Zac... wedle mnie nie jest to wcale jakieś niesamowite s-f...
Koszty?
wypożyczenie na pół roku z Bohum: 300 tys. euro
kontrakt: 6 miesięcy po około 15 tys. euro, czyli 100 tys. euro
premie; takie, ja reszty drużyny (czyli w sumie brak kosztów dodatkowych)
inne świadczenia: samochód od Golemo (wypożyczony), wynajem mieszkania / domu na 6 miesięcy - 10 tys. euro
Czyli koszt maksymalny, to maksimum 500 tysięcy euro. A zapewne Zdebel by swoją rolę spełnił. Szybciej by zapewnił nam punkty i utrzymanie, niż 90% "wynalazków" z tego tematu.
-
-
Poradnik dla Klubu
Za 500 tyś euro możemy mieć kolego lepszych -dużo lepszych.
To pieniądze wyrzucone w błoto ,a za 13 meczy 500 tyś euro to kwota ogromna.
Poza ty pensja 15 tyś euro m-cznie?Wolne żart kolego.Tyle to zarabiają tam młodzi zawodnicy lub zawodnicy nie mieszczący się w kadrze meczowej.
Podstawą jest zakontraktowanie dobrego menagera.On nam znajdzie dobrych zawodników i to nie na 13 meczy ,a na lata!!!!
Tylko czy on by chciał. Perspektywa gry w Cracovii dla 35 latka.... hmm ,no nie wiem. Jakiś Katar czy ZEA to się zgodzę, ale wyjazd z Bochum gdzie mimo wszystko dalej gra i nawet od czasu do czasu bramkę strzeli do Krakowa, gdzie przyszłość niepewna, a i kontrakt jaki przywołałeś chyba nierealny (a i tak zapewne niższy niż ma w Bochum)....serce mówi tak, ale rozum zdaje się mówić niewykonalne. W innym wątku ktoś napisał ,że w lidze plus mówili w kontekście Cracovii o Tyrale i to wydaje mi się ze względu na kontakty Płatka bardziej prawdopodobne. Jak dla mnie byłby to strzał w 10. Młody chłopak z niemiecką mentalnością jest więcej wart niż najbardziej doświadczony gracz w Polskiej lidze , nie mówiąc już o wszelkiej maści czarodziejach.
Po kolei.
Czy wy myślicie, że przyjdzie do nas 6-8 zawodników, że drużyna będzie na tych zawodnikach budowana od nowa? Nie, to będzie maksimum 3 może 4 zawodników. Bo nie da się całkowicie nowej drużyny zbudować, zwłaszcza że wielu z obecnej kadry, po dobrze przepracowanej zimie będzie na 100% grać o wiele lepiej.
[i]Autor: potter (IP zapamiętane)
Data: 12 lis 2008 - 20:15:51
(...) Filipiak może i sypnąć 5 mln za utrzymanie[/i]
Zapewne lepiej ode mnie znasz sytuację finansową Klubu i samego Filipiaka. I mówisz, że 1,5 miliona to za dużo jak na jednego pewniaka? Konsekwentny bądź.
A Twoje typy w tym temacie?
Ile by chciala Jagiellonia sprzedając Szczota (pewnie więcej niż zapłacila ŁKS-owi), w dodatku do konkurenta w walce o utrzymanie: pól miliona plus zapewne drugie tyle, czyli milion?
Kojasevic? On i w Jagielloni nie ma 100% placu.
Chrapek? Myślisz, że zawodnik który ma szansę awansu do ekstraklasy ze swoją drużyną chętnie przyjdzie do drużyny, która się przed degradacją broni. A jak nie wyjdzie, to co? Ano "witaj znowu w 1 lidze"? Oczywiście Podbeskidzie bardzo chętnie, mając realną szansę awansu, upragnionego od kilku lat sprzeda swojego najlepszego strzelca.
Drozodowicz? OK... bardzo chętnie. Ale choćby ze względu na jego wiek i brak doświadczenia, to nie jest zawodnik, który w tej a nie innej sytuacji drużyny daje rękojmię kilku bramek. Ale - wedle mnie - wart zainteresowania i byłbym "za".
Nowak z Bełchatowa? Chłopak walczy w ścisłej czołówce tabeli, chce się wypromować, może trafi teraz na R22 lub Łazienkowską... a latem, może i dalej trochę. I on teraz przyjdzie do nas? A Bełchatów za mniej niż 2 miliony go nie puści.
Zac... rzuciłem Zdebel, bo zawodnik takiego pokroju jest wiosną drużynie niezbędny. A sam Zdebel ma dwa obywatelstwa i wszystko mu jedno skąd do tych Katarów czy innych Arabów miałby jechać. Przekonywać trzeba... ale (tu akurat Potter ma rację), tym przekonującym nie może być Tabisz, raczej już duet Filipiak - Trener. I jeszcze jeden wielki plus: wiesz ile by mogli nasi zawodnicy przez to pół roku się od niego nauczyć? A tego nie da się kupić.
Jak już chcecie "emerytów" to jest taki gość , i to jaki!!!
Tylko nie pamietam czy gra/ł na lewej obronie czy prawej/nie zabijcie mnie ale nie pamietam!!!/.
I nie ważne że nie gra teraz/choć gdzieś czytałem że jednak coś kopie/ do wiosny dużo czasu!!!
TOMASZ RZĄSA
ale tylko jako lewy
no znalazłem , lewy obrońca
Liczę kolego na 3,4 ale dobre transfery .To jest założenie że nikt nie odchodzi i wraca Baran.Ta liczba może się zwiększyć do 5-6 o ile wyzbędziemy się kogoś z obecnej kadry.Moskale kończy sie kontrakt w grudniu i o ile nie zacznie strzelać goli to bardzo prawdopodobne jest że klub z nim nie przedłuży umowy.Należy brać pod uwagę transfery Wojciechowskiego i być może Karwana .
Co do Chrapka kolego to myśle że by chętnie przyszedł do nas -kasa kolego!!!.W 2 lidze ile on może zarobić w Podbeskidziu -myśle maks 10 tyś ,albo mniej.U nas te 20 tyś mógłby mieć i do tego kontrakt na parę lat.A póki co Podbeskidzie dobija się już któryś rok i nie wchodzi .W tym roku też mają mizerne szanse.Nie wygrają rywalizacji z Lubinem i Widzewem ,a są jeszcze Kielce.
Drozdowicz ma spore możliwości.Zobacz gdzie on gra ?Znacznie trudniej strzelać gole w słabej drużynie.
Wymieniona 2 to są zawodnicy absolutnie wyróżniający się w 2 lidze.
Do ataku chciałbym dobrego i skutecznego napastnika klasowego i drogiego (o umiejetnościach D.Nowaka lub Robaka) i jako drugiego Chrapka lub Drozdowicza.Mielibyśmy wtedy kim straszyć.
Do tego srodkowy pomocnik i skrzydłowy !!!
I znów po kolei.
=>=> Awaria.. jak już jest późna godzina, to zanim coś napiszesz, to sprawdź czy Ci się w glowie nie zaświeciły awaryjne światła. Bo sądzę, że wiesz ile lat miał pewien piłkarz, gdy przychodził do nas. Emeryt (wedle Twych kryteriów), a pociągnął grę naszej drużyny aż miło.
=>=> Potter. Co do Drozdowicza zgoda. Ale pamiętaj, też o tym, że znacznie łatwiej strzelać gole słabym drużynom.
Podbeskidzie, mizerne szanse? No masz rację, zajmują mizerne 3. miejsce :)
A Zdebel, przeze mnie rzucony jest wskazaniem typu zawodnika, jaki jest nam w tej sytuacji niezbędny. A czy to będzie inny czy on... to już drugorzędna sprawa. Po prostu musi spełniać parametry wspomniane przeze mnie, zanim jego nazwisko wymieniłem... to musi być taki drugi Kazek Węgrzyn.
tacy dwaj Podbeskidzie ma 3 miejsce miejsce ,ale nie zapominaj że Korona i Widzew mają zaległy mecz.Finansowo Podbeskidzie nie przebije Widzewa ,Lubina i Kielc.
I myślę że skończą na 4-5.Tak czy siak u nas płacą lepiej i Chrapek by pewnie przyszedł.
Jestem przeciw sprowadzniu starych dziadów na 1 runde za wielkie kwoty.Nie tędy droga panowie.Dobry menager i sieć skautingu i polujemy za 500 tyś euro na klon Stilica.
w 100% podpisuje się pod potterem...
nie trzeba mieć wcale starych wyjadaczy aby wygrywać mecze. wystarczy mieć ZESPÓŁ. myślę że jak najbardziej można ściągać młodych tylko że bardzo utalentowanych piłkarzy takich, którzy wejdą do składu a nie tacy którzy będą dopiero się rozwijać. U nas w zespole mamy dużo zawodników którzy kręcą się koło 30 roku życia. Uważam że trzeba iśc w młodość. patrzcie na Stilicia z Leszka... chłopak ma 21 bądź 22 lata a gra pierwsze skrzypce, takich zawodników nam trzeba którzy wniosą dużo do druzyny, lecz niestety nie widzę takich piłkarzy w naszej lidze...
Potter Chrapek może przyjść i jestem za ale czy to jest rozwiązanie na nasze problemy ? Nie sądze aby był gotów na takie wyzwanie, nie dość że Ekstraklasa to jeszcze trzeba walczyć na 200% o utrzymanie...
Giza też jest dla nas nie wiadomą, w Legi zjedli go kibice rzekomo, chłopak nie wytrzymał psychicznie i marnował sytuacje za sytuacją. trudno mi wierzyć że do nas przyjdzie i się odrazu odbuduje i poprowadzi Pasy do zwycięstw...a po za tym jest to troche nie rozsądne aby sprzedać zawodnika i po pół roku płacić za jego wypożyczenie
Uważam że powinien nas wzmocnić zawodnik doświadczony ale nie koniecznie Zdebel(chyba że na drugiego trenera) bo 500 tyś euro można można lepiej zainwestować...szukać jak Lech, tylko u nas nie ma kto poszukać, miejmy nadzieje że Płatek ma już wzmocnienia na oku.
a tak na marginesie wczoraj ok. godziny 0:00 widziałem na rynku Bojara.... :) mieszka cały czas w Krakowie ??? czy mimo wszystko go tu przyciąga ???
droit au but Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Potter Chrapek może przyjść i jestem za ale czy
> to jest rozwiązanie na nasze problemy ?
jest to część rozwiązania, czyli kreatywny pomocnik potrafiący strzelać gole niezłym bramkarzom z długim I ligowym stażem (jak np. Gubiec)
> a po za tym jest to troche nie
> rozsądne aby sprzedać zawodnika i po pół roku
> płacić za jego wypożyczenie
i tu się zgodzę. Ruch sprzedał Cwielonga do gts, potem go za kasę wypożyczył i co ten Cwieląg gra ? Kibice Ruchu modlą się, aby gts go sobie już wziął z powrotem
> można lepiej zainwestować...szukać jak Lech,
> tylko u nas nie ma kto poszukać
i to jest clou. Żeby szukać "jak Lech" trzeba mieć siatkę skautów (ale nie jednego skauta jak miał gts - co im naściągał takie wynalazki jak Barreto czy Dawidowski za ciężką kasę - tylko siatkę skautów)
> a tak na marginesie wczoraj ok. godziny 0:00
> widziałem na rynku Bojara.... mieszka cały czas
> w Krakowie ???
oczywiście, że mieszka. Do Gliwic na treningi i mecze jest ok. godziny autostradą. Niektórzy z Kozłówka dłużej do pracy dojeżdżają ;)
Z tego co gdzieś czytałem to Bojar zamierza związać swoja przyszłość właśnie z Krakowem. Tak wiec mimo iż gra w Gliwicach to dalej mieszka w Krakowie.
O ile zgadzam się z tym że warto zainteresować się tym Chrapkiem (np wymiana barterowa za Moskałe :P ),to obawiam się że zanim ktoś od nas z klubu się "jorgnie" to będzie po Chrapku...Pójdzie do jakiegoś Bełchatowa czy innego Piasta Gliwice.
Bojar mieszka w Krakowie i ma zamiar tu osiąść z rodziną na zawsze:)
Taki kibic obok na sektorze to świetna sprawa:)
ja bym spowrotem sprowadził Jacka Wiśniewskiego on bardzo mobilizował druzyne i był ulubieńcem kibiców :D
taaa, zaprzysięgły kibic naszego największego rywala do utrzymania na pewno by "odpowiednio" motywował ;)
a kondycyjnie to już nawet w II lidze nie wyrabia (wiek) i wchodzi na końcówki tylko
Nie róbcie sobie jaj z ,,wzmocnieniami ''typu Wiśniewski.Jak mamy sobie jaja robić to proponuje Rafała Wrześniaka jako wzmocnienie!!!.To będzie podobny absurd jak powrót wiśni.
john doe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> O ile zgadzam się z tym że warto zainteresować
> się tym Chrapkiem (np wymiana barterowa za
> Moskałe ),to obawiam się że zanim ktoś od nas
> z klubu się "jorgnie" to będzie po
> Chrapku...Pójdzie do jakiegoś Bełchatowa czy
> innego Piasta Gliwice.
>
>
>
> Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2008-11-16 14:00 przez
> john doe.
to by bylo cos. wymiana swietna, mysle ze Podbeskidzie by sie na to nabrało
No nie, Jacek Wisniewski to tak w kategoriach humorystycznych chyba? ;) Wisnia to fajny chlop, ale to sa naprawde wolne zarty. Chociaz, kontynuujac w duchu dobrego humoru, wczoraj na Gorniku caly stadion, po uprzejmym wytlumaczeniu pilkarzom gospodarzy ze sa nic nie warci ("po co wy gracie..." i duzo gorsze rzeczy) zaczal ryczec "Jacek Wisniewski". Powaga. :)
Wielu ludzi w Bielsku ma sentyment ze starych czasów do Cracovii, kiedy "wyższe sfery" jeździły nawet mecze do Krakowa i z jeszcze wcześniejszych, jak były przedwojenne potyczki BBSV-Cracovia.
Podobnie i ja - umiarkowanie sympatyzuje z wami, ale "wymianą barterową za Moskałę" mnie rozj...liście po konkrecie. :D
Po pierwsze:
Krzysiu ma kontrakt do 2011 roku, jest podstawowych zawodnikiem klubu walczącego o Ekstraklasę, klubu niebogatego ale stabilnego finansowo i rozwijającego się, do tego bramkostrzelnym zawodnikiem w formie. Teraz możecie sobie mniej więcej wyobrazić wielkość nesesera pana profesora, jaki mógłby EWENTUALNIE skusić nas do sprzedaży gracza takiego formatu jak Chrapek. I już w tym momencie znając podejście swojego włodarza wiecie, że nie ma takiej opcji... ;-)
A po drugie (i ważniejsze):
Krzysiek to gracz, który jeszcze nigdy nie liznął ekstraklasowych boisk - owszem jest bardzo szybki i bramkostrzelny (ostatnio, bo zwykle nie było z tym aż tak różowo a nawet było kiepsko) ale chłopak, który pograł dotąd w Górniku Brzeszcze i Podbeskidziu i raczej nie nadaje się na WYBAWCĘ OD SPADKU W EKSTRAKLASIE.
Zastanówcie się - przecież takiego 23-letniego chłopaka trzeba umiejętnie wprowadzać na Ekstraligowe boiska, stopniowo dawać mu szanse, przymykać oko na prawdopodobne słabsze początkowe występy a nie wystawiać go co tydzień na mecze "o wszystko".
W nerwowej atmosferze pogoni za punktami po prostu zmarnowałby się u was, tak jak grzejący ławę Darek Kołodziej w Górniku Zabrze - świetny chłopak u nas (a starszy od Chrapusia, bo 26-letni).
Podsumowując - sorry za "wjazd" na wasze forum, szacunek i sympatia dla Craxy, której kiedyś pół Bielska kibicowało - ale nie sięgajcie po naszego Krzysia, bo będzie pac! po centusiowych łapkach! :D
w tv tez bylo slychac;) Wisnia rowny gosc. ale wzmocnieniem to on by nie byl..chyba ze strategii marketingowej, no i pewnie w szatni byloby weselej:D
wyobrazacie sobie np. "gotuj z Wiśnia"? :D
zacny Bambusfeldzie:
a może "laptopuj ze Stefanem :?
kolego z Bielska:
widzę, że ten Chrapek nie taki zły, skoro bielszczanie malują go w tak "czarnych barwach" bylebyśmy go tylko nie wzięli ;)
jak niejaki Węgrzyn przechodził z Biłgoraja do Hutnika, to też wielu znaffcuff (w gazetach, bo neta nie było) pisało, ze sobie nie poradzi w I lidze. Podobnie można by napisać o Błaszczykowskim i wielu innych. A jednak... Gra pod presją często wyzwala uktryte możliwości.
ale nie bój się, że go weźmiemy - bo największy spec od piłki na forum go ocenił negatywnie. :D
Moskała może i chętnie wróciłby na stare śmieci (chopć ja akurat w odróżnieniu od wielu forumowiczów nie pozbywał bym się go tak szybko), ale jeśli nie chcecie Tomka, to możemy za Chrapka dać w barterze zawodnika znacznie młodszego, na dodatek czarodzieja piłki. Też na M. ma nazwisko ;).
a Kołodziej nie jest "wasz" - bo to gumiok jest :P. Na dodatek czymś podpadł Henriemu i za wiele sobie chyba w tym Górniku nie pogra.
zacny nurku pragne wyrazic swoje absolutne poparcie dla twojej opinii w kwestii Moskały.
Tomek jest jaki jest, jak ma slaby dzien to wk.. ciaglym przewracaniem sie no i strzelic nie potrafi, ale kurde nie jest egoista, a wciaz jest bardzo szybki i nie zraza sie tak latwo jak mu nie idzie..a to chyba wazna cecha kiedy wychodzi sie z dolka. dzisiejszy karny to zalsuga tego, ze 2 zawodnikow o podobnym podejsciu do gry i talentowi do biegania zdecydowalo sie pobiec i nie odpuscic..moim zdaniem szybkosc i wydolnosc to podstawowa cecha dla pilkarza.
Masz racje Bambusfeld (mam nadzieje, ze wybaczysz brak sympatycznego skadinad "wersalu":))
Chocby sie bylo nie wiem jakim technikiem, czy taktykiem, jesli nie biega sie sie przez 90 minut, nie ma szans na zwyciestwo.
zacny Bambusfeldzie, już w poprzedniej rundzie (na wiosnę) widząc olbrzymiego "jeża" ale i olbrzymie zaangażowanie Tomka powiedziałem do mojego przezacnego towarzystwa na trybunach, że z niego byłby dobry pomocnik.
I zdaje się Płatek tak go zaczyna ustawiać, co może przynieść efekty.
zresztą skoro Bielsko broni Chrapka ręcami i nogyma - to Tomek nigdzie w barterze nie pójdzie ;)
w związku z tym propozycja:
kreatywny pomocnik:
podobał mi się na meczach z nami (w swojej obecnej drużynie był jedynym, który myśli przy grze, kiwnąć potrafi (no wiem, nie aż tak jak jego genialny rodak), strzelić potrafi (dwa razy Cabaj się mocno napracował, kilka razy minimalnie chybił - przy czym był to m.in. strzał z 25 metrów w pełnym biegu czyli z tzw. dystansu (umiejętność, którą nasi przy Stefanie całkiem zatracili)
- zalety:
niedrogi (i w zakupie, i w utrzymaniu. Obecny klub mu od 2 miesięcy płaci 0 pln, więc każde 5 tys przyjmie z pocałowaniem ręki)
doświadczony
łatwy do wyjęcia (zimą jego klub obecny rozpaczliwie będzie szukał kasy na przeżycie rundy i będzie tania "wielka wyprz")
u nas grałby jeszcze lepiej (bo za kasę, a nie "społecznie")
- wady:
kraj pochodzenia (dwa grzyby w barszcz to za dużo). Ale MAM rozwiązanie !!! - można by zaproponować barterową wymianę "grzybków" , co obniżyłoby koszt zakupu do zera.
jednym słowem: mieszanka papryki z chorizo (z małym dodatkiem jakże słusznego na Ziemi Świętej - czulentu):
voila:
http://www.90minut.pl/kariera.php?id=9846
Vayer to zawodnik ciekawy i moze być do wzięcia tanio.Minus to 31 lat .Strzał rzeczywiście dobry,rogi bije znakomicie i sporo widzi na boisku.
Poszukał bym osobiście lepszego od niego (choć jak by był tani uzupełnieniem może być).
Nam potrzeba 3-4 piłkarzy ,ale lepszych od tych co mamy.Vayer jest lepszy (bo nie mamy wg środkowego ofensywnego pomocnika)poza Klichem i z musu Nowakiem .Nowak dużo lepszy będzie na lewej stronie -i tam jego miejsce bo ma wielkie płuca do biegania i bardzo dobrą wytrzymałość.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)