Chciałem dodać jeszcze, że śp. Pan Ryszard Szurkowski został dotknięty wielką osobistą tragedią. Jego syn zginął 11.09.2001 w jednej z wież WTC.
-
-
NECRONOMICON
4 dni później
Zmarł aktor Krzysztof Kowalewski.
Są aktorzy, którzy w swoich rolach są lepsi od oryginałów, w których się wcielali, np. Bruno Ganz był lepszy od Hitlera. Krzysztof Kowalewski w roli człowieka pijanego przebijał wszystkich znanych mi pijaqw, a z niejednego pieca..., chciałem powiedzieć w niejednym barze piłem. Przypomnę, że kiedyś Charlie Chaplin wystąpił incognito w konqrsie o najlepszego sobowtóra Charliego Chaplina i zajął trzecie miejsce.
R.I.P.
Kostucha ostro wzięła się do pracy , w wieku 86 lat zmarł znany łódzki aktor Michał Szewczyk . R.I.P.
[quote='hank' pid='1471841' dateline='1612777669']
w wieku 86 lat zmarł znany łódzki aktor Michał Szewczyk . R.I.P.
[/quote]
Smutne...
Pamiętam go przede wszystkim z jednego z pierwszych seriali TV, "Kapitan Sowa na tropie" (reżyser: Bareja, wtedy to nazwisko nic mi nie mówiło!) gdzie grał asystenta głównego bohatera, granego przez Wiesława Gołasa. A potem z roli w Teatrze Młodego Widza - w "Lizusie" według Niziurskiego, gdzie grał Chrustowicza (a Kurtę Janusz Gajos, jeszcze niezbyt znany...) Pojawiał się w wielu filmach w epizodach, zawsze patrzyłem na niego z sympatią...
[']
I Kowalewskiego też bardzo żal... Też wspomnienia radiowe z "60' na godz." - "Cicho, wiem..." "jestem taki wspaniały, że aż sam sobie siebie zazdroszczę" czy "Saga rodu Kowalskich - Kowalewskich, w mordę". I te kreacje u Barei... No i fenomenalny pomysł, by go (po Rochu Kowalskim) obsadzić jako Zagłobę, wspaniale zrealizowany... Żal..
[']
9 dni później
- Edytowany
Wczoraj odszedł od nas stary Pasiak Grzesiek Boroń, Lolo, na Cracovii bardziej znany jako Czarny. Jeździł za Pasami od lat 80-tych, przez ponad 20 był prezesem Piasta Wołowice. M.in. dzięki Niemu zacząłem chodzić na Cracovię. Jego opowieści z wyjazdów były jednym z głównych powodów, że zacząłem kompletować wyniki i opisy meczów z lat 80 i 90, żeby stworzyć stronę, na której kibice mogliby takie historie umieszczać w komentarzach pod konkretnymi meczami. Wyszło jednak inaczej, powstał szerszy projekt w oparciu o mechanizm mediawiki...
Datę pogrzebu napiszę, jak tylko będzie taka informacja.
https://imgupload.pl/images/2021/02/18/Grzesiek-Boron.jpg
https://futmal.pl/news,51692.html?fbclid=IwAR0KD32uAIRqZMoOZVdACREpLsW4sjxsNKhhdgMvgcf7F5FQ7k_ECRH916c
R.I.P.
Nabożeństwo pogrzebowe i ostatnia droga naszego kolegi odbędzie się w sobotę o 14:00 w kaplicy na cmentarzu w Czernichowie.
Za każdym razem, gdy odchodzi jakiś Pasiak.. Z góry co raz głośniej słychać: JESTEŚMY U SIEBIE!!!
(*)
CAUTION! WET PAINT
7 dni później
Dzisiaj był chyba pogrzeb jakiegoś Pasiakach na Batowicach, bo przechodząc obok słyszałem nasz hymn grany na trąbce i chyba jakieś petardy też były odpalone.
Zmarł prof. dr hab. Janusz Barta. [size=small]Wierny kibic Cracovii. Od awansu do II ligi (ówczesnej) regularnie był na meczach na Ziemi Świętej. Do czasu gdy choroba pozwalała. W tym okresie z[/size][size=small]aliczył nawet kilka wyjazdów.[/size]
W Rodzinie tradycyjnie wszyscy za Cracovią. Bratanek Zygmunta Barty https://www.wikipasy.pl/Zygmunt_Barta
Pogrzeb na cmentarzu Salwatorskim w piątek 5.3.2021 r. o godz. 13.00.
['] RIP
R.I.P.
13 dni później
W wieku 66 lat, zmarł Marvin 'Marvellous' Hagler, mistrz wagi średniej, niepokonany od '79, aż do porażki z Ray'em 'Sugerem' Leonardem, w 1987. Najsłynniejsza, była jego walka, z Hitmanem Hearns'em, w '85.
https://youtu.be/HL2a2-8OHdg
Pure boxing. No fuckin' around.
RIP CHAMP (*)
Caution! WET PAINT
R.I.P.
Zmarła Anna Wójtowicz , "Prześliczna wiolonczelistka" z piosenki Skaldów .
R.I.P.
12 marca w Anglii zmarł Jan Tadeusz Zabłocki - bohater lotów ze zrzutami dla Polskiego Państwa Podziemnego.
Zabłocki, rodem z Krakowa, 19-latek we wrześniu 1939, nie zakończył cyklu lotniczego szkolenia wojskowego przed wybuchem wojny. Po klęsce wrześniowej przedostał się do Francji, a następnie do Anglii, gdzie jako członek personelu naziemnego 300. Dywizjonu Bombowego Ziemi Mazowieckiej rozpoczął służbę na terenie bazy RAF Swinderby. Zakwalifikowany do szkolenia w pilotażu przechodził cykle treningowe w Anglii i w Kanadzie. W 1943, już jako pilot bombowy, z powrotem trafił do 300. Dywizjonu, stacjonującego w stacji RAF Ingham. Latał na Wellingtonach, przede wszystkim na bardzo niebezpieczne nocne misje minowania portów z małego pułapu.
Po przeszkoleniu na czterosilnikowe Halifaxy trafił do Włoch do Brindisi (do 1586. eskadry do zadań specjalnych) słynnej z nocnych lotów ze zrzutami dla ruchu oporu w Europie i dla Polskiego Państwa Podziemnego. Od marca 1944 do maja 1944 pilotował Halifaxy w 27 nocnych operacjach zrzutowych nad okupowaną Europą, w tym w 11 nad Polską. Po zaliczeniu tury lotów operacyjnych wrócił z Włoch do Anglii na stanowisko instruktorskie.
Po wojnie miał stopień brytyjskiego sierżanta. Pozostał na emigracji w Wielkiej Brytanii. W czasie sowieckiej blokady Berlina Zachodniego brał udział w budowie mostu powietrznego i lotach z zaopatrzeniem. Miał za sobą 242 takie operacje. W 1951 wstąpił do RAF i służył już jako oficer - pilot m.in. w Adenie i na terenie Półwyspu Malajskiego. Miał dwójkę synów ze swojego pierwszego małżeństwa.
W wieku 75 lat zmarł poeta Adam Zagajewski .
R.I.P.
Alojzy Łysko - nasz były trener ( 85 lat)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)