[quote]#post1702212 [quote]#post1702203 W kierunku placu na Rybitwach czy na Złocieniu powstało i powstaje tyle zabudowy wielorodzinnej że już powinno się projektować tam linię tramwajową (przedłużenie od Małego Płaszowa) póki jeszcze idzie wytyczyć korytarz dla torowiska z przystankami. Przejazd tamtędy np.autobusem 163 to porażka z powodu korków. Pas zieleni w ciągu ulic Lipska,-Jana Surzyckiego-Rybitwy-Christo Botewa wydaje się mieć wystarczającą szerokość.[/quote]
Dostać się na Mały Płaszów z Mistrzejowic to jest masakra. Idealnie byłoby poprowadzić tramwaj z Małego Płaszowa przez most do Klasztornej ale to jest chyba nierealne[/quote]
Do rzeki Wisły to jeszcze by jakoś poszło. Ale potem potrzebny most a dalej na wschód od EC Łęg jest gęsta zabudowa jednorodzinna a tego to już chyba nie sposób przejść. W Krakowie i nie tylko projekty/pomysły zbiorowej infrastruktury transportowej to są opóźnione o jakieś 20 czy więcej lat a wolne kiedyś tereny już są zabudowane. Tak samo kolej do Niepołomic (która już była ale lepiej było zaorać) czy kolej do Myślenic.Może kiedyś będą a może nie. Po prostu : "Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi".
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
Niestety, u nas planuje się na wczoraj zamiast perspektywicznie , przynajmniej ze 40 lat do przodu .
Jest projekt budżetu dla miasta na 2026 r oto kilka ciekawszych rzeczu:
*przebudowa torowisk tramwajowych wraz z infrastrukturą towarzyszącą w ciągu ulic Starowiślnej, Straszewskiego i Karmelickiej - mus
*budowa zintegrowanego węzła przesiadkowego wraz z parkingiem P&R Bronowice oraz terminalem autobusowym - projekt paskudny, ale w tej lokalizacji ma to sens
* budowa przystanku kolejowego SKA Kraków Prądnik Czerwony wraz z parkingiem P&R - krakowskie SKA i MPK dobrze sprzężone mogą nam zastąpić metro
*budowa linii tramwajowej KST (os. Krowodrza Górka - Azory) - niewiem jak chcą się przebić przez Park Krowoderski, ale będą protesty
*budowa linii tramwajowej KST, etap IV (ul. Meissnera - Mistrzejowice).
*przebudowa ul. Piastowskiej na wysokości planowanego Krakowskiego Centrum Muzyki - czyli w ch*j większe korki przed meczem
*budowa drogi dla rowerów wzdłuż południowej strony al. Pokoju
*w rubryce [b]METRO - 11mln wydatków [/b] oO ciekawe na co dokładnie
*Wykonanie otworu poszukiwawczo-rozpoznawczego wód termalnych Kraków GT-1 brzmi dobrze, ale szacuje się ,że jeżeli odwiert spełni założenia może dostarczyć ciepłą wode do ok 5-10 tys gospodarstw i spełni zapotrzebowanie na ok 0.5-1% energii elektrycznej dla miasta.
*Przebudowa Stadionu Miejskiego KS Hutnik - 2,5mln dla porównania na modernizacje obiektu TS RYBITWY -3,9mln, a K.S. Orzeł Piaski Wielkie 8.9mln
*[b]Modernizacja hali lodowej przy ul. Siedleckiego w Krakowie 8.4mln[/b] są forumowicze co pewnie wiedza wiecej na ten temat - z tego co zapowiadają ma być instalacja nowej automatyki systemu mrożenia tafli, nowe oświetlenie meczowe, nagłośnienie i monitoring bramek.
Jak chodzi tramwaj na Azory, to co tam park. Ja jestem ciekaw jak go na XXX-lecia upchną. Zresztą, nie wiem do końca po co ten teamwaj. Jest tam pętla autobusowa, lepiej przemyśleć siatkę połączeń i po kłopocie.
Metro jak już pisałem na razie poroniony pomysł.
Karmelicka to chyba najczęściej remontowana ulica w Krakowie.
Chcą go upchnąć przy ekranach - kosztem miejsc parkingowych pewnie, w parku kultowa górka straci miejsce gdze zjeżdzają dzieciaki, a na Azorach padną garaże. Koszt nie duży tylko tak jak mówisz po co?
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-12/image-png-86175087.png[/img]
Jaki kurwa nieduży? Tyle miejsc parkingowych wywalić, dzieciom część górki wyłączyć i potem płacze że przed komputerami siedzą.
Tramwaj akurat tam jest tak potrzebny jak psy w ekstraklasie. Albo sok do piwa.
Jakiś czas temu był plan wybudować nowy most nad rzeką w okolicach nowochuckiej. Pamiętam nawet że chyba z 4 koncepcje były. Czy temat został już porzucony przez psiszalskiego ?
Ten plan ma 40 lat - to jest trasa bagrowa. Most (lub tunel) ma być na przedłużeniu Golikówki. Ale teraz pewnie przez mydlenie oczu metrem odłożą go na kolejne 40 lat.
Tylko w którym miejscu byś go wstawił? Nie mówie, że nie potrzeba by przeprawy łączącej dwa berzegi. Niestety wszelkie możliwości dawno już są zabudowane.
Zdecydowanie przudało by się coś łączącego Wielicką z Hutą przez Rybitwy. I to w wariancie 3 pasmowym. Odciążyło by to Nowochucką mocno.
Ja się dziwię, że w czasie wielkich modernicacji na koleji nie zrobili przejazdu pod torami na Bierzanowie zamiast tego wieloszlabanowego.
Przecież tam jest rezerwa po obu stronach.
[quote]#post1702941 Ten plan ma 40 lat - to jest trasa bagrowa. Most (lub tunel) ma być na przedłużeniu Golikówki. Ale teraz pewnie przez mydlenie oczu metrem odłożą go na kolejne 40 lat.[/quote]
Nie no aż tyle to nie. Jakoś 5 lat temu gdzieś pamiętam były publikowane te warianty.
Poszerzenie Nowohuckiej nic nie da bo dalej na 308 Dywizjonu lub w stronę Podgorza nie ma możliwości rozszerzenia.
- Edytowany
To jak jest rezerwa to zrobić przelot zamiast metra i puścić autobus. Albo tramwaj i już się poprawi komunikacją wschód-południe.
Trasa Zwierzyniecka w sumie też by się przydała by Bronowice miały alternetywę do Królweskiej.
W sumie jak tak myślę to i autobuś z Bronowic do Huty S52 mógłby być ciekawym rozwiązaniem. Czy na każdym zjeździe znaleźć istniejący przystanek który można by użyć. Czy tylko co ważniejsze ja Bochaterów, Zielonki i coś jeszcze.
[quote]#post1702943Ja się dziwię, że w czasie wielkich modernicacji na koleji nie zrobili przejazdu pod torami na Bierzanowie zamiast tego wieloszlabanowego.[/quote]
Oczywiście, że był taki temat. PKP PLK zaproponowała zrobienie tego, oczywiście przy współudziale finansowym miasta, no ale miasto odpowiedziało, że w tym momencie nie ma funduszy i takim sposobem temat został pogrzebany na kolejne kilkadziesiąt lat.
Tono tym nie wiedziałem. Ale jest jak piszesz. Temat pogrzebany na kolejne kilkadziesiąt lat.
4 dni później
https://youtu.be/_WzrDrZr7B0?si=fHejoLkg_jUd5N1g
Jechałem dziś i generalnie jak w tytule, lepiej było by tego wnogóle nie otwierać i korzystać z dotychczasowego ruchu przez Hute
Jak nie otwierac jak ktos musial wygrac przetarg i zarobic kapuche na inwestycji. Mieszkania juz tak nie ida, jak nie ma doplaty z podatkow, to trzeba co innego zalewac betonem. Biznes musi sie krecic.
Gdzieś słyszałem, że zjazd na hutę będzie jeszcze otwarty tylko teraz jakieś prace tam będą trwały.
- Edytowany
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2025-12/1765714238-72142975.jpg[/img]
4 dni później
Stało się 😤
https://krakow.pl/aktualnosci/301273,1912,komunikat,od_2_marca_nowe_ceny_biletow_komunikacji_miejskiej_w_krakowie.html
Uwaga ‼️‼️Idiota w akcji... Ciekawe argumenty
Dodam że bilety strefowe to podwyżka 35 zł czyli 3 piwa 😱
https://youtu.be/sbX_x22_x0c?si=G4V8kfkg_oK7XEMt
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)