Chuj tam z uczniami, byle zdążyć przed studentami.
A od 10 sierpnia, ponoć do końca miesiąca jedynie, mają wwymieniać asfalt na wiadukcie na 29 listopada. W czasie robót dostępne po 1 pasie w każdą stronę. Na początkubwyłączony wjazd na estakadę od strony dworca.
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
ciekawe te przetargi w Krakowie. Zawsze na początku jest mały zakres robót, a potem przyjeżdża koparka, raz ruszy łyżką i ojojoj trzeba zwiększyć zakres robót, a to oczywiście już bez przetargu.
Fakt, aczkolwiek torowisko w Grzegórzeckiej jest w prawie agonalnym stanie .
7 dni później
Po otwarciu nowej lini do Mistrzejowic będą spoer zmiany w kursowaniu trajtków i numeracji.
Przykład: 50 będzie 7. 10 zamiast 2 na Salwator, 2 na Kurdwanów.
https://lovekrakow.pl/rewolucja-w-komunikacji-miejskiej-nowe-linie-nowe-trasy-pozegnanie-z-50-i-52
I znowu szaleństwo ... ☹️
wprost kocham takie reformy , zamienimy 50-ąt na 7 a 52 na 12e i fajnie będzie .
Spokojnie, to kiełbasa przedwyborcza. Nie mają narazie tych 40 mln.
[quote]#post1733839 Chuj tam z uczniami, byle zdążyć przed studentami.
A od 10 sierpnia, ponoć do końca miesiąca jedynie, mają wwymieniać asfalt na wiadukcie na 29 listopada. W czasie robót dostępne po 1 pasie w każdą stronę. Na początkubwyłączony wjazd na estakadę od strony dworca.[/quote]
Ten wiadukt jest do zamknięcia i kompletnego remontu coś czuję że jak zerwą asfalt to okaże się że jednak remont kompletny… i z rok będą utrudnienia
Rok roboty? Optymista. Zaraz zaczęli by wydziwiać ze ścieżkami rowerowymi, tory tramwajowe na wszelki wypadek, lądowisko dla ufo. Zaraz ktoś zaskarży, że jak to z remontu przebudowa. Trzeba nowybprzetarg.
Są ścieżki rowerowe na Dietla a na Wielickiej czy Zakopiańskiej są wąskie krzywe chodniki i nagle zaczynają się ścieżki, na które rower chyba musi się teleportować albo wcześniej łamać przepisy lub jechać chodnikiem 6km/h. To i tak lepiej niż w Warszawie gdzie nagle droga rowerowa się urywa i jest wiadukt bez chodnika ani pobocza tylko z sama ulicą, na którą nie wolno wjechać rowerem 😆
Szykuje się kolejny skok na siano. Ale nie wszystkich. Mnie na doja-dy z dzieckiem do KSOSu akurat złupią. Na 15min wyrabiałem, na 3,5km no nie ma bata.
https://www.rmf24.pl/regiony/krakow/news-rewolucja-w-komunikacji-miejskiej-nowe-bilety-w-krakowie,nIdn,1011150
Nie ma siana na remonty. Ścieżki są robione tylko przy okazji nowych inwestycji na razie.
https://www.facebook.com/share/p/1Gbbr2kbp2/
Zadłużone miasto się bawi i dofinansowuje biedną panią Lewandowską.....
Wnioskując po komentarzach mieszkańcy są zachwyceni....
[quote]#post1735141 Po otwarciu nowej lini do Mistrzejowic będą spoer zmiany w kursowaniu trajtków i numeracji.
Przykład: 50 będzie 7. 10 zamiast 2 na Salwator, 2 na Kurdwanów.
https://lovekrakow.pl/rewolucja-w-komunikacji-miejskiej-nowe-linie-nowe-trasy-pozegnanie-z-50-i-52[/quote]
Właśnie gdzieś wyczytałem, że miasto nie ma 100 tys. na transport lawetą tramwajów dwukierunkowych do Bronowic i na razie nie będzie komunikacji tramwajowej Bronowice- Karmelicka.
Rozumiecie, chcą reformować siatkę połączeń za 40 mln, a nie mają 100 tys.!!!
Pisałem, że to kiełbasa przedwyborcza.
To nie mogli pojechać do Bronowic tymi tramwajami tuż przed rozpoczęciem remontu ??? Inna sprawa że MPK nie ma własnej choćby jednej lawety ? Przecież w okresie wolnych mocy przerobowych mogli by ją podnajmować innym podmiotom żeby na siebie zarabiała czy choćby ograniczała koszty utrzymania.
To nie MPK finansuje transport tylko miasto. MPK tylko realizuje przewozy na zlecenie. Wszystkie decyzje, strategię to ZTM. Żeby było śmieszniej ZTM wali MPK na kasie na każdym kroku.
[quote]#post1735532 To nie MPK finansuje transport tylko miasto. MPK tylko realizuje przewozy na zlecenie. Wszystkie decyzje, strategię to ZTM. Żeby było śmieszniej ZTM wali MPK na kasie na każdym kroku.[/quote]
Zgadza się .
Rozumiem że to ZTM. Ale to jest chory układ. Bo jakby (MPK) mogli i przejechali sami tymi tramwajami na Bronowice przed remontem wiedząc co będzie to by nie trzeba było tych 100 tysięcy... To jest ten przypadek kiedy 2 X 2 za chu ja nie wyjdzie 4. Ale w sumie widząc jak jest zarządzany Kraków to czemu ja się dziwię ...
MPK bez pozwolenie z ZTP nie zrobi nic, a jakby to ZTP im nic nie zapłaci . Tak to jest ten chory układ .
- Edytowany
Niech się wezmą do roboty z remontem to jie będzie płaczu. Jak dla mnie akurat to był poroniony pomysł z tym tramwajem nieco. W tekście też słusNie piszą o kosztach obsługi poza bazą. Jak się spitoli to kolejne siano trzeba aby przewieźć nowy i wywieźć zepsuty.
Jak w końcu remonty będą robione po europejsku, to nagle połowa problemów nawet nie powstanie.
Ja jestem ciekaw jak wygląda kosztorys przy skróceniu okresu remontu o połowę. Tak, wiem że będzie więcej bo przedewszystkim lidzi trzeba więcej.
Niech zostawią to cholerne metro. Za 10 baniek będą robić szczegółowe badania, czy tam gdzie sobie ubzdurali to da się faktycznie zrobić.
Niestety miasto jest zadłużone po uszy i najważniejszym powinien być plan zmniejszenia zadłużenia. Nawet kosztem chwilowego wstrzymania rozwoju inwestycyjnego.
Potem się korzaże, że sobie będą badania metra mogli zrobić za 30 baniek, bo koszty obsługi długu idą na rozwój, a nie na utrzymanie bankowców.
Lepiej jak by zrobili lepszy system sterowania światłami dla MPK. Nie potrzeba ai do tego.
Remont robiony 4 osobową ekipą od 7 do 15 przez wiele miesięcy jest znacznie tańszy niż normalne funkcjonowanie komunikacji.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (5 użytkowników)
Goście (5)