Byłem w A Coruñi w maju, stadion mają umiejscowiony w samym sercu miasta, tuż obok plaży o tej samwj nazwie. Widać, że już trochę nadgryziony czasem, sprawia wrażenie mniejszego, niż jest w rzeczywistości. Ale będąc koło niego czuje się kawał historii.
Pamiętam jak w końcówcw lat 90 oglądałem jakiś mecz Ligi Mistrzów, transmisja z A Coruni i ten obraz utkwił mi w głowie: podświetlony stadion z lotu ptaka z oceanem na wyciągnięcie ręki w tle i światłami miasta. W końcu, po ponad ćwieŕć wieku mogłem zobaczyc to z bliska.
W sklepie firmowym kupując koszulkę, sprzedawca zagadał mnie, pytając skąd z Polski jestem. Zdziwiony spytałem skąd wie, że jestem z Polski, a on na to, że słyszał moją rozmowę z żoną, a że ma dziewczynę z Polski, to się domyślił. Pogadaliśmy o futbolu, okazało się, że dziewczyna z Kielc, mieszkająca przed przeprowadzką do Hiszpanii w Warszawie zdążyła zostać fanką lampucery. Jemu lampucera się nie podobała, o naszej lidze sporo wiedzial, a o Cracovii tyle, że ma groźnych klibiców, liczących się w świecie kibicowskim i klub, który ma barwy biało-czerwone. Będąc w Polsce byl na meczu Korony.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997219-319.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997220-663.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997220-758.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997221-697.jpg[/img]
-
-
EUROPEJSKI Futbol [Temat zbiorczy]
Nie rozumiem startu LaLiga w tym sezonie,zaczeli w tamten piątek,a kolejke kończą w nadchodzący czwartek.
Bez sensu.
[quote]#post1740078 Nie rozumiem startu LaLiga w tym sezonie,zaczeli w tamten piątek,a kolejke kończą w nadchodzący czwartek.
Bez sensu.[/quote]
Nie do końca, trwać będzie 2 tygodnie:
Pierwsza kolejka La Liga zostanie rozegrana od 15 do 27 sierpnia 2026 roku. Sezon otworzy sobotnie spotkanie Deportivo Alavés z Getafe, a tego samego wieczora Sevilla podejmie Rayo Vallecano. Ze względu na pięć przełożonych spotkań formalna inauguracja rozciągnie się na niemal dwa tygodnie.
15 sierpnia 2026 (sobota):
Deportivo Alavés – Getafe (godz. 19:30)
Sevilla – Rayo Vallecano (godz. 21:30)
16 sierpnia 2026 (niedziela):
Racing Santander – Villarreal (godz. 17:00)
Espanyol – Levante (godz. 19:00)
17 sierpnia 2026 (poniedziałek):
Deportivo La Coruña – Elche (godz. 21:00)
19 sierpnia 2026 (środa):
Atlético Madryt – Málaga (godz. 21:00)
25 sierpnia 2026 (wtorek):
Valencia – Real Betis (godz. 21:00)
26 sierpnia 2026 (środa):
Real Madryt – Real Sociedad (godz. 21:00)
27 sierpnia 2026 (czwartek):
Celta Vigo – Osasuna (godz. 20:30)
FC Barcelona – Athletic Bilbao (godz. 21:00)
https://x.com/m_borzecki/status/2089772529049051178?s=20
.....
Źle to wygląda ....:(
Ależ piękne bramki w meczu Celtic - LASK .
Po boisku stadionu Wanda Metropolitano w barwach Atlético biega Arnau Ortiz. Coś mi to nazwisko mówiło, sprawdziłem i rzeczywiście. Jeszcze niecałe półtora roku temu, w przegranym przez nas meczu na K1 z malinowymi 2:4 grał w ich barwach.
Teraz w pierwszej jedenastce Atlético.
W Atletico B znalazł się pewnie dlatego, że Śląsk spadł i musiał się stamtąd ewakuować 😉
[quote]#post1740571 Ależ piękne bramki w meczu Celtic - LASK .[/quote]
Wierzę, że tak, ale również mogę zapewnić, że oba gole w dzisiejszym meczu LaLiga dla Atlético również palce lizać
Póki co idziemy jak burza w tej Europie 😁
Lech już 2:0, Jaga 3:0
Macie jakąś stronę ze strimami? wszystkie które znałem są poblokowane :/
Lech już 4:0.
- Edytowany
[quote]#post1740843 Macie jakąś stronę ze strimami? wszystkie które znałem są poblokowane :/[/quote]
Jaga Super Polsat
Lech TVP Sport
czasem warto mieć telewizor😉
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 19:35 (scalono posty)[/b]
Ależ nasi grają, Jaga i Lech dziś koncert🤗
Szok. Jaga 4:0, Kolejorz 5:0 do przerwy. Chyba najwięksi optymiści nie spodziewali się takich rozstrzygnięć
To co gra Lech ze szwajacarami, to tak właśnie wyobrażałem sobie zwycięstwo Cracovii nad mistrzowskim Ruchem w 1936 😁
Żabole 0:1 Monako
- Edytowany
Cóż, co do Lecha muszę się pokajać 🙄 jestem w szoku. Ale dajmy Thun szansę na rewanż 🤭😉
[quote]#post1740865 Cóż, co do Lecha muszę się pokajać 🙄 jestem w szoku. Ale dajmy Thun szansę na rewanż 🤭😉[/quote]
Co znaczy przełożenie meczu w ESA...;)
Poczekajmy na mocniejszych przeciwników, bez huraoptymizmu
[quote]#post1740861 Żabole 0:1 Monako[/quote]
1:3
- Edytowany
2:3
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 21:35 (scalono posty)[/b]
Sparta praga odpadła w 3 rundzie lm czemu nie grają w 4 rundzie le? Bezpośredni awans do le? Z jakiej racji??
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 21:37 (scalono posty)[/b]
Pasuje żeby albo górnik albo raków awansował do grupy i z czech odpadły te 2 słabsze żebysmy mieli 3 polskie i 3 czeskie wtedy będzie szansa jakaś utrzymać te 10miejsce
- Edytowany
Sparta Praha po 2:1 i 0:3 z Lyon wyleciała z ligi mistrzów i dostała się automatycznie do ligi Europy. Co na tom niejasnego? Tak to jest, bylo a będzie. Przegrany w 3. rundzie LM idzie do LE.
https://share.google/KL329QAbVb7y8BlxN
Losing sides from the qualifying rounds of the Champions League and Europa League are given another chance to progress when they parachute down into the Europa League or Conference League. Losing sides from the Champions League and Europa League play-offs go directly into the league phase of the Europa League and Conference League respectively.
Swojego czasu Basel to była solidna marka w Europie, do której nam było daleko.
Stąd nie rozumiem jak Thun, które wygrało ligę w cuglach (mieli ogromną przewagę, tak, że tę ich fazę finałową przegrywali mecz za meczem odrabiając pańszczyznę) mogło tak słabo wypaść i dostać takie baty od Lecha.
Nie jest to problem oczywiście. Cieszy mnie, że będziemy mieć w fazie ligowej prawdopodobnie 2 , a może 3 drużyny. Raków (to moglibyśmy być my, he he) ma wszystko w swoich [s]rękach[/s] korkach.
Szkoda Górnika, nie mieli szczęścia trafiając na tak mocne drużyny.
Jak nie lubię Barcelony, tak ten ruch uważam za bardzo dobry. Jeden z lepszych bramkarzy w Europie.
https://x.com/FabrizioRomano/status/2090770238958698949?s=20
- Edytowany
Właśnie, w 29 minucie meczu La Liga, dwóch beniaminków, Málaga - Deportivo, całkiem ciekawy komentarz o pionierskim systemie scoutingu w Deportivo, opierającym się na bardzo zaawansowanym użyciu AI do celów wyszukiwania graczy idealnie odpowiadającym potrzebom klubu w całej Europie, czego efektem było m.in. zakontraktowanie Ede z Motoru Lublin, został on na koniec splamiony puentą. Komentujący zastanawiali się bowiem, kiedy dojdzie do transferu z Deportivo do... gts, bowiem "jak wiadomo prezes klubu lubuje się w nowoczesnych technologiach". Nosz kurwa, oglądam sobie super mecz, fajny poziom, w przeciwieństwie do nudnego Osasuna-Levante, żywy, interesujący i z super dopingiem ultras gospodarzy, a tu taki komentarz....
Swoją drogą, kolejny gol Aubemayanga, kosztował on Galisyjczyków... 1,5mln euro
https://x.com/CANALPLUS_SPORT/status/2092335330313552329?s=20
Mógł grać u cyganów, nie musiałby płakać 😂
Super mecz LASK - Celtic . LASK strzela 3 gola, jeszcze jeden i dogrywka .
[quote]#post1742081 Super mecz LASK - Celtic . LASK strzela 3 gola, jeszcze jeden i dogrywka .[/quote]
I dokonali tego!
Złomowani Szkoci ładnie przez większość meczu, duże brawa dla zawodników LASK nie zabrakło im wiary po utracie bramki, a było już 0:4 w plecy.
A w dogrywce kolejny gol i pomimo niestrzelonego karnego , wygrywa LASK 5 : 1 i awansuje do LM .Co potrafi zdziałać ambicja !
Piękne chwile dla kibiców LASK zgromadzonych na stadionie, będą to pamiętać do końca życia, taka futbolowa pamiątka. Teraz jeszcze dostaną nagrodę i zapewne kilka ciekawych wyjazdów po europie. Trochę zazdrość, ale cieszą mnie takie sytuacje.
- Edytowany
Oglądałem dogrywkę SABA z Izraelitami.
Potem z ciekawości przeglądałem ich skład. Oczywiście ekspertem od azerskiej piłki nie jestem, a sporo tam lokalsów, ale też mają trochę stranieri - w zasadzie wszystko nonamy, bo nawet taki Puchacz to noname. To, że my się jaramy jego tematem to nic nie znaczy. Nadal przeciętny grojek, który się odbijał gdzie mógł od ściany. No i paru egzotycznych gości wcześniej gdzieś kopiących po niższych ligach zachodnich. Niezłe kwiatki, że nie potrafimy się przebić do LM, mając po drodze takich ogórków. A sprali po drodze potęgę Aarhus. hehe
edit: ps. musimy zmienić dealera ogórków
🇱🇹 OD MILIONERÓW DO LIGI MISTRZÓW
📅 2002 rok
25-letni Valdas Dambrauskas wyjeżdża z Litwy do Anglii. Nie ma za sobą zawodowej kariery piłkarskiej. Ma za to konkretny plan - chce zostać trenerem.
Pieniądze na start zdobywa w dość nietypowy sposób. Bierze udział w litewskim teleturnieju „Šeši nuliai - milijonas”, działającym na zasadach zbliżonych do „Milionerów”. Według jego własnej relacji wygrywa 4000 litów, czyli około 2500 dolarów. Zdobyte pieniądze pomagają mu rozpocząć życie w Anglii.
📅 Pierwsze lata w Anglii
Studiuje, zdobywa kolejne kwalifikacje, a jednocześnie normalnie pracuje, żeby się utrzymać. Z czasem trafia do szkolenia młodzieży. Zbiera doświadczenie m.in. przy Manchesterze United i Fulham, później pracuje także z młodzieżą Brentford.
📅 2007 rok
Obejmuje Kingsbury London Tigers, klub z dziewiątego poziomu angielskiej piłki. W sezonie 2008/09 drużyna zajmuje piąte miejsce – najlepsze w swojej historii po połączeniu Kingsbury Town z London Tigers.
📅 2010 rok
Dambrauskas otrzymuje nagrodę Active Westminster dla trenera działającego na rzecz lokalnej społeczności. Wkrótce wraca na Litwę. Pracuje z młodzieżowymi reprezentacjami kraju, jest asystentem w Ekranasie, a później sam prowadzi pierwszy zespół.
📅 2014–2017
Przejmuje Žalgiris Wilno. Zdobywa dwa mistrzostwa Litwy, trzy krajowe puchary i dwa Superpuchary. W kolejnych latach prowadzi RFS na Łotwie, HNK Gorica w Chorwacji, Łudogorec Razgrad, Hajduk Split, OFI Kreta, Omonię Nikozja i Diósgyőr. Z Łudogorcem zostaje mistrzem Bułgarii, z RFS zdobywa Puchar Łotwy, a z Hajdukiem Puchar Chorwacji.
📅 20 czerwca 2025
Podpisuje trzyletni kontrakt z Sabah FK, który po raz pierwszy zostaje mistrzem Azerbejdżanu, zapewniając sobie tytuł już cztery kolejki przed końcem sezonu. Kilka dni później pokonuje Zirę 2:1 w finale krajowego pucharu.
📅 Lato 2026
Sabah po raz pierwszy przystępuje do eliminacji Ligi Mistrzów. Po drodze eliminuje The New Saints, KuPS oraz Aarhus i dociera do play-offów, w których czeka Hapoel Beer Szewa. Sabah przegrywa pierwszy mecz 1:2.
📅 25 sierpnia 2026
Rewanż też zaczyna się źle. Hapoel prowadzi 1:0, później 2:1 i na kilkanaście minut przed końcem jest bardzo blisko awansu. Sabah doprowadza jednak do 2:2, a w czwartej minucie doliczonego czasu Tellur Mütəllimov strzela gola na 3:2. W dwumeczu jest 4:4, w której dwa trafienia przesadzają o historycznym awansie do Champions League.
Dambrauskas ma dziś 49 lat. Nie był zawodowym piłkarzem. Trenerską drogę zaczynał od studiów, pracy z dzieciakami i prowadzenia drużyny z dziewiątego poziomu w Anglii. Pieniądze, które pomogły mu ruszyć do Londynu, wygrał w teleturnieju. 24 lata później wprowadził Sabah do Ligi Mistrzów.
📷Sabah
- Edytowany
Ups
Nie bójcie się chamy, do LM nie wracamy!
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1787757121-627.jpg[/img]
Żałosne, Niby w tamtym roku jarano się dwoma zespołami w fazie grupowej i awansem z niej, jednak w najważniejszych rozgrywkach na miano "ogórów nawet nie zasługujemy. Pariasi albo gorzej
- Edytowany
Rangersi poza pucharami.
Twente po przegranej w domu zbiło Karabach na wyjeździe 4-1 (lub 1-4 dla logicznych inaczej) i awansowało.
Plzno do przerwy łomocze Crvena Zvezde 5-1, która gra już w osłabieniu.
Sporo ciekawych niespodzianek dla ubogich :) heheh
- Edytowany
A my (Polska) nie mamy nikogo w fazie ligowej pucharu biedronki. Za to w Lidze Europy będziemy mieli dwie drużyny. Niby lepiej niż w poprzednich latach ale tam o punkty do rankingu będzie dużo trudniej.
Nigdy nie zrozumiem tego masochizmu Rakowa do stawiania na trenerskich nonamów bez cv. Kto jak nie oni powinien rozumieć, że trener z charyzmą i wizją to fundament klubu, którego nie stać na dystansowanie innych kasą i transferami. A oni jak nie Szwarga to Kroczek
- Edytowany
Raków to taki swojski klub. Oni dobrze się czują na swoim gminnym stadionie, a w innych sprawach też lubią, gdy jest przytulnie, tak po polsku, w tym dobrym sensie tego wyrażenia. Ale przez to bywają za krótcy na nowoczesne granie. Dzisiejsza piłka to nie koło gospodyń.
@Muertes#933 W sumie nie nasz problem, ja się w sumię cieszę, że to jeden z nielicznych klubów, które nam wyjątkowo "leżą" i sporo punktów na nich robimy niezależnie od formy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)