Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • ANALIZA SPADKU Z EKSTRAKLASY

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 01.05.2012 o 03:02
      Ostatnia aktywność 15.05.2012 o 21:54
      11247 wyświetleń
    • Kamaz

3.5K
      712
    • 04.05.2012 o 11:03
      Post #826238 04.05.2012 11:03
    1. Brak atmosfery w zespole 2. Brak jakiejkolwiek osoby w Cracovii, znającej się na transferach (stąd wynika ogrom nie wypałów: Niedzielan, Bizon, Straus, Matulevicius, Grzelak, Cierzniak czy Szałachowski) 3. Fatalne zarządzenie klubem przez JW i JT. 4. Kontuzja Alexandru Suvorova, oraz innych mimo wszystko ważnych piłkarzy dla Cracovii na początku rundy wiosennej (Saidi, Viśnia) 5. Zwolnienie Jurija Szatałowa 6. Brak rewolucji, takiej jak rok temu, takiej, z której skorzystało Zagłębie. 7. Sędziowie Małek i Radosław T.
    • DSS

4.4K
      1K
    • 04.05.2012 o 11:09
      Post #826240 04.05.2012 11:09
    Ja w kilku punktach, nie czytawszy wcześniejszych wpisów, więc pewnie wszystko już było wcześniej. 1) brak celu, zero presji wyniku, po prostu bycie jak najmniejszym kosztem. 2) pełna amatorka w temacie transferów. Branie piłkarzy na gębę po znajomości i bazowanie na filmikach (przynajmniej takie można odnieść wrażenie), pozbywanie się piłkarzy nie ściągając nikogo na ich miejsce lub zastępowanie ich dużo słabszymi... już nawet nie pisze brak skautingu, bo to najoczywistsza z oczywistości. 3) karuzela trenerska, tu głów żądali również kibice... 4) Brak konkretnej osoby odpowiedzialnej za funkcjonowanie całego pionu sportowego. To wszystko tyczy się ostatnich kilku sezonów.
    • Agnan

4.4K
      96
    • 04.05.2012 o 18:41
      Post #826387 04.05.2012 18:41
    quentin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Agnan myśle że każdy klub mógłby taka liste > pechów, pomyłek sędziowskich stworzyć i > okazało by się że Nasz alista w cale taka > długa nie jest, ale pech i pomyłki sędziowskie > można w wielu innych meczach zniwelować ambicją > i wolą walki (umiejętności oczywiście też są > potrzebne) a tego niestety w wielu meczach nie > było widać a idealnym odzwierciedleniem tego > był mecz z Widzewem! walczymy o utrzymanie i mamy > w meczu z drużyna grającą na stojąco JEDNA > akcje z prawdziwego zdarzenia, z przykrością > trzeba stwierdzić że ostatnią rzeczą jaka się > przyczyniłą do Naszego spadku jest pech czy też > pomyłki sędziowskie (a te były spore w dodatku > w kluczowych meczach) i taka jest prawda, w > normalnym klubie poleciałaby głowa prezesa, ale > nie u Nas ja napisałem, że abstrahując od kopaniny, jaką nasi prezentowali czynników zarządzania itp. Bo spokojnie można było, jak uważam, nawet o puchary walczyć. Ja byłem przekonany, że o spadek będą walczyć Korona, Podbeskidzie i ŁKS. No i co? Korona o puchary się otarła... Ale co do swojej chronologicznej listy, zostanę przy swoim zdaniu, bo akurat wycięcie Suarta na pół roku a Suworowa na rok (sędzia Trofimiuk i potem kontuzja) w naszym wypadku było kluczowe. No akurat my nie mieliśmy znmienników na takim poziomie... A pomyłki sędziowskie były akuratw tajkich meczach, że to zaważyło na tym co będize dalej. Co nie zmienia tego, że można/należało kilka razy sie podnieść... A gdyby chciał znaleźć listę jakichś wydarzeń, które nam w tym roku POMOGŁY - to niewiele... Mecz z GTS, gdzie obrońca strzelił Bizonem bramkę. Odwieszenie Suworowa, ale to i tak tylko częsciowo szkody naprawiło...
    • knur

8.9K
      182
    • 04.05.2012 o 19:21
      Post #826394 04.05.2012 19:21
    jeżeli nie strzelimy w Bełchatowie bramki, to będziemy spadkowiczem z najmniejszą liczbą strzelonych bramek w okresie naszej ostatniej gry w Ekstraklasie (8 sezonów). Zagłębie Sosnowiec spadło z 19 bramkami. natomiast kiedy spadliśmy, ale poleciał ŁKS, 11. miejsce zajął Piast z 17 strzelonymi golami.
    • Trapez

2.6K
      2K
    • 04.05.2012 o 20:23
      Post #826411 04.05.2012 20:23
    [i][b]Szczególne natężenie wulgaryzmów[/b][/i]. Co miało bezpośrednie przełożenie na prace arbitrów a w szczególności na postawę zawodników, którym bardzo źle się grało. Niektórzy nawet biegać nie mogli gdyż szczególne natężenie wulgaryzmów powodowało u nich paraliz zwany bezruchem. Kibice absolutnie są do wymiany..;)
    • piotrek67

8.7K
      5.6K
    • 05.05.2012 o 15:54
      Post #826576 05.05.2012 15:54
    BONIEK dla Weszło Czy Cracovia spadnie z ligi w tym sezonie? - Haha! Cracovia już kilka razy spadała, ale jakoś nigdy do końca. Mnie jest generalnie szkoda tego klubu, z kilku powodów. Po pierwsze ? ma właściciela, który wydaje pieniądze. Po drugie ? ma piękny stadion. Po trzecie ? ma jeden z najpiękniejszych hymnów. Po czwarte ? ma kibiców, ma ten cały swój klimat, ma swoją historię, swój świat. Natomiast nad Cracovią wisi jakieś fatum, które sprawia, że nawet Messi mógłby zapomnieć, jak się gra. Bartek: Kiedy ostatnio przeglądałem portal weszlo.com, moją uwagę zwróciło zdjęcie jednego z zawodników ekstraklasy. Dokładniej obrońcy Cracovii Bojana Puzigaca. Co myśli pan o siłowym przygotowaniu zawodników polskiej ligi? Zawsze uważałem ,że co jak co ale obrońca powinien się tu troszkę lepiej prezentować. - Widziałem to zdjęcie i pomyślałem, że gdyby zasłonić temu człowiekowi twarz i w teleturnieju ?Milionerzy? zadać pytanie za milion, jaki zawód wykonuje osoba przedstawiona na zdjęciu, to nikt by nie powiedział, że to sportowiec. Nawet nie listonosz, bo listonosz musi trochę mięśni mieć, żeby te listy dźwigać. Nie wiem ? kierowca autobusu, kontroler biletów, sprzedawca gofrów?
    • pluton

1.7K
      1.5K
    • 05.05.2012 o 22:53
      Post #826640 05.05.2012 22:53
    1. Zwolnienie Oresta.
    • Aleks

1.9K
      226
    • 06.05.2012 o 06:37
      Post #826689 06.05.2012 06:37
    W pelni zgadzam sie z tymi glosami, ktore jako glowna przyczyne podaja zla organizacje dzialalnosci klubu (od samego poczatku prezesury Profesora) i niezatrudnienie odpowiednich ludzi, ktorzy potrafiliby ten klub wlasciwie poprowadzic. Reszta, jak slusznie tu napisano jest tylko pochodna tych zasadniczych czynnikow. Kibic, forumowicz potrafil zalozyc temat "Analiza spadku", a zarzadzajacy zle pracujacym klubem nie potrafil po kazdej rundzie od ok. 6-ciu lat (bo juz w 2006 obawialismy sie spadku) przeprowadzic analizy dzialania klubu i gry druzyny. Chyba jest normalne w kazdej instytucji, ze periodycznie ocenia sie osiagniecia, rozpatruje sie co jest przyczyna sukcesow lub porazek, czyli powodzenia lub niepowodzenia firmy. W przypadku niepowodzen podejmuje sie dzialania korekcyjne, ktore rowniez powinny byc analizowane pod katem skutecznosci i jesli okazuje sie, ze nie przyniosly pozadanych rezultatow, trzeba analize przeprowadzic ponownie i skorygowac dzialania majace doprowadzic do naprawy. To musi sie dziac caly czas, systematycznie i systemowo. Nie wierze, zeby nie robiono tego np. w Comarchu. Stwierdzenie, ze "jest troche mojej winy" to zaden wniosek, tu powinny byc uswiadomione konkrety, a zwalanie totalnej klapy na sedziow, zly terminarz i leniwych pilkarzy jest po prostu niepowazne, brzmi jak kpiny z tysiecy ludzi na calym swiecie zaangazowanych uczuciowo w Cracovie.
    • mazur_KSC

119
      0
    • 06.05.2012 o 18:38
      Post #826857 06.05.2012 18:38
    1. zwolnienie niezłych trenerów ( osobiscie, chciałem, zeby został Orest, który nie daje sobie w kasze dmuchać, ma swoje zdanie i myślę, ze z nim moglibysmy sie utrzymać, bo broniłby druzyny przed durnymi transferami własciciela, podobnie z Szatałowem- to co ten gośc zrobił wyprowadzając nas z praktycznie pewnego spadku zasługiwało na uznanie, mozna było dać mu więcej czasu, aczkolwiek myslę, ze byłby bardziej spolegliwy wobec Filipiaka, anizeli Orest) 2. Zatrudnienie Pasieki ( człowiek, który zdazył utopić Arkę, u nas spierdolił wszystkie najwazniejsze mecze na samym początku rundy wiosennej- ja osobiscie przy takiej grze i takim składzie uwazam, ze po tamtych niepowodzeniach Cracovia praktycznie dostała takie ciosy, ze juz nie mogła sie podniesć, tam nalezało szukac szansy w utrzymaniu) 3. Piłkarze ( tutaj jednak nie mozna miec pretensji do kogos, ze nie umie grać- takich kopaczy madry zarząd po prostu nie zatrudnia, dodatkowo brak Suworowa, Radomski nie przypominał tamtego Radomskiego z rundy jesiennej, sprzedaż Klicha, fatalny blok defensywny, Saidi, nad którym sporo sie zachwycało, a tak naprawde oprócz niewielu momentów kiedy grał naprawde dobrze, to grał samolubnie i nic z tego nie wychodziło, i katastrofa w ataku- jak mozna grac nawet o utrzymanie, kiedy brak napastników?(ogromna wiekszosć zgadza sie, ze posadzenie Bizona w lesie byłoby jak najlepszą z mozliwych opcji. 4. Własciciel, własciciel, własciciel.....nigdy tego nie mogłem zrozumieć,jak mozna tak topić własne pieniadze, czy ktoś juz naprawde nie chce pojąć, ze warto nawet zatrudnic profesjonaliste do czarnej roboty, a samemu tylko klepać jego decyzje, a jak beda niepowodzenia to zrzucic wszystko na niego, zamiast samemu wystawiac sie?
    • potter

8.9K
      5.2K
    • 08.05.2012 o 09:04
      Post #827347 08.05.2012 09:04
    Całe zło zaczęło się od zwolnienia Oresta . Przyszli mierni ale wierni którzy w imię kilku pensji woleli siedzieć cicho i nie wypowiadać się w temecie ,,wzmocnienia''. Brali śmietnik i robili dobrą minę do złej gry że to dobrzy piłkarze. Zresztą zapytam kto tych piłkarzy oglądał pod kątem przydatności do Cracovii? Zawodnik jest jak pracownik jak wyczuje że może się ślizgać i szefa robić w h..... to będzie to robił . Zarząd i Filipiak spał snem niedźwiedzia ,a te 2 X z Legią i Koroną dały im ,,pewność''że z palcem w d... się utrzymamy . Tymczasem wystarczy popatrzeć na konkurencje Lubin -tu doszło do podstawego składu 5-6 zawodników i to nie byle jakich bo niektórzy z przeszłością z Bundesligi!!!.Lechia czy nawet Łks wzmocnili skład . Brak atmosfery w klubie to kolejna z przyczyn .Teraz to wychodzi na światło dzienne min Kaczmarek . W połowie sezonu w czasie jednej z rozmów na wielickiej tak został wyprowadzony z równowagi przez Jakubba że mówił do niego rozwiąż mój kontrakt nie chcę od Cracovii już żadnych pieniędzy..Możecie piłkarza spytać kilka osób to słyszało na korytarzu.Nie jest to przypadek odosobniony .Było tego więcej. Co dalej ?Tu musi sobie Filipiak odpowiedzieć czy chce tabiszzowskiej krakowi dalej czy chce odbudować CRACOVIĘ i odpokutowąć winy za spadek .Jeśli mamy wrócić po roku to musi przyjść dobry trener ,klasowy dyrektor i scauci +zawodnicy z charakterm zabijaki i wojowników.Atmosferę można wyczyścić zwalniając Tabisza i zatrudniając Misiora.
    • krak 06

1.7K
      424
    • 08.05.2012 o 09:42
      Post #827351 08.05.2012 09:42
    potter Napisał(a): ------------------------------------------------------- >................................................................... ..................................................................... > Co dalej ?Tu musi sobie Filipiak odpowiedzieć czy > chce tabiszzowskiej krakowi dalej czy chce > odbudować CRACOVIĘ i odpokutowąć winy za > spadek .Jeśli mamy wrócić po roku to musi > przyjść dobry trener ,klasowy dyrektor i scauci > +zawodnicy z charakterm zabijaki i > wojowników.Atmosferę można wyczyścić > zwalniając Tabisza i zatrudniając Misiora. 100% Racji Potter - "Całe zło" bierze sie z "polityki Filipiaka", jeżeli chce pozytywnych zmian, musi powiedzieć "NIE DLA TABISZOWSKIEJ KRAKOWI",bez tego nie ma szans na jakiekolwiek zmiany !!!! Ps.Co do Misiora to mam obawy czy chciałby wrócic do Cracovii,po tym jak go potraktowano.
    • Aleks

1.9K
      226
    • 08.05.2012 o 12:02
      Post #827385 08.05.2012 12:02
    potter Napisał(a): ------------------------------------------------------- > (...) .Jeśli mamy wrócić po roku to musi > przyjść dobry trener ,klasowy dyrektor i scauci > +zawodnicy z charakterm zabijaki i > wojowników.Atmosferę można wyczyścić > zwalniając Tabisza i zatrudniając Misiora. Moim zdaniem nie w tym sprawa. Musi sie zmienic (a wlasciwie powstac) prawidlowa struktura organizacyjna klubu i rozpoczac sie wynikajace z niej normalne, profesjonalne zarzadzanie klubem. W tej chwili (od lat) wyglada to jak z czasow krola Cwieczka, a bardziej obrazowo Ludwika XIV w mysl hasla "Cracovia to ja". Tak sie niestety nie da i nie przyniesie pozadanych rezultatow sprowadzenie dobrego trenera (w niedawnym czasie bylo dwoch dobrych: Lenczyk i Szatalow), dobrego tzw. Dyrektora Sportowego (w potocznym, niewlasciwym niestety rozumieniu: "wylawiacza zawodnikow" ), przyjscie pilkarzy zabijakow-wojownikow,zwolnienie Tabisza i zatrudnienie Misiora. To wszystko, to - uzywajac przenosni 'pottera' - leczenie padaczki mascia na odciski. Zachowanie obecnego stylu prowadzenia klubu, przypominajacego dryl w pruskiej armii polaczony z czekistowskimi czystkami bedzie nadal staczac klub w dol niezaleznie kto zmieni Tabisza i co bedzie chcial zrobic Misior lub jego ekwiwalent.Beda to tylko inni ludzie robiacy w nieco inny sposob to samo, czyli to czego zada Ludwik XIV.
    • krak 06

1.7K
      424
    • 08.05.2012 o 12:38
      Post #827391 08.05.2012 12:38
    Z tego wynikają trzy możliwości albo "Ludwik XIV" /"Cracovia to ja"/ abdykuje i tron przejmie kto inny, który wprowadzi oczekiwane zmiany ,albo "Ludwik XIV" nie abdykuje ale przyjdzie po rozum do głowy i wprowadzi zapowiadane zmiany łącznie ze zmianą "dworu"i trzecia możlwość "Król Słonce' bedzie dalej trwał w tym co jest obecnie, mając tych samych pochlebców z "dworu"/władcy absuolutni,rzadko rozumieli potrzebę reform i było to początkiem ich upadku/ !!!
    • Aleks

1.9K
      226
    • 08.05.2012 o 13:26
      Post #827407 08.05.2012 13:26
    Gdyby bylo mozliwe, zeby zmiany wprowadzil obecnie nam panujacy, byloby to najlepsze rozwiazanie, bo po prostu bogaty wlasciciel to condicio sine qua non we wspolczesnej pilce. Problem tylko, juz na forum zauwazony, czy nie jest tego swiadomy, czy jest swiadomy ale nie wie jak to zrobic, czy tez jest swiadomy, ale nie chce tego zrobic. Tak przez lata dyskutowane i postulowane zwolnienie Tabisza (ktore absolutnie popieram) jest potrzebne z tego wzgledu, iz zmienilo by wewnetrzny, toksyczny uklad i zapoczatkowalo zmiany strukturalne, ale pod warunkiem, ze jego nastepca [b]bylby tylko i wylacznie ksiegowym[/b] bez tytulu Viceprezesa, podlegajacym Dyrektorowi klubu (a Dyrektora juz mamy), tak jak szefowa administracji i kierownik marketingu. Tzw. Dyrektor Sportowy, a w nowym ukladzie raczej Viceprezes d/s pilki noznej powinien stworzyc Sekcje Pilki Noznej zlozona z fachowcow znajacych sie na tym sporcie (pisalem juz o tym niejednokrotnie, ale biorac znowu przyklad z 'pottera' zaczynam sie stosowac do innej lacinskiej maksymy [i]repetitio est mater studiorum[/i]:) Zarzad klubu powinien miec konkretny regulamin dzialania zatwierdzony przez Rade Nadzorcza (oczywiscie sensowny regulamin) i dzialac zgodnie z jego ustaleniami. Klub chcacy cos zdzialac nie moze sie opierac na emailowych TAK lub NIE od jedynego nieomylnego. Przekonal sie juz chyba, ze nieomylnym nie jest, wiec trzeba to zmienic, gdyz inaczej pozostanie jak bylo. Powinny byc planowane dzialania na kilka miesiecy naprzod zaleznie od ustalonych wariantow. Last minut deals sa moze dobre przy zakupie biletow na samolot, ale nie tam, gdzie trzeba strategicznie przewidywac rozne mozliwosci i przygotowywac sie do rozwiazania mogacych zaistniec sytuacji. Trzeba analizowac niepowodzenia i dochodzic do zrodla problemu, by je zlikwidowac. Nie wystarcza dorazne naprawy, gdy - z angielska tym razem:) - [i]root cause[/i] (ta najwieksza, pierwotna przyczyna danego niepowodzenia) nadal istnieje. Dotad łata sie doraznie dziury, np. sciagajac zawodnika na chybil-trafil, a nie ustalajac podstawowych kryteriow jego potrzeby, chocby takich jak fachowosc wybierajacych, wybor czasu i pozycji do uzupelnienia/wzmocnienia, sposob oceny przydatnosci, logiczna dlugosc kontraktu, cechy charakterologiczne, itd. itp. Podobnie powinno byc z wyborem sztabu szkoleniowego, medycznego i organizacyjnego. Wiele by jeszcze mozna pisac, ale u mnie pozno juz a wielu pewnie juz znudzilem:(
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 08.05.2012 o 14:13
      Post #827421 08.05.2012 14:13
    Aleks Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Problem tylko, juz na > forum zauwazony, czy nie jest tego swiadomy, czy > jest swiadomy ale nie wie jak to zrobic, czy tez > jest swiadomy, ale nie chce tego zrobic. Tu odpowiedź może być tylko jedna, czyli ta ostatnia. Wiele można zarzucić Procesorowi, ale na pewno nie to, że jest idiotą. > Wiele by jeszcze mozna pisac, ale u mnie pozno juz > a wielu pewnie juz znudzilem:( Panie Aleks, proszę pisać jak najwięcej. Pana głos ze sporego dystansu jest jak kalifornijska bryza w zaduchu wielkiego miasta ;)
    • bastardKSC

1.1K
      1.3K
    • 08.05.2012 o 15:31
      Post #827437 08.05.2012 15:31
    Główną przyczyną spadku jest duet Filipiak ( po co nam skauting?) + Tabisz. Następstwami wyczynów tego " wspaniałego duetu" były: - zwolnienie Oresta - zatrudnienie Pasjonata - "super" transfery Rząsy ( Strauss, Jarabica, Struna itp.) - zwolnienie Szatałowa - zatrudnienie Pasieki -Zatrudnienie Kafarskiego - wyjebane na prowadzenie młodzieży ( efekty inwestowania w młodzież można zobaczyć w Legii) Jedyne plusy w tym sezonie to: - transfer Hoska - transfer Budzińskiego - Steblecki - wygrane derby na Kałuży
    • KMPasa1

515
      0
    • 08.05.2012 o 18:09
      Post #827478 08.05.2012 18:09
    Alex jak zwykle. chłodno z kulturą i rzeczowo. Drobne korekty i do przodu. Mam podobne przemyślenia i wnioski. A dzisiaj mam inna zachciankę , wiec propozycja kiepskiej opowiastki Podczas wizyty w Anglii Profesor został zaproszony na herbate do Królowej. Oczywiście spotkanie było zainicjowane przez odpowiednie służby, jako ,że nasz Profesor zauważony i z medalem niejakiego Komoruskiego Bronisława , a to glejt na wszelkie drzwi otwory. Rozmowa była niezwykle szczera, rozmówcy przypadli sobie do gustu, Profesor czarował eurydycją a takze osobistym urokiem , po czym Królowa była oczarowana a wyrazem tego był lekki uśmiech większy niż tradycyjna etykieta. W trakcie dopijania herbaty Profesor zachęcony przemilą atmosferą zwócił sie z pytaniem do JKM. Skąd jest taki szacunek dla władzy , dlaczego JKM jest tak kochana ?. Królowa odpowiada. Pozwól, że to zademostruje , patrz i wyciągaj wnioski. Chwyta telefon i dzwoni. Panie Premierze proszę odpowiedzieć na następujące pytanie: Pańska matka ma dziecko i pański ojciec ma dziecko, ale nie jest ono pańskim bratem ani siostrą. Kto to jest?. Oczywiście to ja nim jestem, madam- odpowiada David Camaron. Profesor nie bardzo zajarzył, co zniecierliwilo Królową, więc pociągneła dalej, a sentencja z finałem była taka,że trzeba stawiać na inteligętnych. Dziekuję JKM za radę i jak wrócę do Królewskiego Miasta Kraków to od razu rady wciele w życie-zapewnił Profesor. Szybko wsiadł w samolot, bo wnioski raniły ucho i szybko chciał sprawdzić Jakuba intelekt. Bierze Jakuba na dywan i ze srogą miną pyta: Zadam ci jedno pytanie, Ok? Ależ oczywiście Profesorze- z aumatatu odpowiada Jakub. Posłuchaj , twoja matka ma dziecko i twój ojciec ma dziecko, ale nie jest ono twoim bratem, ani siostrą- kto to jest?. Jakub w pocie, wewnetrznie przywołuje dalekie , bliskie, lewe i prawe pokłady na głowie i brak odpowiedzi. po czem prosi o zwłoke w odpowiedzi. Profesor na propozycje przystaje. Natychmiast zwołuje narade wśród własnych przyjacioł i referuje istote problemu. Narady trwają długie godziny, lecz zagadki żaden nie może rozwiązać. Więc chodzi Jakub po gabinecie, cokolwiek skołowany , bo trasa tylko w kółko i tak osamotniony. Nagle wpada na myśl przednią, komóra podstakuje w reku i kręci, bo to ostateczna forma ratunku. Potter to Ty. A kto dzwoni? . No no,no nie poznajesz ja .........kub. Co,kto?. No,no jestem w potrzebie - pomożesz. H..mmm. Jak?. N...ooo jak pomożesz to wszystko w niepamięc- zapewnia. Rozgryz mi tylko taką zagadkę, bo twoje wnioski jak do tarczy w dyche.Leci więc pytanie. Posłuchaj , twoja matka ma dziecko i twój ojciec ma dziecko, ale nie jest ono bratem ani siostrą- kto to jest?. Odpowiedż jest natychmiastowa- oczywiście to ja jestem odpowiada Potter. Pędzi więc rakietą zwaną samochodem Jakub do rezydencji Profesora. gdzie wita go przy bramie. Z daleka krzyczy mam, mam rozwiązanie. To jest Potter i kropka|||. Profesorowi skóra robi sie zielona. i po piątym wydechu rzecze Ty odiiiiiiioto. Chodziło o Davida Camerona - odpowiada. Chodzi po rezydencji , bo może znajdzie się pomysł z nową zagadką. A co z jakubkiem jak w problemie , zagadce spalony - rozmyśja Profesor. pozdr. pozdr.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 08.05.2012 o 18:25
      Post #827482 08.05.2012 18:25
    Stare ale dobre :D uśmiałem się do łez.
    • ian thorpe

17.8K
      14.2K
    • 08.05.2012 o 18:45
      Post #827488 08.05.2012 18:45
    http://www.dziennikpolski24.pl/pl/sport/pilka-nozna/1220940-eksperci-ostrzegaja-powrot-do-ekstraklasy-nie-bedzie-latwy.html
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 08.05.2012 o 20:23
      Post #827522 08.05.2012 20:23
    Nie kupowaliśmy meczy.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie