drugie.
Co do uszczelnienia dziury w sektorze paliwowym, to oczywiście MF miało dane, podobnie jak ma dane, w jakich innych sektorach są nadużycia. Na tej podstawie typują też w danym roku branże do kontroli. Ba! Kiedy wreszcie będą mieli narzędzia do analizy BIG BIG DATA, jakie ich zaleją w wyniku wprowadzania JPK (Jednolity Plik Kontrolny) dla poszczególnych grup podmiotów, wtedy będą mogli szaleć.
Na razie jednak mogą paść ofiarą zalewu szumu informacyjnego. No ale to ich problem.
P.S.
W UK pustoszeją głównie kościoły anglikańskie. Tam masz pastorów, nie księży.
- Edytowany
[quote='ian thorpe' pid='1202128' dateline='1480271957']
szczerze mnie zastanawia, skoro to tak dość łatwo poszło pisiorom uszczelnienie oszustw na paliwie, to dlaczego tak mało ( nic ?) robiono w tej materii za poprzedników. Przecież to są pieniądze do budżetu, czyli "nasze", a o paliwie to wszyscy chociaż trochę qmaci wiedzieli...
[/quote]
Za poprzedników prawie całkowicie wyeliminowano wyłudzanie na bardzo dużą skalę VAT czy VAT-owskie karuzele podatkowe na prętach stalowych, elektronice itd. wprowadzając tzw. odwrócony VAT (no, ale niektórzy nadal będą klepać bzdury, że PO to tylko złodzieje i postkomuniści).
Ian problemem jest organizacja pracy urzędów od JST, skarbówkę po ministerstwa. Brak komunikacji, inicjatywy, przerost zatrudnienia, przerzucanie się odpowiedzialnością, "będzie co będzie", upolitycznienie, brak służby cywilnej z prawdziwego zdarzenia (na wzór angielskiej) i długo, by można wymieniać.
[quote='rmszar' pid='1202147' dateline='1480275061']
SAFC- byłem po prostu ciekaw, czy operujesz jakimiś twardymi danymi, czy piszesz "tak se". I już wiem, że było to to drugie.
Co do uszczelnienia dziury w sektorze paliwowym, to oczywiście MF miało dane, podobnie jak ma dane, w jakich innych sektorach są nadużycia. Na tej podstawie typują też w danym roku branże do kontroli. Ba! Kiedy wreszcie będą mieli narzędzia do analizy BIG BIG DATA, jakie ich zaleją w wyniku wprowadzania JPK (Jednolity Plik Kontrolny) dla poszczególnych grup podmiotów, wtedy będą mogli szaleć.
Na razie jednak mogą paść ofiarą zalewu szumu informacyjnego. No ale to ich problem.
P.S.
W UK pustoszeją głównie kościoły anglikańskie. Tam masz pastorów, nie księży.
[/quote]
Już widzę jak dobry specjalista analityk od Big Data pójdzie pracować do urzędu za kilka tysięcy, gdy w sektorze prywatnym zgarnie 3 x tyle. Skończy się na tym , że wspaniałe narzędzia do działania jakie daje Big Data nie będą wykorzystywane nawet w 50%.
ABW, z moich jakiś tam informacji ze źródeł wiem, ze pręty jeździły po Europie do samego końca, aż zardzewiały na przyczepach TIR-owskich ;) . Chociaż na pewno, nie było to na taką skalę jak wcześniej. Nie da się całkowicie wyeliminować tego typu spraw, można je jedynie ograniczyć w jakimś tam zakresie.
Cenckiewicz masakruje „specjalistów” od Wałęsy. I publikuje istotne DOKUMENTY
http://niezalezna.pl/89842-cenckiewicz-masakruje-specjalistow-od-walesy-i-publikuje-istotne-dokumenty
rmszar,przeciez od poczatku nie probowalem nawet udawac ze posiadam jakiekolwiek twarde dane w omawianym temacie, opisywalem wlasne doswiadczenia i to co uslyszalem od innych ludzi. Jestem empirysta. Do statystyk nie mam dostepu,jesli takowe instnieja i je znasz to przytocz prosze,tak dla ciekawosci. Nie ruszylismy "Swiata z miejsca" bo wybacz ale Ty tez nie zaprzeczyles istnieniu zjawiska.
Ot,nie ma dowodow,nie ma sprawy. Jesli problem bedzie istnial to tylko wsrod tych ktorych dotknie...oczywiscie do czasu az (jesli) ktos sie za problem skutecznie wezmie,na wzor afery paliwowej itp.
Wyjde ponownie na niequmatego, ale czy ma jakis wplyw na pustoszenie kosciolow to czy posluge sprawuje ksiadz czy pastor? Moja wlasna Zona chce przejsc z katolicyzmu na protestantyzm ale boi sie...nie nie ,spoko,nie ksiezy,reakcji rodziny sie obawia . wiem o tym fakcie tylko ja, nie namawiam ani nie zniechecam jako religijnie obojetny. Mowie ROB JAK UWAZASZ ZA SLUSZNE.
Pustoszeja koscioly w Stanach tez,ale powodem ktory wylowilem nie sa duchowni i takie czy inne ich postawy.Tutaj bardziej migracja. We wspomnianym Chicago jest mnostwo Polskich Kosciolow Katolickich a ze Polakow ubywa to i mszy w jezyku polskim wg mojej wiedzy ubywa,nawet zauwazylem cos na ksztalt konkurencji o klienta(parafianina). Bylem namawiany do zmiany (tak zmiany) parafii na inna zanim zdazylem zasygnalizowac ze nie naleze do zadnej jako ze wogole do wspolnoty katolickiej nie naleze. ot dla wielu fakt ze mowie po Polsku oznaczal ze gdzies przynaleze. Przyjdz do nas do parafi...takiej a takiej,jest fajny ksiadz itd. Spokojnie,nie robie z tego problemu,nawet sie nie obruszam. To przejaw konkurencji jaka tutaj jest na kazdym kroku. Nie wiem jak to jest w Polsce ale z tego co wiem to w USA za przynaleznosc do parafii sie placi co miesiac jakas kwote,taki "abonament". Zeby przytoczyc jakakolwiek liczbe to powiem ze jeden Rodak zdradzil mi ze za czteroosobowa rodzine proboszcz zyczyl sobie 200 dolarow miesiecznie.Pisze to zaznaczajac ze to tylko ze slyszenia,nie wiem jak to kwotowo wyglada ale inni znajomi mowili ze taki mechanozm oplat istnieje Mozna chodzic oczywiscie do kosciola jako "nieparafianin" ale wtedy o ile mi mowiono pojawiaja sie komplikacje przy okazji formalnych potrzeb typu sluby,komunie,pogrzeby.Trzeba sobie wowczas poradzic z systemem. Nie komentuje,pisze co mi sie o uszy obilo. W kazdym razie pustoszejace z polskiej spolecznosci koscioly sa powolutku zajmowane przez inne nacje,glownie Latynosow.W Portland gdzie mieszkam jest Polski Kosciol,widzialem go z zewnatrz,nieduzy i z tablicy informacujnej wynikalo ze wiekszosc mszy jest w innych jezykach,w tym nawet po Chorwacku, po Polsku chyba tylko w weekend. Kwestia jest mi tak naprawde blizej nieznana.
Leszeczku,jesli jest z kolei tak ja Ty napisales to chyba nalezy zaczac sie bac o stan demokracji w Polsce. Nie mam wiedzy na ten temat takiej aby moc polemizowac. Ani nie doczuwam na wlasnej skorze(jak wspomnialem,hjestem empirysta) tego mieszkajac spory kawalek od Kraju. Mysle ze wyborcy beda rozstrzygac w wyborach rzadzacych. No chyba ze i do demokracji sie ktos dobierze manipulujac przy jej zasadach. wtedy byloby to grozne!!! Nie glosuje mimo ze mam do tego prawo. Uzasadnilem moj brak glosowania w innym poscie ,i tak za duzo pisze wiec nie chce sie powtarzac. Nie glosujac nie mam prawa tez krytykowac . Pochwalic za to jestem gotow gdy bedzie powod :)
AWB- procedura odwróconego opodatkowania skutecznie wyeliminowała część patologii, choć jest jeszcze trochę do zrobienia.
Co do opracowania odpowiednich narzędzi, to już to robią. Ale czy i kiedy skończą, tego nie wiadomo.
[quote='ian thorpe' pid='1200329' dateline='1479761538']
dzieci z zespołem Downa, teoretycznie nie powinny się śmiać wg onych
https://dorzeczy.pl/15091/U-nas-z-demokracja-i-tolerancja-troche-lepiej-niz-u-Was-Patryk-Jaki-odpowiada-Francji-w-imieniu-syna.html
oni qrwości mają czelność pisać o prześladowaniu....
[/quote]
http://www.ambafrance-pl.org/Komunikat-Ambasady-Francji-dot-decyzji-Rady-Stanu-z-dnia-10-listopada-2016-r
SAFC, w którejś kampanii wyborczej ".[b]Kaczyński stwierdził, że Gierek[/b] pomimo tego, że był komunistą, [b]był patriotą[/b]. - Działał w takich okolicznościach, jakie wtedy były, ale to, że chciał uczynić z Polski kraj ważny - w tamtym kontekście, w tamtych okolicznościach - to była bardzo dobra strona jego działania, jego osobowości, jego poglądów, wskazująca na to, że był komunistycznym, ale jednak patriotą - powiedział " ( http://www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/kaczynski-o-gierku-byl-patriota/9mwp7yx ).
I można by to uznać za narrację kampanijną i że go chwilowo poniosło, gdyby na tym forum, jakiś miesiąc temu Ian nie bronił Gierka i nie twierdził, że Gierek był uczciwy.
To są zwyczajne "sieroty po PRL ustrojone w piórka patriotów"
"Chcesz cukierka idz do Gierka" :) Takie skojarzenie z Gierkiem mam bo bylem w latach 70 dzieciakiem i dziecinstwo wspominam dobrze,choc nie lacze tego z polityka. Zostalem nazwany kiedys "komunista" bo nalezalem do harcerstwa w "szczeniecia wieku". Motywacja byla chce uczestnictwa w obozach ale tlumaczyc sie nie bede bo zdarzaja sie tacy ktorzy i tak nie uwierza,tacy podejrzliwi...A co do Gierka to mial dobre statystyki o i;e pamietam.
Miniony system mial tez oddanych funkcjonariuszy. Wczoraj zerkajac na wiadomosci z Kraju wylowilem znajoma twarz z dziecinstwa wlasnie,konkretnie z czasow poznej szkoly podstawowej. Byl to nauczyciel jakiegos przedmiotu "wychowanie obywatelskie czy cos taiego,nie pamietam nazwy. Zapamietalem twarz,nazwisko i ortodoksyjny komunizm,gosc sie nawet nigdy nie usmiechnal(to mnie z nim akurat laczy,wyjatkowy ze mnie ponurak!) i gowniarzom z uporem godnym lepszej sprawy wciskal ustrojowe dyrdymaly. O takich ludziach mowi sie ze "zabija wzrokiem". Kliknalem mimo swietej niedzieli na artykul i dowiedzialem sie ze pokonal jakis kolejny szczebelek w karierze i zostal "gruba ryba" w PIS. Braki kadrowe maja czy go nie przeswietlili? Bo takich przypadkow moze byc w szeregach wiecej ! No chyba ze wystarczy sie oddac do dyspozycji i juz nie jestesmy 'gorszy sort' czy nie 'stalismy tam gdzie kiedys stalo ZOMO".
- Edytowany
Syn Gierka Adam w jakiej to partii był rekomendowany?jesli ktoś nie wie(lub udaje ze nie wie:)) to podpowiem z UNI PRACY-BUGAJA !!Dzis to oni walczą o demokrację
21 lipca 2015 UP współtworzyła wraz z SLD, Twoim Ruchem, Partią Zieloni i Polską Partią Socjalistyczną koalicyjny komitet wyborczy Zjednoczona Lewica
W maju 2016 UP dołączyła do koalicji Wolność Równość Demokracja powstałej pod patronatem Komitetu Obrony Demokracji.-opozycja i KOD zawiązały koalicję. Przeciwko państwu PiS
Spokojnie jakby Edward żył tez by był w pierwszym szeregu walki o demokrację !!:)
To Panstwo nalezy do PiS juz? A to w jakich szeregach bylby Edward to jest gdybanie, te kadry tak sie wymieszaly ze polapac sie trudno,szczegolnie gdy sie jest jak ja "misiem o bardzo malym rozumku" :)
Nie czepiam sie teraz PiS rozumiejac ze "cel uswieca srodki" ale gdy zawierali z Samoobrona koalicje to o ile pamietam to nie robili tego ze 100% przekonaniem ale bardziej z pragmatyzmu.
PS. Zakladam ze "panstwo PiS" to skrot myslowy,moja pierwsza napisana reakcja to zlosliwosc :)
SAFC sam wiesz moze udajesz ze nie wiesz ,ale chodzi o to ze WALKA O DEMOKRACJĘ to walka o dawne przywileje ,stołki
Jest jedna opcja żebym was poparł obrońcy demokracji !!:) pytam tak was Ci którzy tez bronią demokracji aktualnie
Trzeba mnie przekonać ze byli SB-cy prezesi wisły gwardyjskiej dziś by wspierali ...no własnie kogo ??czekam na jakieś sensowne uzasadnienie Mi tylko wystarczy to, ze im się obniża emerytury!(choć to za mało!!) by wiedzieć kto jest kto!!i kto kogo POpiera a wy?Oczywiście wiem ze większość z nich nie żyje !!ale teoretycznie pytam ? !!
Znałem kiedyś lewaka, był kretynem. Wniosek? Każdy lewak to kretyn i się z nimi już nie zadaję. Czasem jednak przeczytam jak któryś coś napisze błyskotliwego i ogarnia mnie pustka.
SAFC, pisałem to już wcześniej. To, ze ktoś miał legitymację PZPR-u, nie wyklucza go z życia. Tutaj na forum przypuszczam, jest parę osób których rodzice czy dziadkowie taką legitkę miało, a może sami mieli. Takie było ówczesne życie. Ludzie wstępowali do partii, chociażby po to, by móc po prostu pracować bardziej ambitnie zawodowo, realizować jakieś swoje marzenia, realizować zainteresowania np. w świecie nauki. Bez legitki nie było szans, nie mieli prawa dostać etatów. Nikt nie przypuszczał, że komuna padnie, życie się toczyło w takich warunkach. Gdzie było najmniej osób partyjnych ? Na dole, wśród robotników, bo im ta legitka do niczego nie była potrzebna. To był inny świat, inaczej wyglądający, inaczej funkcjonujący. Nie każdy partyjny był ideowcem, bo partyjni w niedzielę latali do Kościoła, i to w wielkiej ilości. Chrzcili dzieci, prowadzili do Komunii itd. Ja wiem, żę to jest dziwne, mało zrozumiałe i dzisiaj z za klawiatury i wolności słowa można się ponapinać. Ile osób we wczesnej Solidarności było w PZPR ? Prawie wszyscy. Ja zawsze powtarzam, pokolenie musi wymrzeć, ich dzieci również, wtedy nie będzie tych sporów, o to kto i gdzie. Gierek ? Coś próbował za żelazną kurtyną robić, nawet nawiązując relacje przyjazne z Francją z tzw. wolnej Europy. Dzisiaj kolejny raz napiszę, łatwo napierdzielać, ale wtedy z za wschodnią granicą rządził Breżniew, totalny beton. To co robił czy próbował robić Gierek, było pewnym powiewem inności, bo nie napiszę wolności. Za zachodnią granicą był Honecker, następny beton, chociaż też poprawiał relację z RFN. Tak, w PISie są ludzie z legitymacjami PZPR-u, tak jak w PO, tak jak w Nowoczesnej. Są z tymi legitkami lub z ich przydupasami jak np. SD, do którego należał JKM, a który legitkę też rzucił dopiero w Stanie Wojennym. Rzepliński, dzisiaj wielki obrońca demokracji - członek PZPR-u. Można tak wymieniać. Można w końcu zapytać, w takim razie co ich różni. JA to tak widzę i odpowiadam - różni ich podejście do budowy nowej Polski. Tu są różnice, zasadnicze. One są widoczne w sporach światopoglądowych, bo zazwyczaj ideowi czerwoni oraz dzieci ideowych członków partyjnych są z natury ateistyczni, dla mnie to rzecz zupełnie naturalna. A religia w Polsce odgrywa wielką rolę, dlatego o niej wspominam. Ci ludzie najczęściej realizują się w polityce nazywanej liberalno-lewicową, są widoczni, głośni w swoich poglądach. Oczywiście, ateizm nie wyklucza postaw prawicowych, liberalnych gospodarczo. co widać np. wśród komentatorów życia publicznego jak Majewski z gazety Wprost. Są też różnice czym ma być Polska w Europie, czy tylko "tym krajem" realizującym cele UE, czy też silną niezależną narodową społecznością, która funkcjonuje w ramach współpracy Europy (takie stare EWG) czy wręcz całego świata (otwarcie np. na Chiny) i realizuje swoje cele. Temat rzeka :)
"Revenator",a czy nie jest tak ze kazda wladza owe stolki rozdaje,podobnie jak przywileje? Sadzisz ze kadry obecnej wladzy robia swoja robote BEZINTERESOWNIE??? Ja twierdze ze KAZDA wladza ulega z czasem degeneracji. Nigdy w PL nie mialem ani tzw "cieplego stolka" ani przywilejow innych niz znizka za dlugoletnie ubezpieczenia na samochod . No dobra,jedna znajoma kurew zawsze powtarzal ze mnie to da za darmo,ale to bylo akurat apolityczne :) A jako ze nie glosuje to obronca niczego nie jestem,ot obserwuje z boku. Kazda wladza ma byc "szczypana' bo inaczej sie szybciej zdegeneruje. Taki los polityka! A co do SB-ckich emerytur to bardziej radykalny jestem niz Ty,ja bym kutasom emerytury zabral wogole,niech jada do Chicago dupy starym dziadkom podcierac jak robi to mnostwo "dyrektorow" z PL ktorzy potracili robote bedac w wieku kiedy innej roboty nikt im nie da.
TRN_KRK,nie czytaj niczego co napelnia Cie pustka, czytaj przepelnuone gleboka mysla teksty madrych ludzi to bedzie Ci lzej sie zylo, na ogolnie dostepnych forach internetowych mozna wypisywac co sie podoba dopoki cie nie zbanuja :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)