Na stronie [url=http://www.historia.wp.pl]historia[/url] jest sporo ciekawych artykułów na temat ll wojny światowej.
Zobaczcie na artykuł z 17.12.2013 r. Na temat przedwojennych kibiców.
-
-
Historyja
7 dni później
Rumunia i Węgry szykują się do rozbioru Ukrainy: http://narodowcy.net/europa-i-swiat/8870-rumunia-i-wegry-szykuja-sie-do-rozbioru-ukrainy
Powyższy artykuł to chyba jakiś żart :).
gargamel9998 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Rumunia i Węgry szykują się do rozbioru
> Ukrainy:
> http://narodowcy.net/europa-i-swiat/8870-rumunia-i
> -wegry-szykuja-sie-do-rozbioru-ukrainy
Większych kretyństw dawno nie czytałem, zresztą większość tego Ruchu Narodowego w kwestii Ukrainy świadomie albo nieświadomie z głupoty działa pro rosyjsko, dla mnie Holocher się totalnie skompromitował popierając Janukowycza, na dodatek wyszedł z niego frajer przyklaskujący działalności Berkutu.
A.W.B. Napisał(a):
> gargamel9998 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Rumunia i Węgry szykują się do rozbioru
> > Ukrainy:
> >
> http://narodowcy.net/europa-i-swiat/8870-rumunia-i
>
> > -wegry-szykuja-sie-do-rozbioru-ukrainy
>
>
> Większych kretyństw dawno nie czytałem,
> zresztą większość tego Ruchu Narodowego w
> kwestii Ukrainy świadomie albo nieświadomie z
> głupoty działa pro rosyjsko, dla mnie Holocher
> się totalnie skompromitował popierając
> Janukowycza, na dodatek wyszedł z niego frajer
> przyklaskujący działalności Berkutu.
A potrafisz jasno określić kto w tym całym burdelu wspiera interesy rosyjskie na Ukrainie? Jak tak to szacun.
Ja akurat do kwestii Ukrainy podchodzę na chłodno. Wybór pomiędzy postsowieckim Janukowyczem i kretynami wrzeszczącymi "herojom sława" i wieszającym portrety Bandery jest z punktu widzenia Polaków wyborem pomiędzy dżumą, a cholerą. Ale na prawdę śmieszy mnie entuzjazm niektórych demokratów, którzy w "pomarańczowych" widzą pokojowy i cywilizowany ruch na miarę Solidarności. Jeszcze co do wizji rozbioru Ukrainy. Obecny układ geopolityczny nie sprzyja rozpadom tak dużych państw w tej części świata, ale chyba każdy wie, że obecna Ukraina to państwo niejednorodne i posiadające sztuczne granice. Inna kwestia, to fakt, że Węgry, Rumunia, czy Polska nie mają potencjału gospodarczego, ani militarnego pozwalającego na przejęcie nowych ziem. Reasumując, prometeizm tak, ale neobanderowcy nie są i nigdy nie będą dla nas sojusznikiem.
Mądrego to i przyjemnie poczytać :)
W tym przypadku 100% zgody z AS'em.
W południowej części Obwodu Zakarpackiego jest trochę Węgrów, ale stosunek Węgier do Ukrajiny jest mizerny. Rumunia chce chyba zająć Mołdawię. Na tych ziemiach, które przed wojną należały do Rumunii, a teraz należą do Ukrajiny jest mało Rumunów/Mołdawian. Ukrajińcy mają inną mentalność niż Ruscy. Ciągle będą stawiać barykady. Moim zdaniem nie ma się co napalać.
Nam nic nie grozi, bo należymy do NATO. Gdyby na przykład Ukrajińcy chcieli nam zabrać Przemyśl lub Chełm, natychmiast nad polską wschodnią granicą pojawią się watahy wojsk amerykańskich, canadyjskich, niemieckich, brytyjskich, holenderskich, belgijskich etc. i przepędzą wroga za Bug.
I jeszcze jedno: Co to znaczy, że jakieś państwo ma "sztuczne granice"?
No to jeszcze jedno. Wyczytałem gdzieś w Internecie: Na Majdanie leży Doda.
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
>Gdyby na
> przykład Ukrajińcy chcieli nam zabrać Przemyśl
> lub Chełm, [b]natychmiast nad polską wschodnią
> granicą pojawią się watahy wojsk
> amerykańskich, canadyjskich, niemieckich,
> brytyjskich, holenderskich, belgijskich etc. i
> przepędzą wroga za Bug.[/b]
>
Taa... , tak jak w 1939 roku ! :(
1. W 1939 roq nie należeliśmy do NATO. Oprócz Łotwy i Rumunii osaczeni byliśmy przez samych wrogów, spośród których Niemcy, Rosja i Słowacja nas napadły. Polska została podzielona między Niemcy, Słowację, Litwę i dwa parapaństwa należące do ZSRS. Teraz chyba nikt nas nie chce podzielić.
2. Dlaczego jestem za wstąpieniem Ukrajiny do UE? Oczywiście UE nie jest ideałem, wiele jej można zarzucić, ale mógłby to być jakiś zalążek przyszłego zjednoczonego świata. Ożywczy wiatr kozackiej wolności znad dolnego Dniepru wzbogaciłby wartości Zachodu, które podupadają. Potem włączylibyśmy Gruzję i Armenię. Uważam, że politycznie Rosja jest słaba (gospodarka surowcowa, szybciej mnożący się muzułmanie). Ukraina to nie Osetia i Abchazja, nie da się jej włączyć do Rosji, dlatego Ruscy są wściekli.
3. Z innej beczki. Spacerowałem wczoraj z moją żoną i córką po Opawie. Nagle patrzę, a na budynq klasztornym tarcza z czarnym krzyżem. No rzeczywiście Szpitalnicy Najświętszej Marii Panny. Ale jaja. Jak chcecie się spotkać z Krzyżakami, to jedźcie nie do Malborka, gdzie ich już nie ma, tylko do Opawy, gdzie jeszcze są.
Z Gliwic pozdrawia Geoś.
> 1. W 1939 roq nie należeliśmy do NATO.
Gwarancje NATO warte są tyle co brytyjskie i francuskie z 1939...
Artykuł 5 Traktatu Północnoatlantyckiego mówi:
[i]"Strony zgadzają się, że zbrojna napaść na jedną lub więcej z nich w Europie lub Ameryce Północnej, będzie uznana za napaść przeciwko nim wszystkim i dlatego zgadzają się, że jeżeli taka zbrojna napaść nastąpi, to każda z nich, w ramach wykonania prawa do indywidualnej lub zbiorowej samoobrony, na mocy artykułu 51 Karty Narodów Zjednoczonych, udzieli pomocy Stronie lub Stronom napadniętym, podejmując niezwłocznie, [b]samodzielnie[/b], jak i w porozumieniu z innymi Stronami działania, [b]jakie uzna za konieczne[/b], łącznie z użyciem siły zbrojnej, w celu przywrócenia i utrzymania bezpieczeństwa obszaru północnoatlantyckiego."[/i]
W tym artykule nie ma wzmianki o bezwarunkowym użyciu sił zbrojnych, a jedynie o działaniach jakie dana strona uzna za konieczne. Czyżby znów ktoś chciał zrzucać ulotki jak to miało miejsce w 1939r?
> Ożywczy wiatr
> kozackiej wolności znad dolnego Dniepru
> wzbogaciłby wartości Zachodu
Dobre sobie, my ich ten ożywczy wiatr kozackiej wolności znamy doskonale z 1943r...
drzewo Napisał(a):
> Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> > Ożywczy wiatr
> > kozackiej wolności znad dolnego Dniepru
> > wzbogaciłby wartości Zachodu
>
> Dobre sobie, [b]my ich ten ożywczy wiatr kozackiej
> wolności znamy doskonale z 1943r...[/b]
[i][u][b]... i z 1648 r. ![/b][/u][/i]
>
>
> 2. Dlaczego jestem za wstąpieniem Ukrajiny do UE?
> Oczywiście UE nie jest ideałem, wiele jej można
> zarzucić, ale mógłby to być jakiś zalążek
> przyszłego zjednoczonego świata. Ożywczy wiatr
> kozackiej wolności znad dolnego Dniepru
> wzbogaciłby wartości Zachodu, które
> podupadają. Potem włączylibyśmy Gruzję i
> Armenię. Uważam, że politycznie Rosja jest
> słaba (gospodarka surowcowa, szybciej mnożący
> się muzułmanie). Ukraina to nie Osetia i
> Abchazja, nie da się jej włączyć do Rosji,
> dlatego Ruscy są wściekli.
>
Wiesz kiedyś jeden Ukrainiec, powiedział mi; Jak nas wezmą do Unii, to po 10 latach nie będzie tej Unii. Po prostu finansowo by to Unia nie wytrzymała. Co do tego włączenia do Rosji, to dla większości Ukrainców mieszkających na wschód od Kijowa, stolica znajduje się w Moskwie, a pieniądze to ruble, natomiast Bandera to bandyta, bo mordował "sowieckich" ludzi. Zapewne o to chodziło koledze w "sztucznych granicach"
Ten ożywczy wiatr mogłby zdmuchnąć gospodarkę europejską.
Zjednoczenie świata, no no Izrael i Palestyna jako przyjeciele na dobre i na złe :) Muzułmanie miłujący "niewiernych"
5 dni później
http://www.youtube.com/watch?v=TEYETFzSwAY Hymn Dywizjonu 307 "Lwowskiego"
Zwróćcie uwagę na sekwencję o puchaczach polujących na psy ;)
Rosja przesunęła granicę w głąb Gruzji. Niepokój NATO: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-przesunela-granice-w-glab-gruzji-niepokoj-nato/eghv7
Hooj w doope Kacapom! Sochi leży na etnicznym terytorium Adygejskim i Ukraińskim. Byłem w wiosze pod Jejskiem, wszyscy starzy ludzie mówią po ukraińsq.
Żeby wam qrwa śnieg stopniał!
24 lutego rocznica śmierci gen. Emila Augusta Fieldorfa ps. Nil. Warto pójść do parku Jordana ze zniczem...
Josef Mengele - zbrodniarz, zwany Mefistem z Auschwitz: http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/3322483,josef-mengele-zbrodniarz-zwany-mefistem-z-auschwitz,id,t.html
13 dni później
?Inka? nazywała go swoim narzeczonym. Łupaszko określił go tytułem ?przyjaciel?. Kim był mało znany Henryk Wojczyński ?Mercedes?: http://niezlomni.com/?p=10428
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)