Dziennik nimfomanki - 8/10 Naprawdę dobry życiowy film...
-
-
Kącik filmowy - czyli ostatnio oglądałem ( POLECAM/NIE POLECAM)
[b]Adaptacja[/b], 8/10
Ciekawy, zakręcony, nietypowy. Jak ktoś lubi takie filmy ten przypdnie mu na pewno do gustu.
[b]Children of Glory[/b], po polsku przetłumaczone jako "Wolność i miłość".
Rewolucja 1956 na Węgrzech oczami młodego waterpolisty, który właśnie się zakochał w zbuntowanej studentce. Strzelaniny na ulicach, czołgi, butelki z benzyną. Sporo akcentów polskich - bardzo wyraźnie podkreślono, że rewolucja węgierska wybuchła na znak solidarności z polskim Październikiem '56.
Film zaczyna się bardzo sportowo, od meczu piłki wodnej Węgry-ZSRR i tak tez kończy słynnym meczem na olimpiadzie, po którym krew płynęła w basenie.
[b]Bękarty wojny[/b] - świetny film ja mu daje 10/10. Polecam każdemu pasiakowi :D Reżyser (Quentin Tarantino) pisał ten scenariusz przez 10 lat w między czasie wydając inne filmy ... Naprawde polecam :P
Knowing (Zapowiedź) - 9/10 - Super :)
jaki jest tytul filmu o kibicach West Ham (nie Green Street Hooligans) ?
To tytuł orginalny. Polski to po prostu the Hooligans.
no dobra,ale nie o ten film mi chodzi...
wątek o west ham był w Rise of foot soldier
i jeszcze film cass już cały o kibicach
chyba o ten Cass chodzi...dzieki wielkie...
FortArt Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Children of Glory, po polsku przetłumaczone jako
> "Wolność i miłość".
Widziałem ten film dwa lata temu na festiwalu Kino Na Granicy w Cieszynie (swoją drogą fajna impreza). I jakkolwiek jest to ważne, historyczne kino, tak jeśli idzie o walory stricte filmowe niestety nie mogę uznać tego obrazu za wybitne dzieło. Przesadny patos przeszkadza, dialogi strasznie "napompowane"... Można oczywiście stwierdzić, że taka tematyka wymaga takiego a nie innego obrazowania, ale mi zdecydowanie z tym językiem filmowym nie po drodze.
Mimo wszystko, film wart obejrzenia chociażby z uwagi na to, że w Polsce wydarzenia te nie są jakoś bardzo znane, zwłaszcza młode pokolenie powinno zobaczyć wycinek z tragicznych dziejów Węgier, jakże bliskiego nam kraju pod względem historycznym i zastanowić się nad ofiarą ludzi walczących ze zbrodniczym komunistycznym systemem w innych państwach bloku sowieckiego.
Bardzo warte podkreślenia jest to, co zaznaczyłeś - w filmie dość często padają słowa takie, jak: "Poznań już walczy" itd.
nie przegladalem watku całego wiec nie wiem ma ktos moze film ,,General Nil"? bo w kinach go juz chyba nie ma .. oczywiscie chodzi mi o wersje z dubbingiem?
http://www.youtube.com/watch?v=2KhKY0RfJzE
Polecam :)
Tak... polecam dwa momenty: 1:32 i 1:36. :D
12 rund - 9/10 bardzo dobre kino akcji
Fighting - 7/10 leja sie i nic innego
Możesz zmienić żonę, pracę, dom, ale nie barwy z tym zdaniem zgodziłaby się większość prawdziwych kibiców. To też maksyma jednego z bohaterów "Skrzydlatych świń" pierwszego filmu o polskich kibicach piłkarskich. W produkcji biorą udział Paweł Małaszyński i Cezary Pazura.
Skrzydlate świnie
"Opowieść o grupie przyjaciół, zagorzałych kibiców drugoligowej drużyny piłkraskiej, którzy po spadku ich ulubieńców z ligi i zamknięciu klubu, zostają kibicami do wynajęcia..."
To będzie piekna żenua......
[IMG]http://i17.tinypic.com/4l6hmog.gif[/IMG]
Cass - 8/10...duzo lepsze od Green Street Hooligans...tymbardziej ze na faktach a takie filmy lubie najbardziej..
Hofman się odgraża, ze zrobi film o Bitwie warszawskiej 1920 roku
Na samą myśl o tym ze o ON to zrobi skóra cierpnie...
może mi ktoś podesłać na priv linki do tego Cassa? :) Chętnie bym obejrzał :D
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)