dkkrk: Uzywanie jezyka lacinskiego jest wlasnie jednym z elementow polskiego dziedzictwa kulturowego. Mowisz ze interesujesz sie historia to powinnes wiedziec ze z historycznego punktu widzenia do niedawna byl on jeszcze oficjalnym jezykiem urzedowym na terenie Rzeczypospolitej
-
-
historia wisly
skoro w jego rzeczywistosci wisla jest cacy to kto wie jaki jezyk uwaza za ojczysty :D
ale fajnie ze napisal posmialem sie i odrazu lepszy humor przed wyjsciem z domku =]
dkkrk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jeszcze raz do Waszej wiadomości, gdyby UB
> chciało Was przejąć to by przejęło i nic
> byście nie zrobili.
naprawde? skad ta pewnosc?
> Dzisiejsza Wisła i jej polityka historyczna
> czerpie wzorce z okresu międzywojennego.
na czele z Ludwikiem Miętą obecnie rowniez Mikolajewiczem? :), pulkownikiem w stanie spoczynku bodajze?
A.W.B. Napisał(a):
> Miszczu2007 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Patrioci...
> >
> >
> http://img.interia.pl/sport/nimg/y/3/Najwiekszy_sp
>
> > osrod_Henryk_3209070.jpg
>
> Nie chcę bronić ścierwa ale co ma ten
> przedwojenny gest sprzecznego z patriotyzmem ?
> Jak grał przed wojną u nas Milan i piłkarze
> wykonali ten sam gest to nasz stadion przyjął to
> z owacją.
Milan grał przed wojną. a to zdjęcie pochodzi z którego roku?
Z początku lat 30-stych, jakoś tak.
dkkrk
[i]Dzisiejsza Wisła i jej polityka historyczna czerpie wzorce z okresu międzywojennego.[/i]
http://www.gwardia.org.pl/index.php?d=11
Ja tu widze że czerpiecie wzorce nadal z pionu gwardyjskiego
dkkrk Napisał(a):
> Nigdzie nie piszę, że Cracovia nie traciła
> swoich sportowców !!!! Ale sprawdź sobie proszę
> to, że Wisła też straciła wielu sportowców i
> działaczy !! Oni walczyli i ginęli za wspólną
> sprawę - Czerwień i Biel. Tylko zaślepieni
> tego nie widzą.
Biel i czerwień, patrioto spod białej gwiazdy. Nie ginęli za Monako czy Indonezję. Na resztę odpowiem po Wigilii.
a skaut Zdzichu K. skad czerpie wzorce? praucje jeszcze w (G)TS?
"Kłamstwa WikiPasów" ?!
oczywiście Biel i Czerwień, przejęzyczenie i pośpiech - przepraszam.
Ale Miszczu mam kilka spraw:
Ten gest w roku, o którym piszesz był wykonany (chyba 1931-może się mylę) i nie miał nic wspólnego z patriotyzmem czy jego brakiem... myślę, że musisz poszerzyć wiedzę historyczną
Nienawidzisz Wisłę za to, że UB mogło wszystko w Polsce po 1945 r. Myślę, że powinieneś nienawidzić Hitlera, Stalina, Churchila, Roosvelta. A Ty nienawidzisz Wisły, więc Twoja logika jest taka, nienawidzę ofiary za to, że stała się po części ofiara systemu. Bo uważam, że lepiej by na tym Wisła wyszła, gdyby nie było w Polsce komunizmu, UB i w końcu GTSu - od którego prawdziwy Wiślak musi się odciąć i potępić to co było w nim złe.
Bo oczywiście sukcesów sportowych nie potępiamy, tak jak nie potępiamy brązowych medali Reprezentacji Polski z 1974 i 1982 r.
Kolego my nie kibicujemy GTSowi, a Wiśle powstałej w 1904 r., odnoszącej sukcesy przed wojną, po wojnie i po odzyskaniu niepodległości w 1989 r. Pielęgnujemy to co było dobre i potępiamy to co było złe. Idąc Twoim tropem rozumowania powinniśmy porzucić Wisłę, jej tradycje od 1904 r. historyczne sukcesy i porażki - dlatego, że jakieś c...e sprzedały i zdradziły Wisłe UB (nie oceniam winy działaczy-sprawiedliwie i bezstronnie nie da się tego dziś ocenić).
Do zarzutów do obecnego właściciela Wisły się nie odnoszę. Mnie obchodzi Jego działalność sportowa, a w niej by czysty jak łza, czego nie można powiedzieć o Amikorzu, Lechu (starej licencji), Koronie czy w końcu Cracovii. Ważne, że dał Wiśle w ostatnich latach nieprawdopodobny sukces sportowy. Jeszcze kilka lat i będziemy najbardziej utytułowanym polskim zespołem, brakuje nam 2 tytułów, aby dogonić Ruch i Górnik. A jak już pisałem o Waszym tytule z 1948 już nawet dziadki nie będą niedługo pamiętać, a pewnie znów zaliczycie spadek do drugiej klasy rozgrywkowej...
Ten skaut - Zdzisiu K. jest najbardziej znienawidzoną osobą w klubie przez kibiców...
Zubereg się tak zachwyca stroną gwardii, a ona nic nie znaczy. Zresztą jak można zauważyć na tej stronie jest Orzeł w Koronie - czyli godło Niepodległego Państwa Polskiego. Za to nie trzeba się wstydzić.
A tak naprawdę my mówimy o naszych wzorach, które czerpiemy z czasów przedwojennych i potępiamy to co było złe po II WŚ. Jeszcze raz apeluję, żeby wiedzieć, że Wisła powstała w 1904 r. a nie z czasem powołania GTSu.
No ta wasze miejsce na ziemi tłumaczy, zaliczona matura na pięć.
Czyści jak łza - Bogusław Cupiał i Leszek Saks. :D:D:D
Naprawdę zadziwiająca argumentacja, jeśli nazwa Cracovia jest antypolska i zalatuje wasalizmem to co powiedzieć w takim razie o nazwie Polonia - to pewno był wiernopoddańczy gest w stosunku do cara Mikołaja II, a Resovia, Piotrcovia itp. itd.
Oj miałki ten wiślacki intelektualizm :D
Co do gestu jednak przyznaję rację, ale to co napisałeś później to jest po prostu śmiech :D
[quote=dkkrk]
Nienawidzisz Wisłę za to, że UB mogło wszystko w Polsce po 1945 r. Myślę, że powinieneś nienawidzić Hitlera, Stalina, Churchila, Roosvelta. A Ty nienawidzisz Wisły, więc Twoja logika jest taka, nienawidzę ofiary za to, że stała się po części ofiara systemu. Bo uważam, że lepiej by na tym Wisła wyszła, gdyby nie było w Polsce komunizmu, UB i w końcu GTSu - od którego prawdziwy Wiślak musi się odciąć i potępić to co było w nim złe.
Bo oczywiście sukcesów sportowych nie potępiamy, tak jak nie potępiamy brązowych medali Reprezentacji Polski z 1974 i 1982 r.
[/quote]
Hahah dobre. Śmieszy mnie to, że robicie z siebie ofiarę. Zobacz co się stało z Cracovią w tym czasie właśnie przez to, że nie stała się milicyjnym klubem. Hitlera, Stalina itd nienawidzę tak samo jak Wisły bo to jedno i to samo.
Wisła powstała w 1904? :D Pokaż jakieś źródło, które to potwierdza. Dziwne, że historycy potwierdzają, że Cracovia jest najstarsza, ale kibice GTS nie mają na tyle honoru żeby to uznać.
[quote=dkkrk]
Do zarzutów do obecnego właściciela Wisły się nie odnoszę. Mnie obchodzi Jego działalność sportowa, a w niej by czysty jak łza, czego nie można powiedzieć o Amikorzu, Lechu (starej licencji), Koronie czy w końcu Cracovii.
[/quote]
Co zarzucasz Cracovii?
1904 ....... ludzie czytajcie to bo dawno już takich jaj na forum u nas nie było.
Zaraz się okaże, że powstali XVIII wieku i są najstarszym klubem na świecie.
A z kibiców wisły są tacy antykomuniści, że jak byłem w ich hali w 2001 roku to na ścianach nadal wisiały portrety byłych prezesów w postaciach min. Wałacha, Gruby itd. Nie zdziwiłbym się gdyby się okazało, że nadal tam wiszą.
Dobre, Wisła powstała w 1904, oj bo się Resovia obrazi!.
Niezgorszy jest ten aktywista, jakaś stara ubecka szkoła. :)
dkkrk Napisał(a):
> oczywiście Biel i Czerwień, przejęzyczenie i
> pośpiech - przepraszam.
Nie, nie przejęzyczenie, a jeśli już to tzw. freudowskie przejęzyczenie. W barwach GTS, poza oczywiście dodatkową obecnością niebieskiego, czerwień dominowała nad bielą. Zdecydowanie.
> Churchila, Roosvelta. A Ty nienawidzisz Wisły,
> więc Twoja logika jest taka, nienawidzę ofiary
> za to, że stała się po części ofiara systemu.
Ofiarą? Od kiedy to ofiara sama [ przy jednym głosie wstrzymującym się ] pcha się w ręce kata?
> Bo uważam, że lepiej by na tym Wisła wyszła,
> gdyby nie było w Polsce komunizmu, UB i w końcu
> GTSu - od którego prawdziwy Wiślak musi się
> odciąć i potępić to co było w nim złe.
> Bo oczywiście sukcesów sportowych nie
> potępiamy, tak jak nie potępiamy brązowych
> medali Reprezentacji Polski z 1974 i 1982 r.
Ale ty wiesz, że tych sportowych sukcesów gts, od których oczywiście się patrioci nie odcinacie, nie byłoby, gdyby nie było GWARDYJSKIEGO przedrostka, prawda?
> Kolego my nie kibicujemy GTSowi, a Wiśle
> powstałej w 1904 r., odnoszącej sukcesy przed
Przebiliście najstarszych w Polsce z Rzeszowa. Gratuluję. Szkoda, że nikt na jesieni 1906 r. nie wiedział, że niepotrzebnie zakłada towarzystwo sportowe, bo ono już ze dwa lata istnieje.
> Zubereg się tak zachwyca stroną gwardii, a ona
> nic nie znaczy. Zresztą jak można zauważyć na
> tej stronie jest Orzeł w Koronie - czyli godło
> Niepodległego Państwa Polskiego. Za to nie
> trzeba się wstydzić.
Człowieku, nie wiem, co zjadłeś podczas wieczerzy wigilijnej, ale musiało ci zaszkodzić. Zdecyduj się, czy się odcinasz od tradycji gwardyjskiej, czy się jej nie wstydzisz.
> A tak naprawdę my mówimy o naszych wzorach,
> które czerpiemy z czasów przedwojennych i
> potępiamy to co było złe po II WŚ. Jeszcze raz
> apeluję, żeby wiedzieć, że Wisła powstała w
> 1904 r. a nie z czasem powołania GTSu.
No to pośmialiśmy się, a teraz, jak to mówił inkwizytor do czarownicy: dowody, kochany, dowody.
A.W.B. Napisał(a):
> 1904 ....... ludzie czytajcie to bo dawno już
> takich jaj na forum u nas nie było.
> Zaraz się okaże, że powstali XVIII wieku i są
> najstarszym klubem na świecie.
>
> A z kibiców wisły są tacy antykomuniści, że
> jak byłem w ich hali w 2001 roku to na ścianach
> nadal wisiały portrety byłych prezesów w
> postaciach min. Wałacha, Gruby itd. Nie
> zdziwiłbym się gdyby się okazało, że nadal
> tam wiszą.
Bo UB chciało żeby sobie wisiały, a jak UB chce żeby sobie wisiały, to se będą wisieć i Kibice Wisły będą się od nich stanowczo odcinali, Czerpiąc Wartości od tej Wisły powstałej w 1904, która specjalnie zmieniła sobie 2 niebieskie gwiazdy na jedną białą, żeby w sercach młodych Polaków, propagować Czerwono białe barwy narodowe.
czytaj Sterby ze zrozumieniem, nigdzie nie napisałem, że Cupiał jest czysty jak łza- Jego sprawy prywatne mnie nie interesują. Napisałem o Jego zachowaniu w sporcie, będąc właścicielem Wisły Kraków. Nigdy nie kupił meczu, nigdy go nie sprzedał. Czego nie można powiedzieć o większości klubów w Polsce, w tym o "boskiej" Cracovii - gdzie uratowała ją abolicja. A pamiętacie jak kosztem ŁKSu pewien klub został w Ekstraklasie ?
Co do nazwy - to chodzi o to, że taki klub jak Cracovia, który sam siebie określa się jako wybitnie polski powinien stosować wybitnie polską nazwę, a nie łacińską.
Oczywiście 1906, wiec wiele Waszych zdań aktualnie jest już nieaktualnych - czepiacie się "p......ły klawiszowej" zamiast merytorycznego problemu.
Rmszar - to typowe przejęzyczenie było. Nie szukaj podtekstów - Biel i Czerwień, powtórzyć raz jeszcze ?
Wielu z Was myli GTS z Wisłą i wielu sądzi (z ignorancji), że Wisła powstała w 1949 r., a nie w 1906 r. Nie zauważając sukcesów TS WISŁA KRAKÓW do 1939 r.
Nie my odpowiadamy za wizerunki, portrety. My pokazujemy nasze stanowisko na forach, stronach internetowych, meczach.
Miszczu, oczywiście dla Ciebie to jedno i to samo. To wg Ciebie Wisła wprowadziła w Polsce komunizm i to ona rządziła samodzielnie w PRLu przez 45 lat. Takie podejście naprawdę upraszcza życie i to bardzo ...
Zapraszam na stronię www.historiawisly.pl
Poczytajcie o zwycięskim meczu z niemieckim FC KATOWICE o Mistrzostwo Polski z 1927 r. ratującym honor polskiej piłki. O Polakach, którzy zginęli w obronie Polski lub w prześladowaniach. Dla osób, które znają historię i wiedzą, że GTS to nie Wisła - będzie to interesująca lektura.
Nie chodzi mi o obrażanie Cracovii (którą szanuję), ale o rzetelną prawdę o Wiśle od 1906 r., której wielu z Was po prostu nie zna.
Aha i na meczach nie zapominajcie, że gra Cracovia... a nie Anty Wisła
Pozdrawiam
dkkrk Napisał(a):
> czytaj Sterby ze zrozumieniem, nigdzie nie
> napisałem, że Cupiał jest czysty jak łza- Jego
> sprawy prywatne mnie nie interesują. Napisałem o
> Jego zachowaniu w sporcie, będąc właścicielem
> Wisły Kraków. Nigdy nie kupił meczu, nigdy go
> nie sprzedał. Czego nie można powiedzieć o
> większości klubów w Polsce, w tym o "boskiej"
> Cracovii - gdzie uratowała ją abolicja. A
> pamiętacie jak kosztem ŁKSu pewien klub został
> w Ekstraklasie ?
>
> Co do nazwy - to chodzi o to, że taki klub jak
> Cracovia, który sam siebie określa się jako
> wybitnie polski powinien stosować wybitnie
> polską nazwę, a nie łacińską.
Przepisy byly takie a nie inne. Bankruci nie moga grac w ekstraklasie. Gdyby to uratowalo inny klub, nie bylbys taki jednoznaczny w swej ocenie. Co do nazwy..Dlaczego tak uwazasz? Nie przesadzalbym, lacinska nazwa nie ujmuje w zaden sposob polskosci. Lacina jest nieodlacznym elementem naszej kultury i tozsamosci. Przez setki lat byla jezykiem uczonych i kosciola rzymsko-katolickiego. Ja za zadne skarby bym nie wymienil nazwy na inna. Jest po prostu piekna. Nie mozna potepiac calej historii Wisly, ale jej 40% to okres hanby.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)