Przez caly sezon trzymalem za Polonie kciuki, bo mi zaimponowali juz tym, ze awansowali do ligi takim skladem i praktycznie bez kasy. To ze sie utrzymali, choc nie grali pieknie i nie mieli wielkich nazwisk w skladzie, bylo dla mnie najlepszym przykladem, ze jeszcze nie cale piekno futbolu w Polsce zostalo zabite. Ze mozna cos wygrac na ambicji. I jak teraz sie okazuje, ze Polonia za "nieprawidlowosci finasnowe" ma byc relegowana z ligi (przypomina mi sie ten sam numer z Ruchem na poczatku sezonu), to ja sie pytam ile razy przymykano oko na "nieprawidlowosci" w Widzewie?!
Ja tez mam sentyment do Polonii Bytom, ale to w gruncie rzeczy nie ma w tej sprawie nic do rzeczy. Przynajmniej nie powinno, jak slusznie zauwazyl Aston. To jest po prostu kwestia elementarnej przyzwoitosci.
Natomiast wszyscy chyba widza, jak bardzo drazni niektorych ta Polonia w pierwszej lidze. Ja rozumiem, ze powinni juz byli dawno miec ten stadion gotowy. Ale na Boga, zamiast ich dobijac, moze by im PZPN pomogl?! Bytom byl kiedys liczacym sie miastem na pilkarskiej mapie. Jesli pilka nozna odradza sie w tak duzym miescie, to chyba warto to wesprzec, nie?
A tak szykuja nam kolejna kuriozalna sytuacje. Przekreciarski Widzew, ktory nie dosc, ze zlecial z ligi, to jeszcze ma na glowie karna degradacje ma grac w tej samej lidze, co Polonia?!
To jest jakas tragikomedia!
Mam nadzieje, ze uda sie to wszystko jeszcze odkrecic. Jak nie, to bedzie mega skandal, naprawde.
-
-
Ratunek Ekstraklasy dla Polonii Bytom - mozecie pomoc.
Dodatkowo paranoiczne w tym jest to, że
Polonia - nie dostając licencji na sezon 08/09
zostaje karnie przesunięta na 16 miejsce na sezon 07/08
i w zwiazku z tym Widzew "idzie w gore".
No k... m..., co tu sezon 07/08 ma do rzeczy?
Zakonczyl sie!
Nawet gdyby nieprzyznanei licencji bylo sluszne (a pisalem juz, ze uwazam ze to granda)
to trzeba przesunac Polonie do II ligi (tfu, nowej I ligi) a miejsce po Polonii obsadzic.
Ale miejsce Widzewa w sezonie 07/08 musi zostac jakie bylo!
ten przepis wszedł w życie jakieś2-3 lata temu i pamiętam jak przy piwku obradowaliśmy nad nim i jak nas było 6-7 pijanych, tak wspólnie uznaliśmy że to idealny przepis do wałka, bo wystarczy komuś nie dać licencji i już miesza się w tabeli!!!
wtedy nikt się do tego nie przyczepił, a dziś proszę, wyszło szydło z wora!
bedzie dobrze - napisałem co trzeba i gdzie trzeba! miejsce POLONII BYTOM (i WARSZAWA też) jest w pieprzonej extraklasie!
depesz - bardzo fajnie napisane. mogę sie pod tym podpisać.
UEFA nie wyraziła zgody. Nadzieja umarła.
Wpisał: Niekumaty
05.06.2008.
Znamy już decyzję UEFA w sprawie wniosku złożonego przez PZPN dotyczącego wydania zgody na ponowne rozpatrzenie wniosku licencyjnego Polonii Bytom. Jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy, w uzasadnieniu UEFA pisze, że decyzja Komisji Odwoławczej jest ostateczna i proces licencyjny uważa się za zakończony. Zresztą to bez znaczenia jakie było uzasadnienie UEFA. Najważniejsze jest to, że umarła nadzieja na otrzymanie licencji na grę Polonii w Ekstraklasie. Czar prysł. Ciężko powiedzieć, w której lidze w przyszłym sezonie będzie występować Polonia. Zanosi się na zjazd po równi pochyłej przerabiany do tej pory w niejednym polskim klubie.
polonia.bytom.pl
Jan 18.24
http://online.biblia.pl/rozdzial.php?id=357
"Następnie Annasz wysłał Go związanego do arcykapłana Kajfasza. "
????
UEFIE sie nie dziwie. szczegolnie ze tam rzadzi zachodnia mentalnosc-> nie zgodne z regulaminem? wywalic. ale lesnie dziady zrobily wszystko specjalnie. oni nie mysleli o regulaminie i przestrzeganiu przepisów. i to najbardziej wk.. dziekujemy ryżym widzewiakom za uczciwość.
Tez problem. Jesli juz sie wznieslismy na tak fenomenalny poziom kombinatoryki to zakonczmy ta sprawe w tym samym klimacie. Skoro Slask laczy sie z Groclinem i nowa druzyna bedzie grac na licencji tylko jednej z tych druzyn, to jedna wolna licencje pierwszoligowa PZPN powinien przekazac Polonii Bytom, ktora swoimi debilnymi decyzjami skrzywdzil. Licencja - jak przeciez wiadomo - rzecz nieswieta, a i przechodnia.
Nie ma sie co poddawac; trzeba dusic "lesnych dziadkow" az do skutku!
FA, miałem Cię za nieco inteligentniejszego. Zapewne też dziecięciem będąc nie nie widziałeś "Jasełek". Ale spróbuję jak "dziecięciu" wytłumaczyć.
Otóż. Gdy zaprowadzono Jezusa do Annasza, ten nie chciał ponosić winy za Jego skazanie. Ale decyzja o uniewinnieniu, by była decyzją której nie chciał podjąć. W związku z czym odesłał Jezusa pod osąd Kajfasza. Tenżesz też nie chciał podjąć decyzji, więc spytał tłumu. Wedle swego mniemania Annasz i Kajfasz mieli czyste sumienie. Oznaką jest umycie rąk... patrzcie "ja mam ręce czyste".
I takowym było zachowanie pzpn-u, który chciał mieć czyste ręce. UEFA ma czyste ręce też. Bo przecież ustanowione prawo nie zezwalało na inną decyzję.
A kto prawo takowe ustanowił?
I myślę, że bez wgłębiania się w rozważania teologiczne na zbyt wysokim poziomie - pojąłeś o co chodziło. W razie wątpliwości sięgnij po jakiekolwiek wydanie "Biblii dla dzieci"
Sposób załatwienia tego przez PZPN to piramidalna granda.
Zyskuje Widzew...
zapamiętajmy to - Cracovię też niszczono, jeszcze gorszymi metodami...
TD. nie każdy jest chrześcijaninem ;)
o podłódzkich nie ma nawet sensu pisać..bo licencja na nową 1 ligę dla nich to jest temat dla wrocławskiej prokuratury , inną sprawą jest to że jeżeli Polonia nie dostała licencji to jak ją mógł dostać ŁKS ????!!!!!
aa moze petycja o nieoszukiwanie i skazanie Bońka na 3 lige? ;) (nie, no mimo ze uwazam ze to im sie nalezy az takim sk..nie jestem:P )
Zwróćcie uwagę na perfidię sytuacji
Widzew za aferę korupcyjną (udowodnioną) nie poniósł ŻADNEJ kary.
Spadł sportowo do drugiej ligi
- i będzie grać w drugiej lidze...
i tyle...
i dlatego mnie kusi zeby robic ferment..
Agnan Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Widzew za aferę korupcyjną (udowodnioną) nie
> poniósł ŻADNEJ kary.
>
> Spadł sportowo do drugiej ligi
> - i będzie grać w drugiej lidze...
Gdyby nie kara degradacji grałby baraże o utrzymanie w pierwszej.
A jeśli decyzja o degradacji Lubina się uprawomocni lub potwierdzi się wycofanie Groclinu to nieukarany Widzew w ogóle utrzymałby się w ekstraklasie bez baraży.
Więc jakąś tam karę poniósł.
Ma pieniadze.. Polonia nie ma. Dla leśnych dziadków ważniejsze jest istnienie klubu niż jego przeszłość. Gdyby było inaczej to w gts powinna byc calkowita listracja
4 dni później
http://www.polonia.bytom.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=416&Itemid=62
25 dni później
Polonia Bytom zostaje w Ekstraklasie. Tym samym Znicz Pruszków pozostaje w pierwszej lidze (dawnej drugiej), a Widzew Łódź rozpocznie nowy sezon w drugiej lidze.
Źródła: 90minut.pl/PAP/gazeta.pl
Kibicowałem w tej sprawie Polonii.
Ja też.
Jak każdy kto ma uprzedzenia do machloji bońka ;P
Sprawiedliwość tryumfowała (to rzadkość jeśli chodzi o decyzje leśnych dziadów), aczkolwiek wesołego burdelu made in PZPN mamy nadal co niemiara.
Skład I ligi to będzie chyba uzupełniany z łapanki, bo po degradacji Widzewa utrzymuje się Tur, ale za chwile zwolni się miejsce po Polonii W-wa, które powinna zająć Łomża, ale ten klub praktycznie zbankrutował. Następny w kolejce jest Pelikan i oni pewnie zostaną w lidze, ale licencji nie dostały Płock i Odra Opole, jeśli to będzie ostateczna decyzja, to będzie trzeba sięgnąć po wicemistrzów III ligi zeszłego sezonu (wg jakich kryteriów, to już nie wiadomo). Oczywiście, jeszcze większy burdel jest w niższych ligach (na zasadzie efektu domina). Gdy dodać do tego niewiadomy status Jagiellonii i kwestię czy Korona się będzie odwoływać, mamy pełny obraz tego cyrku.
PS. A Widzew trochę pozwiedza małopolskie wiochy w tym sezonie (Stróże, Wieliczka, Brzesko, Wolbrom) :D
Myślę ,że burmistrzom i wójtom tych miejscowości już złosliwi podsyłają "Bo czerwona armia ta..." na youtube :D
Myśle ,że teraz oni bedą robić za postrach Polskiej Piłki i główny medialny przykład "barbarzyństwa kiboli" :D
A swoją drogą fajny mecz bedzie Sandecja-Widzew :)
Polonii Bytom z całego serca gratuluję. Mężnie obronili ligę na boisku i to pomimo ,że w jednym meczu sędzia wyjątkowo chamsko ich przekręcił.
Natomiast znacznie mniej podoba mi się "śląska liga" .
Ruch Zabrze Bytom Gliwice Wodzisław.... oj bardzo ale to bardzo to odczują drużyny walczące z nimi o utrzymanie. W tych sprawach solidarność Śląska jest podobna do solidarności Basków w lidze hiszpańskiej (gdzie Athletic , San Sebastian i Ossasuna jak tylko mogą to wspomagają się wzajemnie brakującymi do utrzymania punktami)
Zresztą Ślązacy nawet sformalizowali to przedsięwzięcie zakładając jakieś forum do przywrócenia dawnej pozycji ligowej śląskiemu futbolowi...a do ligi jeszcze wystartuje GKS Katowice i chyba Jastrzębie...
Też się bardzo cieszę. To co zrobiono z Polonią to była granda.
Ale Widzew juz zapowiedział odwołanie i wniosek o kuratora dla PZPN... Nie mogą [...] przeboleć że - po SPADKU na boisku nie ponieśliby w zasadzie żadnej kary...
Przeież to jakaś karkołomna granda że fakt nieotrzymania licencji na NASTęPNY sezon skutkuje zmianą tabeli POPRZEDNIEGO sezonu....
no i dzieki Bogu, ze jednak Polonia bedzie w ekstraklasie!
Widzew wniósł skargę do UEFA.
Oni wstydu nie mają.
Co do - pożal się Boże - działaczy widzewa, fascynuje mnie jedno
Teraz skarżą sie do UEFA na "jawne złamanie prawa przy procesie licencyjnym przez PZPN", natomiast jak 3 lata temu otrzymali licencję na nowy twór (celem pozbycia się długów) zgłoszony do tej samej ligi, co było rozbojem w biały dzień, boniek rozłożył ramiona ("co my możemy, PZPN nam dał licencję, więc ją mamy")
Gdyby byli konsekwentni i honorowi, w owej skardze jako punkt pierwszy powinni ująć właśnie ten szwindel sprzed 3 lat.
No ale czego ja wymagam od tego pokroju ludzi... ;)
Drzewiecki gra dla Bońka - Minister Sportu wszczął postępowanie w sprawie decyzji PZPN
Minister Sportu wszczął postępowanie administracyjne w sprawie zawieszenia wykonania oraz żądania uchylenia uchwał Zarządu PZPN i Komisji Odwoławczej ds. Licencji Klubowych dotyczących licencji dla Polonii Bytom. Minister poinformował strony postępowania - w tym Widzew Łódź, który jest wnioskodawcą - że mają 7 dni na zapoznanie się z aktami i złożenie dalszych wyjaśnień.
- Bardzo istotny jest fakt, ze harmonogram zaproponowany przez ministra umożliwi podjęcie decyzji jeszcze przed rozpoczęciem nowego sezonu - skomentował Bogusław Sosnowski, prezes zarządu Widzewa Łódź.
Źródło: Widzew Łódź
W reakcji na posunięcie Drzewieckiego?
==
Członkowie Komisji Odwoławczej ds. Licencji złożyli rezygnacje
Na 11 dni przed rozpoczęciem rozgrywek pierwszej ligi piłkarskiej nie ma Komisja Odwoławcza ds. Licencji Klubowych, która rozpatrzyłaby odwołania Wisły Płock i Odry Opole.
- Członkowie komisji odwoławczej złożyli rezygnacje - powiedziała Ewa Szydłowska, odpowiedzialna w PZPN za komisje licencyjne.
Rzecznik PZPN Zbigniew Koźmiński zapewnił, że skład komisji odwoławczej jest obecnie uzupełniany, a jej posiedzenie odbędzie się w przyszłym tygodniu.
Wisła Płock i Odra Opole nie uzyskały pozwolenia na grę w pierwszej lidze, ponieważ nie przedstawiły komisji licencyjnej odpowiednich dokumentów z Urzędu Skarbowego. Wisła Płock dodatkowo nie miała umowy o użyczeniu stadionu.
W I lidze ma zagrać także ŁKS Łomża, zajmując miejsce Polonii Warszawa, która ma występować w ekstraklasie. Sprawą ŁKS zajmie się komisja licencyjna w najbliższy piątek.
- Na piątek zaprosiliśmy przedstawiciela ŁKS Łomża. Z tego co wiem, dziś w Łomży jest walne zebranie i wybór nowych władz klubu. W piątek zobaczymy, co w trawie piszczy - powiedział sekretarz komisji ds. licencji w I lidze Krzysztof Smulski.
Licencję na grę w I lidze uzyskały dotąd: Warta Poznań, Górnik Łęczna, Kmita Zabierzów, GKP Gorzów Wielkopolski, Zagłębie Lubin, Stal Stalowa Wola, Motor Lublin, Korona Kielce, GKS Jastrzębie (Jastrzębie Zdrój), GKS Katowice, Dolcan Ząbki, Podbeskidzie Bielsko-Biała, Znicz Pruszków, Flota Świnoujście i Tur Turek.
Nowy sezon pierwszej ligi (dawnej drugiej ligi) rozpocznie się 26/27 lipca.
źródło: PAP
- Minister chce wyjaśnić tę sprawę. Zobligował strony, z których jedna żali się do UEFA, do złożenia wyjaśnień w ciągu 7 dni - powiedziała PAP rzeczniczka ministerstwa Małgorzata Pełechaty.
- Nic mi nie wiadomo na temat pisma z ministerstwa. Pan minister oczywiście ma prawo żądać wyjaśnień i my ich udzielimy. Dla mnie sprawa licencji dla Polonii Bytom jest jasna i czytelna - skomentował rzecznik PZPN Zbigniew Koźmiński.
Źródło: PAP
==
Ciekawe od kiedy Widzew w sprawie licencji Polonii Bytom stał się stroną. Od którego dnia?
Cynizm Widzewa
Z dużą dawką triumfalizmu przedstawiciele łódzkiego Widzewa poinformowali wczoraj, że ich wniosek do ministra sportu został przezeń uwzględniony, a minister Drzewiecki wszczął natychmiast postępowanie administracyjne dotyczące procesu nadania licencji ekstraklasowej dla Polonii Bytom.
Minister dał wszystkim stronom 7 dni na złożenie wyjaśnień. W imieniu Polonii Bytom wypowiedział się krótko prezes Damian Bartyla.
- W razie potrzeby ustosunkują się do tego nasi prawnicy, i zrobią to dobrze - zapewnił - Nie boję się tego postępowania, bo naruszenie przepisów nie miało miejsca. Bałbym się, gdybym był w takiej sytuacji, jak Widzew 4 lata temu po nieprawnym otrzymaniu licencji!
W ten sposób sternik Polonii przypomniał rażące nieprawidłowości towarzyszącemu ówczesnemu procesowi licencyjnemu łodzian.
Dodajmy jeszcze, że wczoraj rezygnację z pracy w Komisji Odwoławczej ds. Licencji złożyli wszyscy jej członkowie...
Źródło: Sport
Co może minister?
motto:
[i]
Majster: - Kochany, wiesz co oni mogą mnie zrobić? Jasiu, powiedz panu.
Jasio: - Oni mogą panu majstrowi skoczyć!
Majster: - Tak jest, mogą mnie skoczyć.
Klient: - A gdzie oni mogą panu... skoczyć?
Majster: - No, Jasiu, powiedz panu.
Jasio: - Oni mogą panu majstrowi skoczyć tam, gdzie pan może pana majstra w d... pocałować.[/i]
Kultowy już skecz kabaretu Dudek - w wykonaniu Jana Kobuszewskiego (jako Majster), Wiesława Gołasa (w roli Jasia) i Wiesława Michnikowskiego (czyli Klienta) - którego fragmenty zamieszczamy powyżej, zapewne śni się obecnie po nocach niejednemu kibicowi Polonii Bytom.
Sprawa życia i śmierci
Czterdziestodniowy bój włodarzy niebiesko-czerwonych o ekstraklasową licencję zakończył się pełnym sukcesem 7 lipca. Oznaczał jednak swoiste "nadępnięcie na odcisk" przedstawicielom Widzewa Łódź, który tym samym znalazł się znów nie w I, a w II lidze.
Nic dziwnego, że teraz to łodzianie podjęli heroiczną walkę o anulowanie werdyktu Komisji Odwoławczej ds. Licencji Klubowych. Dla nich to przecież sprawa życia i śmierci - występów w jednej klasie rozgrywkowej albo z Zagłębiem Lubin czy Koroną Kielce, albo ze Stalą Poniatowa, Przebojem Wolbrom czy Wigrami Suwałki. Nie mówiąc już o nadziei łodzian, pokładanej w Trybunale Arbitrażowym przy PKOl, do którego zwrócili się z wnioskiem o anulowanie kary nałożonej na klub przez organa PZPN za czyny korupcyjne popełnione w sezonie 2004/05.
We wtorek lampkę nadziei dla nich zapalił minister sportu Mirosław Drzewiecki. Przychylił się on do ich wniosku i postanowił wszcząć postępowanie administracyjne, mające sprawdzić, czy nadanie Polonii licencji ekstraklasowej nastąpiło w zgodzie z prawem.
- Na razie jest to wciąż rutynowe postępowanie ministerstwa, będącego organem nadzorczym nad związkami sportowymi w Polsce. Minister poprosił PZPN o dostarczenie pełnej dokumentacji tej sprawy - wyjaśnia rzecznik ministerstwa, Małgorzata Pełechaty.
Odwrócenie sytuacji?
- Pan minister oczywiście ma prawo żądać wyjaśnień i my ich udzielimy - już we wtorek poczynania departamentu komentował rzecznik związku, Zbigniew Koźmiński.
Działacze futbolowej centrali generalnie nabrali w sprawie ministerialnego wystąpienia wody w usta.
- PZPN udzieli panu ministrowi odpowiedzi. Nic więcej nie powiem, bo nie zamierzam rozmawiać z kierownictwem resortu poprzez media - podkreśla wiceprezes federacji Eugeniusz Kolator.
Mirosław Drzewiecki dał piłkarskim działaczom dokładnie tydzień na przekazanie dokumentów.
Działacze Widzewa rutynowe postępowanie resortu odczytali jednak jako własny sukces.
- Decyzja o wszczęciu postępowania wskazuje, że przepisy piłkarskie nie mogą być swobodnie interpretowane i łamane przez organy PZPN - triumfował prezes Widzewa, Bogusław Sosnowski, wciąż liczący na odwrócenie sytuacji, czyli występy łodzian w I lidze.
- Bardzo istotny jest fakt, ze harmonogram zaproponowany przez ministra umożliwi podjęcie decyzji jeszcze przed rozpoczęciem nowego sezonu.
- Dla mnie sprawa licencji dla Polonii Bytom jest jasna i czytelna - Zbigniew Koźmiński nie ma jednak wątpliwości, że w aktach, jakie trafią do ministerstwa, nikt nie dopatrzy się żadnych nieprawidłowości.
Miecz Demoklesa
- Dokumenty zostaną poddane szczegółowej analizie przez nasz Departament Prawno-Kontrolny - zapowiada Małgorzata Pełechaty.
Co z tej analizy może wyniknąć? Albo podtrzymanie werdyktu Komisji Odwoławczej ds. Licencji - co będzie po myśli Polonii, albo... jego uchylenie.
- Zgodnie z artykułem 23 "Ustawy o sporcie kwalifikowanym" - podnosi pani rzecznik ministerstwa.
A ten powiada, że "jeżeli działalność polskiego związku sportowego jest niezgodna z prawem, postanowieniami statutu lub regulaminów, organ sprawujący nadzór może zawiesić wykonanie uchwały (...) niezgodnej z prawem oraz zażądać jej uchylenia, a w przypadku nieuchylenia uchwały w wyznaczonym terminie - uchylić taką uchwałę".
Gdyby tak się stało, w przeddzień rozpoczęcia rozgrywek ekstraklasy i I ligi znów nastąpiłoby olbrzymie zamieszanie w zestawie drużyn w każdej z tych klas rozgrywkowych. I łodzianie, i bytomianie znaleźliby się w I lidze. Nic dziwnego, że wspomnianym fanom Polonii marzy się kwintesencja w postaci wspomnianego zdania: "oni mogą panu majstrowi skoczyć". Na razie jednak - nawet mając poczucie, że poprzez przydzielenia bytomianom licencji ekstraklasowej sprawiedliwości stało się zadość - nie mogą tego powiedzieć. Przyszły werdykt ministerstwa wciąż wisi nad klubem niczym miecz Damoklesa...
Źródło: Sport - Dariusz Leśnikowski
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)