Ja też jestem zadowolony. Jest cały czas po co spoglądać w tabelę i są emocje. A za ewentualny spadek (tfu, tfu) reformy obwiniać nie będzie można. Zasady znane od początku. Sami sobie będziemy winni tej tragedii.
-
-
Reforma ekstraklasy - pytania, dyskusje, komentarze
Zgadzam się Ian:) Są przynajmniej emocje a nie "martwa" strefa.
Emocje to dopiero będą w grupie spadkowej.
Gdyby przyjąć obecną tabele jako końcową (założenie teoretyczne) oto jak by wyglądał rozkład jazdy w rundzie finałowej:
Cracovia - Śląsk
Zagłębie - Cracovia
Cracovia - PBB
Widzew - Cracovia
Cracovia - Piast
Cracovia - Korona
Lechia - Cracovia.
szuwarek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Gdyby przyjąć obecną tabele jako końcową
> (założenie teoretyczne) oto jak by wyglądał
> rozkład jazdy w rundzie finałowej:
> Cracovia - Śląsk
> Zagłębie - Cracovia
> Cracovia - PBB
> Widzew - Cracovia
> Cracovia - Piast
> Cracovia - Korona
> Jagielonia - Cracovia.
Taki przedsmak I ligi:)
większość meczy u siebie? to już przepadliśmy :)
A dodam, że tabela na dzień dzisiejszy punktowo przedstawiałaby się tak:
15 punktów: Jagiellonia, Cracovia
14 p. Korona, Piast
13 p. Śląsk
12 p. Zagłębie
11 p. Podbeskidzie
8 p. Widzew
Zarówno Widzew, jak Podbeskidzie mają więc teoretyczne i praktyczne szanse na utrzymanie. Zapowiada się nie tyle interesująca walka, co krwawa jatka.
Coraz bardziej zaczyna mi się ta reforma podobać.
szuwarek Napisał(a):
> Gdyby przyjąć obecną tabele jako końcową
> (założenie teoretyczne) oto jak by wyglądał
> rozkład jazdy w rundzie finałowej:
> Cracovia - Śląsk
> Zagłębie - Cracovia
> Cracovia - PBB
> Widzew - Cracovia
> Cracovia - Piast
> Cracovia - Korona
> Lechia - Cracovia.
Mała korekta, Lechia za Jagielonie.
Po takich osłabieniach trzeba być naprawdę bardzo naiwnym by sądzić, że Cracovia wejdzie do pierwszej ósemki.
No ale nadzieja podobno umiera ostatnia.
W najgorszym wypadku będziemy się emocjonować powtórnymi meczami z PBB i Widzewem ;-)
Reforma wg mnie ma bardzo dużo plusów, środek sezonu a emocje jak na końcówce, bo najwięcej dzieje się w środku tabeli, raz jesteś nad kreską raz pod. Pomijam poziom gry bo od tego nie zależy żadna reforma organizacyjna. Ja jestem bardzo na tak. Minus reformy to to że futbol z definicji jest sportem prostym i proste reguły też dotyczyły organizacji rozgrywek, ale myślę że można się do tego przyzwyczaić.
przy tego typu rozgrywkach, bardzo ważne są każde punkty. Dlatego uważam, ze danie walkowerem Jagielloni trzech punktów, jest małym skandalem. Każda drużyna, która zajmie miejsce np. 9-10 ze stratą 1-2 punkty do np. 7-8 Jagi, może czuć się sportowo pokrzywdzona.
48 dni później
Dalej Wam się ta złodziejska (Saganowski/Białas) reforma tak bardzo podoba?
Ja od początku uważam ją (można sprawdzić) za patologię...obyśmy jakimś cudem się wybronili.
Co by nie mówic to liga nie jest mocniejsza bo nie może być, ale za to jest ciekawsza a reguły były znane WSZYSTKIM przed rozpoczęciem rozgrywek.
Mądry trener potrafi tak ustawić szczyt formy aby wyjść na swoje a głupi ..........cóż.
Mi się reforma podoba, emocje będą do końca.
Moja rzeczowa i merytoryczna ocena reformy jest taka: na cholerę nam ta reforma.
Może być. Jak to szło? Mecze o stawkę tylko na Cracovii :D
Khalid Napisał(a):
> Dalej Wam się ta złodziejska
> (Saganowski/Białas) reforma tak bardzo podoba?
> Ja od początku uważam ją (można sprawdzić) za
> patologię...obyśmy jakimś cudem się wybronili.
Tak, dalej mi się podoba, bardziej niż wcześniej. Patologią są mecze między 6 a 9 miejscem w 29 kolejce. Reforma ligi nie powinna być oceniana ze względu na zajętą pozycje. Khalidzie, pretensje można mieć jedynie do pewnych osób w Cracovii.
dokładnie, ta reforma to najlepsza rzecz, jaka mogła spotkać polską Ekstraklasę.
a to, że my na tym wychodzimy źle, to już nie jest wina pomysłodawców, tylko m.in. pana z wąsem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)