To znaczy Romper twierdzisz,że stroje uczestników manifestacji , pozdrowienia i flaga (czerwona - białe kółko -czarny krzyż) nie kojarzą sie ogromnej większości Polskiego społeczeństwa zupełnie jednoznacznie? No kurczaki za idiotów nas masz? Nie ma znaczenia jak wspomniane symbole były odbierane w 1935 roku (o ile były wtedy takie w ONR - nie znam się).. Od 1935 roku jednak "parę przykrych" rzeczy się wydarzyło. Generalnie ubierając się w takie stroje , nosząc takie flagi czy prezentując "starorzymskie" pozdrowienie tylko maksymalnie zrażacie sobie ludzi. Mnie ten widok takich symboli trzepie zupełnie tak samo jak główka multi-mordercy Ulianowa/Lenina w klapie jednego z forumowiczów.
No ale oczywiście możesz powiedziec ,że jestem wychowany na 4-ch pancernych i Hansie Klosie;););)
-
-
Zapraszamy na manifestacje 14 IV
Mnie ten widok takich symboli trzepie zupełnie tak samo jak główka multi-mordercy Ulianowa/Lenina w klapie jednego z forumowiczów.
_________
Kto taki madry?
spuśćmy na to zasłonę miłosierdzia
no kto?
niewiele na forum jest osob ktore moznaby bylo podejrzewac o to
GW pisze, że Wolny Kaukaz był po stronie lewackiej a nie faszystowskiej, czy to prawda, Iczkeria wiesz coś na ten temat
Geopijatyku , w tej sytuacji zachodzi pewien paradoks bo po stronie Czeczeńców w latach 90-tych walczyło kilku faszoli z OUN :)
Khalid poniosło mnie trochę po tym jak przeczytałem , że jakiś ''Klima''nazywa nas bandytami , odnośnie mundurków doskonale rozumiem o co Ci chodzi : ).
AA- ''Nawet skini prawicowcy drą z ONR koty ''
To niechlubna specyfika tego dość małego środowiska , MW nie lubi się z NOP-em , NOP z MW itd .
Nigdy nie byłem entuzjastą ONR, ale niektórzy zapomnieli że mamy demokrację. Rzucanie na oślep słowem bandyta jest charakterystyczne dla ludzi pokroju znanego "antyfaszysty roku". Klima cierpi na skrzywienie ideologiczne. Beznadziejny przypadek. Dlatego nie kupuję Wyborczej.
Dinth wchodzi na forum w trakcie meczu, choć wiadomo że za to będzie reprymenda i żadne tłumaczenia nie pomogą :)
Za to Klimy tu nie widziano od dawna i dopiero wtedy sobie przypomina o forum Cracovii, kiedy trzeba zwalczać faszyzm.
Wolny Kaukaz to i owszem miał tępić nacjonalizm, ale nacjonalizm rosyjski :P Od czasu założenia tej "organizacji" minęło cosik 10 lat, pokolenie się zmieniło, więc może priorytety też.
Ehh... ja po wczorajszym (pisalem o tym zreszta) watpie czy z ONR mozna sie dogadac. Klapy na oczach i juz. Kazda skrajnosc (niech no mi jeszcze ktos powie ze jestem skrajny bo czytam "Gazete Polska" :[ ) jest niewskazana.
biedaki, Craxa puknela lidera,ale co tam! wspolczuje wszystkim zaangazowanym w obrone onr,choc czesto szanuje ich glos na tym forum.
ps
i absolutnie nie jestem lewakiem ani nawet nie sympatyzuje dlatego zanic bym sie nie dolaczyl do antydemo czy manify,whatever:),bo choc tez gardze nacjonalizmem itp. to poglady niektorych ludzi sa prawie tak samo drazliwe i smutne.amen
CRACOVIA-BELCHATOW 2-1 !!!
reszta sie nie liczy!
Przykro, że niektórzy ganiają z jakimś tam ONR-em, a na meczu ich później nie ma...
Widać każdy ma różne priorytety...
Manifestacja byla w sobote Stasiu.
Co w ogóle ma oznaczać budowanie Wielkiej Polski? To mi przypomina hasło czasów gierkowskiech. Wielkiej geograficznie (co mamy podbić?), wielkiej demograficznie (przecież dla każdego rozsądnego człowieka jest faktem oczywistym, że na świecie jest za dużo ludzi), wielkiej gospodarczo, wielkiej kulturowo (nie trzeba być ONR-owcem, żeby być zwolennikiem rozwoju gospodarczego i kulturalnego Polski, jak zresztą i całego świata). Kto niósł ten transparent "Precz z kapitalizmem"? Antykapitalistyczne były i ONR i lewactwo. Nikt mi nie wmówi, że "Gospodarka narodowa" Adama Doboszyńskiego to nie jest dzieło lewicowe. Skoro liberalizm kapitalistyczny jest z definicjii kosmopolityczny ("Manifest komunistyczny" proszę sobie poczytać), to jak sobie można wyobrazić nacjonalizm niesocjalistyczny. Każdy historyczny przypadek faszyzmu jest socjalizmem, trudno sobie go w ogóle inaczej wyobrazić.
Poza tym, skoro ONR ma znikome poparcie narodu, to jakim prawem nazywa się organizacją narodową. Jak na dzień dzisiejszy najbardziej nacjonalistyczne partie (czyli mające największe poparcie narodu) to PO i PiS.
Oczywiście nikt nikomu nie może zabronić używania przymiotnika "nacjonalistyczny" w nazwie. Partia Żyrynowskiego nazywa się liberalna i demokratyczna, komuchy nazywały się partią robotniczą, partia Giertycha Ligą Polskich Rodzin. Na tej samej zasadzie ja sobie też mogę założyć Partię Rumuńskich Nacjonalistycznych Radykałów lub Komunistyczną Partię Mazowsza i Podlasia.
Jedno co widać gołym okiem ONR jest małe i marginesowe. Może to i jest jakiś tam Obóz, ale obóz na skalę obozu harcerskiego w wymiarze 50 namiotów, kuchnia, kibel, prysznic, maszt z flagą, śmietnik, stanowisko dla rowerów, terenowy jeep, pomieszczenie do obierania ziemniaków i boisko do piłki nożnej o wymiarze 30m x 20m.
No i może jeszcze jedno, żeby nie nabijać postów:
Dlaczego bojówka Jude Gangu nie zaatakowała marszu ONR-u? Przecież sama jej nazwa ją do tego obliguje.
całe wydarzenie śmieszne wręcz żałosne , zabity kot przez ONR i tych paru panów którzy
wchodzili na Pl.Św. Idziego maszerujący w mundurkach takich jak na zdjeciach . No jak
by nie było oni sie Patriotami nazwać nie mogą i nie bronia Polskości tylko chorej
legendy o chorym człowieku po części pochodzenia żydowskiego. Także te bojówki
wywołały śmiech na wśród ludzi :) wystarczyło podejście jednego policjanta do grupki
10 ,,bojówkarzy" i wszyscy ze skinionymi głowami okazywali wielką skruchę. Żeby nie
było bliżej mi do tych co robili manifestacje niż kontr manifestantów ale jednak ja
jestem Polakiem i bronić POlskości chce a nie Hitlerowskiej pamięci o ludziach którzy
wymordowali tylu walczących o wolność Polaków...
AA,
toteż piszę, że na manifestację wcześniej poszli, ale na mecz już nie...
-=KsC_Qr2nOw=- jak cię lubię .........
1. Zabity kot został rzucony przez jakiegoś antyfaszystę w marsz ONR-u ( sprawę kota poruszano w tym wątku już kilka razy ) .
2. Kto z marszu bronił pamięci Hitlera i ludzi z III Rzeszy ?? No podaj choć jeden przykład .......
ONR jest antyhitlerowskie ( dużo ludzi z ONR-u w tym przywódcy zginęło w Auschwitz ). Mogłeś wpaść na miejsce zbiórki i pogadać z ludźmi z ONR-u o tych sprawach( szef okręgu krakowskiego to nasz człowiek : ) )
3. A co mieli robić z policjantem ?? Przepychać się z nim ?? Wtedy manifestacja zostałaby natychmiast zakończona .
Stachu , Dinth ci napisał czemu nie mógł pójść na mecz....
Nie wiem jak teraz, ale przed Wojną ONR było jednak organizacją narodowo-socjalistyczną. Prawdziwa endecja się z nimi nie identyfikowała.
Romper, nie zamierzam Cię przepraszać, zdanie podtrzymuję. Chcecie wyglądać tak, by sie was bano, chcecie budzić strach. No więc dlaczego się oburzasz, gdy ja traktuję wasze zachowania poważnie i interpretuję je tak, jak sobie tego życzycie?
Co do bandyckich zachowań jeszcze - uciekali przed wami ludzie na Rynku. Widziałem wycieczkę młodych Żydów, która w panice pobiegła za Plac Mariacki. I ja się im nie dziwię.
Tłumaczenie, że ta akcja na koniec to nie było heilowanie tylko jakieś starożytne gesty jest psu na budę warte. Ten gest jest przede wszystkim gestem nazistowskim. Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że gość z wydziarganą sfastyką na łepetynie kocha Buddę i nie je mięsa. Przecież sfastyka, przyjacielu, to nic innego jak symbol starożytnych kultów solarnych.
Wydaje mi sie zresztą, że starożytny czy nie, ten gest jest u nasz W Polszcze zakazany i jako taki powinien być ścigany prawem. Może jakis prawnik się wypowie?
Co do ubranek bojowych - ktoś już sie wypowiedział na temat jednoznacznych podobieństw więc nie będę sie powtarzał.
Forum czytam nadal regularnie. Nie piszę od dawna, bo staram się trzymac nerwy na wodzy, ale nie zawsze wychodzi.
Tacy Dwaj: to, że ktoś rzuca martwym kotem, nie oznacza, że tego kota wcześniej ukatrupił. Podobnie jak Ty, zajadając kotleta schabowego, nie maczałeś bezpośrednio palców w zabawach rzeźników.
Jedno musze przyznać wszystkim, którzy wyśmiewają się z kontrmanify: ten transparent sfotografowany przez Adama (precz z faszyzmem i kapitalizmem) to żenada i kabaret.
Pozdr
Klima
[quote]Wydaje mi sie zresztą, że starożytny czy nie, ten gest jest u nasz W Polszcze zakazany i jako taki powinien być ścigany prawem.[/quote]
Gest scigany prawem? Chyba z choinki spadles.
[quote]to, że ktoś rzuca martwym kotem, nie oznacza, że tego kota wcześniej ukatrupił.[/quote]
Rzeczywiscie, to nie znaczy ze go wczesniej ukatrupil. Znaczy za to bardzo wiele o poziomie rzucajacego, tak samo jak z tymi petardami. Stara baba rzucajaca zza ciezarowki petardami w ludzi i jeszcze cieszaca sie jak w przedszkolu zasluguje tylko na litosc. Poziom zezwierzecenia w szeregach kontrmanify siegnal dna.
Kontrmanifestanci wykazali sie ogromna odwaga rzucajac petardami i butelkami zza plecow policji, ale pozniej poza kordonem policji wykrzykujacy swoje poglady nie mieli juz odwagi nawet w oczy spojrzec tylko milkli i spuszczali glowy.
Na szczescie na rynku z jajkami im sie nie udalo i zostali rozbrojeni przez policyjnych tajniakow.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)