Zdecydowanie karny się nie broni. Ale chyba nie powinno nam być głupio z tego powodu.
-
-
Żałośni Polscy sędziowie ...
Rzeczywiscie karny dyskusyjny (pan Stempniewski powiedzial że nie bylo i że Nowak go wymusił) ale ,oim zdaniem bardizej się należał niż ten karny dla Ruchu w Chorzowie. Tam Kosanovic wybił piłke i przy okazji zderzył się z zawodnikiem Ruchu. A tu? Zawodnik Lechii wleciał w Nowaka wychodzącego na czystą pozycję! I jeszcze potem go "przejechał" butem po głowie, co prawda niechcący...
SaNtO Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zobacz na lewą nogę Nowaka, on już wiedział co
> chce zrobić. symulka. z tym że świetna, nawet
> Wy daliście się nabrać
Otóż to, on zrobił "jaskółkę" lewą nogą jeszcze zanim obrońca do niego dobiegł ;)
I bardzo dobrze. Wreszcie pomylono się na naszą korzyść. Liczę na kontynuację, tym bardziej, że do "wyrównania krzywd" cholernie daleko.
Agnan Napisał(a):
> Rzeczywiscie karny dyskusyjny (pan Stempniewski
> powiedzial że nie bylo i że Nowak go wymusił)
> ale ,oim zdaniem bardizej się należał niż ten
> karny dla Ruchu w Chorzowie. Tam Kosanovic wybił
> piłke i przy okazji zderzył się z zawodnikiem
> Ruchu. A tu? Zawodnik Lechii wleciał w Nowaka
> wychodzącego na czystą pozycję! I jeszcze potem
> go "przejechał" butem po głowie, co prawda
> niechcący...
No właśnie. Nowak symulował ale piłkarz Lechii dał sędziemu pretekst żeby zagwizdać, a w Chorzowie wg mnie tego pretekstu nie było.
Nie no jak już jest karny, to czerwona jest z automatu, przepisy się kłaniają (faul/ręka przy wyjściu na czystą pozycję = czerwo).
Ale karnego nie mogło być, bo najpierw była symulka, potem faul. A sam fakt symulki jest przewinieniem.
To tak, jakby Nowak był na spalonym i został "staranowany". Karnego nie ma, bo w momencie spalonego gra zostaje przerwana.
Edit: Przy okazji to nie wiem jakiej argumentacji użył Stępniewski (pewnie głupiej i Cię nie przekonał), ale już taki Stempniewski argumentował całkiem logicznie :)
swoją drogą to co piszesz to racja (o przykładzie ze spalonym) zawsze się zastanawiałem co by było gdyby wtakiej sytuacji umyślnie wyciąć małeckiego od tyłu albo wywalić mu w morde łokciem?
Panowie,rzeczywiście Dawid od siebie dodał.Na pewno jednak był kontakt,ale co najważniejsze-z trybun było widać ewidentny faul...sędzia też ma ułamek sekundy na podjęcie decyzji...Powtórki się ogląda w tv po kilka razy i w zwolnionym tempie i nawet po tych powtórkach człowiek się zastanawia nad decyzją,którą gościu w "czerni"musiał ocenić na szybko.Na pewno dyskusyjna sytuacja,ale będąc sędzią też podyktowałbym karnego.
SaNtO Napisał(a):
> swoją drogą to co piszesz to racja (o
> przykładzie ze spalonym) zawsze się
> zastanawiałem co by było gdyby wtakiej sytuacji
> umyślnie wyciąć małeckiego od tyłu albo
> wywalić mu w morde łokciem?
W pierwszej sytuacji pewnie nic by nie było, przy drugiej pewnie czerwona kartka, bo to jest adekwatna sytuacja do przypier.d.olenia mu w trakcie przerwy w grze ;)
Kolano Deleu idzie w podbrzusze Nowaka.
ronnie79 Napisał(a):
> będąc sędzią też podyktowałbym karnego.
ja też, nawet jakby nie było kontaktu :D
Aston1906 Napisał(a):
> W pierwszej sytuacji pewnie nic by nie było, przy
> drugiej pewnie czerwona kartka, bo to jest
> adekwatna sytuacja do przypier.d.olenia mu w
> trakcie przerwy w grze ;)
a tutaj na przyklad nic był nie dał.
Aston1906 Napisał(a):
> SaNtO Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > swoją drogą to co piszesz to racja (o
> > przykładzie ze spalonym) zawsze się
> > zastanawiałem co by było gdyby wtakiej
> sytuacji
> > umyślnie wyciąć małeckiego od tyłu albo
> > wywalić mu w morde łokciem?
>
> W pierwszej sytuacji pewnie nic by nie było, przy
> drugiej pewnie czerwona kartka, bo to jest
> adekwatna sytuacja do przypier.d.olenia mu w
> trakcie przerwy w grze ;)
W pierwszej sytuacji również możliwa by była kartka. Zależy od tego jak by został wycięty(i jaki byłby sędzia, niestety). Atak na nogi od tyłu również jest kartkowany.
Odnośnie karnego, tak sobie pomyślałem. Ostatnio coraz częściej mówiło się o tym, że Cracovia jest poszkodowana w dość dużym stopniu. Arbiter mógł spokojnie ulec presji(co będzie jak nie gwizdnę a było przewinienie?), nie twierdzę, że to słuszna droga, jednak takie sytuacje miały już miejsce.
Mialem wrazenie, ze pan Slawek w C+ mial wczoraj gorszy dzien :) Mnie rowniez nie przeknal, a juz szczegolnie w momencie gdy Nowaka chcial karac zoltkiem za symulacje, a Brzyskiego probowal tlumaczyc.
Tłumaczenie zachowania Brzyskiego było zaiste komiczne.
Znamienna była salwa śmiechu, przed którą Smokowski z Twarowskim nie mogli się powstrzymać, gdy pan Sławek wygłosił opinię o tym, jak to Brzyski rzekomo ratował się upadkiem przed kontuzją. :D
jak byl karny w Chorzowie dla Ruchu to tym bardziej z Lechia dla nas, nie rozumiem watpliwosci.
Rufus T. Firefly Napisał(a):
> jak byl karny w Chorzowie dla Ruchu to tym
> bardziej z Lechia dla nas, nie rozumiem
> watpliwosci.
Nie ma watpliwosci, ze oba karne niesluszne, dyskusja na temat, ktory z nich byl bardziej niesluszny rzeczywiscie nie ma wiekszego sensu.
Ogolnie cale to sedziowanie wzbudza po prostu duzy niesmak.
Generalnie uwazam, ze w temacie karny dla nas nigdy nie powinno byc zadnych dyskusji podwazajacych.
Aston1906 Napisał(a):
> SaNtO Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > zobacz na lewą nogę Nowaka, on już wiedział
> co
> > chce zrobić. symulka. z tym że świetna,
> nawet
> > Wy daliście się nabrać
>
> Otóż to, on zrobił "jaskółkę" lewą nogą
> jeszcze zanim obrońca do niego dobiegł ;)
>
> I bardzo dobrze. Wreszcie pomylono się na naszą
> korzyść. Liczę na kontynuację, tym bardziej,
> że do "wyrównania krzywd" cholernie daleko.
Amen
Aleks Napisał(a):
> Generalnie uwazam, ze w temacie karny dla nas
> nigdy nie powinno byc zadnych dyskusji
> podwazajacych.
To już kwestia dyskusyjna , natomiast moim zdaniem (i komisji ligi) karny był ewidentny.
Ja mógłbym polemizować czy żółtko czy czerwień.
Widziałem skrót tej sytuacji-karny ewidentny. Deleu wsadza nogę, jest spóźniony.
Szczerze mówiąc wczoraj próbowałem zrozumieć argumenty , padające między innymi na forum, że karnego nie było
i nijak nie potrafię ich wyrozumieć. Może i Nowak chciał "zrobić" karnego , to nie ma nic do rzeczy. Deleu po prostu wszedł nogą. Kazał mu ktoś? Nowak zahipnotyzował? Ruch jest zdecydowany, ewidentny. O czym tu dyskutować?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!