Jak nie jestem zwolennikiem ojca dyrektora;) ani słuchaczem radia Maryja
to blokada tej koncesji śmierdzi jak stąd do Baltic Arena;)
Nie znam dokładnie sprawy ale pierwszy rzut oka wygląda ,że koncesji po prostu nie dostała TV nie pasująca [b]ideologicznie[/b] do zaakceptowanych wniosków ...
...popatrzcie zresztą na kapitały TRWAM i tych co koncesje podostawali...
Zresztą można Rydzyka lubić albo nie lubić ale co jak co ale finansowanie to on zmontuje tak jak i z radiem M. problemów nie ma.
W ostatnich miesiącach coraz bardziej się wydaje ,że nasze niby demokratyczne i wolne państwo jakby było demokratyczniejsze i wolniejsze dla jednych bardziej niż dla drugich...
[quote=wp.pl]
TV Trwam należąca do fundacji Lux Veritas nie otrzymała miejsca na multipleksie cyfrowym z powodu braku wiarygodności finansowej. Fundacja twierdzi jednak, że jej finanse są w lepszym stanie niż trzech innych nadawców, którzy koncesje otrzymali - pisze "Rzeczpospolita".
Koncesje otrzymały: za darmo TVP, a oprócz niej prywatni nadawcy - Grupa ATM (właściciel kanału ATM Rozrywka TV), Stavka (kanał TTV) oraz Eska TV (kanał o tej samej nazwie) i Lemon Records (kanał Polo TV). Dwaj ostatni nadawcy należą do spółki Zjednoczone Przedsiębiorstwa Rozrywkowe.
Zdaniem "Rzeczpospolitej" Lux Veritatis ma największą (oprócz Grupy ATM) wysokość aktywów trwałych. Przekraczają one 86 mln zł (2010 r.) wobec 23 tys. zł Eski, 246 tys. zł Lemon i 1 zł Stavki.
Fundacja ojca Rydzyka ma też większe aktywa obrotowe - ponad 90 mln zł (2,3 mln zł - Eska, niespełna 2 mln zł - Lemon, prawie 100 tys. zł - Stavka). Większość z 90 mln zł pochodzi z pożyczki uzyskanej od polskiej prowincji zakonu redemptorystów.
Również kapitał własny fundacja ma większy - 20,5 mln kapitału. Stavka ma 91 tys. zł, a Eska i Lemon wykazały ujemny kapitał (odpowiednio 3,8 mln zł i 473 tys. zł).
Fundacja ojca Rydzyka w 2010 roku miała największy zysk wynoszący 3,5 mln zł netto. Straty wykazała Eska (prawie 2,3 mln zł) oraz Stavka (4 tys. zł). Zysk Lemon wyniósł tylko 19 tys. zł.
Dla KRRiT to stan finansów jest podstawą przyznania koncesji. Nadawcy muszą płacić rocznie około miliona złotych.
- To są wybiórcze dane nieuwzględniające wszystkich okoliczności - twierdzi Jan Dworak, przewodniczący KRRiT.
Podkreśla, że Rada przeanalizowała wszystkie argumenty fundacji. Fundacja nie była w stanie odpowiedzieć, w jaki sposób obsługuje swoje zadłużenbie, które jest równe 70 proc. jej kapitału.
Kontrowersje wywołuje z pewnością fakt - pisze "Rzeczpospolita" - rozdysponowania miejsca na multipleksie nie czekając na rozpatrzenie odwołań m.in. Lux Veritatis.
Sprawa ma być omawiana w czwartek na posiedzeniu Sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu. Opozycja grzmi. PiS chce zadać pytanie premierowi o szykanowanie przez KRRiT katolickiego nadawcy i co zamierza z tym zrobić. Chce również złożyć wniosek do NIK o kontrolę w KRRiT. Solidarna Polska zbiera natomiast podpisy pod wnioskiem o postawienie Jana Dworaka przez Trybunałem Stanu.
[/quote]
-
-
Koncesja dla telewizji Trwam - a raczej jej brak.
W zeszłą niedzielę zbierali w Kościele podpisy zwolenników koncesji ale spieszyłem się troszkę a była spora kolejka. Nie zależy mi na TV Trwam ale nie zaszkodziłoby złożyć podpisu.
Jakim prawem koncesje są rozdawane za darmo ( np. beznadziejnej TVP która nie realizuje ani misji publicystycznej ani kulturalnej ).
[quote="A tu stary UPR-owiec Michalkiewicz jak zwykle szydząc i przerysowując opisuje tą smutną historię"]
Tymczasem w ramach realizacji scenariusza rozbiorowego Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji definitywnie odmówiła przyznania telewizji TRWAM koncesji na platformie cyfrowej. Podczas posiedzenia senackiej komisji kultury i środków przekazu z udziałem członków Rady, ojca dyrektora Tadeusza Rydzyka oraz przedstawicieli stacji którym też odmówiono koncesji, wyszły na światło dzienne ciekawe rzeczy. [b]Na przykład, okazało się, że gwoli zapewnienia pluralizmu w mediach elektronicznych Krajowa Rada przyznała koncesje aż dla dwóch stacji muzycznych, z których jedna nadaje na okrągło disco-polo, a druga - jakieś inne ?łodirydi?.[/b] Taki pluralizm musi podobać się nie tylko Naszej Złotej pani Anieli, ale kto wie - może nawet spodobałby się wybitnemu przywódcy socjalistycznemu Adolfowi Hitlerowi, który uważał, iż naszemu mniej wartościowemu narodowi wystarczy, jak będzie umiał policzyć do pięciuset.
A skoro już o liczeniu mowa, to zasoby finansowe tych muzycznych stacji stanowią niewielką część środków przedstawionych przez Fundację Lux Veritatis, wobec której Krajowa Rada miała wątpliwości co do ?wiarygodności finansowej?. Przewodniczący Jan Dworak zapewnił ?pana dyrektora Rydzyka?, że wszystko odbyło się w jak najlepszym porządku i on nie ma żadnych wyrzutów sumienia - co po raz kolejny potwierdza powszechnie znaną prawidłowość, że jak człowiek politykuje, czy łajdaczy się w jakiś inny sposób, to jego sumienie także. Nadzieja w Naczelnym Sądzie Administracyjnym, do którego od decyzji KRRiTV można się odwołać, ale gdyby nawet niezawisły trybunał otrzymał rozkaz uwzględnienia odwołania, może ono okazać się nieskuteczne, [b]bo pan przewodniczący Dworak zauważył nie bez pewnej satysfakcji, że cztery koncesje, jakie miały zostać rozdzielone, rozdzielone zostały, więc żadnej stacji odebrać ich już nie można bez złamania najświętszej zasady ochrony praw nabytych[/b]. Widać wyraźnie, że tym razem sprawę pacyfikacji Radia Maryja i Telewizji TRWAM, jako fragmentu przygotowań do realizacji scenariusza rozbiorowego musieli wziąć w swoje ręce pierwszorzędni fachowcy - nie z Krajowej Rady, bo tam są tylko subordynowani wykonawcy - tylko ci, którzy realizację tego scenariusza w naszym nieszczęśliwym kraju koordynują.
[/quote]
smutne...
W ogóle nie powinno być czegoś takiego jak koncesje, gdyż przede wszystkim są elementem walki politycznej i kontrolowaniem wolnosci. Dlaczego ja nie mogę nadawać w eter?
Alez oni koncesje dostana. Tylko nie dostana sie na telewizje cyfrowa do pakietu podstawowego.
Obecnie tez ich nie ma w podstawowych kanalach i mozna ich odbierac przez satelite i niech tak zostanie a oni sie rzucaja jak by z nich skore zdzierali.Srac na Rydzyka i jego bande;)
KruszynaKSC Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Alez oni koncesje dostana. Tylko nie dostana sie
> na telewizje cyfrowa do pakietu podstawowego.
> Obecnie tez ich nie ma w podstawowych kanalach i
> mozna ich odbierac przez satelite i niech tak
> zostanie a oni sie rzucaja jak by z nich skore
> zdzierali.Srac na Rydzyka i jego bande;)
Wybacz Kruszyna ale to czy lubi się Rydzyka i jego stacje R i TV (jak pisałem to zupełnie nie moja bajka)
nie ma nic wspólnego z tym problemem o którym piszę.
Koncesje pewnie dostana gdzieś w jakimś 2014-18 jak TVP będzie spadać na 3-i multipleks bo cieżko sobie wyobrazić aby Rydzyk finansowania nie zmontował. Przez ten czas będą niemal nieobecni. Biedni starsi ludzie ,którzy są na ogół odbiorcami TRWAM i RM nie będą sobie "talerzy" na dachach zakładać...a słuchaczy jest dużo bardzo dużo. RM jest 5-ą stacją radiową co do "słuchalności".
Generalnie się rzucają i wiele wskazuje na to ,że mają rację.
Khalidzie ale ludzie co odbieraja ta telewizje teraz dalej ja beda odbierac bo ona jest na programach satelitarnych i ona tam zostanie przeciez. Jej nie wpuscili do multipleksu cyfrowego ale z satelity jej nie sciagneli.Ci co maja kablowke dalej beda ta telewizje odbierac!!! Ona nie bedzie na cyfrowym multipleksie bo niby z jakiej paki jesli nie maja funduszy???
TV TRWAM nie dostala licencji do Multipleksu cyfrowego czyli do nowej rozszezonej bazy kanalow podstawowych:
Cytat
wp.pl
TV Trwam należąca do fundacji Lux Veritas nie otrzymała miejsca na multipleksie cyfrowym z powodu braku wiarygodności finansowej!
Oni dalej beda nadawali jak nadaja do tej pory!
zadnych koncesji - jesli ilosc miejsc ograniczona byla, to nalezalo przeprowadzic publiczna licytacje i szlus. jak ktos nie wyrobi z finansowaniem to won a jego miejsce do kolejnej kicytacji. proste, ale po co ma byc prosto, bo czym by si eta k.u.r.w.a Dworak zajmowala, przecie do uczciwej pracy nie pojdzie.
Brak koncesji dla TV Trwam to jest kolejny przejaw popapranego eurotalitaryzmu !!! Takie działania świadczą o tym dobitnie ! :(
Wy tak na poważnie, czy sobie jaja robicie?
na prawdę nie wiem co mysleć o tym temacie.
RoMan już mądrzejsze wątki zakładał.
KruszynaKSC Napisał(a):
> TV Trwam należąca do fundacji Lux Veritas nie
> otrzymała miejsca na multipleksie cyfrowym z
> powodu braku wiarygodności finansowej!
Jak Cie proszę Kruszyna. Bądź stary poważny.
Przymusiłeś;) mnie więc zaglądnąłem do gazety prawnej i przeczytałem szczegóły.
Koncesje podostawały firemki z ujemnym kapitałem własnym
i generujące straty.
Fundacja od TV Trwam ma 90 milionów i generuje kilkumilionowy zysk rocznie.
Ale...Krajowa Rada widząc ,ze pieniądze fundacji to pożyczka od zakonu redemptorystów
...uznała to za " brak wiarygodności finansowej".
Buhahaha stary....
Im więcej o tym czytam tym bardziej przychylam się do początkowej opinii ,że sprawa śmierdzi jak stąd do Gdańska.
wszystkie glowne telewizje wspieraja PO wiec trzeba zlikwidowac jedyne na rynku zagrozenie
Popaprańcy niszczą wszystko i wszystkich co mówią prawdę !!!
W obecnym systemie przyznawania koncesji sprawa oczywiście śmierdzi i przy okazji doskonale obnaża to działanie, o którym pisałem w temacie o ACTA (promowanie głupawych programów zamiast tych, które skłaniają do refleksji), niezależnie od tego, że do odbiorców TRWAM się nie zaliczam a ich widzenie świata nie bardzo zgadza się z moim. Pytanie dlaczego w ogóle rozmawiamy o instytucji koncesji, chętnie bym poznał w ogóle strukturę tego multipleksu cyfrowego (nie mam tu odpowiedniej wiedzy, czy ograniczanie ilości kanałów wiąże się w jakikolwiek sposób z kwestiami technicznymi?).
LiD.Z. - staram się unikać takich "personalnych wycieczek" ale chyba Ci szatan w głowie pomieszał.
Rydzyk mówi prawdę !
- gratulacje.
Nie mniej jednak (TV Trwam) mają pewien odrębny tok myślenia, widzenia rzeczywistości niż ten podawany na codzien przez wiekszość mediów...i co? No trzeba ich usunąć tak czy inaczej ;/
Czasem posłucham, czasem polukam. Inaczej serwowane wiadomości, inni politycy, inne akcenty. Nie napiszę, że Rydzyk mówi prawdę, tym bardziej nie napiszę że kłamie. W dzisiejszej rzeczywistości, pomimo ze UWAŻAM, nie wiem już, kto mówi prawdę. Mam wrażenie, że media prawie całego świata, zamiast podawać rzetelny przekaz informacji, skupiły się na komentowaniu wydarzeń, robiąc papkę w głowach :(
Oglądając czasem jego telewizję, tak jak TVP info czy TVN, STARAM się mieć swój pogląd - ODRZUCAM komentarze. Wolę posłuchać "autorów", którzy czasem też manipulują. Tores, kiedy ostatni raz oglądałeś TV Trwam ? Gdzie było kłamstwo ? Może np. w relacjach z 11 listopada ??? Moze za dużo było tam "Smoleńska" , a jak pokazują ostatnie niusy, może jednak dobrze się stało, że ktoś ciągle "pilnował" tego tematu ??? Może dla higieny, warto powalczyć o INNY punkt widzenia ? Kto powie w mediach o sprawach typu "ACTA", gdy wszyscy w mediach będą pracować dla "wielkiej UE" . Likwidując tego typu media, pod śmiesznymi pozorami, podcinamy sobie sami gałąź na której siedzimy.....upadek bywa bolesny, zawsze to powtarzam. Tylko ZDROWA nie STEROWANA konkurencja w mediach, pozwoli uratować coś, co się nazywa wolnością słowa.
W "trwam" też są wartosciowe audycje i ciekawe rozmowy, w których poruszane są trudne niepopularne tematy. Wiem, że to w dzisiejszych czasach nie jest to cool, problem w tym, że nikt nie wie jakie i na kogo problemy się zwalą. Musi wtedy przestać grać, tylko szukać pomocy. Nie wystarczy reklama dezodorantu czy perfum w innej telewizji, po których się wszystko PODOBNO zmienia. Nie można wtedy też walić kielicha czy palić jointa, by świat nagle stał się różowy, jak przekonuje jeden poseł w "trosce" o finanse kraju czy wolnośc człowieka.
Myśleć, bo będzie - sorki - ale WASZE cierpienie w przyszłości.
Nie jestem specem, ale czy tu nie jest problemem to że główne wpływy do fundacji Rydzyka pochodzą z darowizn? (od razu powiem, że nie sprawdzałem tylko spekuluję) z tego co wiem to RM i TV Trwam nie prowadzą działalności komercyjnej więc nie dziwię się, że ktoś może nie chcieć dać im koncesji na postawie niejasnego finansowania. Ale to tylko moje domysły
JahMan Napisał(a):
> Nie jestem specem, ale czy tu nie jest problemem
> to że główne wpływy do fundacji Rydzyka
> pochodzą z darowizn? (od razu powiem, że nie
> sprawdzałem tylko spekuluję) z tego co wiem to
> RM i TV Trwam nie prowadzą działalności
> komercyjnej więc nie dziwię się, że ktoś
> może nie chcieć dać im koncesji na postawie
> niejasnego finansowania. Ale to tylko moje
> domysły
Przykład darowizn na rzecz fundacji Owsiaka i ochocze sponsorowanie tej fundacji przez państwo pokazuje że wysuwany w sprawie TV Trwam przez Dworaka argument darowizn to zasłona dymna. Decyzja Dworaka i jego kolegów jest polityczna. W rzeczywistości Krajowa Rada by przeforsować podjęte wcześniej decyzje polityczne nie ustaliła jasnych kryteriów procesu koncesyjnego. Chodzi o zamknięcie ust jedynemu medium, które nie gra w dyrygowanej przez PRowców orkiestrze medialnej i mówi własnym głosem. Wystarczy włączyć programy informacyjne TVTrwam, żeby dowiedzieć się o wielu istotnych sprawach, które cenzurują mainstreamowe media.
Cała przeprowadzona przez Dworaka procedura była ustawiona pod z góry założoną tezę. TV Trwam na multipleksie ma nie być! Że tak jest dowodzi fakt, że organy rządowe już na ponad miesiąc przed formalnym zakończeniem procedury odwoławczej podjęły działania rodzące skutki ptrawne i finansowe. Praktycznie rozdały koncesje podmiotom wybranym przez siebie w pierwszej instancji. Jest to bezczelny przekręt i tworzenie faktów dokonanych. Nawet decyzja sądu nic nie zmieni, bo nie będzie możliwości technicznych.
Od pewnego czasu modne jest gadanie o tzw. wykluczaniu ludzi, Tusk ustanowił nawet ministra od tych rzeczy. Administracyjna decyzja Dworaka praktycznie wyklucza na przyszłość grono ludzi starszych (przez całe życie płacących zobowiązania wobec państwa), którzy po uruchomieniu cyfryzacji mogli by za darmo telewizję Trwam oglądać. Mogli by gdyby TVTrwam nie została administracyjnie zablokowana. Kruszyna powtarza za niejakim Luftem, że w kwestii dostępu do TV Trwam nic się nie zmieni. To robienie z ludzi idiotów, bo cyfryzacja całkowice zmieni rynek nadawców. Tylko stacje na multipleksach będą praktycznie za darmo dostępne. Reszta będzie wiele droższa (także kablówki) i szybko zostanie wyeliminowana z konkurencji . Idiotów z ludzi robić nie można.
Warty zapamiętania jest też sposób w jaki pan Dworak prezentuje swoje stanowisko przed komisjami parlamentarnymi. Arogancja jaką zaprezentował na posiedzeniach też pokazuje o co tu właściwie chodzi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)