Roman to odpowiedz mi na proste pytanie. Dlaczego biografie tych ludzi sa tak skutecznie okrajane? Dlaczego powszechnie wiadomo kim sa rodzice tak przez ciebie znienawidzonego Jaroslawa Kaczynskiego (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jaros%C5%82aw_Kaczy%C5%84ski), ale jednoczesnie nie wiemy nic o rodzicach Kwasniewskiego czy tez Jozefa Oleksego, Andrzeja Olechowskiego i bardzo dlugiej listy postaci, ktorych nie chce mi sie wymieniac.
-
-
spory polityczno-ideowe III
Ro Man jakieś fałszywki na pewno są, ale za komuny oficerowie SB nie mieli powodów kłamać, bo nie wiedzieli, że system upadnie. Nie mogło to więc być powszechne zjawisko, raczej rzadkie przypadki. Każdemu przysługuje prawo do Sądu, przy czym w Sądzie lustracyjnym obowiązuje zasada domniemania niewinności. Szkody wynikające z nie ujawnienia znaczących tajniaków z bezpieki, którzy wykorzystując swoje koneksje, wpływy i szantaż wobec innych tajniaków pełniących funkcje publiczne i pracujących w mediach, są znacznie wyższe niż możliwość pokrzywdzenia kilkudziesięciu lub maksymalnie kilkuset osób, którym przysługuje prawo do oczyszczenia się przed Sądem, gdy im należy udowodnić winę, a nie na odwrót. W przypadku wątpliwości zawsze jest uniewinnienie, a od wyroku Sądu I instancji przysługuje prawo do odwołania się. Zaniechanie lustracji spowodowało, że wiele akt zniszczono, zwłaszcza tych dotyczących "grubych ryb". Pozostały "płotki" i czasem "fałszywki". W konsekwencji nie da się ustalić dokładnie kto jest w klice mającej nieformalny wpływ na życie publiczne.
hehe. no to widzę, że RoMan i Michnik "potrafią pięknie się różnić" w temacie lustracji ;)
a poważniej, to jest właśnie to, o czym pisałem - fundamentem założycielskiego dealu III RP jest brak odpowiedzialności, co niebywale ciąży nad wieloma dziedzinami naszego życia publicznego.
akta są niekompletne, dowody poniszczone (tzn. zdziwiłbym się, gdyby Kiszczak i spółka, w końcu całe życie robiący w tajnej policji, nie zrobili sobie kopii, żeby mieć haka) - więc sprawiedliwości nie da się wymierzyć, a czynów i postaw osądzić (a przynajmniej mogą z tym być ogromne trudności). co więcej, osoby odpowiedzialne za ten stan rzeczy (ci, którzy niszczyli, nazwijmy ich Kiszczakami, i ci, którzy na to pozwalali, nazwijmy ich zbiorczo Kozłowskimi) też nie poniosły kary.
to jest grzech pierworodny obecnego wydania państwa polskiego.
patrzę na Chile - tam ancien regime pozostawił sobie wpływy nie tylko nieformalne, ale i "obudował się" instytucjonalnie, sprawiając, że na długo zagwarantowali sobie również pewne wpływu polityczne. mimo to Pinochet dożył swych dni w areszcie domowym, a Contreras (tamtejszy Kiszczak) odsiaduje obecnie wyrok 289 lat więzienia. czyli da się.
knur, odpowiem szerzej później, teraz jestem na gorącej linii :)
ale tak tylko z ciekawości: naprawdę myślisz że Kiszczak i spółka robili kopie dokumentów? bez jaj, przecież to kilometry akt, kilometry wzdłuż i wszerz, cholera wie które ważne które nie, które prawdziwe które nie, przecież nikt nie zakładał odejścia systemu więc kopie? ale jak? xero - nie istniało? skanery? - no proszę Cię, kalka? no chyba ze przez kalkę ale kalka też ma swa objętość,
ciekawe pytanie ale moim zdaniem nierealne od razu, może najważniejsze teczki gdzieś schomikowali i po latach okaże się że agentem był nawet Karol Wojtyła? Wykluczysz? Bo ja nie, i właśnie dlatego jestem przeciwny temu lustracyjnemu szaleństwu,
choć widzę że i tak społeczeństwo nabrało sporo doświadczenia, dawniej gdy pisałem że lustracja mi się średnio podoba - pluto tu na mnie i wyzywano od zdrajców, a teraz - wszem i wobec obwieściłem że lustracji nie znoszę bardziej od Michnika - i protestów mało, nikt mnie nie wysyła do Moskwy, nikt nie pluje, rzeczowa polemika, cud miód... :)
tak, mój radykalny sprzeciw wobec lustracji jest ostrzejszy niż najtwardszych antylustratorów, widziałem zbyt wiele żeby popierać coś, z czego zrodziła się nienawiść polsko-polska na niespotykaną w dziejach skalę
a SB-ecja śmieje sie na działkach grillując i popijając winko :)
ech, trzeba było kilku lat, żeby wielu zrozumiało jak wielkim syfem było to całe szaleństwo
pozdr knur
Ro Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> knur, odpowiem szerzej później, teraz jestem na
> gorącej linii :)
w 90 proc. przypadków to oznaczało, że już nie wrócisz do tematu. znany wybieg.
>
> ale tak tylko z ciekawości: naprawdę myślisz
> że Kiszczak i spółka robili kopie dokumentów?
> bez jaj, przecież to kilometry akt, kilometry
> wzdłuż i wszerz, cholera wie które ważne
> które nie, które prawdziwe które nie, przecież
> nikt nie zakładał odejścia systemu więc kopie?
> ale jak? xero - nie istniało? skanery? - no
> proszę Cię, kalka? no chyba ze przez kalkę ale
> kalka też ma swa objętość,
mogli zrobić kopie na mikrofilmach. zresztą nie chodzi o teczki trzeciorzędnych kapusiów, tylko tych, którzy rokowali na przyszłość - w sensie, że mogą daleko zajść, w polityce, mediach czy biznesie. (np. stypendyści Fulbrighta). jakbym był Kiszczakiem, to bym w ten sposób zabezpieczył się na przyszłość. a nadzorcom Kiszczaka z Kremla też przecież na rękę mieć haki, bo w tym biznesie zawsze lepiej je mieć niż ich nie mieć.
>
> ciekawe pytanie ale moim zdaniem nierealne od
> razu, może najważniejsze teczki gdzieś
> schomikowali i po latach okaże się że agentem
> był nawet Karol Wojtyła? Wykluczysz? Bo ja nie,
> i właśnie dlatego jestem przeciwny temu
> lustracyjnemu szaleństwu,
reductio ad absurdum.
(...)
>
> a SB-ecja śmieje sie na działkach grillując i
> popijając winko :)
no o to właśnie się rozchodzi - brak odpowiedzialności za swoje czyny.
> ech, trzeba było kilku lat, żeby wielu
> zrozumiało jak wielkim syfem było to całe
> szaleństwo
>
które? PRL, czy próba jego osądzenia?
Ro Man zamilcz na wieki
Niestety przez następne 4 lata jednak Obama będzie prezydentem Stanów Zjednoczonych:
http://korwin-mikke.pl/wazne/zobacz/jednak_obama/67754
Jedyny plus takiego wyniku wyborów jaki dostrzegam to mniejsze prawdopodobieństwo ataku amerykańskich wojsk lądowych na Iran w przypadku konfliktu izraelsko - irańskiego. USA prawdopodobnie ograniczą się tylko do wsparcia lotniczego Izraela i zniszczenia floty irańskiej przez US Navy.
Według wstępnych wyników Romney miał 60 % głosów wśród białych wyborców, a o zwycięstwie Obamy przesądziła miażdżące poparcie dla jego kandydatury wśród mniejszości narodowych.
6 dni później
Po wygranej Baracka Obamy w wyborach prezydenckich w USA 100 000 osób z 20 stanów chce odłączenia ich stanów od USA:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Po-wyborach-niezadowoleni-Amerykanie-chca-odlaczenia-ich-stanow-od-USA,wid,15086198,wiadomosc.html?ticaid=1f855
Bardziej aktualne, w stanie Teksas już 75 000 podpisów:
http://konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,USA-czesc-stanow-zlozyla-petycje-o-secesje,wid,15089536,wiadomosc.html?ticaid=1f855
Gowin ze SWOIMI poglądami
http://wyborcza.pl/1,75248,12866689,Gowin_u_Olejnik__Za_rok_swoj_Marsz_Niepodleglosci.html
Ja tu składam oficjalne oświadczenie polityczne:
Jeżeli Ruch Palikota wystąpi wspólnie z komuchami z sld i q rwą komunistyczną Leszkiem oddaj kasę z Moskwy Millerem obiecuję że NIGDY na ten twór nie zagłosuję.
Dla mnie głosowanie na Leszka Millera jest zdradą Polski.
ten człowiek powinien siedzieć w więźniu za to co PZPR Polsce uczyniła.
Co oczywiście nie zmienia faktu że jestem liberałem, libertynem i hedonistą ale całkowicie zakochanym w Polsce, i w CRACOVII
Jesteś liberałem i zamiast na Korwina głosujesz na Palikota? Czegoś tu nie rozumiem :)
Libertyn -35 %, Liberał -30%, Katolik-10%, Hedonista-5%, ......1906% - CRACOVIA PANY!!!
20 % zostawiłem mojej żonie i dziecku ;)
Komunista - (-100%)- jestem i byłem i będę za delegalizacją sld - komuchy muszą sczeznąć, najlepiej w jakimś łagrze
Z tego co pamiętam schorowany Lew Dawidowicz Trocki na starość deklarował podobne procenty (z wyjątkiem 10% katolika). W swojej willi w Coyoacan hodował króliki. No, powiedzmy, że starość, choć dożył tylko 60-ciu lat, dziś w tym wieku ludzi, takich jak Oleg Błochin, Komorowski, Maleszka, Gronkiewicz-Waltz czy generał Dukaczewski, jeszcze nie uważa się za starych.
o święta naiwności : ) przecież Ruch Palikota to w dużej mierze przefarbowani SLD-owcy czy nawet PZPR-owcy i głosując na nich wprowadzasz takich samych ludzi do Sejmu tylko przefarbowanych - czyli według twojej zasady znaczna część RP powinna szczeznąć w łagrach
W PSL zmiana przywódcy:
http://fakty.interia.pl/polska/news/zmiana-wladzy-w-psl-waldemar-pawlak-przegral-wybory,1864662
Piechociński to stary aparatczyk. Wygrał tylko przez to, że aparat PSL jest przerażony długami. Tam nic się nie zmieni.
No ciekawe. Gniew LUDU, czy ktoś przesunął pionka na szachownicy?
Z tych dwu punktów stawiam raczej na wariant drugi. Piechociński trzymany w odwodzie, w przeciwieństwie do Pawlaka, miał od zawsze dobre układy ze służbami.
Moim zdaniem pionek na szachownicy, prawdopodobnie nie wejdzie do rządu.
przede wszystkim to zemsta zawsze mocnego w terenie Sawickiego, którego zatopiła sprawa ARR właśnie wtedy, gdy zaczął się poważnie rozprowadzać wśród aktywu (i nie tylko - przypomnę reklamówki z kasy ministerstwa rolnictwa w najlepszym czasie antenowym). zdziwiłbym się, gdyby za tymi taśmami nie stał Pawlak, bo - jak się wydawało - to on najwięcej na tym zyskał, tracąc konkurenta do szefowania partii. Sawicki startować nie mógł, ale wpływy wśród działaczy, budowane dzięki resortowi dającemu niesamowite możliwości obsadzania swoich, pozostały.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)