knur Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> no zaraz zaraz - to sędzia podarł Biblię?
Nie, ale jako funkcjonariusz państwowy nie wziął w obronę uczuć religijnych zdecydowanej większości tego społeczeństwa, a już uzasadnienie, że to jest wypowiedź artystyczna zwala normalnie z nóg. Mahometanie za karykaturę Allacha prawie wywołali wojnę. Ja chciałbym tylko aby sąd w kraju historycznie, tradycyjnie i faktycznie katolickim bronił tej większości, choćby przez nazwanie zła złem i dajmy na to skazaniem tego pseudo satanisty na posprzątanie jakiejś ulicy.
> cały czas czekam na jakiś konkret, przykład
> prześladowania chrześcijan, np. zakaz budowy
> świątyń (jak choćby zakaz budowy meczetów w
> Szwajcarii), zakaz odprawiania mszy czy procesji
> (jak chrześcijanie w Chinach), represje
> państwowe wobec kleru (jak mnisi buddyjscy w
> okupowanym Tybecie), nie daj Boże zamach (jak na
> koptów w Egipcie)
Austriackie gadanie Panie Knurze. Mieszkamy w kręgu tzw. zachodniej cywilizacji i szczęśliwie nie musimy się porównywać do Chin czy Egiptu
>obrażanie nie
> może być karalne, bo inaczej dojdziemy do
> absurdów.
Jak nie może, skoro jest karalne. Szkoda, że wybiórczo. Obywatela Tuska nie można nazywać matołem, bo to jest obrażanie, ale chrześcijan można. W tym dziwnym kraju ostatnio nie można krzywo popatrzyć się na homoseksualistę, starozakonnego, cyklistę, ale na chrześcijan wolno pluć?
Co do samego prześladowania, to wszystko sprowadza się do definicji.
Formą prześladowania jest również mobbing. Najczęściej sprowadza się on do obrażania podwładnego przez przełożonego, ale właśnie obrażanie jest formą prześladowania.
> poza prawem do
> automatycznego wygrywania procesów o "obrazę
> uczuć"?
Kto się tego domaga? Natomiast w sprawach ewidentnych nie ma co szukać na siłę usprawiedliwień dla przestępcy, który dodatkowo przyznał się do swojego czynu.
> ok, rozumiem, że problem się nasilił w
> momencie, gdy ów Nergal zaczął sie pojawiać w
> jakimś programie TV.
To mi akurat dynda i powiewa. Również nie oglądam takich programów i jest mi całkowicie obojętne kogo TVP zaprasza.
> obecność tego typka w TV oznaką
> prześladowań chrześcijan w Polsce? wolne
> żarty. w PRL to rozumiem, ale teraz państwo,
> jeśli ma jakiś w tych sprawach przechył, to w
> drugą stronę.
To jest za daleko posunięta nadinterpretacja.
-
-
Katolik, agnostyk, ateista..? Porozmawiajmy o istnieniu Boga
Żydy, Śzczęśliwego Nowego Roku!
jakie austriackie gadanie? rozmowa zaczęła się od tekstu o [u]prześladowaniach[/u] chrześcijan [u]na świecie[/u] (nie w Europie, tylko na świecie). no to jak na świecie, to przychodzi do głowy właśnie Egipt, Irak czy Chiny. gdzie tam Polsce do sytuacji w tych krajach? tymczasem zostało to zrównane.
zatrzymywanie kiboli to skandal. ale tutaj to nie katolika ciągano po sądach za korzystanie z wolności słowa, tylko pseudosatanistę. taka subtelna różnica. i ja bym wolał, żeby sąd mając konkretną wolność słowa (dla mnie rzecz fundamentalna) i subiektywne uczucia opowiadał się za tą pierwszą. czyjeś uczucia nie mogą stać się przyczyną nakładania na obywateli kar. państwo nie może karać kogoś za to, że nie uznaje za święte czegoś, co uznają inni.
przypominam: zamknięta, biletowana impreza, każdy, kto idzie na Behemota wie, czego można się spodziewać. to nie było na jakimś otwartym festynie, na wizji czy coś w ten deseń.
średnio się orientuję, o czym dokładnie Nergal śpiewa, ale "siedziałem w temacie" jakiś czas temu i kojarzę demo Behemotha, np. z utworem "Chwała mordercom Wojciecha" (tysiąc lat, tysiąc pierdolonych lat, dziesięć ciemnych wieków - to akurat pamiętam jak dziś). że to głupoty? no jasne. ale penalizować to? penalizować głupoty, chamstwa, prostactwa nie można, bo skończy się to fatalnie (mamy tego próby na trybunach). więc skoro uznać, że to, co wyśpiewuje (wycharkuje) były koleś Dody, obraża uczucia religijne, ale nie jest karalną obrazą uczuć, to czemuż miałby nią być demolka jego własnego egzemplarza Biblii?
no i przykład Danii i karykatur Mahometa - czy fakt, że nikogo z rysowników i wydawców nie skazano, oznacza, że w Danii (jak i innych krajach, gdzie karykatury się pojawiły) muzułmanie są prześladowani? a czy sam fakt, że takie karykatury się pojawiły, oznacza prześladowania? bo moim zdaniem nie. i dalej nie wiem, jakich to praw, jakimi cieszą się wszyscy inni, odmawia się w Polsce chrześcijanom?
Panie Knurze, proponuję aby nie brnąć dalej w "romanizm".
Zgódźmy się co do tego, że chrześcijanie w Polsce obecnie są wyszydzani, wyśmiewani, opluwani, co jest jakąś formą prześladowań, oczywiście na skalę XXI - wiecznej Europy. Znaku równości do Indii czy Egiptu stawiać nie będziemy.
Co do wolności słowa i wolności jako takiej, której Pan broni jak niepodległości, pozwolę sobie na dość oklepany cytat:
" wolność kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka".
Pseudo satanista wyrażając swój pogląd, naruszył konstytucyjne prawa chrześcijan do poszanowania uczuć religijnych, a niezawisły sąd nie raczył tego zauważyć.
Ja nie nawołuję, do jak Pan to ładnie nazywa, penalizacji. Chcę tylko, aby w imię obrony wolności jako takiej, nie przestawać nazywać zła złem.
I jeszcze na koniec, proponuję małą powtórkę z historii. Proszę popatrzyć w jakim kierunku poszły XX-wieczne społeczeństwa, w państwach, które nie dbały o poszanowanie praw swoich obywateli.
Obawiam się, że bliski upadek zachodniej cywilizacji może szybko na nowo spopularyzować jakąś nową formę faszyzmu i wtedy osobnicy pokroju biednego pseudo satanisty czy procesyjnego motylka mogą jeszcze zatęsknić do "ciągania po sądach".
Czy coś się komuś stało przez to co zrobił Nergal? Czy prześladował konkretnych chrześcijan czy tylko wyraził swoje zdanie na temat Kościoła? Z tym poszanowaniem uczuć religijnych jest tak jak z gejami, Żydami czy Murzynami. Nie można wyrażać negatywnych opinii na ich temat ale już oni na temat innych mogą i to jest wg nich w porządku.
Nikomu fizycznie nic sie nie stało, a opinie mozna wyrazac o kazdym ale w nalezyty sposób. Sam jestem srednio religijny i nie czuje sie urażony, bo mam w du pie jakiegos tam celebryte i jego poglady. Jednak podarcie Biblii, która dla chrześcijan jest świętością, zbiorem nauk Chrystusa nie jest w porządku i uważam, ze Nergal powinien za to beknąć w jakis sposób...
ps. Zamiast kary mam raczej na mysli cos w rodzaju stanowczego potępienia takiego "czynu". W zamian tego piosenkarz otrzymuje dodatkowy etat w tv jako nagrodę. Tolerancja czy szacunek dla pedałów jest wymagany powszechnie, ale dla niektórych wartości, poglądów bywa ze jej brakuje...taka moja uwaga.
Jeżeli Nergal podarł Biblię na zamkniętym koncercie bez zamiaru żeby dostało się to do wiadomości publicznej to moim zdaniem nie powinien być karany. Było to adresowane to takich samych jak on degeneratów i nie zamierzali obrażać nas katolików. Natomiast filmiki z podarcia Biblii powinny być usuwane z netu bo są nastawione na upublicznienie wobec wszystkich a więc także wobec nas katolików. Jeżeli jednak Nergal umieściłby taki filmik w necie lub z jego inicjatywy filmik dostałby się do mediów to powinien zostać ukarany. Obrażanie czyjejś wiary to co innego niż obrażanie ludzi. Przy obrażaniu ludzi jestem skłonny pozostawić dużo większą swobodę niż przy obrażaniu czyjejś świętości. Choć jestem katolikiem to tak samo uważałem gdy przedstawiano karykatury Proroka Mahometa. To były żarty ze świętości, dla której muzułmanie są gotowi umrzeć, więc w takich sprawach nie uznaję dystansu do czynu obrażającego muzułmanów. Publicznie nie powinno się szargać żadnej religii.
Opinie o tym, że katolicy są prześladowani w kraju takim jak Polska są śmieszne. W kraju gdzie krzyż wisi w każdym urzędzie, Sejmie, szkole, w kraju gdzie jest religia w szkole, gdzie księża nie są opodatkowani, gdzie kościół czerpie legalnie, półlegalnie i nielegalnie olbrzymie sumy z budżetu państwa. W kraju gdzie każda uroczystość państwowa rozpoczyna się od krzyża nakreślonego przez Dziwisza. W kraju gdzie 99% posłów boi się podnieść rękę za ustawą o której negatywnie wypowie się proboszcz. Lament episkopatu, to reakcja na postępującą laicyzację, kościół w Polsce może być mocno zdziwiony, ale jednak powoli przychodzi do nas moda z Europy zachodniej, na odchodzenie od Kościoła, moda na ateizm i antyklerykalizm. Reakcje kościoła zawsze były przesadzone, czują, że tracą przyczółek, co pokazuje choćby poparcie (na razie tylko sondażowe) dla Palikota. Nie jesteśmy krajem muzułmańskim, teokratycznym, niedemokratycznym, by wszelkie niepoprawne gesty były karane. Religia katolicka brzydzi się przemocą, gwałtem, odwetem. Najlepszą obroną Biblii, nauki Chrystusa, były by nie protesty przeciwko Nergalowi, nie wrogość, nie sączenie jadu, tylko gdyby jeden z drugim biskup, a i każdy człowiek też, powiedział, że będzie się modlił za Nergala o opamiętanie. Mnie Nergal nie obraził i nie jest w stanie obrazić żadną prowokacją, biblia w jego rękach to zwykła książka, trochę papieru, nauka Chrystusa jest w sercu, głowie.
Pomijajac zasadniczosc karania Nergala, ciekawy jestem jaki lament by powstal, gdyby na koncercie ktos podarl Talmud lub Koran.
EDIT: w temacie: http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/nergal-wykrywacz-idiotow,1701951
smutne jest to ze zyjemy w czasach w ktorych łatwiej się przyznać do bycia pedziem niż bronić wartości chrześcijańskich Państwa które zostało na tych fundamentach zbudowane.
nikomu nic sie nie stało. a co to za argument?
na zdjęciu poniżej też się nikomu nic nie stało. a Wam pewnie gul nie skoczył co nie?
[url]http://img.wiadomosci24.pl/g2/c8/b9/ab/10362_1162126121_7059_p.jpeg[/url]
Negral, wykrywacz idiotów
http://fakty.interia.pl/felietony/ziemkiewicz-mysli_nowoczesnego-endeka/news/nergal-wykrywacz-idiotow,1701951
Ian , to ja jestem niewierzącym.
Tak po prostu, ale szanującym wiarę innych ludzi.
Ale czy Wy wierzący akceptujecie :mnie, Annę Grodzką, gejów, innych.
Ja czytając Biblię , Stary i Nowy Testament pamiętam, że Jezus wspierał słabszych .
Ewangelia św, Łukasza jest tu najlepsza.
Akceptacja tak, tolerancja wobec KAŻDYCH zachowań WYNATURZONYCH nie. Tzn. nie jest winą pani (?) Grodzkiej jej obecna sytuacja zdrowotna odbiegająca od norm (to jest problem z szufladkami w głowie) ale nie można tego uznać za normalność. Nie można np. oddawać bezbronne dzieci na wychowanie takim ludziom i uważać, ze jest to ok. Każdy ma prawo do życia i swoich poglądów ale bez łamania przepisów wynikających z rozwoju człowieka przez ewolucję. Jak kiedyś dwóch gejów będzie mogło SPŁODZIĆ w sposób naturalny dziecko, uznam wtedy ich prawo do jego wychowywania - to jest granica tolerancji. Jak dajesz przykład Ewangelii, to tam też w jednej z nich Jezus się wkurzył i rozpieprzył towarzycho, bo łamali normy świątyni. Nie jestem przeciwko gejom, jestem przeciwko np. ich paradom na potrzeby wymyślonego "wyzwolenia" Gej to CZŁOWIEK, niewierzący to CZŁOWIEK i czasem bardziej porządny od tego latającego po kościołach (specjalnie z małej) Ludzie przez rządzacych, media, są stawiani w sytuacji wyboru - czarne albo białe. Nie, jest jeszcze odcien szarości i warto ruszać i męczyć, ćwiczyć SWÓJ mózg, by móc samemu wybierać.
W innym wątku napisałeś prowokacyjnie o Legionistach - dajesz im prawo do innej "wiary" ? A tym z GTS-u ? ;)
iskra Napisał(a):
>gdzie
> księża nie są opodatkowani,
Doucz się zanim następnym razem siądziesz do forum i zaczniesz bełkotać o braku opodatkowania księży.
gdzie kościół
> czerpie legalnie, półlegalnie i nielegalnie
> olbrzymie sumy z budżetu państwa.
Wow ta Iskra to geniusz. Jak jeszcze nam wytłumaczysz jakim cudem można nielegalnie czy pół-legalnie dostawać kasę z budżetu państwa to tytuł naukowy dostaniesz od ręki.
Proponuję posłuchać i pomyśleć
[url]http://www.youtube.com/watch?v=qURnPj4VO5U[/url]
gnattt Napisał(a):
> Pomijajac zasadniczosc karania Nergala, ciekawy
> jestem jaki lament by powstal, gdyby na koncercie
> ktos podarl Talmud lub Koran.
Jeżeli Negral podarł Biblię, to podarł też Stary Testament, a więc świętą xięgę Żydów. 39 xiąg Starego Testamentu (tzn wszystkie oprócz deuterokanonicznych) są jedynymi xięgami świętymi sensu stricto Żydów (są grupy Żydów, którzy za natchnioną uważają tylko Torę - Pięcioxiąg Mojżeszowy). Talmud odgrywa ważną rolę w religii i qlturze żydowskiej, ale nie jest xięgą swiętą.
Nawet dla muzułmanów do pewnego stopnia Biblia jest natchniona, ale uważają, że zawiera zanieczyszczenia jeżeli nie jest zgodna z Koranem.
A więc Negral obraził chrześcijan i Żydów, a w pewnym stopniu też muzułmanów. Czyli przedstawicieli wszystkich religii abrahamicznych.
katolicy są w Polsce prześladowani bo w telewizji rozparł się Nergal? czy wszyscy zdrowi na tym forum?
tak na serio Polska jest najbardziej rozemocjonowanym religijnie krajem EU i udział tu religii w życiu codziennym ludzi jest wszechobecny, Knur to dobrze podsumował
Jeżeli już, to obrażani a nie prześladowani. Jeżeli ja na przykład zdejmę majtki i pokażę dupę jakiemuś Kowalskiemu na ulicy, to znaczy, że go obrażam, a nie że go prześladuję.
Tutaj zgadzam się z Ro Manem (wyjątkowo) i Knurem. Teza o prześladowaniu w Polsce katolików jest wzięta z kosmosu, argumenty obaj wymienieni przeze mnie forowicze już przytoczyli.
Natomiast jeśli chodzi o obecność Nergala w TVP to problemu by nie było, gdyby sprywatyzować TVP, prawda? Wówczas nie miałby racji argument z abonamentem, a katolik mógłby spokojnie bojkotować telewizję, która zapraszałaby niepodobających się katolikom gości. Prywatyzacja państwowych mediów jedynym lekarstwem. Brakowałoby mi radiowej "Dwójki", ale co zrobić...
gnattt Napisał(a):
> Pomijajac zasadniczosc karania Nergala, ciekawy
> jestem jaki lament by powstal, gdyby na koncercie
> ktos podarl Talmud lub Koran.
Co tam targać, nawet pomodlić się nie można.
http://nczas.home.pl/wiadomosci/polska/sad-za-nawracanie-zydow/
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)