PZPN zakazał fanom Ruchu Chorzów wieszania flagi "Oberschlesien"
[quote]Ta flaga nie powinna powstać. Jestem przeciwny jej wywieszaniu na meczach Ruchu. Komu to jest potrzebne? To nie służy klubowi, nie służy Śląskowi! Nie wiem, skąd to do nas przyszło, żeby tak chętnie spoglądać w stronę Niemiec. Może to z biedy, frustracji? Niemiecki napis na stadionie w Chorzowie poruszył mnie do żywego. Ruch był zawsze śląski, a Śląsk był zawsze polski! Znałem ludzi, którzy tworzyli ten klub, to byli powstańcy i patrioci. Uszanujmy ich pamięć - apelował wtedy na łamach "Gazety" Gerard Cieślik, legendarny piłkarz Ruchu.[...]
Transparent Oberschlesien nie został zaakceptowany, ponieważ jest napisany po niemiecku. Dlaczego kibice Ruchu nie mogą wziąć przykładu z fanów Odry Opole i napisać "Kibice Górnego Śląska". Trybuny nie są miejscem do manifestowania swoich sympatii ani politykowania. Na flagach powinny być tylko treści sportowe dotyczące rywalizacji i fair play - mówi Waldemar Podsiadło, szef zespołu ds. widowni przy PZPN.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,6991132,PZPN__Fani_Ruchu_maja_kibicowac_po_polsku.html[/quote]
[quote="Jerzy Gorzelik, przewodniczący Ruchu Autonomii Śląska"]PZPN usiłuje ograniczać wolność słowa, nie powołując się na żadne konkretne zapisy, tylko swoje widzimisię. Nie zgadzamy się na taki dyktat. PZPN łamie zapisy konstytucji i ustawy o mniejszościach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym.
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,6991123,Gorzelik__PZPN_ogranicza_wolnosc_slowa.html[/quote]
I jak Wam się to podoba?
-
-
"Oberschlesien" zakazana
Nie podoba nam się to.
Dla mnie to bzdura.
A jak by napisali "Silesia Superior", "Horni Slezsko" czy też "Upper Silesia" to co by było? Cieślik by wyskakiwał, że Ruch nigdy nie był klubem Czechów, Włochów czy Anglików ?
Może jest ktoś, kto jest Niemcem i chce artykułować swoje przywiązanie do Niebieskich po swojemu.
Wolno mu? Wolno. Więc gdzie tu polityka. Komuś w PZPN się chyba czasy Gomułki i Adenauera przypomniały.
Czy się nam podoba, czy nie, mniejszość niemiecka w PL istnieje a standardy UE mamy takie, że mniejszości należy to szanować.
Czy w Bilbao albo Barcelonie też nakazują usuwanie flag, gdy są napisy po baskijsku czy katalońsku?
Jednakże jak zazwyczaj podoba mi się działalność RAŚ, tak teraz mam spore wątpliwości. Bo co mości Gorzeliku ma napis na fanie do języka regionalnego, którym jest śląski a nie niemiecki.
W tej sprawie to rozumiałbym wystąpienie kogoś z władz mniejszości niemieckiej.
no to niebawem przyczepią się do flag po łacinie ;)
Klaros, w UE nie ma jednolitej polityki wobec mniejszość; vide relacje węgiersko-słowackie
fany po niemiecku świadczą o ich autorach, PZPNowi nic do tego
może by tak jakaś ogólnokrajowa akcja, na każdym stadionie niech zawiśnie płótno
STOP FASZYSTOM Z PZPN
albo
NIE DLA CENZURY
przecież to co oni wyprawiają to niedługo jak Rok 1984
Może My też powinniśmy mieś taką flagę
[b]Königreich Galizien und Lodomerien[/b]
Generalnie flagi powinny być ściśle skierowane na dopingowanie Klubu. Wszelkie nawiązania do polityki itp. gówien nie są potrzebne na stadionach. Tak naprawdę tylko stwarzają problemy.
Kibice w słusznych sprawach się jednoczą i tak powinno być i w tym przypadku.
Dobrze, że im tej flagi zakazano. Nie pamiętacie już jak śmieRdziele gwizdały podczas hymnu, a na meczu z nami śpiewali "chuj z waszym polskim, jesteśmy narodem śląskim" ?
Ruch Ruch chorzowskie psy i tyle w temacie!
Na miejscu Ruchu jeszcze bym to śpiewał na meczach :
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
http://www.youtube.com/watch?v=FL9W21JrcvY
Sami nie możemy z powodu PZPN-u wieszać niektórych flag a tu kilku z naszych popiera działania PZP(R)N-u. Paranoja .
Ro Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ruch Ruch chorzowskie psy i tyle w temacie!
Ty jak błyśniesz to aż żal....
I cytat z Legii:
"Przy wejściu odpadają nam wszystkie flagi poza tą z podobizną Deyny, jednak również tej nie wnosimy. Wszystkie albo żadna. Ochrona nie pozwoliła wnieść flagi Wielkie Księstwo Warszawskie ponieważ jest to "flaga bandycka" (dosłowny cytat)."
Tak to się powoli w Polsce pierdoli...
Ja nie odnoszę się do flagi i postawy kibiców R tylko chodzi mi o całą tą faszystowską cenzurę na stadionach.
ze sie PZPN-owi miesz w tym zakresie, to nie od dzis wiadomo...
podobna historia sprzed paru dni:
"Kibice z OFMC upamiętniają także ofiary komunizmu. Od 2003 r. na meczach Legii wisiała ich flaga z przekreślonym sierpem i młotem oraz napisem "Better dead than red", czyli "Lepiej być martwym niż czerwonym". - Hasło "Better dead than red" spopularyzował noblista, pacyfista Bertrand Russell - mówi "Pawełek" z OMFC (jego członkowie nie reklamują swoich nazwisk, odcinają się od komercyjnej reklamy). Przez wszystkie te lata piłkarskie władze nie zgłaszały do transparentu żadnych zastrzeżeń. - Nasza flaga wisiała spokojnie na płocie za rządów Leszka Millera. Komu przeszkadza za rządów liberała Donalda Tuska? - pyta "Pawełek".
Pierwsze kłopoty z wnoszeniem flagi i szalików OFMC rozpoczęły sie za czasów obecnego właściciela Legii. Jarek, kibic z OFMC, relacjonuje, jak potraktowano go na pucharowym meczu Legii z gruzińską Olimpią Rustawi: - Miałem na szyi nasz szalik z przekreślonym sierpem i młotem. Ochroniarz klepnął mnie i powiedział, że to symbol zakazany i z takim szalikiem na mecz nie wejdę. Zapytałem też o podstawę prawną zakazu. Od ochroniarza usłyszałem, że przekreślony sierp i młot należy do symboli zakazanych przez... UEFA.
Po kłopotach z ochroną kibice usiłowali rozmawiać z przedstawicielami klubu. - Argumentowaliśmy, że propagowania komunizmu zakazuje w Polsce konstytucja. A nasza flaga nie jest polityczna, lecz patriotyczna. Paweł Kosmala z rady nadzorczej Legii spytał, czy nie jest ona skierowana przeciwko SLD. Odpowiedzieliśmy, że przecież na fladze jest przekreślony sierp i młot, a nie logo tej partii. Sierp i młot jako uznany w świecie za międzynarodowy symbol komunizmu, a dodatkowo okupanta Polski, który wszedł tu w 1939 r, zabrał osiem wschodnich województw, wyszedł w 1993 r., a jego agentura jest tu do tej pory aktywna, czego kwestia dywersyfikacji gazu jest sztandarowym przykładem - wspomina "Pawełek".
Kibice Legii powoływali się na fakt, że PZPN zgodził się, by na meczach Lechii Gdańsk wisiała flaga z napisem "A na drzewach zamiast liści będą wisieć komuniści" (nieoficjalnie wiadomo, że PZPN bał się zakazać jej wieszania ze względu na to, że wśród fundatorów flagi są obecni politycy PO). Flagi bronił prezes Lechii Maciej Turnowiecki. Jak relacjonują kibice, doszło wówczas do następującego dialogu:
- A kibice Lechii to u nas na meczu udawali, no te... no te... no, małpy!
- Sugerują panowie, że prezes Turnowiecki również udawał małpę?
- Nie! Ale to jest flaga polityczna!
Bezpieczniak PZPN: Ja to nagrywam!
W tej sytuacji kibice zwrócili się do PZPN z pytaniem, czy flaga jest legalna. Rzecznik PZPN Jakub Kwiatkowski zapytany przez nas o zakaz jej wieszania odesłał nas do szefa Wydziału Bezpieczeństwa PZPN Andrzeja Bińkowskiego. Ten najpierw stwierdził, że zakazu nie ma, bo Legia nie zgłosiła jeszcze flag, jakie mają być wywieszane na jej stadionie, które zatwierdzić ma PZPN. Ale dodał, że prawdopodobnie będzie.
Tymczasem "Pawełek" cytuje treść zakazu przysłanego przez PZPN: "Flaga "OLD FASHION MAN CLUB" z uwagi na to, iż zawiera hasła polityczne, nie może być eksponowana na meczach piłki nożnej".
Bińkowski powiedział nam też, że według jego opinii flaga, na której są sierp i młot albo swastyka, nieważne czy przekreślona, czy nieprzekreślona, nie może być wywieszana na meczach. Szefa wydziału bezpieczeństwa najbardziej zdenerwowało pytanie, czy zakaz wywieszania flagi ma związek z komunistyczną przeszłością wielu działaczy PZPN. W odpowiedzi usłyszeliśmy, że pytanie jest nie na poziomie, nieuczciwe i stronnicze, a Bieńkowski nagrywa naszą rozmowę."
wrzo.ksc Napisał(a):
> Ro Man Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ruch Ruch chorzowskie psy i tyle w temacie!
>
> Ty jak błyśniesz to aż żal....
>
>
> I cytat z Legii:
>
> "Przy wejściu odpadają nam wszystkie flagi poza
> tą z podobizną Deyny, jednak również tej nie
> wnosimy. Wszystkie albo żadna. Ochrona nie
> pozwoliła wnieść flagi Wielkie Księstwo
> Warszawskie ponieważ jest to "flaga bandycka"
> (dosłowny cytat)."
>
> Tak to się powoli w Polsce @#$%&...
No i to jest skandal. Ale flaga Ruchu słusznie jest zakazana. Jak czują się niemcami, to czemu grają w lidze Polskiej? Niech sobie założą ligę śląską, to będą mieć co mecz derby, albo niech grają w 4 lidze niemieckiej.
No, ale mieszkają póki co w Polsce i w czym problem.
Naprawdę wierzycie w jakieś plany odrywania czegokolwiek?
Jak tak, to cóż...
Czas się sposobić bo III WŚ blisko ;)
Przykłady o Legii pokazują, czego się PZPN czepia. Zaraz faktycznie pojadą po flagach po łacinie, zwłaszcza tych, z rzadko używanymi paremiami, potem pójdzie na tapetę flaga w esperanto, po arabsku lub hebrajsku.
A jak sobie np. Siarka Tarnobrzeg wpisze na fanę "Gott mit uns", to co? Zaraz wyjdzie, ze to nadużywanie religii do celów futbolowych... :D
fiedka Napisał(a):
> Może My też powinniśmy mieś taką flagę
>
> Königreich Galizien und Lodomerien
Byłoby to dziwne.
Od 1867 język niemiecki nie był językiem urzędowym w Galicji, nie był też językiem urzędowym Austro-Węgier, ani nawet ich austriackiej części. Był najczęściej używanym językiem wspólnym (w wojsku, na kolei), ale konstytucja zrównywała w prawach wszystkie [i]języki krajowe[/i]. Do władz w Wiedniu można było zwracać się po polsku.
Tutaj np gracze reprezentacji Austrii z 1911 narzekają na niską znajomość języka niemieckiego wśród graczy Cracovii. Ale po kilku godzinach bankietu przestało to być problemem :)
[quote]
Pomimo barier językowych utrudniających pełne porozumienie się naszych zawodników z polskimi, uczestnicy bankietu szybko nawiązywali przyjazne kontakty, a po kilku godzinach stosunki między polskimi i austriackimi piłkarzami były już serdeczne.
http://www.wikipasy.pl/Plik:Illustriertes_%C3%96sterreichisches_Sportblatt_1911-05-13_foto_1.jpg#T.C5.82umaczenie[/quote]
ruch ruch niebieskie psy! i tyle w temacie, błysnąlem co?
[img]http://www.ruchchorzow.com/obrazki/fanyiflagi/oberschlesien.jpg[/img]
Wyjaśnienia wymaga herb po prawej. To nie jest herb Górnego Śląska, ani województwa śląskiego. Herb na fladze to herb niemieckiej prowincji Górny Śląsk utworzonej po I wojnie światowej. Do prowincji tej Chorzów należał przed przyłączaniem do Polski w okresie powstań i plebiscytu (19-22) i w czasie okupacji niemieckiej (39-45).
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)