Tak żeście nienawidzili gwardii a na stadionie jakoś wisiały flagi z napisami GTS a i skandowaliście GTS a nie TS.
Was to nawet mój Firefox poprawnie opisuje:):)
-
-
historia wisly
zyla na Czarnej Wsi kiedys jedna panienka, w mlodosci skupiala uwage uczniow, takze robotnikow a i wojskowi sie trafiali. niestety, gdy weszla w dojrzale zycie, okazala sie zwykla k.u.r.w.a, ktora sprzedala sie przy pierwszej okazji. do tej pory nie przeprosila za swe zachowanie i chce, by ja uznac za dziewce. slyszalem, ze to mozna zaszyc, probuj dalej!
merytorycznie to dramat stary, niby odcinacie sie od UB itp, ale od oficera tegoz do dzis ciagnacego GTS juz nie. Zdzichu K. znienawidzony no i co? jest dalej, tam gdzie jegoo miejsce.
A ja sobie postaram podyskutować z dkkrk obiektywnie i bez napinki. Jeżeli chodzi o Wisłę za Cupiała itd., to ja osobiście mam w głębokim poważaniu wszystkie te sukcesy nabyte w skomercjalizowanym sporcie - zainwestować i mamy mistrza. My wybraliśmy Cracovię, bo nasze tytuły były zdobywane przez ludzi, którzy grali dla Klubu i idei ducha sportu, czego wcale też nie odmawiam przedwojennej Wiśle. Ciekaw jestem kolego, dlaczego nie zauważasz tego co Twoi koledzy mówią o Cracovii wiecznie szydząc z faktu, że grali u nas przed wojną ludzie różnych narodowości. Uważasz, że Wisła odwołuje się do zasad przedwojennych to dlaczego zezwalacie na to by grali w Wiśle zawodnicy nie będący Polakami?! Jak nam przedstawiciele innych narodowości pomogli zdobywać MP to szydziliście z nas określając "Żydami", ale jak wam pomagają to już wszystko jest w porządku tak?! Hipokryzja moim zdaniem. U nas idzie nacisk na wiślickie powiązania z milicją, tak jak u was na nasze z narodowością żydowską. Z tym, że nas Żydzi nigdy nie sponsorowali, a was milicja sponsorowała.
Kamil_Cracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A ja sobie postaram podyskutować z dkkrk
> obiektywnie i bez napinki. Jeżeli chodzi o
> Wisłę za Cupiała itd., to ja osobiście mam w
> głębokim poważaniu wszystkie te sukcesy nabyte
> w skomercjalizowanym sporcie - zainwestować i
> mamy mistrza. My wybraliśmy Cracovię, bo nasze
> tytuły były zdobywane przez ludzi, którzy grali
> dla Klubu i idei ducha sportu, czego wcale też
> nie odmawiam przedwojennej Wiśle. Ciekaw jestem
> kolego, dlaczego nie zauważasz tego co Twoi
> koledzy mówią o Cracovii wiecznie szydząc z
> faktu, że grali u nas przed wojną ludzie
> różnych narodowości. Uważasz, że Wisła
> odwołuje się do zasad przedwojennych to dlaczego
> zezwalacie na to by grali w Wiśle zawodnicy nie
> będący Polakami?! Jak nam przedstawiciele innych
> narodowości pomogli zdobywać MP to szydziliście
> z nas określając "Żydami", ale jak wam
> pomagają to już wszystko jest w porządku tak?!
> Hipokryzja moim zdaniem. U nas idzie nacisk na
> wiślickie powiązania z milicją, tak jak u was
> na nasze z narodowością żydowską. Z tym, że
> nas Żydzi nigdy nie sponsorowali, a was milicja
> sponsorowała.
Niestety taki jest sport. Profesjonalny sport = komercja (niestety). Popatrz co robi Filipiak, kupuje jakiegoś afrykańczyka, chyba za 700 tyś. euro (może kwota inna, ale jednak była duża). Dziś niestety nie da się zebrać chłopaków ze studiów/szkoły średniej i tworzyć drużynę piłkarską na miarę Cracovii czy Wisły. Zresztą nie tak łatwo zainwestować i mistrza zdobyć, przykład to np. Polonia Warszawa.
Też bym wolał aby grał współczesny odpowiednik Reymana i Kałuży, a nie Boukhari kontra Ntibazonkiza.
Co do nazywania Was Żydami, jest to w coraz mniejszym stopniu powtarzane. Zauważ, że na meczach Wisły o Cracovii nie ma ani słowa (poza derbami). Wy nie istniejecie na naszych meczach, nie wiem czy powinniście się z tego powodu cieszyć czy nie. Z jednej strony nie bluzgamy na Was, a z drugiej jednak w jakiś sposób ignorujemy.
Jednak Wasza nienawiść do nas naprawdę przerasta wszystkie inne zwroty o żydach. Bluzganie co mecz z innymi drużynami, na wyjazdach hokeja we Francji, nazywanie nas psami, umieszczenie fragmentu o psach w hymnie !!
To wymaga dużego zastanowienia z Waszej strony. Nienawiścią można wiele zburzyć, ale niestety nic zbudować.
Wisła nie szuka inspiracji w historii GTSu ale w historii sukcesów przedwojennych i ich głównych bohaterach, w głównej mierze w H. Reymanie (Stadion im. Henryka Reymana, niedługo też odbędzie się uroczystość uhonorowania Reymana na oficjalnym meczu). Co do zmiany podejścia odnośnie narodowości, to tak samo jak z komercją - czasy się zmieniły, aby odnosić sukcesy Wisła i Cracovia i wszystkie inne kluby muszą szukać wszędzie piłkarzy. Myślę, że wszyscy przeszliśmy też szkołę nietolerancji w wydarzeniach historycznych. I tak jak pewne gesty była kiedyś normalne, dziś są potępiane - i słusznie.
dkkrk
z calym szacunkiem - zwaz sobie glowe.
"Wstydliwy okres" w historii towarzystwa był też jednocześnie dla jego rozwoju najważniejszy. Bez "tego" towarzystwo to nie było by bardziej znane jak dziś Nadwiślana , Garbarnia, Wawel czy inne Zwierzynieckie. To GTS dał "kopa" do wypłynięcia na szerokie wody. Zaraz po powstaniu piłki w Krakowie ,przez długie lata była tylko jedna miłość piłkarska w mieście ,nazywała się Cracovia.
Zauważ, że na meczach Wisły o Cracovii nie ma ani słowa (poza derbami). Wy nie istniejecie na naszych meczach, nie wiem czy powinniście się z tego powodu cieszyć czy nie. Z jednej strony nie bluzgamy na Was, a z drugiej jednak w jakiś sposób ignorujemy.
taaaaa.Tylko szkoda,że w tej chwili więcej robicie ''pamiątek anty''niż związanych z waszym wspaniałym gts-em.Kto tu ma kompleksy?
Och drogi milicjancie. Jak można z Tobą dyskutować, skoro nie znasz historii swojego własnego towarzystwa, nie wiesz kto to jest Leszek Saks czym się zajmował, jaką rolę odgrywał w waszych najnowszych sukcesach, szkoda czasu i atłasu.
Niestety nie dorosłeś jeszcze do poziomu niejakiego Noth'a, który lata temu bywał na tym forum i można było prowadzić z nim merytoryczną dyskusję.
No i na koniec, bo karp już skwierczy na patelni, popatrz sobie gwardzisto ile sukcesów sportowych w II RP miała Wisła, a ile Cracovia.
W sumie zastanawiam się co mieli na myśli prazomowcy obierając sobie za symbol pentagram?Był rok 1906, kolor pentagramu nie miał dla nich znaczenia bo później zmienili, był to czas wrzeń rewolucyjnych , czyżby chodziło o podkreślenie proletariackiego pochodzenia?Powinni się nie szczypać tylko od razu nazwać się GTS "Dynamo"i przyrypać se czerwoną.
Kajak, Piłsudski jasno to określił >
''odprowadzany przez zarząd Wisły z prezesem na czele i spostrzegłszy czerwone chorągwie z białą gwiazdą, zapytał mnie:
Cóż to za bolszewickie flagi? ''
:D
dkkrk Napisał(a):
> Co do nazywania Was Żydami, jest to w coraz
> mniejszym stopniu powtarzane. Zauważ, że na
Nie zauważyłem. Coraz więcej krasnoludki smarują po murach JŻS. Zapytaj kolegów krasnoludków, od czego ten skrót.
Zapytaj też kolegów krasnoludków, dlaczego coraz częściej smarują po murach AJ i przekreśloną gwiazdę Dawida. A potem wróć tu do nas i dalej bajki opowiadaj.
> Jednak Wasza nienawiść do nas naprawdę
> przerasta wszystkie inne zwroty o żydach.
> Bluzganie co mecz z innymi drużynami, na
> wyjazdach hokeja we Francji, nazywanie nas psami,
> umieszczenie fragmentu o psach w hymnie !!
W jakim hymnie? Piosence Maleńczuka? Związek frazeologiczny "zejść na psy" ma w języku polskim długą tradycję. Kibice Cracovii nigdy nie zejdą na psy.
Bluzganie co mecz? Chodzisz na mecze Cracovii, czy koledzy ci powiedzieli? Poczytaj wątek o dopingu. Anty nie uświadczysz co mecz.
> Wisła nie szuka inspiracji w historii GTSu ale w
> historii sukcesów przedwojennych i ich głównych
> bohaterach, w głównej mierze w H. Reymanie
> (Stadion im. Henryka Reymana, niedługo też
> odbędzie się uroczystość uhonorowania Reymana
> na oficjalnym meczu). Co do zmiany podejścia
> odnośnie narodowości, to tak samo jak z
> komercją - czasy się zmieniły, aby odnosić
> sukcesy Wisła i Cracovia i wszystkie inne kluby
> muszą szukać wszędzie piłkarzy. Myślę, że
> wszyscy przeszliśmy też szkołę nietolerancji w
> wydarzeniach historycznych. I tak jak pewne gesty
> była kiedyś normalne, dziś są potępiane - i
> słusznie.
Aha, to pewnie przez przypadek prezesował spółce piłkarskiej w roku stulecia pułkownik MO. Ciekawe, że wam on teraz nie przeszkadza jako prezes towarzystwa... Tak się od GTS odcięliście.
Niestety, przez szkołę nie przeszliście. Teksty o antypolskiej nazwie Cracovii cię całkowicie kompromitują. Witrynkę reklamowaną w tym wątku kompromitują artykuły na niej zamieszczone. Cracovia nie potrzebuje "dowodów pośrednich", ze wspomnień spisywanych po kilkudziesięciu latach, aby wskazać, kiedy powstała. My doskonale wiemy kto, kiedy i gdzie powołał nasz klub. Akademicy na początku XX w. posługiwali się łaciną, był to jeden z wyznaczników wykształcenia.
Oszczędź nam głodnych kawałków z waszej propagandy. Od niczego się nie odcięliście, gwardyjskie mistrzostwa z dumą liczycie. Nazywacie nas Żydami na każdym kroku, choć żadnych podstaw historycznych ku temu nie macie. Wybielacie swoją niechlubną historię, choć wam się to nijak nie uda, bo jej zmienić nie możecie.
Do dkkrk:
No tak, są teraz czasy skomercjalizowanego sportu, w którym Cracovia nie odnosi znacznych sukcesów, stąd nasza miłość do Klubu jest bezinteresowna. I mówię tylko o tym w kontekście waszego wywyższania się tytułami mistrzowskimi, my na to nie zważamy i to jest piękne.
Mówisz o jakiś kompleksach z naszej strony. Rozumiem, że nie chcieliście być nam dłużni, więc na "AW" odpowiedzieliście "AJ", co moim zdaniem lekko kompromituje waszych kibiców pod względem kserowania i ukazało płytką wyobraźnie kibiców towarzystwa - zgapiliście od nas motyw skreślonej gwiazdy zastępując białą gwiazdę, gwiazdą Dawida.
Mówisz, że Wisłę tworzycie przede wszystkim wy kibice, będący przeciwni GTSowi, ale za chwilę wyjeżdżasz z utrzymaniem Cracovii kosztem ŁKSu, myślisz, że w tym przypadku decydowali kibice, że my chcieliśmy takiego rozwiązania sprawy?!
Facet nawizauje do chlubnej historii Wisly po '89 roku. Przypominam rok 1993, mecz Wisla-Legia.
Dobra dajmy sobie spokój z dyskusjami. Gość tu wpadł walnął parę intelektualnych postów licząc na to, że zabłyśnie przed widownią i będziemy łykać jego kłamstewka jak młode pelikany. Wiemy kolego, że macie się czego wstydzić i na siłę próbujecie każdym możliwym sposobem zmazać plamę z historii waszego śmiesznego klubiku. Przychodzisz na nasze forum i pouczasz Nas, w głębi duszy znasz dobrze prawdę, ale oczekujesz, że uda Ci się kogoś tu przekonać zakłamaniami. Nie przypadkowo w jednym poście pomyliłeś się dwa razy na temat powstania wisły 1904? Jesteś na tyle bezczelny, że teraz zaciskasz kciuki iż ktoś nie doczyta tematu, albo nie zna historii klubów Krakowskich i będzie przekazywał wasze kłamstwa dalej. Sam dobrze wyjaśniasz o co chodzi - za 20 lat nikt nie będzie pamiętał ostatniego mistrzostwa Polski tak samo mało kto będzie pamiętał jak bardzo się skurwi.liście lata temu. My jednak będziemy o tych faktach przypominać. Twój plan zawodzi, oszukacie paru dzieciaków.
A na koniec co do wyzwisk: My przynajmniej sobie wywiesimy flagę żydowską na meczu, czeka, z niecierpliwością na waszą odpowiedź, wywiesicie sobie na meczu transparent: jesteśmy kur.wami?
A co do nazwy "Cracovia" to kolego niedowalaj sie ze jest Łacińska.
My poprostu jestesmy wyjątkowi i musimy miec wyjątkową nazwe.
Ot takie moje zdanie na ten temat.
A ja już liczyłem, że ten pseucośtamtwór zostanie zignorowany i nikt na forum tego nie poruszy, co najwyżej w temacie śmieszności. Dajcie spokój z polemikami, wystarczy uśmiech politowania.
Sportowa Cracovia Napisał(a):
> co za @#$%&...
>
>
> Strona wystartowała dokładnie dzisiaj.. skąd
> mają tyle artykułów napisanych (ponad 9 tys) ?
Zbierali materiały od dawna, w necie (ukryta :D:D) strona była od ponad roku
3lvis Napisał(a):
http://historiawisly.pl/wiki/index.php?title=Kwestia_starsze%C5%84stwa_-_szkic
> >
> Dawno większych głupot nie czytałem...szkoda
> czasu na te śmieszne wypociny.
Jak już ktoś koniecznie chce cos przeczytać to [i]polecam[/i] [url=http://historiawisly.pl/wiki/index.php?title=Kwestia_starsze%C5%84stwa_-_szkic][u]ten link[/u][/url], widać ze sie przy tym szczególnie napracowali, udali się synkowie tatusiom, stara ubecka szkoła :)Jednak bez problemu można było po oficjalnym otwarciu strony znalezć [i]drobne usterki[/i], widać praca zespołowa nie jest ich najmocniejszą stroną :D.
[img]http://img833.imageshack.us/img833/2074/sprawozdanieiiszkoyreal.jpg[/img]
Do czasu pokazania im palcem skan ten był pod adresem: http://historiawisly.civ.pl/wiki/index.php?title=Grafika:Sprawozdanie_II_Szko%C5%82y_Realnej_1907.JPG ale już zniknął :D:D:D
Burki juz sie odnosza do tego watku w swoim grajdole. Dla nich cala historia z Żurem to "bajka". Tak najproscie skwitowac. Oj nizutki ich poziom, niziutki. Paplanina i puste slowa przeciwko faktom. Biala zwezda juz tak ma...Juz zawsze beda slugusami Moskwy.
Kamil_Cracovia Napisał(a):
> Do dkkrk:
> No tak, są teraz czasy skomercjalizowanego
> sportu, w którym Cracovia nie odnosi znacznych
> sukcesów, stąd nasza miłość do Klubu jest
> bezinteresowna.
Z całym szacunkiem. To, że mając bardzo duże zaplecze finansowe macie rok w rok problemy z utrzymaniem się w lidze świadczy tylko o nieudolności waszych działaczy. I nie gadaj mi o miłości bezinteresownej, bo jest dokładnie taka jak w przypadku każdego klubu. Są sukcesy jest więcej fanów.
[b]A ja sobie postaram podyskutować z dkkrk obiektywnie i bez napinki. Jeżeli chodzi o Wisłę za Cupiała itd., to ja osobiście mam w głębokim poważaniu wszystkie te sukcesy nabyte w skomercjalizowanym sporcie - zainwestować i mamy mistrza. My wybraliśmy Cracovię, bo nasze tytuły były zdobywane przez ludzi, którzy grali dla Klubu i idei ducha sportu[/b]
Sukcesy w ostatnich latach w hokeja były spowodowane tym, że nagle eksplodował talent ludzi, którzy grają dla ducha sportu ? I masz je w głębokim poważaniu i nie chodzisz na te mecze ?
dkkrk, ja też potrafię inteligentnie polemizować i powiem ci tylko tyle: WTSK..a teraz możesz to zeżreć :)
Do zz85: Chodziłem też na hokej, jak sekcja kulała i była bliska rozwiązania. Odniosłem się tylko do napinki skierowanej w stronę Cracovii z tymi sukcesami Wisły. Ja np. nie napinam się do innych kibiców hokejowych, że my mamy mistrzostwa a któraś tam drużyna nie. Poza tym hokej i tak schodzi na drugi plan, bo nie ma w nim klimatu derbowego. W derbach natomiast kulawo nam idzie, mimo to jesteśmy wierny Klubowi. Wspominając o ich "mistrzowskiej napince", wiem o czym mówię, bo z wiślakami mam do czynienia na co dzień.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)