poprostu nie pamięta wół jak cielęciem był...
-
-
Polonia Warszawa - Cracovia (Tylko Piłka) piątek 20-00
gtx - ten starszy Pan - Pan Piekarzewski został niedawno z Polonii usunięty. Ktoś kto tak uwielbia Polonię - powinien przynajmniej znać jego nazwisko, bo to dla Polonii takie nazwisko jak dla Cracovii Książek czy Łudzik.
EDIT: Kolejny wywalony z zespołu warszawskiego - to wspaniały trener, twórca potęgi juniorskiej (wtedy jeszcze) Polonii Warszawa - Michał Libich
Pana Ignasia znałem natomiast Łudzika nie a Cracovia jest dla mnie wszystkim:)
No i co?
Tefal - jeśli napisałbyś [b]piłka skopana[/b] w Cracovii jest dla mnie wszystkim, to bym może przyznał Ci rację. A ś.p. Pana Ignacego znałeś tylko i wyłącznie z tego, że był Twoim trenerem "za trampkarza". A to tylko niewielka część Jego zasług dla Cracovii
Pan Łudzik to postać równie wielka dla Cracovii, a może nawet większa niż Pan Piekarzewski dla Polonii. Skoro jednak bezczelnie chcesz zakryć swoją niewiedzę pytaniem na końcu - nie powiem Ci, kto to, ale odpowiem równie kulturalnie:
no i to.
nurek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> gtx - ten starszy Pan - Pan Piekarzewski został
> niedawno z Polonii usunięty. Ktoś kto tak
> uwielbia Polonię - powinien przynajmniej znać
> jego nazwisko, bo to dla Polonii takie nazwisko
> jak dla Cracovii Książek czy Łudzik.
Na Litość Boską, skąd wiesz o jakiego starszego Pana chodziło, byłeś tam z nami, jakoś sobie nie przypominam.
> Pan Piekarzewski został niedawno z Polonii usunięty.
Co przez to rozumiesz? Pan Piekarzewski jest honorowym prezesem Polonii i obecnie działa w Stowarzyszeniu przyległym do klubu (by nie wchodzić w szczegóły). Jeśli masz na myśli to, że nie jest już w klubie zatrudniony, to zgoda.
Cały czas jest dla nas wzorem, co mecz zasiada na trybunie honorowej i jest przez nas pozdrawiany. Polonia to nie spółka akcyjna.
Nurek to że Ty masz ok.60 lat to nie znaczy że my o połowę młodsi jesteśmy glupsi od Ciebie.My poprostu pamiętamy to co my sami przeżyliśmy,a skoro Ty żyjesz legendą to nie znaczy że my też musimy.Ot co.........
gdzie ja napisałem, że jesteś głupszy ode mnie? Nie przesadzaj. Napisałem tylko, że bezczelne pytanie jest Twoim jedynym "argumentem", na dodatek nie wiadomo na co.
Napisałem kilka razy wyraźnie, że to jest moje prywatne zdanie na temat Polonii (i sądzę, że jako człowiek, pamiętający związki Polonii z Cracovią od dziecka mam większe prawo do bycia zniesmaczonym obecną sytuacją, niż - powiedzmy 17-letnu Miszczu, który gdzieś coś usłyszał i wielkim adwokatem się zrobił).
Nie mam jednak zamiaru wywoływać krakowsko-warszawskiej wojny (jak chciał to zrobić pewien aktorzyna ze Słowackiego, który poproszony o odczytanie na Gali tekstu dotyczącego ostatnich lat Cracovii - chyba chciał przewyższyć występujących przed nim: Mazana, ś.p. Holoubka i Mańka Cebulskiego. I do wygłoszonego tekstu dodał niespodziewanie od siebie: "ale Kraków jest lepszy od Warszawy, bo mamy dwie drużyny w ekstraklasie, gdyż Polonia właśnie spadła"). Stałem niedaleko z Panem Piekarzewskim właśnie. I gdyby mnie nie powstrzymał - dałbym temu aktorzynie w mordę za ten "dowcip na czasie i na miejscu" (bo jestem newowy)
Ale jako człowiek, dla którego Polonia stała przez całe życie na drugim miejscu po Cracovii - mam prawo protestować przeciwko przyzwoleniu na megaprzekręt (a wręcz pochwalaniu go), na szarganie tradycji i deptanie historii w imię (najprawdopodobniej krótkotrwałego) sukcesu sportowego.
Wy możecie sobie uważać inaczej - wasza sprawa.
Ja w tej całej śprawie czuję się tak, jak gdyby kobieta, którą kocham (i która twierdzi, że mnie kocha) puściła się z domokrążnym sprzedawcą [pełnoletnia jest, więc jest to zgodne z prawem]. I być może wybaczyłbym jej, gdyby zrobiła to z uczucia. Ale nie - ona to zrobiła wyłącznie dlatego, że rzeczony domokrążca podarował jej futro, na które ani jej, ani mnie stać nie było.
aha, gtx-ie: Pana Piekarzewskiego znam dłużej, niż Ty żyjesz, więc rozpoznam z jakim "starszym panem" rozmawiają kibice Cracovii, nawet jak od dyskutantów będzie mnie dzieliło ponad 50 metrów.
i ostateczny EOT z mojej strony.
nurek Napisał(a):
min.
> Mnie wychowano tak, że honor jest ważniejszy od
> kupionego (za pieniądze, czy drogą lizania
> komuś tyłka)sukcesu. I tej zasadzie będę
> wierny do śmierci, choć wiele razy przez to już
> dostałem po nosie.
Stosując to rozumowanie - zupełnie z resztą słuszne i godne naśladowania, zapytam tak: Jeżeli, podkreślam J E Ż E L I Cracovia kupiła np. ostatni awans (ciekawe czy dasz sobie uciąć, że tak nie było?), to w zasadzie należało by wtedy i do niej przyłożyć dokładnie tę samą miarę uczciwości i napisać: "Cracovii już nie ma". Powiem więcej, to byłby (teoretycznie oczywiście) przekręt o kaliber większy, bo o ile fuzja czy jak to nazywać ujęta jest w końcu w jakieś tam ramy śmierdzących, biznesowych... "zasad", o tyle kupienie awansu pod stolikiem to już przekręt zupełnie "czysty". I niestety nie możemy być pewni, że tak nie było.
Sport nie wygląda już dzisiaj tak, jak 100 lat temu i naprawdę nikt z nas nie wie ile z grających dziś "uczciwych" pierwszoligowców mniej zasługuje na to miano niż Polonia.
Wspomniany honor nie ma nic wspólnego z dzisiejszą piłką nożną, bo piłka nożna dziś to śmierdzący biznes, a honor i biznes to dwie różne rzeczy - to tak jakbyś chciał mierzyć pogodę przy pomocy woltomierza.
i...
"Nie sądź, abyś sam nie był sądzony..."
Ale się tu nieprzyjemna sytuacja zrobiła.
Krzyki, przechwałki, połajanki, udwadniania kto mądrzejszy.
Dajcie spokój, dajcie spokój.
"IDZCIE SPAĆ,IDZCIE SPAĆ" - cytat- JAN PAWEŁ II
Camron Napisał(a):
> Polonia i Cracovia obiecały sobie wiernosc do
> samego konca :-)
>
i ten koniec nadszedł parę miesięcy temu gdy pan Wojciechowski
kupił miejsce w ekstraklasie dla Polonii...
>
> ==================================================
> ==
>
> CRACOVIA - reszta to proch i pył...
>
reszta, czyli Dyskopolo też? :D
==========
Ludzie broniący tego Dyskopolo - opamiętajcie się! Przecież jawny, chamski przekręt, kupienie miejsca w ekstraklasie - powinno być "z urzędu" ścigane na tej samej zasadzie jak kupowanie meczów albo nawet bardziej! Bronicie bo "przyjaźń, zgoda..." To że się lubi kibiców innej drużyny to nie powód by usprawiedliwiać oszustwo i przekręty cwaniaka.
nurek - 100% poparcia.
Przekrętu żadnego nie było. Wszystko zgodnie z prawem, a że prawo w Polsce jest jakie jest to już inna sprawa.
dla Pana Saunk:)
http://www.wielkapolonia.pl/galeria_zdjec/2008.2009/2008.10.17pol-cra/imagepages/21.html
Dla mnie tradycja jest byc tez kibicem Cracovii ..... i tak zostanie , nawet wtedy gdy młodzieży juz nasza przyjaźń nie będzie sie podobać.
Lecz to wszystko zależy od nas. Moj syn lubi Craxe nie mniej niż Polonie, choć dopiero ma 13 lat. Myśle ze tak pozostanie bez względu na przyszłość. Przyjaźń nie powinna byc zależna od siły hoolsów, czy nam sie opłaca , czy nie. My musimy być inni , wyjątkowi. Nie możemy sie poróżnić, w tym winna być nasza siła. Gwarantuje wam ze wiele osób tego zazdrości
Ja osobiście do tej pory lubie Lech, Arke i LKS choc to przeszłość.
Jednak Cracovia pozostanie zawsze moim drugim klubem. Amen:)
Cracovia i Polonia na ZAWSZE RAZEM !!!
wazuuup Napisał(a):
> Przekrętu żadnego nie było. Wszystko zgodnie z
> prawem, a że prawo w Polsce jest jakie jest to
> już inna sprawa.
>
wazuuup, pomyśl co piszesz...
Nie było przekrętu? Nie było?
Gra w ekstraklasie klub, który zajął któreś tam miejsce w niższej lidze, nad nim były inne kluby - i te inne są dalej w tej niższej lidze, a ten co przegrał na boisku jest w wyższej.
Jak to nazwać jak nie przekręt?
Jakbyś się czuł, gdybyś zdawał na studia, był pierwszy "pod kreską" - zwolni się jedno miejsce - a wchodzisz na studia nie Ty, tylko trzeci na liscie rezerwowej bo sobie zmienił nazwisko na nazwisko tego co zrezygnował (płacąc za to pieniądze).
Polonia ksp Napisał(a):
> dla Pana Saunk
>
>
>
> Dla mnie tradycja jest byc tez kibicem Cracovii
> ..... i tak zostanie , nawet wtedy gdy młodzieży
> juz nasza przyjaźń nie będzie sie podobać.
> Lecz to wszystko zależy od nas. Moj syn lubi
> Craxe nie mniej niż Polonie, choć dopiero ma 13
> lat. Myśle ze tak pozostanie bez względu na
> przyszłość. Przyjaźń nie powinna byc zależna
> od siły hoolsów, czy nam sie opłaca , czy nie.
> My musimy być inni , wyjątkowi. Nie możemy sie
> poróżnić, w tym winna być nasza siła.
> Gwarantuje wam ze wiele osób tego zazdrości
>
> Ja osobiście do tej pory lubie Lech, Arke i LKS
> choc to przeszłość.
> Jednak Cracovia pozostanie zawsze moim drugim
> klubem. Amen
Mam tak samo jak Ty tylko w druga strone.Amen
Saunk Napisał(a):
> wazuuup Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Przekrętu żadnego nie było. Wszystko
> zgodnie z
> > prawem, a że prawo w Polsce jest jakie jest
> to
> > już inna sprawa.
> >
>
>
> wazuuup, pomyśl co piszesz...
>
> Nie było przekrętu? Nie było?
>
> Gra w ekstraklasie klub, który zajął któreś
> tam miejsce w niższej lidze, nad nim były inne
> kluby - i te inne są dalej w tej niższej lidze,
> a ten co przegrał na boisku jest w wyższej.
>
> Jak to nazwać jak nie przekręt?
>
> Jakbyś się czuł, gdybyś zdawał na studia,
> był pierwszy "pod kreską" - zwolni się jedno
> miejsce - a wchodzisz na studia nie Ty, tylko
> trzeci na liscie rezerwowej bo sobie zmienił
> nazwisko na nazwisko tego co zrezygnował
> (płacąc za to pieniądze).
Jak widzisz jakiś przekręt zgłoś do prokuratury. Może masz racje.
Ja widzę czysto handlową transakcje. Zakup licencji, zmiana nazwy i miejsc rozgrywek. Co innego jest rozpatrywanie tej sprawy od strony sportowej. Jedni stwierdzą, że to jest kupienie miejsca w lidze, inni powiedzą, a czym to się różni od kupienia 20 piłkarzy, a jeszcze inni powiedzą, że korupcja jest sto razy gorsza.
Zrozum tu nikt nie stracił miejsc, tylko jedna spółka kupiła miejsce od drugiej. To tak jakby Comarch kupił Microsoft przeniósł siedziby do USA, promowałby produkty pod nazwą Microsoft i wskoczył by do 20 największych przedsiębiorstw świata.
pretensje do Polonii są bez sensu. Mogli kupić dwóch Ronaldo i awansować. Na jedno by wyszło, tylko faktura wyższa. Taki jest dzisiejszy sport.
nie mówiąc o tym, że to ani wina, ani zasługa kibiców
korzystając z okazji pozdrawiam kibica Polonii, który dał mi bilet na derby w Pucharze Polski (jakoś w maju), kiedy to zupełnie przypadkowo znalazłem się w odpowiednim miejscu (przy Konwiktorskiej) we właściwym czasie (tuż przed meczem z ległą).
Polonia ksp Napisał(a):
> . Moj syn lubi
> Craxe nie mniej niż Polonie, choć dopiero ma 13
> lat.
Fajnie lubi, fajna przyjaźń, skoro lubi jakąś "Craxę"...
Ty też - fajny przyjaciel, skoro tak piszesz...
Nie wiesz że kibice Cracovii dostają alergii jak słyszą takie przekręcenie nazwy naszego klubu?
A co do meritum - przykre, że nie widzicie w tym "psim swędem" wejściu
do I ligi (aha teraz zwanej ekstraklasą) nic niewłaściwego. Przykre, że nie widzą tego różni kibice Cracovii. Pewne aspekty moralne powinny być zachowywane i doceniane niezależnie od tego, czy robi je ktoś nam bliski czy wręcz przeciwnie.
Cracovia mogła zrobić podobny szwindel kilka lat temu, gdy leciała z II ligi. Chyba jest to w monografii Pampucha opisane nawet. Nie zrobiła.
Nie brońcie więc tego Wojciechowskiego czy jak on się tam nazywa. Zrobił cholerą krzywdę Polonii i jej pięknej tradycji. Zniszczył taką piękną czystą historię pięknego klubu...
Rozumiem, chodzicie na mecze, cieszycie się ze zwycięstw, bo to się nazywa Polonia. Ale nie piszcie że to wszystko w porządku bo to nie jest czysta gra. To jest wejście do wyższej ligi drogą handlową a nie sportową.
Pięknie wam nurek pisze, a Wy nie rozumiecie... nie chcecie zrozumieć?
A ja lubie nazwe CRAXA i lubie Polonie dalej !!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)