Przestańcie już gadać o tym odpuszczaniu. To jest bądź co bądź profesjonalna liga i gra się o duże pieniądze, więc nie wydaje mi się, żeby którakolwiek drużyna odpuszczała, a szczególnie legia, która raczej ma ambicje przynajmniej na podium.
-
-
Walka o utrzymanie - podliczenia, spekulacje, analizy - SEZON 2010/2011
pasyrcj. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Przestańcie już gadać o tym odpuszczaniu. [b]To
> jest bądź co bądź profesjonalna liga[/b] i gra
> się o duże pieniądze, więc nie wydaje mi się,
> żeby którakolwiek drużyna odpuszczała, a
> szczególnie legia, która raczej ma ambicje
> przynajmniej na podium.
Pomyliły Ci się tematy, "Europejski futbol" jest w hydeparku. ;)
Za taką "motywacje" za utrzymanie to w derbach powinni zdobyc 4 punkty...nie przesadzam i jestem optymistą ale nie hurra. Walczyć jak Sparta Cracovia jest tego warta!
Khalid Napisał(a):
> skąd wniosek ,że w razie przegranej w Kielcach
> Arka nas już nie dogoni?
>
> Są jeszcze potem 3 kolejki.
> A wczorajsza gra Jeża w Bytomiu pokazała ,że
> wyluzowany (a nawet zwłaszcza na lewej obronie i
> stoperze chyba nadmiernie wyluzowany) rywal może
> spokojnie ograć stremowanego rywala nie
> trafiającego 100-i za 100-ą
> My będziemy grać z wyluzowanymi Widzewem i Jagą
> . Bedzie BAAArdzo ciężko.
Dokładnie tak.... To było widać np. w meczu Arka - Ruch 0-2..... Widać, że teraz liga jest czysta...... Kilka lat temu mecze tego typu kończyły się zwycięstwem drużyn, które potrzebują punktów i tłumaczono to większą ich determinacją..... Dzięki wynikom uzyskanym w tej kolejce ten luz przyda się naszym w derbach, bo PRESJI NIE MA ŻADNEJ!!! Choć to wydawało się nieprawdopodobne, wytworzyła się wielka szansa na utrzymanie nawet przy porażce w dzisiejszym meczu (odpukać!!!)..... Presja na naszych może ciążyć tylko z uwagi na prestiż meczu, ale to już działa w dwie strony.....
Drużyny z którymi walczymy o utrzymanie grają z Lechem i Legią.
Wcale nie chodzi oto że Lech czy Legia coś odpuszczą bo nie odpuszczą...
Problem polega na tym że obie ekipy potrafią same z siebie zagrać taką kichę,
że w konfrontracji z mega umotywowanym rywalem moze paść każdy rezultat
Tak jak pisałem wcześniej Arka i Bytom w tej kolejce punktów nie zdobyły.Teraz najważniejszy jest mecz między nimi , przy dobrym wyniku remis albo zwycięstwo Arki nasze szanse zdecydowanie rosną.Lech i Legia nie odpuszczą nawet w słabszej formie wygrają. To Arka i Bytom wyglądają jakby odpuściły, przed meczem oczywiście zapowiedzi walki na całego ale na boisku gra taka jak nasza w tamtej rundzie.Nie mają najmniejszych szans pokonac Lecha lub Legi. Dzisiaj zdobywamy punkty i jesteśmy na 14 miejscu.
Vasago Napisał(a):
>
> Dokładnie tak.... To było widać np. w meczu
> Arka - Ruch 0-2..... Widać, że teraz liga jest
> czysta...... Kilka lat temu mecze tego typu
> kończyły się zwycięstwem drużyn, które
> potrzebują punktów i tłumaczono to większą
> ich determinacją..... Dzięki wynikom uzyskanym w
> tej kolejce ten luz przyda się naszym w derbach,
> bo PRESJI NIE MA ŻADNEJ!!! [b]Choć to wydawało
> się nieprawdopodobne, wytworzyła się wielka
> szansa na utrzymanie nawet przy porażce w
> dzisiejszym meczu (odpukać!!!).....[/b] Presja na
> naszych może ciążyć tylko z uwagi na prestiż
> meczu, ale to już działa w dwie strony.....
Nawet w gdyby Polonia wygrała, a my potknęlibyśmy się dziś w derbach, to szanse na utrzymanie wciąż byłyby dosyć spore. Teraz to już w ogóle mamy komfort, że pod względem ustawienia tabeli, teoretycznie możemy bezkarnie zawalić ten mecz. Tylko, że... no właśnie, tu nie chodzi o tabelę, tu nie chodzi o przyszłe mecze o utrzymanie, tu chodzi o pokonanie szmaty na jej szmaciarskim terenie. Priorytet!
Niestety muszę przeboleć największą porażkę - na puchary UEFA już nie ma szans - sezon stracony ...
Jedyne pocieszenie Wisłę pyknąć 3-0 ...:)
28. kolejka:
Arka - Polonia 1
Cracovia - Widzew X
14. Arka 28
15. Cracovia 27
16. Polonia 27
29. kolejka:
Arka - Legia X
Cracovia - Jagiellonia 1
Polonia - Lech X
14. Cracovia 30
15. Arka 29
16. Polonia 28
30. kolejka:
Bełchatów - Cracovia X
Legia - Polonia X
Śląsk - Arka 1
14. Cracovia 31
15. Arka 29
16. Polonia 29
moim zdaniem to:
28. kolejka:
Arka - Polonia 1
Cracovia - Widzew 1
14. Cracovia 29
15. Arka 28
16. Polonia 27
29. kolejka:
Arka - Legia 2
Cracovia - Jagiellonia X
Polonia - Lech 2
14. Cracovia 30
15. Arka 28
16. Polonia 27
30. kolejka:
Bełchatów - Cracovia 1
Legia - Polonia 1
Śląsk - Arka 1
14. Cracovia 30
15. Arka 28
16. Polonia 27
Najbardziej prawdopodobny scenariusz:
28. kolejka:
Arka - Polonia 1
Cracovia - Widzew 1
14. Cracovia 29
15. Arka 28
16. Polonia 27
29. kolejka:
Arka - Legia X
Cracovia - Jagiellonia 1
Polonia - Lech X
14. Cracovia 32
15. Arka 30
16. Polonia 28
30. kolejka:
Bełchatów - Cracovia 1
Legia - Polonia 1
Śląsk - Arka 1
14. Cracovia 32
15. Arka 29
16. Polonia 28
czyli że Miszczu wygrana Bełchatowa daje nam punkt ujemny? ;)
Tak za karę w przypadku jak nasi kibice tam pojadą :) Już zmieniłem. To chyba przez to napięcie derbowe.
6 pkt zdobyte do końca sezonu powinno dać nam utrzymanie.
Jakkolwiek zdobyte...
No ale ze wszystkich wyliczeń wynika, że 30 kolejka jest już raczej pewna, a większość rozstrzygnie się w meczu arka-polonia i naszych na Kałuży.
Ja sobie tak wykombinowałem:
28. kolejka:
Arka - Polonia 1 X
Cracovia - Widzew 1
14. Cracovia 29
15-16. Arka 28 (26)
15-16. Polonia 28 (27)
29. kolejka:
Arka - Legia X
Cracovia - Jagiellonia X
Polonia - Lech X
14. Cracovia 30
15-16. Arka 29 (27)
15-16. Polonia 29 (28)
30. kolejka:
Bełchatów - Cracovia 1
Legia - Polonia 1
Śląsk - Arka 1
14. Cracovia 30
15-16. Arka 29 (27)
15-16. Polonia 29 (28)
Natomiast realnie (choć mogę się mylić bardzo) obstawiam, że remis Arki z Legią i Bytomia z Lechem jest raczej nierealny.
Generalnie mamy chyba najlepszy terminarz i jeśli P.Bytom nie wygra z Arką to będziemy naprawdę mega frajerami nie utrzymując się.
Myślę, że w wypadku remisu z Jagą musimy coś ugrać w Bełchatowie.
Trudno wyobrazic sobie aby spadkowiczem był ktoś spoza trio My-Arka-Bytom
ale tak zupełnie nominalnie możemy zdobyć nawt 9 punktów
i wtedy zarówno Lubin jak i Kielce potrzebują zdobyć jeszcze punkt w trzech meczach aby sie utrzymać...
Kolejka 28
GKS Bełchatów - Zagłębie Lubin
Jagiellonia Białystok - Korona Kielce
Kolejka 29
Korona Kielce - Górnik Zabrze
Zagłębie Lubin - Wisła Kraków
Kolejka 30
Lechia Gdańsk - Zagłębie Lubin
Lech Poznań - Korona Kielce
28. kolejka:
Arka - Polonia 2
Cracovia - Widzew X
14. Polonia 30
15. Cracovia 27
16. Arka 25
29. kolejka:
Arka - Legia X
Cracovia - Jagiellonia 1
Polonia - Lech 2
14. Cracovia 30
15. Polonia 30
16. Arka 26
30. kolejka:
Bełchatów - Cracovia 1
Legia - Polonia 1
Śląsk - Arka 1
14. Cracovia 30
15. Polonia 30
16. Arka 26
Najczarniejszy scenariusz jaki mi się widzi.
Ja bym wziął ten scenariusz w ciemno :)
nie jest źle ,Widzew już ma pewny byt ,Cracovia spokojnie powinna wygrać, co do meczu Arka - Polonia ,korzystny dla nas to wygrana Arki a jeszcze lepiej to remis przy naszej wygranej...czego wam wszystkim i sobie życzę.
Trochę lodu na głowę. Widzew ma spokojny byt ale 3 punktów nam na tacy nie podadzą. Trzeba zwycięstwo im wyszarpać. Nie dopisujmy sobie z góry kompletu punktów bo skończy się to jak z Zagłębiem.
Co do Polonii B. też się tak nie podpalajcie i nie spisujcie ich na straty. Kto powiedział, że np z Lechem nie wygrają? Ja wiem, że Lech walczy o puchary i tak dalej ale na początku rundy też walczył a daliśmy im radę. Dlaczego Polonia nie może?
Dokładnie tak. Proponuję kubeł zimnej wody. Przed nami 3 trudne mecze, i nawet same zwycięstwa mogą nie wystarczyć do utrzymania na boisku. Fakt, że Polonia prawdopodobnie nie otrzyma licencji, ale takiego utrzymania nikt z nas nie chce.
Obyśmy wygrali dwa najbliższe mecze u siebie i niech tak się złoży, że dadzą nam utrzymanie. Ale dzisiaj zaprzepaściliśmy dar niebios jakim były wyniki Arki i Polonii Bytom i co gorsze wyraźnie piłkarsko odstawaliśmy od rywala. Ja wiem, że graliśmy na trudnym boisku drużyny z drugiego końca tabeli, ale chaos i powolność w wyprowadzaniu kontr, które miały być naszą główną bronią i nieporadność przed polem karnym przeciwnika, w tym brak strzałów z dystansu nie napawają optymizmem:(
Też mi się wydaje ,że mecze z Lechem i Legia to obecnie nic takiego strasznego... Te drużyny po pierwsze są bez formy a po drugie jakby nie za bardzo się przykładały do gry.
Teoretycznie z całej trójki mamy najlepszy rozkład, ale łatwo nie będzie.
Ja bym nie lekceważył Jagiellonii. Jakiś dziennikarz powiedział gdzieś, że to, że grali w przewadze 2 zawodników z ległą przez 30 minut, ale mieli kilka sytuacji i tylko dobra dyspozycja Skaby w bramce ległej spowodowała, że mecz zakończył się remisem.
No dobra, ale jednak grali w przewadze aż dwóch zawodników to nic dziwnego, że mieli sytuacje, ale tylko "kilka"? Jagiellonia jest cieniem siebie.
Fakt. To zupełnie inny klub co z rundy jesiennej, ale i tak trzeba dac z siebie 100%
Ja nie mówię, że oni są mocni, bo widać, że mają zniżkę formy, ale przestrzegam przed lekceważeniem Jagiellonii, tak jaki i Widzewa.
oneb Napisał(a):
> nie jest źle ,Widzew już ma pewny byt ,Cracovia
> spokojnie powinna wygrać, co do meczu Arka -
> Polonia ,korzystny dla nas to wygrana Arki a
> jeszcze lepiej to remis przy naszej
> wygranej...czego wam wszystkim i sobie życzę.
Spokojnie to można spać
Ty chyba przez jakiś czas spokojnie sobie nie pośpisz ;)
Popieram poprzedników w przedwczesnym i jednak pochopnym dopisywaniu nam punktów w meczach z Widzewem i Jagielonia. Widzew wygrał z Zagłębiem i zapewnił sobie utrzymanie, ale jednocześnie dal sobie nadzieje na puchary, maja mecz z Lechia i górnikiem które są w tabeli wyżej, a z jaga maja lepszy bilans, straty maja tylko(i aż) 5 punktów. Za darmo nam 3 punktów nie oddadzą. A Jagielonia....?? Jakie notuje wyniki na wiosnę wszyscy widzimy, ale wciąż są na miejscu dającym przepustkę do europy. Najbardziej prawdopodobne ze Bełchatów w ostatniej kolejce już o nic nie będzie grał i paradoksalnie to ten ostatni mecz może okazać się łatwiejszy. Nie zapominajmy tez ze mamy gorszy bilans z Arką, a ich wygrana z Bytomiem i nasza strata punktów z Widzewem znów wprowadzi nerwówkę bo nas wyprzedza. Wiarę mam jednak wielka bo jak większość myślę, że ze względu na terminarz Arki i Polonii, wielu punktów do utrzymania nie trzeba będzie zdobyć. Nie myślmy tylko ze te punkty nam się należą już przed meczem, [b]musimy je wyszarpać[/b]!!
I jeszcze tabela wiosny po ostatniej kolejce... Widzew tez jest mocny w tej rundzie
Wiem ze niezbyt czytelna, ale jak komuś zależy to na Onecie w statystykach można ja stworzyć;)
Poz. Drużyna M Z R P Gole Różnica goli Punkty
1 Wisła Kraków 12 8 2 2 20:10 10 26
2 Śląsk Wrocław 12 6 5 1 17:10 7 23
3 Ruch Chorzów 12 6 3 3 15:11 4 21
4 Lech Poznań 12 6 2 4 12:6 6 20
5 Widzew Łódź 12 5 4 3 15:11 4 19
6 Cracovia 12 5 3 4 17:13 4 18
7 Polonia Warszawa12 5 2 5 13:8 5 17
8 Górnik Zabrze 12 4 5 3 14:13 1 17
9 Lechia Gdańsk 12 4 5 3 12:14 -2 17
10 Zagłębie Lubin 12 3 5 4 14:18 -4 14
11 Legia Warszawa12 3 4 5 15:17 -2 13
12 GKS Bełchatów 12 2 7 3 11:13 -2 13
13 Jagiellonia B. 12 3 3 6 10:15 -5 12
14 Polonia Bytom 12 2 4 6 14:21 -7 10
15 Korona Kielce 12 2 3 7 13:23 -10 9
16 Arka Gdynia 12 1 5 6 9:18 -9 8
kto pamięta mecz Cracovii z ŁKS w II lidze, ŁKS zapewnił sobie byt i z Cracovią przegrał ,bo już o nic nie grał.
Analogia jest teraz ,oczywiście ,że można przegrać ,tylko po co i kto zmotywuje Widzew do wygrania z nami,kto?
Polonia ,której brak kasy ,Arka? no kto.Tak naprawdę jest to najłatwiejszy mecz Cracovii w tej rundzie i jeśli by ten mecz przegrała to niech leci ,choć i tak zostanie bo licencji może ktoś nie dostać .Co do meczu z Jagiellonią to faktycznie łatwo nie będzie ,tylko Jaga na wiosnę jest słaba i każdy to widzi ,oczywiście ważny będzie wynik Jagi z Koroną jak też wyniki innych z czołówki. Cracovia ma najlepszy układ gier i piłkarsko jest lepsza od Polonii i Arki.
W derbach brakło szczęście,bo już dziś Cracovia mogła być na miejscu 14 ale co się odwlecze to nie uciecze i choć przymulony piwem idę spokojnie spać.
A tego,że Cracovia zagra derby za kilka miesięcy jestem pewny i też będę wierzył ,że Cracovia wygra.
I przestańcie krakać o przegranej Cracovii z Widzewem ,nawet myśli ,że może być remis są szkodliwe i nie mają sensu.
nikt tu nie kracze Oneb, przypisywanie sobie latwych pktow to najwieksza glupota jaka mozna zrobic, Zaglebie nam to pokazalo. Troche pokory tylko. Mamy 2 BARDZO trudne mecze teraz, a potem moze jeszcze trzeci. Nikt nam sie nie podlozy.
Diabel Napisał(a):
> nikt tu nie kracze Oneb, przypisywanie sobie
> latwych pktow to najwieksza glupota jaka mozna
> zrobic, Zaglebie nam to pokazalo. Troche pokory
> tylko. Mamy 2 BARDZO trudne mecze teraz, a potem
> moze jeszcze trzeci. Nikt nam sie nie podlozy.
Diabel ja nie piszę o podłożeniu ,tylko inaczej gra drużyna ,która ma jakiś cel ,
a takiego celu nie ma Widzew i z tych wszystkich meczy ,które Cracovia gra ten z Widzewem jest najłatwiejszy .
I trzeba ten mecz wygrać .
wlasnie gdy sie gra o nic to sie gra najlepiej bo sie gra na spokojnie i wszystko wychodzi. A My ten mecz musimy wygrac jesli chemy sie utrzymac.
CracoviaNHAW Napisał(a):
> wlasnie gdy sie gra o nic to sie gra najlepiej bo
> sie gra na spokojnie i wszystko wychodzi. A My ten
> mecz musimy wygrac jesli chemy sie utrzymac.
Widzew gra o czapkę gruszek a Cracovia nie tylko o utrzymanie........................ 2 miliony czekają..........
A przy bardzo dobrym układzie te 3p mogą wystarczyć.
Diabel Napisał(a):
> nikt tu nie kracze Oneb, przypisywanie sobie
> latwych pktow to najwieksza glupota jaka mozna
> zrobic, Zaglebie nam to pokazalo. Troche pokory
> tylko. Mamy 2 BARDZO trudne mecze teraz, a potem
> moze jeszcze trzeci. Nikt nam sie nie podlozy.
Tak mają myśleć piłkarze, a kibice pokory nie potrzebują i mogą iść na mecz z Widzewem pewni, że będą 3 pkt
Nie ma co kombinować i liczyć.
Trzeba wygrać wszystko u siebie a później się zobaczy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)