Pasiak64 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dajcie spokój Polonii!!!!!!! To cud że jeszcze
> istnieją po prawie 50 latach komuny!!!!! Nie
> dość że dostają "po łbie" od od
> nieprzyjaciół to jeszcze my dolewamy oliwy do
> ognia. W ekstraklasie gra POLONIA WARSZAWA a nie
> żaden groclin. Pomagajmy im a nie prowadźmy
> jałowych dyskusji.
Absolutnie popieram te słowa. Polonii należy się szacunek !
A łączy ją z Cracovią podobny motyw historyczny, oba kluby były niszczone w ohydny sposób przez komunistów ! Zarówno Polonię Warszawa jak i Cracovię niesportowymi metodami przekształcono w swoich miastach w drugorzędne kluby wobec proreżimowej wojskowej Legii czy milicyjno-UBeckiej Wisły. Ten fakt jest dużo bardziej obrzydliwy i zakłamany od tzw. afery korupcyjnej bowiem był (i jest) z góry wyreżysowanym przez władzę pseudosportem sprzecznym z fair play i z zasadami etycznymi. W przeciwieństwie do korupcji robiono to w sposób jawny i bezwstydny w całym majestacie prawa.
Nie może zmienić tego ten nieprzyjemny pojedynczy epizod z ostanich miesięcy!
To Cracovia i Polonia są najstarszymi klubami w swoich miastach i należy im się powrót na godne miejsce odebrane bezprawnie przez komunę i postkomunę !
-
-
Polonia Warszawa - Cracovia (Tylko Piłka) piątek 20-00
no to może jedna z osób które tak brzydzą się kupieniem ekstraklasy przez Polonie napisze mi dlaczego w wątkach dot. Polonii pojawiają się określenia dyskopolo, groclin, a w tych o Lechu nikt nie pisze kuchenkorz albo amica poznań? stosujecie podwojne standardy?
Nurek - Lech nie istniałby dziś gdyby nie AMICA. Zwyczajnie zostałby usuniety z PZPN i czy w takim razie ci wszyscy ludzie w Poznaniu kibicują Lechowi czy AMICE Wronki?
Możesz sobie pisać i mysleć, co tam chcesz -przyjaźni i zgody między NAMI (POLONIĄ i CRACOVIĄ) nie budowałes ty , ani JG, ani nikt z nas żyjących , my tylko tę MIŁOŚĆ do siebie pielęgnujemy jak stare małżeństwo, które ma dobre i złe chwile, ale dobrze wie, że są razem do końca swoich dni.
To nurku nie jest zgoda w rozumieniu hool's to jest POTĘGA MIŁOSĆI I SZACUNKU do obydwu klubów czyli MEGA ZGODA.
I nic tego nie zmieni.
Nawet Twoje idiotyczne gadanie.
ps. ale oczywiscie gadaj "zdrów"
AVE CRACOVIA & AVE POLONIA
Vojnar Napisał(a):
> Nurek - Lech nie istniałby dziś gdyby nie AMICA.
> Zwyczajnie zostałby usuniety z PZPN i czy w takim
> razie ci wszyscy ludzie w Poznaniu kibicują
> Lechowi czy AMICE Wronki?
> Możesz sobie pisać i mysleć, co tam chcesz
> -przyjaźni i zgody między NAMI (POLONIĄ i
> CRACOVIĄ) nie budowałes ty , ani JG, ani nikt z
> nas żyjących , my tylko tę MIŁOŚĆ do siebie
> pielęgnujemy jak stare małżeństwo, które ma
> dobre i złe chwile, ale dobrze wie, że są razem
> do końca swoich dni.
> To nurku nie jest zgoda w rozumieniu hool's to
> jest POTĘGA MIŁOSĆI I SZACUNKU do obydwu
> klubów czyli MEGA ZGODA.
> I nic tego nie zmieni.
> Nawet Twoje idiotyczne gadanie.
> ps. ale oczywiscie gadaj "zdrów"
>
> AVE CRACOVIA & AVE POLONIA
>
> AVE CRACOVIA
100 % popieram. To właśnie można nazwać miłością a nie tylko zgodą. Gdy Oldboje Pasów grali w na Polonii podczas meczu reprezentacji to żyjący wówczas Trener Górski oglądał mecz oldbojów a nie reprezentacji!!!!!!
Nurek !00 % poparcia za Twoje słowa ! Największy przekręt ostatnich czasów - gdyby to dotyczyło wrogich nam ekip ,ci wszyscy co dzisiaj "liżą" discopolo,najbardziej by napierniczali na ten nowy twór. Ja mogę napisać tylko jedno,prawdziwa Polonia Warszawa umarła.....
ian thorpe Napisał(a):
> Nurek !00 % poparcia za Twoje słowa ! Największy
> przekręt ostatnich czasów - gdyby to dotyczyło
> wrogich nam ekip ,ci wszyscy co dzisiaj "liżą"
> discopolo,najbardziej by napierniczali na ten nowy
> twór. Ja mogę napisać tylko jedno,prawdziwa
> Polonia Warszawa umarła.....
Bzdura Ianie.
1. Co znaczy Polonia Warszawa umarła? Nawet jak nie akceptujesz - naturalna sprawa- kupienia Groclinu to dalej jest Klub Polonia Warszawa. Gra Kosz , gra Polonia Warszawa w 4 lidze mazowieckiej są na 3 miejscu obecnie. Grają liczne i bardzo dobre drużyny juniorskie Polonii. Jaka jest klasa szkolenia w KSP widzieliśmy jak ich wychowankowie przewyższali naszą ME zdecydowanie. I co NAJWAŻNIEJSZE są KIBICE CZARNYCH KOSZUL.
2. A co do przekrętu. Sprawa bardzo przykra i uważam ,że coś takiego powinno być w przepisach PZPN w 100% ZAKAZANE.
Jednak uważam ,że mniejszym wstydem jest jawne kupno drużyny i ligii niż dziesiątki [b]kupowanych "pod stołem" u sędziów i zawodników innych drużyn[/b] mistrzosw Polski , awansów , utrzymań jakich najprawdopodobniej za ostatnie 30 lat dopuściły się jak nie wszystkie to ogromna większość czołowych Klubów w Polsce. Nawet najmocniejsze w tych 30 latach Górnik , Legia i Wisła jak wieść gminna niesie "śmierdzą tym procederem". Zresztą jednej z nich nawet trefengo "misia" odebrano. Awans W. do 1-ej ligi w barażach z Knurowem opisał onegdaj na łamach Tempa zawodnik Knurowa(tak czuła na "image" W. "tą razą" nie wytoczyła procesu ani nie dementowała)
... i tak dalej i tak dalej można godzinami opowiadać podejrzenia co , kto i w którym sezonie na lewo kupił...
J.W. Construction było uczciwsze jednak. [b]TREFNY jak NAJBARDZIEJ[/b] (z tym się zgadzam w 100%) awans kupiło w świetle kamer i całkowicie zgodnie z [b]bezsensownym ale obowiązującym prawem[/b]!
A Polonia Ian-ie będzie istniała dalej nawet jak za 3-4 sezony znudzony post-czerwony developer sprzeda 1 drużynę do np. Szczecina.
Bzdura Khalid.Tu nie tylko chodzi o Polonię,tu chodzi o ZASADY !!! Pozwolenie na mykuś z discopolo, to pozwolenie może w przyszłości na taki sam numer Filipiakowi gdy np.będzie miał 100 % akcji.Po prostu przeniesie drużynę np.ze Szczecina do Ekstraklasy na miejsce Cracovii np.za tereny,za stadion,za wielotysięczną widownię itd (fantazjuję)
Dasz sobie "pisiorka" obciąc,że jakiś "beznesmen" tego nie zrobi w przyszłości ?!
Tylko zawsze obrona ZASAD daje możliwość zwycięstwa.Tutaj mamy paradoks,że to my kibice bronimy tego przekrętu,dając różnym "Wojciechowskim" zielone światło na przekręty.
Piłkarska Polonia Warszawa UMARŁA !!!
przezacny Khalidzie - mam nadzieję, że napisałeś swój post wyłącznie w imię tzw. politycznej poprawności...
Nie bądźmy bardziej Polonijni niż Poloniści.
nurku napisałem go wyłacznie i tylko dlatego ,że Ian zdenerwował mnie z samego ranka stwierdzeniem Polonia umarła.
Wyraźnie napisałem ,że 1. Szwindle w stylu kupna Groclinu powinny być w regulaminie rozgrywek PZPN w 100% zakazane (tj. bez żadnej furtki , żadne przenosiny itp.) i 2. Moim zdaniem zdecydowana większość Klubów ligowych za ostatnie 30 lat dopuściła się jeszcze paskudniejszych czynów czyli kupowanych mistrzostw utrzymań awansów. Tu cwany biznesmen skorzystał z luki prawnej do której istnienia PZPN absolutnie NIE POWINIEN DOPUŚCIĆ!!! wszelako luka istniała.
Natomiast czym innym jest oświadczenie ,że zawodowa drużyna z Warszawy to "DyskoPolo" a czymś Całkowicie innym jest chamskie - wybacz Ianie- stwierdzenie ,że "Polonia Umarła". Żyją i działają KIBICE(!!!) , działacze ,szkoleniowcy i całe szczupłe ale bardzo zintegrowane środowisko Polonii. Gra kilkanaście drużyn w Czarnych Koszulach...
No ale wybacz Ian-ie jak dla Ciebie Klub to wyłącznie pierwsza-zawodowa drużyna piłkarskich najemników ....
Tak więc Panowie twierdzę ponownie ,że [b]Polonia Żyje i będzie żyła dalej niezależnie od wszelkich przeciwieństw[/b]... !!!
eot
Jeżeli POLONIA umarła to Lech też umarł.
Bądzcie konsekwentni.
Jak szczerzy to do bólu.
przezacny Khalidzie,jeżeli w Warszawie powstanie autentyczna drużyna piłkarska Poloni Warszawa,na wzór powstałej drużyny w Szczecinie (ogromny szacunek dla PRAWIDŁOWEJ Pogoni,pomimo tzw.kosy) to stwierdzę,że Polonia Warszawa żyje....oczywiście,że kibice Polonii Warszawa żyją,tylko komu oni dzisiaj kibicują ?!
co do Lecha.....Lech sie połączył z Amicą W TEJ SAMEJ KLASIE ROZGRYWEK - tutaj nie było pseudoawansu z za biurka "beznesmena"....
więcej nie mam zamiaru sie już wypowiadać.....
ian
no i co z tego że połączył sie w tej samej klasie rozgrywej, jak poźniej wystepował w pucharach ktore mu sie nie należały, bo wywalczyła je AMICA...
w jednym przypadku jest kupiona ekstraklasa, w drugim - puchary.
może tak troche konsekwencji??
Pozatym Lech gdyby nie połączył się z Amiką musiałby zaczynać od 4 ligi jak GKS Katowice bo miał długi! Dla mnie jednak Lech to nadal Lech, a Polonia to Polonia. Piłkarze i licencja to nie klub, kibice i tradycje.
> gra Polonia Warszawa w 4 lidze mazowieckiej są na 3 miejscu obecnie.
Mozesz cos wiecej napisac na ten temat? Co to za druzyna?
Polonia i Cracovia obiecały sobie wiernosc do samego konca :-)
"Przyjaźń cierpliwa jest, łaskawa jest. Przyjaźń nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego". W tym jednym jedynym przypadku mogę sobie pozwolić na parafrazowanie św. Pawła.
Mówić Cracovia, myśleć Polonia - tyle Stefan Friedmann. I trudno byłoby o bardziej trafny cytat przed spotkaniem dwóch zaprzyjaźnionych klubów. Ja tylko dodam od siebie: mówić Polonia, myśleć Cracovia. Bo odkąd pamiętam, Polonia to Cracovia, a Cracovia to Polonia. Nie zamierzam wchodzić tu na grząski grunt rozprawiania o kibicowskich zgodach. Przyznaję, że do Cracovii bardzo osobisty stosunek jednak mam. Może z uwagi na historię, podobne zawirowania, tułaczkę po trzecich ligach. Do dziś serdecznie wspominam spotkanie z "Pasami" w Krakowie w 2004 roku (16 października, więc nawet daty zbliżone z piątkowym meczem). Pierwsze w ekstraklasie po 52 latach! Dla mnie przyśpiewka: "Pasy" z Krakowa - Polonii druga połowa, to zdecydowanie coś więcej niż tylko chwytliwy, rymujący się slogan. Na boisku trudno jednak mówić o przyjaźni.
A do Cracovii wyjątkowo nie mamy szczęścia. Kiedy to nam brakowało punktów, "Pasy" nie odpuszczały. Teraz sytuacja się odwróciła - to zespołowi z Kałuży jak powietrza brakuje punktów. Pewnie dlatego miałem wrażenie, że nasi obrońcy po przyjacielsku potraktowali krakowian, nic a nic nie przeszkadzając im w strzeleniu bramki.
Jarosław Lato mówił, że nie tyle boli go strata punktów, co gra Polonii w pierwszej połowie. Racja, do przerwy faktycznie przeżywaliśmy traumę. Ja tych dwóch oczek jednak żałuję. Lidera też trochę szkoda, choć może teraz będzie nam łatwiej, bo rywale nie będą się na nas tak spinać. I skończonej kapitalnej serii Sebastiana Przyrowskiego. A że przez Cracovię?
Przyjaźń wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję. Wszystko przetrzyma.
reasumując trudny wątek poruszony wcześniej. To my ludzie . kibice jesteśmy Polonia i Cracovia nie piłkarze i nie spółki akcyjne , które zawsze się będą zmieniać. I nawet jak pewien biznesmen przeniesie klub do innego miasta (jak jeden kolega porównał) to nasz klub zostanie tu gdzie jego fani i tradycja. nikt nie jest w stanie tego zmienić tylko my sami. dokąd będziemy utożsamiając się z klubem będzie to nasz klub i nasza tradycja.
Pozdrowienia dla Cracovii :)
Amen:)
[b]Ian, Przyjacielu, błądzisz.[/b]
Zrozum wreszcie, że Polonia to nie Wojciechowski, tak jak Cracovia to nie Filipiak.
Pamiętasz ten mecz w strugach deszczu na Konwiktorskiej, pamiętasz tego starszego Pana, który ze smutkiem na pooranej zmarszczkami twarzy obserwował jak Pasy leją Czarne Koszule?
Pamiętasz smak kiełbasy, którą częstowano nas zaraz za kołowrotkami?
To jest POLONIA.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (3 użytkowników)
Goście (3)